X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również nie wyobrażam sobie tego, żeby mojego męża nie było przy porodzie. Na co dzień mam w nim ogromne oparcie, myślę że w trakcie porodu będzie podobnie. On zresztą wie, że będę go potrzebować. Wprawdzie mój mąż nie ma z tym problemu i zawsze mówił, że chce być przy porodzie, jednak już mu powiedziałam, że zawsze może wyjść i nie będę mu miała tego za złe. Narodziny dziecka to powinna być jedna z najpiękniejszych chwil w życiu zarówno dla mamy i taty! <3

Pół żartem, pół serio. Kiedy znajomi się pytają o obecność M przy porodzie to im mówię, że skoro był przy wchodzeniu dziecka do brzuszka to musi być również przy wychodzeniu :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 12:38

alinalii, Kate84 lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Przypadkiem nie zmienili macierzyńskiego na 20 tygodni?
    Wydaje mi się, że 20 tyg macierzyńskiego plus 32 rodzicielskiego ( z czego 6 tyg jest 100% płatne)
    Właśnie o to pytam, czy moze nie wyrazic zatem zgody na ten urlop rodzicielski?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Ja się jeszcze zastanawiam, bo wiem, że pierwszy poród może długo trwać i ja mojemu mówię, że i 12 h może być, a on, że to nic będzie siedział pod drzwiami. Tylko tak sobie myślę, czy np we wczesnych fazach porodu można "dla towarzystwa" siedzieć razem, a potem się rozłączyć?
    Mozna. U mnie w rodzienie pierwsze dwa porodu byly mega szybkie, ostatni 3 najtrudniejszy, i partner siedzial az do partych (8 godzin)i jak zaczely sie parte normalnie wyszedl nie ma tak ze jest przymus siedzenia. A po urodzeniu zaraz zostal poproszony i w 3 fazie porodu tez uczestniczyl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 12:39

baassiia lubi tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak odczytywać liczby na monitorze podczas KTG? Jedno to wiem że tętno maluszka, a druga liczba? To moje skurcze?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a.Kasiu dziękuję za info o biustonosza w hm, właśnie do mnie dojechał.
    Co prawda miseczka mogłaby być większa ale da radę, za to kolor śliczny

@---§--

Dziekuje

A.Kasia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarylis my mamy to samo z seksem , M się bał o mała i o to jak się czuje więc ponad połowa ciąży to post..pytałam go nie raz czy poród nie zniechęci go do seksu ,mówi że nie i ,że chce być hmm okaże się!

Nataliano ja od 2 miesięcy 92cm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 12:53

km5szbmhexpco9m1.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Dziewczyny zatrudnione na umowę o pracę - pytanie ważne dla mnie! Czy mój pracodawca może nie wyrazić zgody albo w jakiś inny sposó sprawić że będę musiała wrócić do pracy po 6 mcach tj obowiązkowym urlopie macierzyńskim?

Pytanie do Martity :-) ale wydaje mi się, że nie.
    U mnie na szczęście nie bylo problemu z tym, ze idę na rok.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eh dziewczynki powiem wam że mam coraz większe problemy ze spaniem, masakra jakaś chodzę jak widmo a co to będzie jak mała się urodzi. Czy ja się jeszcze wyśpię przed porodem?

Właśnie liczyłam sobie i zostało mi 21 dni do ciąży donoszonej, mam taką ciszą nadzieje że mała zechce wyjść w 38 tygodniu

Kate84 lubi tę wiadomość

• Kokaina Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Dziewczyny, zaczął ogarniać mnie mega lęk o różne rzeczy- poród, to czy poradzimy sobie finansowo, to czy będę dobrą matką, to jak to będzie z powrotem do pracy....
    Nie zrozumcie mnie źle, ale przeraża mnie ile takie małe dziecko kosztuje, czy będzie nas stać na wszystko dla niego... no, kiepski nastrój mam od wczoraj :((
    Błagam, powiedzcie czy te obawy są normalne i czy też tak macie..... :(((

Domiii Daj znać co u Was, czy wszystko ok- pojechałaś na IP ?

Co do koszulek nocnych i szlafroków ja mogę mega polecić te z poniższych linków, b. dobra jakość:

Koszulka http://allegro.pl/show_item.php?item=5838030859
    Szlafrok http://allegro.pl/show_item.php?item=5777446754

Kupiłam też koszulkę do porodu w Pepco za 20 zł, też fajna, aż mi jej trochę szkoda ;)

Co do porodu to mój maż mega się przed tym wzbraniał, ale jak powiedziałam do niego : "no to poproszę moją siostrę cioteczną", to on na to "o na pewno, to moje dziecko" :) No i bądź tu mądrryyyy :]

muminka83, ksanka lubią tę wiadomość

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Est Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Przypadkiem nie zmienili macierzyńskiego na 20 tygodni?
    Wydaje mi się, że 20 tyg macierzyńskiego plus 32 rodzicielskiego ( z czego 6 tyg jest 100% płatne)

Nie, nie, na pewno jest do wyboru pół roku platne 100% lub rok platny 80%, bo ja musialam wstępnie zadeklarowac co wybieram, żeby moja firma wiedziala mniej więcej na jak długo zatrudnic zastepstwo.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dziewczyny jak odczytywać liczby na monitorze podczas KTG? Jedno to wiem że tętno maluszka, a druga liczba? To moje skurcze?
    Tak

• Amarylis Przyjaciółka

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 wrote:
    Amarylis my mamy to samo z seksem , M się bał o mała i o to jak się czuje więc ponad połowa ciąży to post..pytałam go nie raz czy poród nie zniechęci go do seksu ,mówi że nie i ,że chce być hmm okaże się!

a już myślałam,że tylko ja tak mam. Już się zastanawiałam czy przestałam go kręcić czy co :) w tkaim razie zobaczymy jak to wyjdzie!

f2w3krntoe238by8.png
    381e78656e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha u mnie za to nie boi sie ze zrobi dziecku krzywde ale powiedzial ze czuje sie niezrecznie jak widzi jak w brzuchu mloda szaleje albo jak go kopie jak sie przytuli, dlatego tez ostatnio seks odpada...

• domiii Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina wrote:

Jestem cały czas, miałam póki co KTG, a teraz czekam aż mnie lekarz zbada.

d69c2n0azl70dnw1.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja również nie sypiam :( w dzień wyglądam jak nie powiem co , już tak 4 dobę ciągnę , jeszcze chwila a będę chodzić nieprzytomna ;(

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina wrote:
    Dzień dobry :)

Dziewczyny, zaczął ogarniać mnie mega lęk o różne rzeczy- poród, to czy poradzimy sobie finansowo, to czy będę dobrą matką, to jak to będzie z powrotem do pracy....
    Nie zrozumcie mnie źle, ale przeraża mnie ile takie małe dziecko kosztuje, czy będzie nas stać na wszystko dla niego... no, kiepski nastrój mam od wczoraj :((
    Błagam, powiedzcie czy te obawy są normalne i czy też tak macie..... :(((

Co do koszulek nocnych i szlafroków ja mogę mega polecić te z poniższych linków, b. dobra jakość:

Koszulka http://allegro.pl/show_item.php?item=5838030859
    Szlafrok http://allegro.pl/show_item.php?item=5777446754

Kupiłam też koszulkę do porodu w Pepco za 20 zł, też fajna, aż mi jej trochę szkoda ;)

Co do porodu to mój maż mega się przed tym wzbraniał, ale jak powiedziałam do niego : "no to poproszę moją siostrę cioteczną", to on na to "o na pewno, to moje dziecko" :) No i bądź tu mądrryyyy :]

Kokaina mam dziś taki podły nastrój nawet nie wiem czemu,że też takie myśli mnie naszły i lęki przed porodem i czy podołamy finansowo..czy uda mi się załatwić to nowe macierzyńskie..no wogóle milion wątpliwości:(

Filip 28.03.2016 <3
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii Ale piszą Ci się jakieś skurcze ?

Czarodziejka87 To widzę że mamy podobnie, czuję się jeszcze bardziej podle przez to że tak bardzo chcieliśmy dziecka i tyle na nie czekaliśmy, za chwilę poród a ja myślę o pieniądzach :///

:(

Alinaliii Kolejna rzecz której się mega boję po porodzie :( Jak jestem niewyspana to mega warczę na wszystkich i jestem nie do zniesienia. Ja pierd...... mój najgorszy dzień ever :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 13:16

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• baassiia Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym, dziś 15 stycznia, także wytrwałyśmy już bardzo długo :) Jeszcze 2 tygodnie do lutego i będzie naprawdę blisko porodów i ciąż donoszonych :)

Już część z was weszła w 34 tydzień, czyli moment "względnego" bezpieczeństwa dla dzidziusia :) Także dziewczyny jedziemy do lutego :)

Wydaje mi się też, że mało lutówek rozpakowanych jak na ten dzień. Chyba tylko jedna bliźniakowa mama.

A.Kasia, Madzialena90, ciri22, muminka83, Kate84, Lilou1984 lubią tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina - sądzę, że to nie tylko normalne ale nawet dobrze o Tobie świadczy. Gorzej by było jakbyś bimbała na wszystko i nie martwiła się, czy będziecie mieli za co żyć itd ;) Już tak nas natura stworzyła, że boimy się nieznanego :) Ja np nie boję się samego porodu, nie boję się o pielęgnację noworodka czy finanse bo już te lęki przeżyłam poprzednim razem i wiem, że damy radę. Ale np nigdy nie karmiłam swojego dziecka ani piersią ani butelką i trochę się obawiam o to karmienie i zachłystywanie, dziecięce problemy z brzuszkiem, kolki itp. Mam lęk o zdrowie Tymka, o to czy sobie poradzę gdyby się pochorował no i o to czy będę dobrą mamą też się martwię. Ale musimy się wspierać i wierzyć, że wszystkie będziemy cudownymi mamami bo przecież pragniemy dla naszych dzieci jak najlepiej :)

Kokaina, muminka83, Kate84, Falon lubią tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina wrote:
    Domiii Ale piszą Ci się jakieś skurcze ? (

Mialam prawie caly czas 30, czasami spadalo do 25, wiec chyba jeszcze nie rodzę, ale czuje spinanie sie brzucha i ten ciagly ból miesiączkowy :/

d69c2n0azl70dnw1.png
‹‹ 1563 1564 1565 1566 1567 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ