Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam pogratulować kolejnym mamusiom :)

Ksanka - z tym kładzeniem na boczku to chodzi o to, że gdyby dziecku się ulało to jest mniejsze prawdopodobieństwo zachłyśnięcia ;) Mój córcia i tak swoje robiła, wywracała się na plecy a główka tylko na bok ;) Pierwszą kąpiel przeprowadził u nas mój M, a później już ja, pierwszy raz miałam nieco stracha, ale nie było tak źle :) Wystarczy mieć wszystko w zasięgu ręki a drugą ręką trzymać dzidziusia od główką/karkiem :)

ksanka lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanko a miałam właśnie pytać na forum co u Was dziewczynki :) JEjjj pierwsza kąpiel w domku ale ekstra, mała wychodź bo ja też chcę :P Ksanko mi położna mówiła również żeby kłaść na boczku, tylko zmieniać strony.

ksanka lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatko oprocz 2 tygodni urlopu ojcowskiego i 2 dni urlopu okolicznościowego (100% płatnego) ojcu przysługuje w określonych przypadkach jeszcze zasiłek opiekuńczy na chorego członka rodziny w wymiarze 14 dni i zasiłek opiekuńczy na czas opieki nad dzieckiem zdrowym do lat 8 w wymiarze nawet do 60 dni rocznie (obydwa 80%platne). Poniżej informacja że strony ZUS.
    http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433

aaagaaatka lubi tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które leczą sie na tarczyce: Tsh mam w normie, natomiast ft4 mam trochę za niskie-co to oznacza? Pomoze któraś? :)

• Tova33 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka87 wrote:
    Dziewczyny które leczą sie na tarczyce: Tsh mam w normie, natomiast ft4 mam trochę za niskie-co to oznacza? Pomoze któraś? :)
    Dorka ja mam identycznie całą ciążę. Dostałam od endokrynolog euthyrox w dawce najpierw 12,5 mg, teraz 25mg. Lekarz powiedział że nie jest to niedoczynność tarczycy tylko takie obniżenie powodowane ciąża. W 3 trymestrze może być obniżone i powinno przyjmować się inne normy dla ciężarnych. Ja miałam nawet 0,69 czegoś i lekarka paniki nie robiła. Mam brać euthyrox do porodu. Potem odstawić i badania kontrolne zrobić za 6 tygodni.
    Ogólnie nie jest to jakiś wielki powód do zmartwienia :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 19:20

Dorka87 lubi tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesyłamy buziaki z domku <3 nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba :)

Tova33, kofeinka, Teresa1992, nick nieaktualny, Jacqueline, M+M+?, Tunia.a, baassiia, Renka88, Mania1718, Kokaina, paola87, edyś, Est, nick nieaktualny, Hannia123, Kate84, Viera Yves, alinalii, TaRRa, Lilou1984, Madlene.:), RudyTygrysek, nick nieaktualny, She86, Madzialena90, nick nieaktualny, foxica, Love_life, niecierpliwaa, nick nieaktualny, Kajola, Czarodziejka87, perła ziemi, wiewiórka17, Falon, anie93lica, polin, ksanka, Karmelek211, muminka83, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Hej dziewczyny, co tam u was my już jesteśmy w domku z Zosia.

Mam do was pytanie - jak należy kłaść maluszka do snu?
    W szpitalu instruowali żeby dzidzius spał na boczku, bo to zapobiega ulewaniu, więc tak też robię, ale może inne mamy miały inne info od swoich położnych?
    No i kolejne wyzwanie przede mną kąpiel

Zosia była kapana w szpitalu w sobotę i powinnam ja wykąpać, ale bardzo się tym stresuje. Najbliżej kompieli dziecka byłam na yt.

A nam położna mówiła że na pleckach tylko buźką na bok :/ ze względu na bioderka :/

ksanka lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    A nam położna mówiła że na pleckach tylko buźką na bok :/ ze względu na bioderka :/
    Też bliżej mi do tej teorii. U nas też kazały na pleckach.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boczkiem może warto spróbować troszkę później?

• Est Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Hej dziewczyny, co tam u was my już jesteśmy w domku z Zosia.

Mam do was pytanie - jak należy kłaść maluszka do snu?
    W szpitalu instruowali żeby dzidzius spał na boczku, bo to zapobiega ulewaniu, więc tak też robię, ale może inne mamy miały inne info od swoich położnych?
    No i kolejne wyzwanie przede mną kąpiel

Zosia była kapana w szpitalu w sobotę i powinnam ja wykąpać, ale bardzo się tym stresuje. Najbliżej kompieli dziecka byłam na yt.

My też kładziemy na boczku.
    A co do kapieli, my też bardzo się stresowalismy, nigdy w zyciu nie widzielismy jak się kapie niemowlaka, obejrzelismy filmik na Youtube i zabraliśmy się za kapanie. Ja i mąż byliśmy w wielkim stresie, cali się spocilismy a malemu.. bardzo się podobało. Byl spokojny i wygladal na zadowolonego :-) Teraz już chyba coraz lepiej nam idzie i lubimy te kąpiele :-)
    Będzie dobrze, zobaczysz!

baassiia, Tova33, edyś, nick nieaktualny, Hannia123, Kate84, She86, Madzialena90, foxica, Czarodziejka87, perła ziemi, domiii, ksanka, Mania1718, muminka83, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• edyś Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, niestety ile Ula waży nie wiem. Dostałam za to zdjęcie, które wrzuciłam na fb. Moja radość z tego kawałka papieru jest ogromna, bo to pierwsze zdjęcie mojej pyzuni jakie dostałam :D

A propo opuchlizny - moja gin zauważyła za niski poziom białka całkowitego. U mnie było 6,0 przy normie od 6,4 g/dl. Zaleciła wcinać więcej mięsa i ryb.

Teresa czy Ty robiłaś badania w końcu?

Kate84, Mania1718, muminka83 lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyś a masz pomiary z usg?

1usai09khne0c7t3.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 wrote:
    Edyś a masz pomiary z usg?
    Nie mam niestety, w kartę ginka też nic nie wpisała. Nawet przepływów, które jak widziałam sprawdzała.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina oj ciągle coś, współczuję. Dużo zdrówka dla Synka i lepszego samopoczucia dla Ciebie :-*

Niecierpliwa to ja teraz na poporodowej leżałam z taką właśnie dziewczyną, fakt to był jej drugi poród ale mówi że jak w 1 fazie dostała lek przeciwbólowy to poszła spać i obudziła się na parte, haha a mąż na koniec stwierdził,że się wynudził na tym porodzie :-P ja witaminy biorę cały czas, żeby przy KP organizm się mi dobrze trzymał a magnez odstawiłam w sobotę, w środę urodziłam ;-)

Falon mi na końcówce nic nie pomagało, wcześniej posterisan h ten mocniejszy na receptę, dwa dni temu mi zeszły a dziś znów wyszły i boli :-(

Madlene przepraszam polubiłam przypadkiem o tej opryszczce!

Madzialena90 też bym się denerwowała szczerze mówiąc no po 42 tc to już trochę czasu jest.. A może jakaś symulacja i do szpitala? :-P właśnie doczytałam, że i tak u Was nie zatrzymują...

Karolin@ to mnie zaskoczyłaś ale jeszcze nie miałam czasu nadrobić fb więc może dlatego zostałam zaskoczona :-P gratuluję wszystkiego dobrego dla Was, dużo zdrówka, kawał chłopaka z tego Tomka :-* <3 ale ma datę :-D

Domii wiem co czujesz, ja też w szpitalu dostałam prawie depresji jakieś doły, płacz gdy M wychodził. Trzymam mocno kciuki za wyniki synka i jak najszybsze Wasze wyjście :-* doczytałam super wiadomość, bardzo się cieszę! <3

MeAmerie faktycznie aż nie wiarygodne kiedy to zleciało! Cieszę się, że wszystko tak ładnie u Was się układa :-D

Vira Bardzo się cieszę, że z Wami wszystko wporządku, to najważniejsze!

D'nusia hoho to już dużo czasu nie masz jeśli lekarz się nie myli :-D

Rudy Tygrysku,aaagatka gratuluję udanej wizyty :-)

Skowroneczka cieszę się, że wyszłyście, w domku najlepiej :-*

Est Pięknie, gratuluję i jak to zleciało :-)

Ksanko super, że już w domu bardzo się cieszę :-) mam podobne opory przed kąpielą choć robiłam to z chrześniakami :-P i też się zastanawiam nad tym układaniem do snu, narazie robię na bok bo boję się ulewania właśnie :-(

Marita Co u Was?

nick nieaktualny, skowroneczka87, RudyTygrysek, muminka83 lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1718 wrote:
    Love_life ja na Twoim miejscu szykowałabym się raczej na indukcje w skończonym 41 tc czyli na dniach :) jeżeli się zgodzisz oczywiście. Przy obawach pod koniec kładą Cię na ktg (bynajmniej tak było w moim przypadku ) opiekuje się Tobą położna a jak masz nadal obawy przychodzi lekarz ;)
    PS jak chcesz żeby zbadali Ci szyjkę powiedz ze dzień wcześniej miałaś plamienia ;)

Mania jak mi jutro nic nie powiedza konkretnego i kaza czekac Bog wie ile to jak tylko wroce od poloznej biore przyklad z Viry i zabieram sie sama za indukcje bede biegac skakac latac haha
    p.s cos mi dzis odbija :D za duzo disco polo chyba na poprawe humoru wrzucialam

edyś, nick nieaktualny, Madlene.:), Mania1718, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki u mnie skurczd po nospie przeszły na godzinę a potem znów się pojawiły. Jeden doprowadził mnie do płaczu... Nospa drugi raz wzięta i póki co bóle lżejsze ale dalej się pojawiają...

Dobrze że juteo wizyta bo zwariowalabym.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Ja po wizycie, niestety ile Ula waży nie wiem. Dostałam za to zdjęcie, które wrzuciłam na fb. Moja radość z tego kawałka papieru jest ogromna, bo to pierwsze zdjęcie mojej pyzuni jakie dostałam :D

A propo opuchlizny - moja gin zauważyła za niski poziom białka całkowitego. U mnie było 6,0 przy normie od 6,4 g/dl. Zaleciła wcinać więcej mięsa i ryb.

Teresa czy Ty robiłaś badania w końcu?

tak zrobiłam, mocz ogólny, aspat, alat, bilubiryna, jonogram, i białko całkowite i wszystkie wyniki wyszły w normach :)

edyś lubi tę wiadomość

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Kobietki u mnie skurczd po nospie przeszły na godzinę a potem znów się pojawiły. Jeden doprowadził mnie do płaczu... Nospa drugi raz wzięta i póki co bóle lżejsze ale dalej się pojawiają...

Dobrze że juteo wizyta bo zwariowalabym.

A kąpiel lub prysznic brałaś? Może to ten dzień? :-D

Ja nie mam jeszcze kiedy nadrobić fb i opisać jak u nas pierwsze chwilę z domu może jutro się uda. Dobranoc Marcówki

km5szbmhexpco9m1.png
  • foxica Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po dzisiejszej kontroli ktg ustalony został termin cc na 17 marca, cc jest na te chwile, bo jeden dzidziuś jest ułożony poprzecznie i mam nadzieje, że się nie przekręci , bo jeśli obróci się główką w dół to w tym szpitalu nie ma wskazań do cc, a SN niestety , ale panicznie się boję, jedno rozumiem, ale dwoje. .. :-/
    I tak sobie myślę, że jak dotrwam do wizyty u swojego gin i okaże się , że są główkowo to zmieniam szpital na taki gdzie ciaza blizniacza jest wskazaniem do cesarki , a na te chwile nie wytrzymam chyba w tej niepewności.
    Jak dobrze , że kończy juz się ten 29ty ;-) ciekawe , która mamusia będzie pierwszą "marcowe mamą" :-D
    Martita88 jak u Ciebie ??

qdkkwn155308ojoh.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    foxica wrote:
    U mnie po dzisiejszej kontroli ktg ustalony został termin cc na 17 marca, cc jest na te chwile, bo jeden dzidziuś jest ułożony poprzecznie i mam nadzieje, że się nie przekręci , bo jeśli obróci się główką w dół to w tym szpitalu nie ma wskazań do cc, a SN niestety , ale panicznie się boję, jedno rozumiem, ale dwoje. .. :-/
    I tak sobie myślę, że jak dotrwam do wizyty u swojego gin i okaże się , że są główkowo to zmieniam szpital na taki gdzie ciaza blizniacza jest wskazaniem do cesarki , a na te chwile nie wytrzymam chyba w tej niepewności.
    Jak dobrze , że kończy juz się ten 29ty ;-) ciekawe , która mamusia będzie pierwszą "marcowe mamą" :-D
    Martita88 jak u Ciebie ??
    W ogóle Ci się nie dziwię że się boisz, ja się jedno boje urodzić a co dopiero dwoje :D Dzidziorku siedź jak Ci dobrze, ale w sumie jak na ten tydzień to ciężko mu się już będzie przekręcić. ;)

28whyx8d41olhvnv.png
‹‹ 2063 2064 2065 2066 2067 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ