Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Martka89 wrote:Wczoraj mi powiedzieli ze zmniejsza odstęp z 24 do 12 h pomiedzy sterydami zeby cokolwiek zdziałały i żebym sie modliła o te 12 godz. Potem wieczorem jednak podjęli decyzje o wydłużeniu do standardowych 24h. Zawsze cos
Kazdy dzien jest teraz na wage zlota. Ja wiem, ze komus latwo sie mowi, ale widac lekarze robia co moga wiec napewno bedzie dobrze. W koncu pierwsza granica ciazy zaliczona, 34 tydzien. Teraz kolejne trzy i juz bedzie super. Nie stresuj sie bo to tez moze wzmagac skurcze. Dzielnie wszystko znosisz wiec dasz rade:-)Est lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry Marcóweczki
Nie było nas od soboty na forum prawie hihi, toż to skandal
Przede wszystkim serdeczne gratulacje dla MeAmerie silny chłopak, dużo zdrówka dla Was obojga.
Pisałyście wczoraj tak miło o swoich partnerach/mężach. Ja dodam że mój jest po prostu ideałem (no prawie) kocham go bardzo,, nie spodziewałam się aż takiej troski z jego strony, jestem pewna że będzie wspaniałym tatusiem. Jest po prostu wielkim facetem z miękkim serduszkiem
Miłego dnia babeczkiMania1718, ksanka, A.Kasia, Falon, muminka83, edyś, Kate84, Est lubią tę wiadomość
-
MeAmerie wielkie gratulacje. Emil jest mega dzielny chłopiec.
Zdrowia i radosnych chwil razem dla waszej dwójki!
Est - super, ale Staś jest dzielny i taki zdolny.
Martka kciuki zaciśnięte i nogi za Was i za nas
Jeszcze 48 h i sterydy w 100% zadziałała i plucka będą pięknie rozwiniete.
A cukry niestety ale po sterydach lecą w kosmos, powinny się jednak niedługo uspokoić.
Trzymam kciuki za Was i mam nadzieję że wytrzymacie jeszcze trochę, zwłaszcza pod dobra opieka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 13:24
Est lubi tę wiadomość
-
Martka trzymaj się tam!
Jesteśmy z Tobą:*
Ja bym chciała urodzić około terminu,żeby było jak najbezpieczniej dla małego:)
Nie spieszy mi się
Termin z owulacji to 16 marzec i taka data mi się marzy:)
Co do Jurka Owsiaka to moim zdaniem robi kawał dobrej roboty i nawet jeśli miałby zarabiać milion rocznie to należy mu się!
A ludzie zazdroszczą po prostu
Gdyby nie Owsiak polska służba zdrowia i szpitale byłyby w czarnej dupie za przeproszeniem, bez żadnego sprzętu chyba..
Est lubi tę wiadomość
Filip 28.03.2016
-
Ja właśnie czasem się zastanawiam, jakim tatą będzie mój mąż
on tez troche takie duże dziecko, więc myślę, że córcia to będzie taka jego mała księżniczka
między nami bardzo dobrze się układa. W ciąży nie mam co na niego narzekać, ale tez to wynika z tego, że ja się bardzo dobrze czuje i nie oczekuje i nie potrzebuję jakiegoś specjalnej opieki, żyjemy zupełnie normalnie
Gdyby nie to, że jestem teraz taka beczka i siedzę na wolnym to by nawet nie odczuł, że zaraz będzie dzidzia
Jedyne jego dodatkowe obowiązki to bycie tragarzem na zakupach
Kate84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMartka - powodzenia i jak najdłuższego wytrwania w dwupaku!
Co do porodu przed terminem - bez przesady, nie widzę żeby tu któraś po schodach biegała żeby specjalnie urodzić wcześniej. Oczywiście prócz tych marcówek, które mają zalecenie od lekarza z czym nie ma co dyskutować. Poczytajcie sobie fora 2015 co dziewczyny potrafiły wyczyniać, żeby przyspieszyć poród, cuda robiły a rzadko kiedy skutkowało nawet, gdy było po terminie.
To, że sobie tu piszemy "jestem zmęczona, mam dość i chcę rodzić" nie znaczy, że z nas takie tępe dzidy, które zaryzykują zdrowie dziecka dla naszego "widzimisię". Na takiej samej zasadzie mogę napisać, że mam dość swojego męża ale to nie znaczy, że jutro idę wnosić o rozwód.
Tak tylko piszę, żeby ktoś sobie nie pomyślał, że jak my się tu licytujemy o kolejne miejsce na liście to już mamy w planach pić olej rycynowy i robić przysiady. Żarty to są przecież.
Madzialena90, domiii, ksanka, Mania1718, Madlene.:), alinalii, Falon, muminka83, krówka_muffka, Gośśś, kleo2426, Lula_w, Kate84, kateee, RudyTygrysek, Renka88, arien, Hannia123, niecierpliwaa, Est lubią tę wiadomość
-
Madzialena90 wrote:może mi któraś wysłać info na temat 38 tygodnia bo premium mi się skończyło a chciałabym wiedzieć co tam piszą w cotygodniowych informacjach
z góry dziękuje
https://parenting.pl/portal/38-tydzien-ciazyMadzialena90 lubi tę wiadomość
-
Madzialena90 wrote:może mi któraś wysłać info na temat 38 tygodnia bo premium mi się skończyło a chciałabym wiedzieć co tam piszą w cotygodniowych informacjach
z góry dziękuje
proszę
Przeciętnie w tym tygodniu dziecko waży około 3200 gramów (7 funtów) i mierzy około 36 cm- od ciemienia do końca tułowia (CRL). Jego długość całkowita to 50 centymetrów (19 1/2 cali).
Dziecko jest już gotowe do porodu, który może nastąpić w każdej chwili. Dziecko nadal przybiera na wadze. Łożysko przestaje pracować już na pełnych obrotach, jest już nieco mniej sprawne. Przez ostatnie tygodnie w jelitach dziecka odkładał się materiał odpadowy z procesu trawienia. Zostanie on wydalony z pierwszą kupką dziecka, zwaną smółką. Składa się ona ze wszystkiego co połknęło dziecko wraz z wodami płodowymi tj. włoskami lanugo, martwego naskórka itp. Pierwsza kupka dziecka zazwyczaj pojawia się w kilka do kilkudziesięciu godzin po porodzie, ale zdarza się również że dziecko wydali ją tuż przed porodem. Jest ona koloru czarno –zielonego i jest mocno klejąca. Niektórzy radzą, aby wziąć ze sobą do szpitala troszkę naturalnej oliwki i posmarować nią pupę noworodka. Sprawi ona, że ta niezwykle klejąca kupka łatwiej da się później zmyć z pupy dziecka.
Do tego czasu przybrałaś już zapewne około 14 kg i pocieszające jest to, że do końca ciąży nie przybędzie Ci już wiele.
Możesz odczuwać nieprzyjemne uczucie nacisku w środku pochwy, w momencie gdy główka Twojego dziecka napiera na dno miednicy. Zapewne czujesz się już zmęczona i trudno Ci teraz przespać spokojnie całą noc. Postaraj się jak najwięcej wypoczywać w ciągu dnia i spędzić niezakłócony niczym czas ze swoim partnerem. W chwilach przypływu energii pozałatwiaj ostatnie sprawy przed narodzinami Twojego maleństwa i koniecznie spakuj torbę do szpitala.A.Kasia, Madzialena90, alinalii, kleo2426 lubią tę wiadomość
-
A.Kasia wrote:Falon - ja zastanawiam się nad tym:
https://babynet.pl/abakus-podgrzewacz-i-sterylizator-do-butelek-5w1-p-5958.html
Jest niedrogi i nie będzie mi szkoda jeżeli by się nie sprawdził ale ma bardzo dobre opinie w internecie jak na taką małą cenę.
Faktycznie! Fajnie, że każde buteleczki się nadają i cena kusi! Oby niebyło z nim tyle roboty co u Kate24
Myślałam nawet by zagadnąć grudniówki lub listopadówki, bo one się chyba najlepiej na ten temat wypowiedząKate84 lubi tę wiadomość
-
mi do terminu zostało 24 dni !
Mania1718, krówka_muffka, Renka88 lubią tę wiadomość
-
A.Kasia wrote:Martka - powodzenia i jak najdłuższego wytrwania w dwupaku!
Co do porodu przed terminem - bez przesady, nie widzę żeby tu któraś po schodach biegała żeby specjalnie urodzić wcześniej. Oczywiście prócz tych marcówek, które mają zalecenie od lekarza z czym nie ma co dyskutować. Poczytajcie sobie fora 2015 co dziewczyny potrafiły wyczyniać, żeby przyspieszyć poród, cuda robiły a rzadko kiedy skutkowało nawet, gdy było po terminie.
To, że sobie tu piszemy "jestem zmęczona, mam dość i chcę rodzić" nie znaczy, że z nas takie tępe dzidy, które zaryzykują zdrowie dziecka dla naszego "widzimisię". Na takiej samej zasadzie mogę napisać, że mam dość swojego męża ale to nie znaczy, że jutro idę wnosić o rozwód.
Tak tylko piszę, żeby ktoś sobie nie pomyślał, że jak my się tu licytujemy o kolejne miejsce na liście to już mamy w planach pić olej rycynowy i robić przysiady. Żarty to są przecież.alinalii, Mania1718, domiii, A.Kasia, Falon lubią tę wiadomość
-
Szczerze mówiąc to też jestem lekko zniesmaczona postami z oburzeniem że chcemy urodzić przed terminem.
Przecież wiadomo że każda z nas czeka grzecznie na rozwój naturalny i każda chce urodzić w bezpiecznym terminie. Nikt tu nie zamierza załatwiać oxy na lewo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 13:32
alinalii, domiii, Madlene.:), ciri22, Magda lena, Madzialena90, A.Kasia, krówka_muffka, Czarodziejka87, Teresa1992, Lula_w, muminka83, Kate84, Falon, She86, kateee, Hannia123, ksanka, Est lubią tę wiadomość
[/link]
-
Dzień dobry
Jakie wspaniałe wiadomości! MeAmerie Dużo, dużo zdrówka dla Was
A ja przeczuwam, że dotrwam co najwyżej do 38 tcMój bobasek chyba też by chciał już chyba wychodzić bo się tak rozpycha, że mi skóry na brzuchu zaczyna brakować. Dzisiaj mi stopą chciał zrobić dziurę w pępku gad mały
Swoją drogą ciekawe ile faktycznie przed porodem opada ten brzuch, bo u mnie już półtora tygodnia jak opadł
alinalii, Kate84 lubią tę wiadomość
Synek 2016r
Aniołek 8 tc * 2018 r -
Ad indukowania porodu jeszcze. Chyba 2 dni temu, któraś z Was wkleiła tu ciekawy artykuł o rozwoju dziecka 37 vs 40 tydzień, że jednak jest spora różnica.
No i teraz dla mnie pewne praktyki lekarskie są niezrozumiałe. (tu chodzi bardziej o decyzję personelu niż mamy). Np na lutówkach jest dziewczyna w 37t +kilka dni no i trafiła do szpitala, bo gin podejrzewał mało wód + rozwarcie 1 cm. Na szpitalnym, lepszym USG okazało sie, że wody jednak ok, rozwarcie małe jest ale w sumie to normalne na tym etapie, pozostałe parametry też ok. Z takim rozwarciem nie wiadomo czy wypuszczać do domu, ale zaproponowali test oxytocynowy. Jak nic z tego nie wyjdzie, to czekają dalej. No i ja zastanawiam po co ten test? Dlaczego nie czekać na normalny rozwój wydarzeńPrzecież nic się nie dzieje złego. Co im szkodzi to dziecko w brzuchu
Po takich historiach mam wrażenie, że czasem te decyzje o OXy są po to aby szybciej łóżka zwalniać, bo to taką kobitę ani trzymać, ani wypuszczać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 13:43
She86 lubi tę wiadomość