X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • darra991 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    witam się i ja
    szalone te ciążowe sny :) mnie też w nocy męczą ale rano raczej nie pamietam
    nadal śpię jak suseł, zasypiam max o 21.30 więc gdy mały zaczyna swoje czkawkowe sesje o 4-tej, to mi to nie przeszkadza :) Dzisiaj miał 6 serii czkawki między 4-6 rano :)

Martito ja też wypalałam opryszczkę czosnkiem, po prostu ścinałam czubek i przykładałam, ważne by na samą opryszczkę a nie na skórę obok, bo to mocny środek. Gdy czosnek podsychał, to znowu ścinałam plasterek i przykładałam.

Domii Kasiu dobrze że to były strachy na lachy, ale w sumie worek z porodami już otwarty więc kto wie..... trzeba się pilnować
    Ja też wczoraj poleciałam do gin zrobić komplet badań łacznie z wymazami, żeby w razie czego mieć wszystko.

Doczytałam Waszą wczorajszą dyskusje na temat diety przy karmieniu. Ja miałam przytomną położną która mówiła że bajki o braku diety matki karmiącej kupują głównie pierworódki, a potem większości otwierają się oczy.
    Moje dziecko miało mega kolki, owszem wynikaja one głównie z niedojrzałości układu pokarmowego, ale trzeba sobie jakoś z tym radzić a nie podrażniać.
    Moja pediatra poradziła mi wizytę w CZMP i tam dostałam normalne ksero, oficjalną kartkę z wytycznymi jak mam rozszerzac swoją diete żeby nie dokładać dziecku cierpień. Poważna instytucja z ogromnym bagazem doświadczeń i nikt tam nie mówi że nie ma diety matki karmiącej. Owszem pare procent dzieci ma strusie żołądki i nic im nie zaszkodzi, podobnie jak niektóre matek palących i nie dbających o siebie rodzą się zdrowe i w terminie mimo iż nikt na nie nie chucha i nie dmucha.
    Ja myślę że warto jednak powoli dokładać potrawy do swojej diety obserwując dziecko.
    Moja przyjaciółka rok temu urodziła córeczkę i oczywiście wyśmiała mnie nt ostrożnego jedzenia przy kp, od razu wciągnęła kapuśniak pierwszego dnia i potem jadła normalnie. po kilku dniach dzwoniła z płaczem że ma dość małej bo ta wyje i wyje. No wyła, ale po redukcji ciężkich produktów w diecie mamy, wszystko się wyciszyło i okazało się że dziecko nie jest kolkowe, tylko nie radziło sobie z jadłospisem mamy.

Ja już w drugiej ciąży z wielkim dystansem podchodzę do wszelkich rewelacji typu 'nie ma diety przy kp' 'smoczek zaburza kp' 'nie wolno dopajać' itd. Prędzej czy później każda matka poznaje swoje dziecko i wie co mu służy a co nie. Warto jednak pamiętać że nie ma jednej złotej prawdy, a za to wszędzie na młodą matkę czyha stado 'specjalistów' którzy trują i trują niepotrzebnie by się wykazać

no to się wygadałam :)
    lecę po pączki, bo chociaż waga mnie straszy, to dziś nie odpuszczę
    miłego dnia
    Kochana to w razie czego mozna sie zglosic do Ciebie o ppmoc?:) ja czytam i czytam a wszedzie roznosci pisza i i tak nie wiem co zrobic z ta dieta i co po kolei wprowadzac zeby malutkiej jak najlepiej bylo:( :)*
    Tak poza tym to dzien dobry sloneczka i wielkiego smacznego :D
    A do mnie wlasnie dotarlo ze za 25dni mam termin porodu:) ciekawe czy wytrzymam i Oliwia bedzie termimowa czy bedzie chciala siedziec dluzej:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 11:18

edyś, ksanka lubią tę wiadomość

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est - bardzo się cieszę z Waszego dobrego samopoczucia :) Jeśli nie masz małego przy sobie to zrób sobie jego zdjęcie telefonem i podczas ściągania patrz na zdjęcie ;) Ja tego nie próbowałam ale tak mi doradzały dziewczyny, które też musiały odciągać i u nich ponoć to pobudzało laktację. Spróbować nie zaszkodzi :) Miłego dzionka <3

Ja już po tych wszystkich HIVach, kiłach i innych cuda wiankach. Pierwszy raz zrobiło mi się słabo podczas pobierania krwi. Teraz wciągam pączka, popijam kawką i myślę czy czegoś czasem nie zapomniałam spakować do toreb ;)

Kate84, Est lubią tę wiadomość

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was marcóweczki :)

Dzwoni dziś mężuś i pyta, co będzie na obiadek, bo już mu nie dobrze od rana od tych wszystkich pączków. Ja mu na to, na obiad "Zupa pączkowa" ,załamał się biedny :P

zsjo8z.jpg

A.Kasia, Izoleccc, Hannia123, Mania1718, Lilou1984, Mietka 30:), Czarodziejka87, Kajola, Kate84, She86 lubią tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Ale u Nas robi się coraz ciekawiej !
    Mam pytanie ! Czy u Was też wydzielina zrobiła się jakby gęstsza?

• alinalii Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krówka_muffka wrote:

u mnie bardzooo gęsta , niestety w kolorze biało-zielonym , ale nie pachnie brzydko ,

krówka_muffka lubi tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Falon Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 33 tygodniu! Dziś wybiło mi 80℅, a do donoszonej zostało 5tygodni:-)

Wczoraj byliśmy w kinie na filmie "Zjawa". Film super, biedulek DiCaprio mógłby w końcu dostać tego zasłużonego oscara! :-)

Przez wiele tygodni z moim M. było spoko aż do wczoraj! Był taki zmierzły do szaleństwa! Spierniczył mi cały dzień wrrrr!!!
    Byliśmy chwilę u rodziców i moja mama potem w pocieszającym sms-ie go podsumowała "że zmierzły chłop jest gorszy niż 5 bab w ciąży razem wziętych"!!! I miała 100%-ową rację.
    To chyba wyjaśnia dlaczego kobiety zachodzą w ciążę, bo faceta by to chyba zabiło! :-) dobra... Sorki... Wyżaliłam się i jets OK! ;-)

Pączków nie mam ale ciacho upiekłam! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 12:40

Magda lena, A.Kasia, muminka83, Hannia123, Madzialena90, Mania1718, Mietka 30:), Czarodziejka87, Kajola, d'nusia, ksanka, Kate84, She86, Karka lubią tę wiadomość

201604051765.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krówka_muffka wrote:

U mnie gęsta może nie, ale zdecydowanie jest jej duuuużo więcej ;)

krówka_muffka lubi tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po antybiotyku na bakterie w pochwie zaczyna być w końcu mleczna i najwięcej rano.

Właśnie wyszła ode mnie kosmetyczka pachy i brwi zrobione. Czy wy też macie tak mało włosków na nogach?

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita czosnek w kapsułkach jedz ;) Ja też zrezygnowałam ze zwykłego ;d

Martita88 lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko i córko! Zabieram się za pakowanie torby !!

Mania1718 lubi tę wiadomość

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa i fajne kocyki mają być od poniedziałku w biedronce ;)

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja deplialtora używam, więc ciężko stwierdzić na 100%, ale mam wrażenie, że wolniej odrastają. Na początku ciąży za to była masakra :P

Renka88 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krówka_muffka wrote:
    Miałam pytać o to samo bo i u mnie zmiana śluzu na gesty ;) zastanawiam się czy to nie czop w śladowych ilościach. ..

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A planujecie wykupywać sesję noworodkową? U mnie w mieście to koszt około 300- 500zł w zależności od ilości ujęć. Zdjęcia są piękna, ale ja się trochę obawiam, mojego ogarnięcia i samopoczucia po porodzie, bo taką sesję niby do 10-14 dni od urodzenia trzeba zrobić :/ No i pewnie trzeba by się umawiać z 2 tygodnie wcześniej, a ja przecież nie wiem kiedy urodzę :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 12:02

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :) chyba zaraz wyskoczę po pączka bo mi smaka narobiłyście :)
    Renka88 wrote:
    Czy wy też macie tak mało włosków na nogach?

też odnotowałam podobne zjawisko, tylko nie jestem pewna czy to ich jest mniej czy po prostu niedowidzę przez wieeeelki brzuch :)

Martita mmmmniam Bella Napoli :) znam znam i bywam od czasu do czasu :)

Est dobrze słyszeć pozytywne wiadomości. rośnijcie szybko, róbcie badania i do domku! :)

apropo rychłego rozpakowywania...to może ustalimy jakiś nowy zakaz? :)
    Noooo chociaż do 10.02 :P

Renka88, Est, Kate84 lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • margaret26 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sesja 150,250,300 zł i odpowiednio 10,20,25 zdjęć więc nie tak źle. My robimy u tej samej Dziewczyny u której mieliśmy brzuszkową. Głównie dlatego ,że wyszło pięknie,a i kasa kusi :) Jeśli po cc nie będę w stanie pojechać to Młody pojedzie z Tatusiem :)

Leon 3940g, 57cm, 10pkt, cc <3
    Urodzony dnia 23.02.2016r, o godzinie 5.40

3jvzj44jk36zw5al.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    U mnie po antybiotyku na bakterie w pochwie zaczyna być w końcu mleczna i najwięcej rano.

Właśnie wyszła ode mnie kosmetyczka pachy i brwi zrobione. Czy wy też macie tak mało włosków na nogach?
    Heh mogę się pochwalić że zawsze miałam wszędzie mało włosków i nigdy problemu z depilacją. Dla mnie teraz to zbawienie ;) Nogi mogę ogolić dwa tygodnie przed porodem i będzie git :)

Magda lena, Renka88 lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po 2 pączkach.
    No i u mnie zaczęły się mini skurcze z bólami, które promieniują do kręgosłupa. Aż się zgięłam w pół jak poczułam ból w lędźwiach. Ałłł.
    Pojutrze Stasio donoszony! <3

ryjkek, A.Kasia, Mietka 30:), domiii, edyś, Kajola, Falon, krówka_muffka, Hannia123, Izoleccc, Est, Kate84, Lilou1984, Karka lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Madzik90 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    takie po prostu czy jakoś zmiażdżone? :) spróbuję bo strasznie to wygląda a boje się żeby dalej nie poszło..
    Pokrój czosnek na 4 duże plastry zeby byl ten świeży sok i przykładaj aż zrobi się suche :) na poczatku będzie strasznie pieklo ale opryszczkę moment wypali i juz nie będzie tych bąbelków, które roznoszą wirusa ;-)

p655l6d8b2kubuqj.png
    Ur. 11.03.16, 4300g, 56cm ;*
  • Madzik90 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    aaaa i fajne kocyki mają być od poniedziałku w biedronce ;)
    Ja mam kocek z biedronki z Kubusiem Puchatkiem, kupiłam go jakos w listopadzie. Dzisiaj pralam i nadal jest mięciutki, nie farbuje ;-)

p655l6d8b2kubuqj.png
    Ur. 11.03.16, 4300g, 56cm ;*
‹‹ 1777 1778 1779 1780 1781 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ