X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki kochane, no nic poprostu torbe miec spakowana do przygody:) ale sie zbytnio nie bede nakrecac;) wiadomo wszystko sie moze zdarzyc, czy za miesiac czy dzisiaj w nocy:p

• ryjkek Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    saya16 wrote:
    Czesc kochane:)

Piwiedzcie mi.. Tez macie tak ze po badaniu usg, termin wam przeskakuje? Moj sie " zmienil" z 30.03 na 20.03 wedlug usg ze wczoraj..

Sugerowac sie tym? Przeciesz to byl by 38 tydzien

Ja ma różnicę aż 10 dni. Z OM termin porodu wypada na 10 marca a z USG 1 marca. Szczerze mówiąc mam przeczucie, że u mnie USG jest jednak bliższe prawdy. Każde USG wskazywało na starszą ciążę, w tym te najważniejsze pierwsze, dwie kreski na teście ciążowym wychodziły mi na kilka dni przed miesiączką no i betę zawsze miałam wyższą niż normy dla danego tygodnia. Hihihi... i nawet chyba wiem, kiedy miałam owulację. Kłuło mnie wtedy w lewym jajniku i pamiętam, że zaciągnęłam mojego do łóżka :P

Z tego, co zauważyłam, to lekarze różnie podchodzą do tych terminów. W szpitalu zawsze parzyli na OM, a na badaniach prenatalnych ginekolog upierała się przy tym, że ciąża jest starsza. Też czasem już sama nie wiem. ;)

saya16 lubi tę wiadomość

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    saya16 wrote:

Piwiedzcie mi.. Tez macie tak ze po badaniu usg, termin wam przeskakuje? Moj sie " zmienil" z 30.03 na 20.03 wedlug usg ze wczoraj..

Nie sugerowac. Zmienia się po prostu waga dziecka (będzie moze wieksze) a nie termin porodu.
    I bierz poprawke na pomiary usg. Moj syn wychodzil prawie 500 g ciezszy niz rzeczywiście wazyl jak się urodził.

saya16 lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Dziewczyny a ile planujecie macierzyńskiego? Ja biorę rok, bo nie opłaca się za to 20% wracać, tzn po opłaceniu opiekunki, żłobka, benzyny jeszcze w plecy bym była :P Poza tym jak tu zostawić takie 6-miesięczne maleństwo obcej osobie :(

Ja też już wzięłam rok :-)

domiii, She86, Kate84 lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Karka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie się pokrywa termin z OM z Usg tych pierwszych ;)

Ja idę oczywiście na rok macierzyńskiego, potem na 2 lata wychowawczego, i w międzyczasie będę się starać o drugie dzieciątko :)

She86 lubi tę wiadomość

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    saya16 nie sugeruje się. termin porodu się nie zmienia. ja mam na 29.03 a z usg wychodzi juz 3 tyg wczesniej wiec rozbieżność dramatyczna:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2016, 00:08

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez chcemy o 2 sie starac, ale tak jakby od razu:) kolo 9-10 miesiecy po porodzie, zeby zahaczyc o kawalek macierzynskiego a potem L4 do konca. Zobaczymy co z tych planow wyjdzie, ale ze wzgledow zawodowych jest to dla mnie najlepsze rozwiazanie, wracanie na pol roku do pracy to troche klopot i dla mnie i pracodawcy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 19:04

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadłam na chwilę kobitki:)

U nas caly czas remont, oj przedłuża się, być może że skończą we wtorek :(

Gratuluję i zdrówka życzę, dla kolejnego forumowego bobaska i mamusi.

Życzę Wam Kochane udanych Walentynek :)

I w razie porodów, aby były szybkie i bezbolesne:) no w miarę znośne:)

Kasia24, trzymaj sie tam w tym szpitalu, zdrówka życzę aby ta grypa szybko sobie poszła.

Foxica cudny pokoik, czy możesz mi napisać gdzie kupiłaś takie piękne łóżeczka?

Tymczasem zmykam, nie mam ost. formy i nastroju a net mam jak mąż z pracy wróci i podłączy prowizoryczny kabel i kontakt, smieje się ze mam net na żetony:)
    Coraz częściej myślę o porodzie i się go obawiam a może inaczej nazwijmy rzecz po imieniu ja się boję! nie ma bata, jakoś trzeba urodzic czy przez nadszarpnięte podwozie, czy przez cc.
    Sciskam i pozdrawiam was wszystkie i wybaczcie że nie sledzę i odpisuję na bieżąco ale myslami jestem z WAMI.

pS- Est, jak tam Twoja laktacja? mi znajoma polecała preparat femaltikier na rzekę mleka.

Kasia24, ksanka lubią tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    saya16 wrote:

Jeśli chodzi o TP z usg to bierze się pod uwagę chyba tylko to z pierwszych tygodni, mój gin tym z prenatalnych się posługuje, później to już co chwilę może wychodzić inny...

Basiaaa ja też rok, ale i tak będę pracować jak na l4 do końca :-P no mój szef chce żebym już po tygodniu robiła cześć swoich ważnych rzeczy! No i po roku chciałabym być w 2 ciąży ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu :-P

Mania no super, że wyniki dobre, a teraz będę czekanie w domu :-D

Madzialena to super, ale wiedziałam że malutka na pewno ok :-*

Mania1718 lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • margaret26 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lada moment posypią się kolejne dzieciaczki :) Jak fajnie!!! :)

Leon 3940g, 57cm, 10pkt, cc <3
    Urodzony dnia 23.02.2016r, o godzinie 5.40

3jvzj44jk36zw5al.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84, udanego wypadu do Kawiarni:)

Z tego co pamiętam, pytalaś o szpital w ktorym dozują w dziwnych okolicznościach zzo- jest to Szpital Zaspa :) Nie wiem, w jakich rejonach będziesz mieszkała, ale jeśli byś potrzebowała kiedyś- odpukać ! dobrej wyjazdowej pediatry ( dr Maria Zagórska) Leczyła kiedyś mnie, ciągle się szkoli, trafne diagnozy wystawia, moze nie jest najtańsza ale jak prywatnie jest potrzeba to ostatni grosz wydam. Specjalista pediatra -pulmonolog. Na nfz przyjmuje teraz w chwaszczynie i żukowie. My juz zmuszeni przenieść się do innej, bo z dojazdami za daleko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 20:21

Kate84 lubi tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • foxica Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina81, łóżeczko tez podpatrzyłam od naszej marcówki Kajoli ;-) poniżej link..

http://allegro.pl/biale-lozeczko-jas-z-kryta-szuflada-i5941527960.html

Dziewczyny szalejecie ciekawe ile dzieciaczków przyjdzie jutro na świat , wkoncu akurat 3 dni miną od ostatniego synka Martki na forum :-) Trzymam kciuki i pewnie znowu będę zaglądać przy nocnych pobudkach, tak jak wczoraj po wpisie Mani :-) Powodzenia ;-)

Hannia123, Mania1718, edyś, Malina81, Kajola, ksanka, Kate84 lubią tę wiadomość

qdkkwn155308ojoh.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxica bardzo dziękuję za link:)

Muszę w końcu zamówić zaraz ja się remont skończy, powiedz mi czy te łóżeczka były ok, żadnych zadraoań? Obawiam się kupować przez net ale innej alternatywy prócz ikea nie mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 20:29

foxica lubi tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wybieram się na roczny urlop, a potem jeszcze będę kombinować chyba do końca wakacji urlopami wypoczynkowymi i wychowawczym.

saya16 nie sugeruj się (tylko tym TP z usg do 12 tc, potem już nie), bo po prostu masz większe dziecko, co nie oznacza, że dojrzalsze... Na tym etapie dzieci różnie rosną jedne mają większe brzuszki czy główki, inne mniejsze, a na podstawie tych pomiarów oblicza się wagę na usg, ale rozwój układów wewnętrznych, płuc, mózgu itd trwa całą ciążę sukcesywnie, mniej więcej w tym samym czasie zarówno u dzieci, które są w 5 jak i w 90 centylu wagi.
    No i tak jak pisała Est usg ma też granicę błędu, czasem i 300-500g.

Jakby nie patrzył jutro wypada 3 dni od ostatniego porodu na forum, a że dotychczas rodzimy tu dokładnie co 3 dni, więc te Wasze czopy to jak znalazł na Walentynkowe Dzidziusie :) <3 <3 <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 20:32

domiii, foxica, Kate84, She86 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxica dokładnie o tych samych 3 dniach pisałam, jak Ty wysyłałaś posta:) Telepatia forumowa :)

foxica, Kate84 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxica Cieszę się, że jesteś zadowolona z łóżeczek ;-) Twój wystrój pokoju dla maluszków jest rewelacyjny :-) My mamy dalej graciarnie- cały czas jesteśmy w trakcie urządzania mieszkania.
    Malina81 Nie wiem jak u Foxicy ale w naszym łóżeczku są dwie skazy, jeden szczebelek porysowany, drugi- leciutko odbarwiony na niebiesko ale uznałam, że nie będę reklamować bo łóżeczka nie były aż tak drogie w porównaniu do cen w sklepach. A poza tym te defekty widzę tylko ja bo mam skłonności do pedantyzmu ;-)

Malina81, foxica lubią tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam 3 różne wersje dot. TP
    i sama nie wiem która prawdzie najbliższa. Z pierwszego usg wyszło 18.03, lecz dr pomylił wtedy datę pierwszej miesiączki o dobry tydzień. Kolejne usg to prenatalne wyskoczyło 22.03 i ten TP mam wpisany do karty ciąży. Usg połówkowe -TP to 25.03 a ostatnie w 34 tyg. to termin na 23.03 jestem ciekawa którą wersję bedą brać pod uwagę w razie ciąży " przeterminowanej" czy tą z karty ciąży?
    Wg miesiączki i długości cyklu mam dość nieregulrne-33- 38 to termin 28.03 ale tego ponoć nie bierze się pod uwagę.

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajola, dziękuję za info, ja też się przejmuję wszystkim, a obecnie wszechogarniający remontowy " burdel" doprowadza mnie do szału... zanim coś kupię tysiąc razy oglądam.
    Zamówię to łóżeczko, bo jest śliczne i jeszcze raz dziękuję za namiary.

Kajola, foxica lubią tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina81 wrote:
    To ja mam 3 różne wersje dot. TP
    i sama nie wiem która prawdzie najbliższa. Z pierwszego usg wyszło 18.03, lecz dr pomylił wtedy datę pierwszej miesiączki o dobry tydzień. Kolejne usg to prenatalne wyskoczyło 22.03 i ten TP mam wpisany do karty ciąży. Usg połówkowe -TP to 25.03 a ostatnie w 34 tyg. to termin na 23.03 jestem ciekawa którą wersję bedą brać pod uwagę w razie ciąży " przeterminowanej" czy tą z karty ciąży?
    Wg miesiączki i długości cyklu mam dość nieregulrne-33- 38 to termin 28.03 ale tego ponoć nie bierze się pod uwagę.

Ja bym się trzymała tego z 22.03 i pewnie ten wezmą pod uwagę :) Te następne w sumie nie wiele się różnią (23 czy 25) :)
    Ja wiem dokładnie kiedy miałam owu (robiłam testy owu i mierzyłam temperaturę) i wg tego mam TP na 24.03, pierwsze usg i potem prenatalne różniły się do 4 dni (20-21.03),ale nie sugeruję się tym, bo te rozbieżności są w granicy błędu dla usg prenatalnego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 21:04

Malina81 lubi tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Haniu i też się tego terminu bedę trzymać:)

Hannia123 lubi tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
‹‹ 1892 1893 1894 1895 1896 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ