Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Lucky wrote:Bassillo a gdzie posprawdzałaś co Wam się należy?
ja się martwię że pewnie pechowo jak zawsze przekroczę o jakieś parę groszy
no ale chciałabym wstępnie policzyć
Pit-u jeszcze nie mam, ale w lutym już będzie
czekam na rozliczenie z ZUS-u
dzięki z góry na odpowiedź
Ja na necie wyszukiwała lub dopytywałam księgowej męża i tak np.
becikowe mogą otrzymać jedynie te rodziny, w których dochód miesięczny na osobę nie przekracza 1922 zł netto.
http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kariera-prawo-finanse/dziecko/becikowe-2015-co-powinnas-wiedziec,229_7205.html
ulga na dziecko jest również ograniczenie dochodu 56 tys zł/rok na rodzica, czyli 112 tys/rok łącznie na małżeństwo. Z tym, że z tego będzie można skorzystać dopiero za rok, bo w 2015 jeszcze naszych dzieci nie było na świecie
500zł/na dziecko u nas będzie pierwsze, więc przekraczamy 800zł/miesięcznie/osobę
Są jeszcze zasiłki rodzinne, pielęgnacyjne itd, ale tego nie sprawdzałam, bo tam dość niski dochód biorą pod uwagę, więc się też nie łapiemy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 14:10
Lucky lubi tę wiadomość
-
Madzialena90 jakieś przeczucia? Moze położna miała rację i zaczyna się?
Muminko mnie synek od rana namawiał na placki ziemniaczane ze śmietanązaraz zaserwuje mu obiadzik i zobaczymy czy się odwdzięczy kopniakami
muminka83 lubi tę wiadomość
[/link]
-
EST serdeczne gratulacje!!
Tak się pobeczałam, że do męża musiałam zadzwonić, że chyba nienormalna jestem
Suuuper kochana, że masz już synka obok siebie i że naturalnie
Hania mi się też tak wypycha jak wariatka... do tego twardnienia i brzuch już nie wie co ma ze sobą robić o_O
My się chyba na 500 na pierwsze dziecko załapiemy, bo zależy który rok dochodów sie będzie liczył, jak 2014 to on pół roku na czarno robił (umowa zlecenie nie została zgłoszona....), a 2015 na zlecenie, gdzie ma wpisane 400zł, a zarabia więcej o wiele. Wiadomo, że wlałabym żeby miał umowę o pracę itp, ale nie da rady i tylko tak może, a ubezpieczam go ja. Dostaniemy normalne becikowe i to z mopsu chyba teżMoże i rodzinne dzięki temu. Cieszę się, bo płacę podatki, pracuję 8 lat, a i tak muszę łazić prywatnie jak się coś dzieje...
Ja bym chciała urodzić dopiero w marcuZa miesiąc 2.03 mam termin, może mi się uda wstrzelić?
Dziś wizyta, zobaczymy co tam jak tam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 14:29
Córka!!! Kochana Hania :*38+6, 19.30, 51cm, 2760
-
nick nieaktualnybaassiia wrote:No ja ostatnio ogarnęłam wszystkie programy na dziecko typu becikowe, ulga na dziecko itd. i nie łapiemy się dosłownie na nic... ani złotówki... no ale takie zycie.
Jedynie tyle co z tego ZUSu teraz na macierzyńskim wyciągnie się, bo mam umowę o pracę. Tyle się tych podatków płaci a nic z tego. Do lekarzy też prywatnie chodzę, bo na NFZ wizyty przedpołudniem tylko, a jak pracuje 8-16 to bym musiała urlop brać, żeby do lekarza iść, albo czekania pół roku...
Z drugiej strony nie będe narzekać, bo oboje mamy pracę i nasz byt nie zależy od widzi misie polityków. raz dadzą, raz zabiorą...
Ja mam chociaż ze żłobkami i przedszkolem trochę łatwiej, bo mama męża jest dyrektorką w przedszkolu, a w tym kregu się wszyscy znają, więc załatwi miejsce jak coś
Est gratulacjeOdpoczywaj teraz. Stasiowi duuużo słońca w życiu
Basia- my też się na nic nie łapiemy. Jedyne co to mąż przestanie płacić 30% podatek ;/ No i właśnie doczytałam, że nawet ulga na dziecko nam nie przysługuje ;/ Ehh trzeba będzie się szybko zabrać za następne...
-
Madziu u mnie były takie ostatnie dwa dni. Dosłownie zasypiałam na stojąco i praktycznie przespałam te dni. Dzisiaj wstałam jak nowo narodzona bez porannej drzemki ogarnęłam chatę, zmieniłam pościel i poprałam koce. A i juz placki gotowe
Zato co mały napiera na szyjkę to aż się boję myśleć ze szykuje się na wyjście.
Postaraj się odpoczywać jak najwięcej i nie rób nic poza leżeniemTeraz będę myśleć o Tobie
Madzialena90 lubi tę wiadomość
[/link]
-
Izoleccc wrote:
Basia- my też się na nic nie łapiemy. Jedyne co to mąż przestanie płacić 30% podatek ;/ No i właśnie doczytałam, że nawet ulga na dziecko nam nie przysługuje ;/ Ehh trzeba będzie się szybko zabrać za następne...
żeby lepsza podziałka byłaNo ale, wiesz, z drugiej strony lepiej pracować i liczyć na siebie a nie łaskę Państwa
Teraz też dużo osób na czarno pracuje, przez co im niższe dochody wychodzą.
-
Est wrote:Dziewczyny dzisiaj o 10.30 urodził się Stasio.
Szczegoly później, bo oczywiście piszę z porodowki
Jest malutki 1850 g i 44 cm ale dostal 10 punktów i jest z nim wszystko ok
Dziękuję Kochane za wszystkie kciuki, przydały nam się
KOCHANA grtulaacje:*:* całuski dla was:* -
Est GRATULACJE
super, że z maluszkiem wszystko ok, ogarniaj się tam i pisz co u Was!
My po wizycie, mała waży 2700 gramwszystko z nią ok, ze mną też, tzn podobno do porodu się nie szykuje jeszcze.
Dostałam juz skierowanie do szpitala na 24 lutego, no i 25 lutego wielki dzien...rodzimy
Pozdrawiam mamuśkiMadlene.:), Izoleccc, olatychy, Gośśś, A.Kasia, Magda lena, Kokaina, d'nusia, Czarodziejka87, edyś, Mietka 30:), Karka, Mania1718, ryjkek, ksanka, muminka83, She86, domiii, Lilou1984, Martita88, Hannia123, Lucky, Kate84, Falon, alinalii, Kajola lubią tę wiadomość
-
Właśnie podjęłam pierwszą próbę pakowania, jak Wam się udało to zrobić?
mój szlafrok zajmuje prawie całą walizkę
a co z resztą ehehehhe:)
Szczerze mówiąc ja nawet nie komentuje tego 500 plus itd. itp. Bardzo się cieszę że kraj daje coś swoim obywatelom, ale odkąd przeszłam gehennę z ZUSEM, wkur. mnie ile trzeba się na starać żeby coś dostać. A do jasnej ciasnej pracuje legalnie, płacę podatki, więc łaski mi nikt nie robi.
Lucky lubi tę wiadomość
-
Heh a ja tez ostatnio gdzies sie slabo czuje
spac mi sie chce ciagle
maly cisnie na szyjke strasznie, ze az kluje i mam wrazenie jakby mi tam reke wkladal i sobie grzebal
juz nie wspomne o tym ze co chwile latam siku, mimo ze wcale duzo nie pije gdzies ostatnio to sikam jak szalona
Spakowalam dzisiaj torbe do szpitalabo tez mam przeczucie ze nie dlugo moze sie przydac ;>
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Dzewczyny odnośnie do świadczeń, to jest jeszcze jesdno, które należy się KAŻDEJ! Od nowego roku jest tzw. kosiniakowe. Czyli płatny urlop macierzyński, który obejmuje także kobiety bezrobotne, studentki, czy te pracujące na umowy o dzieło. Nie przegapcie tego jeśli nie jesteście na etacie, to Wam się należy
1000 pln co miesiąc przez rok piechotą nie chodzi
muminka83 lubi tę wiadomość
-
EST Kochana, moje szczere gratulacje
Tym bardziej podwójne, że miałyśmy ten sam tydzień ciąży !!!
Dotarła do mnie ta bomba zegarowa o której wczoraj rozmawiałyście
Ja też pod wpływem tych ekscytujących zdarzeń biorę się za ostatnie prania i prasowania, torba spakowana na 90 %.
Jutro idziemy ostatni raz do kina przed porodem i na Maca
Mam nadzieję, że nie zacznę tam rodzić
:]
Basia Co do 500 zł na dziecko i innych zasiłków my też nie załapiemy się totalnie na nic, dostaniemy wielkie G !
Pozostaje nam opcja płatnych żłobków, przedszkoli itd, bo nawet żadnej babci nie mamy w pobliżu
Kaszanka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 15:11
Synek 2016 r. ♥️
Synek 2020 r. 💚