X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 wrote:
    Ja od dziś zaczęłam 8 miesiąc . Tyle pozytywów, bo przywitałam go skurczami :-( Całą noc walka by je wyciszyć, nospa, zastrzyk, potem pompa magnezowa, a na koniec jak się pisały co 8-10 min na 100% dostałam tokolizę i sterydem wyciszyli akcję porodową. Pessara przy skurczach nie założą, szyjka rozwarta na prawie dwa palce po nocy. Może jak nie będzie skurczy to ją spróbują zapesarować. Także leżę.

Gośś masz wyniki? Pisałaś i nie doczytałam czy jeszcze nie wiesz?

Haniu, trzymam kciuki, żeby udało się opanować skurcze! Dobrze, że przydarzyło się to w szpitalu, przynajmniej od razu zareagowano. Teraz pozostaje być dobrej myśli i wierzyć, że jeszcze chociaż te 3 tygodnie wytrzymacie w pakiecie. Buziaki kochana i trzymaj się dzielnie :*

A Gosia się chyba jeszcze dziś nie odzywała niestety :/

Hannia123, margaret26 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    MeAmerie odzywała się ?

Od ostatniej nocnej wiadomości nie :/ Rano miała mieć wyniki i decyzję co dalej ale nie odzywała się :/

• edyś Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haniu, trzymamy kciuki &&&
    Maniu, jak przeziębienie, walczysz? ;)

Mania1718, Hannia123 lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haniu trzymam kciuki,trzymaj się dzielnie:*

Gośśś,MeAmerie czekamy na wieści!

Chyba wezmę tą walizkę na kółkach,mam nadzieję,że się sprawdzi:)

Hannia123 lubi tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę chyba kupić jakaś torbę albo walizkę bo w moją się nie zmieszcze...

Ahh dziewczynki robię dziś na kolację gyros z ryżem i surówką i już pachnie w całym domu :D mniam.

Czekamy na wieści od Gośśś i MeAmerie.

edyś, alinalii lubią tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Est Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Od ostatniej nocnej wiadomości nie :/ Rano miała mieć wyniki i decyzję co dalej ale nie odzywała się :/

Kurde, mam nadzieję, że wszystko ok.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Mania1718 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Haniu, trzymamy kciuki &&&
    Maniu, jak przeziębienie, walczysz? ;)
    Dziękuje Edyś że pytasz :) Nafaszerowałam się czosnkiem, miodem i cytryną. Psikam tantum verde i paracetamol co 4 godziny. (Mąż jak to facet nie znalazł imbiru w sklepie ;) ) Delikatna poprawa jest tylko obawiam się gorączki w nocy :/
    Zreguły to ja skacze na rodzinką w domu i pilnuje porządku i tak czasami myślałam co to będzie jak zachoruje jak oni se poradzą? ?... a tu pełne zaskoczenie :) stanęli na wysokości zadania wszyscy. Dzieci coraz częściej udawadniają mi że są mądre a ja dumna jak je wychowalismy z mężem. Wiem że przy synku będę miała dużo pomocy ( to żem się rozpisała na proste pytanie :D )
    Tak więc kobietki dzisiaj leżing, opierdoling, troling i nicnierobing pełną parą :D :D :D

PS Właśnie córka przyniosła mi sałatkę z owoców <3 żyć i nie umierać :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 20:19

d'nusia, Falon, Wanna, edyś, Hannia123, Est, Czarodziejka87, Kate84 lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazdy ma prawo myslec co chce. Chodzilo mi o to, ze rodzaca nie zawsze wie co jest dla niej najlepsze. I nastawienie z gory na nie, bo czytalam, ze tak nie moze byc i trzeba z tym dyskutowac tez nie jest rozsadne. Nie czarujmy sie, przy porodzie sie o tym nie mysli, chce sie tylko zeby juz nie bolalo. To tylko teraz sie o tym lekko mowi i czyta. Nie mowie zeby sie godzic na wszystko, nikt nie moze nas do niczego zmusic. Ale tez nie wojujmy bez sensu bo moze w danej chwili takie, a nie inne rozwiazanie podane przez lekarza czy polozna jest najlepsze. Wystarczy zastosowac metode ograniczonego zaufania niz nastawiac sie do wszelkich dzialan negatywnie. Kazdej z was i sobie zycze najlzejszego, najszybszego, wymarzonego porodu.

Teresa1992, Kokaina lubią tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta lodówka, o której wcześniej pisałam i którą mogę polecić to ten model:

http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/refrigerators/side-by-side/RS7687FHCBC/EF

RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja położna mowi ze moge rodzic jak chce. Stać leżeć kucać itd tylko ze w rodząc w pozycji kucania nie zapewni mi żadnej ochrony krocza bo nie ma tak dobrej widoczności i moze nie zdążyć naciąć albo chlasnąć za bardzo. Wszystko jest moja decyzja, jednak wole zdać sie na jej doświadczenie jednak :)

Teresa1992 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 - oczywiście ale cała koncepcja "rodzenia po ludzku" polega na tym, abyśmy były świadome jakie mamy prawa i na co godzić się nie musimy :) Bardzo dobrze, że dziewczyny czytają i orientują się w tym jakie powinny być standardy opieki okołoporodowej. Gorzej, gdy dziewczyna nie wie, idzie jak krowa na rzeź i na wszystko się godzi bo nie ma świadomości, że można inaczej.

Mania1718, Est lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że praca położnej jest bardzo ciężka. Są rożne pacjentki i do tego dochodzą jeszcze partnerzy... Położne wiedzą naprzód co się moze stać w rożnych sytuacjach. Uważam, ze trzeba im zaufać, bo wiedzą co robią. Czasami też muszą krzyknąć, żeby zapobiec tragedii.
    Fajnie ze na porodówkach jest teraz dużo lepiej niż kiedys, ze jest program "rodzic po ludzku" i ze coś się zmienia.
    Jednak miejmy cały czas w głowie to, ze położna jest po to aby pomóc. One też mają strach w oczach jak dzieje się coś złego.

Teresa1992, edyś, Est, Madlene.:), A.Kasia, RudyTygrysek, Kate84, Lilou1984, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

• edyś Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Wystarczy zastosowac metode ograniczonego zaufania niz nastawiac sie do wszelkich dzialan negatywnie. Kazdej z was i sobie zycze najlzejszego, najszybszego, wymarzonego porodu.

O i właśnie pointa powinna być taka ;)

A.Kasia, Hannia123, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki
    Jestem już po zajęciach :)
    Kilka słów odnośnie porodu i lęków porodowych z dzisiejszych zajęć:
    Po pierwsze nie słuchać opowieści o porodach, każdy poród jest inny i nie ma co się nastawiać i porównywać. Kobiety uwielbiają opowiadać straszne historie, i trochę je ubarwiać.
    Potraktujmy poród jak wycieczkę w góry. Czeka nas coś trudnego do pokonania, chcemy się wspiąć na szczyt, ale musimy coś dać od siebie aby dotknąć szczytu. Pomyślmy jakie będziemy dumne po wszystkim, jaki wspaniały moment nas czeka, z naszym cudem jedynym i nie powtarzalnym.
    Nastawmy się pozytywnie do porodu. Kobiety, które mają pozytywne nastawienie do porodu, rodzą szybciej, łatwiej i, pomimo towarzyszącego bólu, przeżywają go jako piękne, wzbogacające doświadczenie. Pozytywne nastawienie zmniejsza także napięcie ciała, przez co ból jest krótszy i słabszy.:)
    Znajdź swoje techniki relaksacyjne, i spróbuj je wykorzystać podczas porodu. Pomoże nam to łatwiej przechodzić przez ból

To tak w wielkim skrócie, nie mam na razie głowy na więcej :)

Co do pozycji w jakiej chcemy rodzić, hmmm, kurde ciężki temat. Ważne, aby pozycja do rodzenia była dla mnie jak najbardziej komfortowa, i oczywiście bezpieczna dla dziecka, lecz z kim nie rozmawiam to ma inne zdanie. Najważniejsze to postępować według własnego uznania, i dowiedzieć się w szpitalu czy akceptują rodzenie w różnych pozycjach. Wydaje mi się że ważna jest też współpraca z położną, bo jeżeli będziemy robiły wszystko po swojemu, to tylko sobie możemy zaszkodzić, a dobra współpraca już jest połową sukcesu. :)

Vincent, edyś, domiii lubią tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • margaret26 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ,ja mogę się wypowiedzieć tylko z perspektywy mojej pracy. Miałam okazję być przy wielu porodach w różnych szpitalach w różnych województwach. W 90% 'rodzić po ludzku' zwyczajnie nie istnieje albo dopiero raczkuje. Kobiety traktowane są przedmiotowo, to po prostu kolejny przypadek i kolejny poród. Od tego co mówi się w dyżurkach lekarskich i pielęgniarskich włos się jeży na głowie... Baaardzo rzadko spotyka się kogoś z powołaniem,sercem na dłoni,kto na prawdę wspiera i rozumie rodząca. Najczęściej chodzi o to żeby szybko zrobić swoje i skoczyć na kawkę lub obiad do stołówki. Takie realnia niestety. Co do pozycji ,myślę ,że każda kobieta powinna słuchać swojego organizmu i postępować wg tego co jej podpowiada, ale jeśli lekarz/położna coś sugerują kierując się swoim doświadczeniem i wiedzą warto się nad tym zastanowić :)

Cieszę się,że mnie ominą takie tematy.

Dobrej nocy Mamusie :)

roletka lubi tę wiadomość

Leon 3940g, 57cm, 10pkt, cc <3
    Urodzony dnia 23.02.2016r, o godzinie 5.40

3jvzj44jk36zw5al.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret, smutne to niestety :/
    Dobrej nocy.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety, które mają pozytywne nastawienie do porodu, rodzą szybciej, łatwiej i, pomimo towarzyszącego bólu, przeżywają go jako piękne, wzbogacające doświadczenie. Pozytywne nastawienie zmniejsza także napięcie ciała, przez co ból jest krótszy i słabszy.:)

Madlene i wszystkie kobiety ktore beda rodzic po raz pierwszy nie mam na celu straszyc was lub denerwowac i mam nadzieje ze nikt mnie nie zlinczuje ale to kto wymyslil te stwierdzene jest facetem lub kobieta ktora nigdy nie rodzila :) Piekny jest moment trzymania dziecka w ramionach ale napeno nie bole, skorcze. Faktem jest ze szybko zapominamy bol :)

ciri22, ciri22, Madlene.:), Falon, A.Kasia, Est, Karolina@, Czarodziejka87, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja opłacałam dwa razy położną i obawiam się, że wszelkie profity i udogodnienia, które mnie spotkały typu wanna, parte w dowolnej pozycji, rozwierające w ruchu itp wynikały z podpisanej umowy. Mam nadzieję, że nie do końca, ale obserwując naszą służbę zdrowia z perspektywy osoby, która korzysta i z Nfz i z prywatnego Luxmedu -przepaść chwilami jest ogromna, w terminach, ludzkiej życzliwości i podejściu...

1usai09khne0c7t3.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, ja doświadczania nie mam :) Szukam alternatywnych metod radzenia sobie ze strachem, ty wiesz co Cię czeka, a ja nie mam zielonego pojęcia, mogę czytać tysiąc poradników a i tak dowiem się na miejscu. Jednak pozytywne nastawienie, na pewno nikomu nie zaszkodzi. Wiem że będzie bolało jak cholera, ale jaka nagroda potem mnie czeka :)

Mania1718, domiii, Falon, edyś, Est, Kate84 lubią tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Mania, ja doświadczania nie mam :) Szukam alternatywnych metod radzenia sobie ze strachem, ty wiesz co Cię czeka, a ja nie mam zielonego pojęcia, mogę czytać tysiąc poradników a i tak dowiem się na miejscu. Jednak pozytywne nastawienie, na pewno nikomu nie zaszkodzi. Wiem że będzie bolało jak cholera, ale jaka nagroda potem mnie czeka :)

I to kochana jest zdrowe i zrozumiale podejscie :) Ale niech nie wciskaja kobietom bzdur ze bol podczas porodu bedziemy traktowac jako piekne doswiadczenie ;)

Hannia123, Madlene.:), edyś lubią tę wiadomość

‹‹ 1639 1640 1641 1642 1643 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ