X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Wczoraj mi powiedzieli ze zmniejsza odstęp z 24 do 12 h pomiedzy sterydami zeby cokolwiek zdziałały i żebym sie modliła o te 12 godz. Potem wieczorem jednak podjęli decyzje o wydłużeniu do standardowych 24h. Zawsze cos :)

Kazdy dzien jest teraz na wage zlota. Ja wiem, ze komus latwo sie mowi, ale widac lekarze robia co moga wiec napewno bedzie dobrze. W koncu pierwsza granica ciazy zaliczona, 34 tydzien. Teraz kolejne trzy i juz bedzie super. Nie stresuj sie bo to tez moze wzmagac skurcze. Dzielnie wszystko znosisz wiec dasz rade:-)

Est lubi tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Marcóweczki :):)

Nie było nas od soboty na forum prawie hihi, toż to skandal :P

Przede wszystkim serdeczne gratulacje dla MeAmerie silny chłopak, dużo zdrówka dla Was obojga.

Pisałyście wczoraj tak miło o swoich partnerach/mężach. Ja dodam że mój jest po prostu ideałem (no prawie) kocham go bardzo, <3, nie spodziewałam się aż takiej troski z jego strony, jestem pewna że będzie wspaniałym tatusiem. Jest po prostu wielkim facetem z miękkim serduszkiem :)
    Miłego dnia babeczki

Mania1718, ksanka, A.Kasia, Falon, muminka83, edyś, Kate84, Est lubią tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka jest poprawa, trzymaj się tej myśli, będzie dobrze:*

• domiii Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anielica Ty jesteś następna na liście, termin za 12 dni - nie rodzisz jeszcze? :D bo Ty SN z tego co pamiętam :)

d'nusia, Falon, Kate84, anie93lica lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • ksanka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wielkie gratulacje. Emil jest mega dzielny chłopiec.
    Zdrowia i radosnych chwil razem dla waszej dwójki!
    Est - super, ale Staś jest dzielny i taki zdolny.
    Martka kciuki zaciśnięte i nogi za Was i za nas ;)
    Jeszcze 48 h i sterydy w 100% zadziałała i plucka będą pięknie rozwiniete.
    A cukry niestety ale po sterydach lecą w kosmos, powinny się jednak niedługo uspokoić.
    Trzymam kciuki za Was i mam nadzieję że wytrzymacie jeszcze trochę, zwłaszcza pod dobra opieka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 13:24

Est lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka trzymaj się tam!
    Jesteśmy z Tobą:*

Ja bym chciała urodzić około terminu,żeby było jak najbezpieczniej dla małego:)
    Nie spieszy mi się
    Termin z owulacji to 16 marzec i taka data mi się marzy:)

Co do Jurka Owsiaka to moim zdaniem robi kawał dobrej roboty i nawet jeśli miałby zarabiać milion rocznie to należy mu się!
    A ludzie zazdroszczą po prostu
    Gdyby nie Owsiak polska służba zdrowia i szpitale byłyby w czarnej dupie za przeproszeniem, bez żadnego sprzętu chyba..

Est lubi tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie czasem się zastanawiam, jakim tatą będzie mój mąż :) on tez troche takie duże dziecko, więc myślę, że córcia to będzie taka jego mała księżniczka :) między nami bardzo dobrze się układa. W ciąży nie mam co na niego narzekać, ale tez to wynika z tego, że ja się bardzo dobrze czuje i nie oczekuje i nie potrzebuję jakiegoś specjalnej opieki, żyjemy zupełnie normalnie :) Gdyby nie to, że jestem teraz taka beczka i siedzę na wolnym to by nawet nie odczuł, że zaraz będzie dzidzia :) Jedyne jego dodatkowe obowiązki to bycie tragarzem na zakupach :D

Kate84 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka - powodzenia i jak najdłuższego wytrwania w dwupaku!

Co do porodu przed terminem - bez przesady, nie widzę żeby tu któraś po schodach biegała żeby specjalnie urodzić wcześniej. Oczywiście prócz tych marcówek, które mają zalecenie od lekarza z czym nie ma co dyskutować. Poczytajcie sobie fora 2015 co dziewczyny potrafiły wyczyniać, żeby przyspieszyć poród, cuda robiły a rzadko kiedy skutkowało nawet, gdy było po terminie.

To, że sobie tu piszemy "jestem zmęczona, mam dość i chcę rodzić" nie znaczy, że z nas takie tępe dzidy, które zaryzykują zdrowie dziecka dla naszego "widzimisię". Na takiej samej zasadzie mogę napisać, że mam dość swojego męża ale to nie znaczy, że jutro idę wnosić o rozwód.

Tak tylko piszę, żeby ktoś sobie nie pomyślał, że jak my się tu licytujemy o kolejne miejsce na liście to już mamy w planach pić olej rycynowy i robić przysiady. Żarty to są przecież.

Madzialena90, domiii, ksanka, Mania1718, Madlene.:), alinalii, Falon, muminka83, krówka_muffka, Gośśś, kleo2426, Lula_w, Kate84, kateee, RudyTygrysek, Renka88, arien, Hannia123, niecierpliwaa, Est lubią tę wiadomość

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może mi któraś wysłać info na temat 38 tygodnia bo premium mi się skończyło a chciałabym wiedzieć co tam piszą w cotygodniowych informacjach ;D
    z góry dziękuje <3

• baassiia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    może mi któraś wysłać info na temat 38 tygodnia bo premium mi się skończyło a chciałabym wiedzieć co tam piszą w cotygodniowych informacjach ;D
    z góry dziękuje <3
    Na tej stronie są fajnie tygodnie rozpisane.

https://parenting.pl/portal/38-tydzien-ciazy

Madzialena90 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    z góry dziękuje <3

proszę :)

Przeciętnie w tym tygodniu dziecko waży około 3200 gramów (7 funtów) i mierzy około 36 cm- od ciemienia do końca tułowia (CRL). Jego długość całkowita to 50 centymetrów (19 1/2 cali).
    Dziecko jest już gotowe do porodu, który może nastąpić w każdej chwili. Dziecko nadal przybiera na wadze. Łożysko przestaje pracować już na pełnych obrotach, jest już nieco mniej sprawne. Przez ostatnie tygodnie w jelitach dziecka odkładał się materiał odpadowy z procesu trawienia. Zostanie on wydalony z pierwszą kupką dziecka, zwaną smółką. Składa się ona ze wszystkiego co połknęło dziecko wraz z wodami płodowymi tj. włoskami lanugo, martwego naskórka itp. Pierwsza kupka dziecka zazwyczaj pojawia się w kilka do kilkudziesięciu godzin po porodzie, ale zdarza się również że dziecko wydali ją tuż przed porodem. Jest ona koloru czarno –zielonego i jest mocno klejąca. Niektórzy radzą, aby wziąć ze sobą do szpitala troszkę naturalnej oliwki i posmarować nią pupę noworodka. Sprawi ona, że ta niezwykle klejąca kupka łatwiej da się później zmyć z pupy dziecka.

Do tego czasu przybrałaś już zapewne około 14 kg i pocieszające jest to, że do końca ciąży nie przybędzie Ci już wiele.
    Możesz odczuwać nieprzyjemne uczucie nacisku w środku pochwy, w momencie gdy główka Twojego dziecka napiera na dno miednicy. Zapewne czujesz się już zmęczona i trudno Ci teraz przespać spokojnie całą noc. Postaraj się jak najwięcej wypoczywać w ciągu dnia i spędzić niezakłócony niczym czas ze swoim partnerem. W chwilach przypływu energii pozałatwiaj ostatnie sprawy przed narodzinami Twojego maleństwa i koniecznie spakuj torbę do szpitala.

A.Kasia, Madzialena90, alinalii, kleo2426 lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Falon - ja zastanawiam się nad tym:

https://babynet.pl/abakus-podgrzewacz-i-sterylizator-do-butelek-5w1-p-5958.html

Jest niedrogi i nie będzie mi szkoda jeżeli by się nie sprawdził ale ma bardzo dobre opinie w internecie jak na taką małą cenę.

Faktycznie! Fajnie, że każde buteleczki się nadają i cena kusi! Oby niebyło z nim tyle roboty co u Kate24 ;-)
    Myślałam nawet by zagadnąć grudniówki lub listopadówki, bo one się chyba najlepiej na ten temat wypowiedzą :-)

Kate84 lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi do terminu zostało 24 dni ! <3

Mania1718, krówka_muffka, Renka88 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia domiii <3 dziękuje

baassiia, domiii lubią tę wiadomość

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Martka - powodzenia i jak najdłuższego wytrwania w dwupaku!

Co do porodu przed terminem - bez przesady, nie widzę żeby tu któraś po schodach biegała żeby specjalnie urodzić wcześniej. Oczywiście prócz tych marcówek, które mają zalecenie od lekarza z czym nie ma co dyskutować. Poczytajcie sobie fora 2015 co dziewczyny potrafiły wyczyniać, żeby przyspieszyć poród, cuda robiły a rzadko kiedy skutkowało nawet, gdy było po terminie.

To, że sobie tu piszemy "jestem zmęczona, mam dość i chcę rodzić" nie znaczy, że z nas takie tępe dzidy, które zaryzykują zdrowie dziecka dla naszego "widzimisię". Na takiej samej zasadzie mogę napisać, że mam dość swojego męża ale to nie znaczy, że jutro idę wnosić o rozwód.

Tak tylko piszę, żeby ktoś sobie nie pomyślał, że jak my się tu licytujemy o kolejne miejsce na liście to już mamy w planach pić olej rycynowy i robić przysiady. Żarty to są przecież.
    Dobrze Katarzynko piszesz, przecież każda z nas musi sobie gdzieś postękać, ale to nie znaczy że chce zrobić krzywdę swojemu dziecku i wypchać go na siłę. Każda z nas i tak ma już swój czas wyznaczony, tylko nie zna dnia ani godziny :P

alinalii, Mania1718, domiii, A.Kasia, Falon lubią tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mówiąc to też jestem lekko zniesmaczona postami z oburzeniem że chcemy urodzić przed terminem. :/ Przecież wiadomo że każda z nas czeka grzecznie na rozwój naturalny i każda chce urodzić w bezpiecznym terminie. Nikt tu nie zamierza załatwiać oxy na lewo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 13:32

alinalii, domiii, Madlene.:), ciri22, Magda lena, Madzialena90, A.Kasia, krówka_muffka, Czarodziejka87, Teresa1992, Lula_w, muminka83, Kate84, Falon, She86, kateee, Hannia123, ksanka, Est lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)

Jakie wspaniałe wiadomości! MeAmerie Dużo, dużo zdrówka dla Was <3

A ja przeczuwam, że dotrwam co najwyżej do 38 tc ;-) Mój bobasek chyba też by chciał już chyba wychodzić bo się tak rozpycha, że mi skóry na brzuchu zaczyna brakować. Dzisiaj mi stopą chciał zrobić dziurę w pępku gad mały <3

Swoją drogą ciekawe ile faktycznie przed porodem opada ten brzuch, bo u mnie już półtora tygodnia jak opadł :-)

alinalii, Kate84 lubią tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ad indukowania porodu jeszcze. Chyba 2 dni temu, któraś z Was wkleiła tu ciekawy artykuł o rozwoju dziecka 37 vs 40 tydzień, że jednak jest spora różnica.

No i teraz dla mnie pewne praktyki lekarskie są niezrozumiałe. (tu chodzi bardziej o decyzję personelu niż mamy). Np na lutówkach jest dziewczyna w 37t +kilka dni no i trafiła do szpitala, bo gin podejrzewał mało wód + rozwarcie 1 cm. Na szpitalnym, lepszym USG okazało sie, że wody jednak ok, rozwarcie małe jest ale w sumie to normalne na tym etapie, pozostałe parametry też ok. Z takim rozwarciem nie wiadomo czy wypuszczać do domu, ale zaproponowali test oxytocynowy. Jak nic z tego nie wyjdzie, to czekają dalej. No i ja zastanawiam po co ten test? Dlaczego nie czekać na normalny rozwój wydarzeń :/ Przecież nic się nie dzieje złego. Co im szkodzi to dziecko w brzuchu :/

Po takich historiach mam wrażenie, że czasem te decyzje o OXy są po to aby szybciej łóżka zwalniać, bo to taką kobitę ani trzymać, ani wypuszczać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 13:43

She86 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a moje dziecko jakby zapadło w sen kamienny od kilkunastu godzin... i zaczyna mnie to coraz bardziej niepokoić... piję colę, ale jak się nic nie zmieni to jadę na IP, żeby to sprawdzili :/

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taaa 14 kg dobrze by było ;D

‹‹ 1832 1833 1834 1835 1836 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ