X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    dzień dobry
    Ryjek alez duży jest Wasz Franek! dzielą nas 2 tygodnie i.... niemal kilogram wagi dziecka, no szok. A dlaczego ta cesarka? Jakie jest zagrożenie dla dziecka w przypadku sn? Sorry że pytam, ale ciekawa jestem po prostu.

To fakt duży ten nasz Franek :), ale na tym etapie dzieci szybko rosną więc dwa tygodnie to też duża różnica. Twoje dziecię zdąży jeszcze podrosnąć a jak będzie mniejsze to i tak lepiej dla Ciebie i porodu naturalnego ;)
    Mam dużego mięśniaka 13 cm i to on jest zagrożeniem dla dziecka. Tzn. lekarz powiedział, że nie jest w stanie przewidzieć, jak będzie przebiegał poród naturalny z takim mięśniakiem. Mogę mieć problemy ze skurczami macicy, krwotokiem i jak stwierdził mięśniak może sprawiać duży problem w krytycznym momencie porodu. Wszystkie te zagrożenia są niedobre dla dziecka. Jak dla mnie ryzyko jest zbyt duże więc wolę mieć cesarkę i zdrowego bobaska. Z drugiej strony cesarka jest większym zagrożeniem dla mnie, ale jak pomyślę, że mojemu dziecku może się coś stać, to bez zastanowienia wybieram cesarkę za cenę swojego zdrowia.

Lucky lubi tę wiadomość

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Ryjkek pewnie nie ma co ryzykować, jeśli sa jakieś przesłanki to oczywiście CC, ważniejsze zdrowie dziecka, a Ty jakos do siebie dojdziesz.

U nas wczoraj jeszcze byla oczywiście rozmowa o imieniu, braliśmy w zasadzie wczesniej 2 pod uwagę, ale mąż wczorsj stwierdził, że bedzie Łucja i żadne inne :) a więc Luśka w brzuchu fika :)

ryjkek, Kate84, edyś, A.Kasia, d'nusia, Vincent, perła ziemi, ksanka, M+M+?, Madlene.:), RudyTygrysek, Mietka 30:), Karolina@, Hannia123, Lilou1984, Lucky, Amarylis, Est, Martita88, Izoleccc, Karka lubią tę wiadomość

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryjkek no mały faktycznie waży już konkretnie :-) cieszę się, że wszystko jest dobrze i pozostaje czekać do terminu cc w Twoim przypadku :-) w takiej sytuacji myślę, że cc jest najlepszym rozwiązaniem

Niecierpliwa ja Tobie pomoże, to zrób sobie trochę przerwy od neta pewnie, ja na szczęście jakoś się powstrzymuje od czytania

Dziewczyny powodzenia na wizytach i miłego dnia :-*

ryjkek lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka87 Łucja to piękne imię. Mi się bardzo podoba. Poza tym rzadko spotykane. Przez 10 lat uczenia w szkole nigdy nie miałam żadnej Łucji w klasie. ;)

muminka83, Est, Izoleccc lubią tę wiadomość

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Super wieści z wizyt, cieszę się bardzo, że dzieciaczki zdrowe i trzymam kciuki za kolejne wizytujące marcówki :)

Ola - za 2 dni zaczniesz 35 tydzień :D Całkiem przyzwoita liczba, prawda? ;)

Dorka - bardzo ładne imię :) Takie eleganckie ;) Szyjka mimo że skrócona nadal jeszcze przyzwoitej długości, więc odpoczywaj coby ją troszkę wzmocnić :) Pochwal się wózkiem jak dojdzie!

Ryjek - jaki duży chłop z tego Twojego synka :) Dobrze, że będziesz miała to CC. Bezpieczeństwo Twoje i malucha na pierwszym miejscu!

niecierpliwa - miłego odpoczynku :* dobrze Ci to zrobi, ja w tej ciąży na szczęście stronię od wujka google ale w poprzedniej każdą pierdołę odbiegającą od normy rozkładałam na czynniki pierwsze i pamiętam ile przekopywanie internetu przyniosło mi nerwów :/

Wanna - to u Was z imieniem podobnie jak u mojej siostry :) Całą ciążę mówiliśmy o małym "król Julian", tak dla żartu ale tak nam się spodobało to imię, że zostało :) Babcie i dziadki trochę oponowali ale z czasem też je pokochali i nie wyobrażają sobie, że Julo mógłby się nazywać inaczej ;) Sam Lolo też raczej zadowolony z wyboru rodziców hehe ;)

ryjkek lubi tę wiadomość

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 dziękuje za zrozumienie. Ja też się starałam nie czytać, ale jest ciężko.

Mam jeszcze tylko pytanie do mam , których dzieci wg usg są "duże" :P Jaką na codzień macie dietę? Co jecie ? Pytam , bo wyczytałam niestety w necie , że krótkie nóżki , większa główka i mniejszy postęp wagowy mogą oznaczać niedożywienie u dziecka, w sensie brak jakichś składników odżywczych. Wydaję mi się, że tak to u mnie właśnie wygląda. Stąd moje pytanie , może jakieś wskazówki ? Czy może być w ogóle tak , że nie czuję ja głodu a jemu brakuje składników odżywczych ?

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry ;)

dziewczyny poradzcie , gdzie i jaki kupić sobie
    antyperspirant bezzapachowy , zeby nie zaczadzić Emmy
    przy karmieniu

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny w kolejnym dniu naszych ciążowych wzmagań :)

Witam też nowe ujawnione Mamusie :)
    Dorka gratuluję córeczki!

Miłego Dnia! i trzymam kciuki za wizyty!
    Sama swoją mam już w czwartek zobaczymy jak się Mała ma i co tam z jej pęcherzem.

Ogólnie zaczynają boleć mnie biodra! bleee!

baassiia, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    dzień dobry ;)

przy karmieniu

Ha dobre pytanie! Ja w sumie do szpitala kupiłam mini w sprayu a one pachną mocno teraz sobie myślę!

Niecierpliwa ja z jedzeniem nie pomogę bo jem raczej normalnie bez skupiania się na składzie :-P

km5szbmhexpco9m1.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamusie:)

Gratuluję wczorajszych udanych wizyt:)

Ryjek ale już duży chłopaczek z Twojego synka super:)Bezpieczeństwo małego najważniejsze więc cesarka słuszna decyzja,dasz radę:)

Dorka gratuluję córci:)

Niecierpliwa nie czytaj już Kochana naprawdę w tych internetach
    To że maluszek jest mniejszy wcale nie musi oznaczać niedożywienia
    Mój Filipko jest dwa tygodnie większy i ja wcale żadnej specjalnej diety nie stosuje,staram się po prostu zdrowo odżywiać.
    Piję kilka razy w tygodniu soki z marchwi i buraka,owoce to głównie jabłka,mandaryny,ananas a tak to trochę mięsa i ryby w tygodniu na obiad.
    I słodycze wpadną i frytki także nie zamartwiaj się i postaraj się odstresować bo to nic dobrego dla maluszka:*

Alinalii w aptece możesz kupić antyperspirant kryształ jest bezzapachowy i z naturalnych składników no i skuteczny:)

Powodzenia na dzisiejszych wizytach!:*

Ja zmykam na śniadanko

Miłego dnia:)

ryjkek, alinalii lubią tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia bardzo ładna :-D Jutro kończę Nowenne a prosiłam o ten skończony 34. W piątek możemy otworzyć Piccolo z tej okazji ;-)

d'nusia, A.Kasia, Kate84 lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Falon Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Mam takie pytanie. Zostało mi 12dni starego urlopu z 2015 roku. Czy to prawda, że mogę je wykorzystać dopiero po zakończeniu urlopu macierzyńskiego? Ewentualnie po macierzyńskim go wypłacić?
    No i szukam jakiejś wiarygodnej strony na necie gdzie solidnie zostanie od A-Z sprecyzowana kompletna papierologia dotycząca przejście na urlop macierzyński. I jak wygląda cała procedura przy pierwszym dziecku. Jak załatwić becikowe, i cały komplet wszystkich niezbędnych dokumentów.

Jak któraś ma jakieś ciekwe wiarygodne informacje w tych tematach proszę o linka.

Biurokracja... Jak ja to kocham :\

W ostateczności zwrócę się do styczniówek lub lutówek one pewnie mają to już opanowoane ;-)

Z góry DZIĘKI! :)

201604051765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Kasia bardzo ładna :-D Jutro kończę Nowenne a prosiłam o ten skończony 34. W piątek możemy otworzyć Piccolo z tej okazji ;-)

Ooo tak, muszę mężowi dziś powiedzieć żeby mnie w Piccolo wyposażył :D

Ja spadam do labo na badania. Chyba pierwszy raz mi się totalnie nie chce z domu wychodzić ;)

Aha! W całym pokoju pachnie mi to pranie i ciuszki też pachną dzidziusiem <3 Podoba mi się ta Lovela, wrzuciłam do prania razem z rzeczami małego swoją bluzkę i teraz chodzę i się wącham :D

Kate84 lubi tę wiadomość

• Madzik90 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryjkek wrote:
    Cześć dziewuszki. :)

Nie było mnie tu zaledwie półtora dnia, a Wy naskrobałyście, że hej. ;) Później będę Was nadrabiać. Ostatnie, co widziałam, to zdjęcia pięknych mamusiek z brzuchami.
    No i widzę, że dołączyły do Nas nowe twarzyczki. Serdecznie witam. Jest Nas już całkiem sporo. ;)

Wczoraj byłam na wizycie. Młody ma już 2300/2400 g. Wstępnie umówiłam się z ginem na cesarkę. Ma być pomiędzy 20 a 24.02. W sumie lekarz nie był do końca przekonany, co do cesarki, ale znowu poród naturalny w moim przypadku jest dużym zagrożeniem dla dziecka, więc powiedziałam mu, że ma wybrać to co będzie bezpieczniejsze dla dziecka i padło na cesarkę.

Aaaa i wg USG dzisiaj kończę 34 tydzień. :D

Gośśś właśnie doczytałam o Twoim problemie. Mocno trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo. Jestem pewna, że na tym etapie młody sobie poradzi poza brzuszkiem mamy.

Witam ;)
    Rzadko się u was udzielam ale czytam codziennie ;) Mam podobną sytuację, wczoraj byliśmy na USG i mały waży już 2200g i lekarz się mnie dopytywał czy zawsze tak rósł i czy nie mam cukrzycy. On zawsze był do przodu i po wyeliminowaniu potencjalnych przyczyn okazało się, że to genetycznie (mój mąż jest "sporych gabatytów). Nazwał go "wypasionym dzidziusiem" ;) no i też zawisła nade mną groźba cc jeżeli nie zwolni. Jest rozwinięty na 33+0 (na dzień wczorajszy). Może jeszcze zwolnić tempo?

Jeszcze jedna sprawa, wczoraj miałam mierzoną szyjkę, wynosiła 3,5cm. Ostatni pomiar w 27 tyg to 4,0cm. Lekarz mnie uspokajał, że to żadne skracanie tylko wszystko zależy od tego czy szyjka jest mierzona na miękkim czy na twardszym brzuchu, jaki jest ucisk dziecka na szyjkę itp. A jak to jest u was? Bo pierwszy raz coś takiego słyszę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2016, 09:41

p655l6d8b2kubuqj.png
    Ur. 11.03.16, 4300g, 56cm ;*
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    dzień dobry ;)

przy karmieniu

Ja stosuje vichy w kulce, jest aloesowy lub bezzapachowy. Dla mnie super.

alinalii lubi tę wiadomość

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 wrote:
    Witam mamusie:)

Gratuluję wczorajszych udanych wizyt:)

Ryjek ale już duży chłopaczek z Twojego synka super:)Bezpieczeństwo małego najważniejsze więc cesarka słuszna decyzja,dasz radę:)

Dorka gratuluję córci:)

Niecierpliwa nie czytaj już Kochana naprawdę w tych internetach
    To że maluszek jest mniejszy wcale nie musi oznaczać niedożywienia
    Mój Filipko jest dwa tygodnie większy i ja wcale żadnej specjalnej diety nie stosuje,staram się po prostu zdrowo odżywiać.
    Piję kilka razy w tygodniu soki z marchwi i buraka,owoce to głównie jabłka,mandaryny,ananas a tak to trochę mięsa i ryby w tygodniu na obiad.
    I słodycze wpadną i frytki także nie zamartwiaj się i postaraj się odstresować bo to nic dobrego dla maluszka:*

Alinalii w aptece możesz kupić antyperspirant kryształ jest bezzapachowy i z naturalnych składników no i skuteczny:)

Powodzenia na dzisiejszych wizytach!:*

Ja zmykam na śniadanko

Miłego dnia:)

Dzięki za rady. Ja szczególnie nie patrzę na to co jem i wydaję mi się że jednak niestety ale za mało jednak warzyw, owoców i nabiału. Praktycznie nie mam ich w diecie... Muszę to zmienić i zobaczymy za 2 tyg jak mały na to zareaguje :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik90 wrote:
    Witam ;)
    Rzadko się u was udzielam ale czytam codziennie ;) Mam podobną sytuację, wczoraj byliśmy na USG i mały waży już 2200g i lekarz się mnie dopytywał czy zawsze tak rósł i czy nie mam cukrzycy. On zawsze był do przodu i po wyeliminowaniu potencjalnych przyczyn okazało się, że to genetycznie (mój mąż jest "sporych gabatytów). Nazwał go "wypasionym dzidziusiem" ;) no i też zawisła nade mną groźba cc jeżeli nie zwolni. Jest rozwinięty na 33+0 (na dzień wczorajszy). Może jeszcze zwolnić tempo?

Jeszcze jedna sprawa, wczoraj miałam mierzoną szyjkę, wynosiła 3,5cm. Ostatni pomiar w 27 tyg to 4,0cm. Lekarz mnie uspokajał, że to żadne skracanie tylko wszystko zależy od tego czy szyjka jest mierzona na miękkim czy na twardszym brzuchu, jaki jest ucisk dziecka na szyjkę itp. A jak to jest u was? Bo pierwszy raz coś takiego słyszę..
    Hej :)

Mója córcia całą ciąże była +/- 1 dni wg terminu z O OM a teraz (USGG 31 tydzień) 5 dni większa, także "przyśpieszyła". Przy zdrowym łożysko raczej już maluch nie zwolni, tylko tak jak mój :/

Wiesz u mnie wcześnej w ogóle mi szyjki nie mierzył na USG. Badał palpacyjnie i mówił, że długa twarda, zamknięta. Ostatnio zmierzył też USG i prawie 4 cm, ale na Twoim etapie (32 t) to juz naturalnie szyjka może się delikatnie skracać a 35 to ciągle bardzo długa :)

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    za mną koszmarna noc, płuca i krtań tak kłują, że aż się boję kaszlnąć. Budziłam się co 2 godziny ze łzami w oczach, a o 5 nad ranem po spróbowaniu syropu z cebuli miałam bliskie spotkanie z toaletą. No i temperatura dopiero dzisiaj się pojawiła, 38 st. Mała na szczęście kopie, ale w bardzo bolesny sposób. Na 12 do lekarza.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • margaret26 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik, ja na przedostatniej wizytacji miałam szyjkę 40mm,półtora tygodnia temu 38mm. Myślę,że przy tak długich szyjkach nie ma się co martwić kilkumilimetrowym skróceniem bo to własciwie żadna różnica. U dziewczyn z problemami szyjkowymi to już zupełnie co innego.

Leon 3940g, 57cm, 10pkt, cc <3
    Urodzony dnia 23.02.2016r, o godzinie 5.40

3jvzj44jk36zw5al.png
  • Madzik90 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margaret26 wrote:
    Madzik, ja na przedostatniej wizytacji miałam szyjkę 40mm,półtora tygodnia temu 38mm. Myślę,że przy tak długich szyjkach nie ma się co martwić kilkumilimetrowym skróceniem bo to własciwie żadna różnica. U dziewczyn z problemami szyjkowymi to już zupełnie co innego.
    Dokladnie to samo mi powiedzial ze jak na ten tydzień to bardzo dobra szyjka i nie ma co się zamartwiać:) za tydzień idę na wizytę comiesięczną i zobaczymy co tam w badaniu "samolotowym" ;-)

p655l6d8b2kubuqj.png
    Ur. 11.03.16, 4300g, 56cm ;*
‹‹ 1595 1596 1597 1598 1599 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ