Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Witamy się w tym pięknym dniu kobiet!
Emil dzisiaj kończy miesiąc i tym samym nie jest już noworodkiem, a niemowlakiem!
Czuję że czas przelatuje mi przez palce...kiedy to zleciało?d'nusia, Izoleccc, Love_life, Falon, Madzialena90, Kajola, RudyTygrysek, baassiia, Mania1718, domiii, Andriel, M+M+?, TaRRa, Czarodziejka87, Lilou1984, Karka, Karolina@, alinalii, Hannia123 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Love_life wrote:M+M+? wrote:co prawda ja bez doswiadczenia w tych sprawach ale w tej ksiazce co czytam jest napisane ze jak maluszek zasypia podczas karmienia zeby pocierac kciukiem ruchem okreznym wewnetrzna powierzchnie dloni dziecka, pocierac plecki lub pod pachami, przebierac palcami w gore i w dol po kregoslupie. a jesli to nie dziala to zeby zostawic dziecko na pol godzinki w spokoju i pozwolic mu zasnac.
u mnie nawet przecieranie zimnym wacikiem po buzi nie zawsze działawięc te metody to na lekkich śpiochów, na tych twardszych nie działają
wtedy lepiej np. zmienić pieluchę, albo rozebrać malucha.
pozwolić mu zasnąć można jeśli są krótkie odstępy między karmieniami, ale jak już mija 3h to trzeba dziecko obudzić - po pierwsze ze względu na to, że dziecko w tym wieku powinno jeść najrzadziej co 3h, a po drugie od regularnego przystawiania do piersi zależy Twoja laktacjaLove_life lubi tę wiadomość
-
ale pospałam...
Mi się chyba brzuszek pomału obniża, coraz mniej widzę pępek. Nie wiem czy to kwestia k tego, że brzuszek coraz większy czy rzeczywiści opadapoza tym popuchłam, więc może poród coraz bliżej.
A w ogóle rano pisałam Wam dziewczyny, ze okulary mi się popsuły (odpadła rączka), a nie miały nawet roku. No i pojechałam do sklepu gdzie kupiłam. Gość pierwsze popatrzył i mówi, że niezbyt się da naprawić, no to ja już zrezygnowana, poprosiłam tylko o wydruk wady wzroku, aby iść wyrobić nowe i w tym momencie po prostu, bez powodu odpadła druga rączka... ja do gościa w śmiech i, że dzień sądu ostatecznego wybił dla okularówgość popatrzył z politowaniem i do mnie, żebym przyszła za 20 min, nic nie obiecuje, ale zobaczymy. No i udało mu się zamontować nowe rączki od innego modelu, akurat kolorem idealnie pasuje, jeden minus, to, że jeśli chce się je złożyć, to na zawiasach jest opór i można je złożyć tak na 80%, ale spokojnie jeszcze chwile w nich pochodzę. Jak zapytałam ile, to gratis z okazji dni kobiet
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 14:59
Madzialena90, Andriel, Mania1718, Renka88, Izoleccc, Falon, RudyTygrysek, Lilou1984, She86 lubią tę wiadomość
-
Domii, to jak to jest u Ciebie?
Czytałam, że te 3 godziny liczy się od początku karmienia. Ponadto w wypisie ze szpitala mam zalecenie karmić na życzenie, ale co najmnie 8 razy.
Ale jak ja wybudzę małego to daję mi jedną pierś na 25 minut. Je ok 10, potem już z nim walczę i może z pozostałych 15 minut wyciąga jakieś 5-6. Potem do odbicia (nie odbija mu się więc czekam 10 minut) i przewijam pieluchę żeby go rozbudzić. Potem druga pierś i tu już je normalnie ok 7 minut, pozostałe 18 to walka. I znowu 10 minut na odbicie. W sumie z usypianiem zajmuje mi to minimum 1,5 h, a dziś w nocy marudził 2,5 hz. Jak mu pozwolę spać po posiłku 2 h, to nijak nie da to 8 karmień dziennie... Martwię się tym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 15:13
-
M+M+? wrote:Domii, to jak to jest u Ciebie?
Czytałam, że te 3 godziny liczy się od początku karmienia. Ponadto w wypisie ze szpitala mam zalecenie karmić na życzenie, ale co najmnie 8 razy.
Ale jak ja wybudzę małego to daję mi jedną pierś na 25 minut. Je ok 10, potem już z nim walczę i może z pozostałych 15 minut wyciąga jakieś 5-6. Potem do odbicia (nie odbija mu się więc czekam 10 minut) i przewijam pieluchę żeby go rozbudzić. Potem druga pierś i tu już je normalnie ok 7 minut, pozostałe 18 to walka. I znowu 10 minut na odbicie. W sumie z usypianiem zajmuje mi to minimum 1,5 h, a dziś w nocy marudził 2,5 hz. Jak mu pozwolę spać po posiłku 2 h, to nijak nie da to 8 karmień dziennie... Martwię się tym.
tak, czas liczy się od początku karmienia.
zgadza się - na tym etapie powinno się karmić na życzenie, ale nie mniej niż 8 razy na dobę, czyli jeśli dziecko chce to dajemy pierś, jeśli nie chce przez dłużej niż 3h to go budzimy.
ja staram się robić minimum 1,5h przerwy miedzy jednym a drugim karmieniem, bo wtedy mleko z poprzedniego karmienia zdąży się w całości strawić.
czasami zdarza mi się, że chce po 1-1,5h, ale u mnie przeważają te przerwy 2,5-3h.
jak zaczynam karmić to daję mu jedną pierś, którą ssie przez średnio 15 min i daje znak, że jest najedzony. wtedy albo kładę go spać po odbiciu albo przewijam, bo często w trakcie karmienia robi kupęi po kupie daję mu drugą pierś "na dopchanie", ale nie zawsze ją chce i wtedy kładę do łóżeczka albo je przez kilka minut, do odbicia i do łożka
a te 25 minut to sobie sama ustaliłaś czy lekarz zalecił? bo zalecane jest minimum 15, przy czym każde dziecko ma swoje zapotrzebowanie, więc ja mojego nie zmuszam dłużej niż 15 jak nie chce... robi regularnie siku i kupę, śpi spokojnie, więc chyba jest okWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 15:28
foxica lubi tę wiadomość
-
Est wrote:Wanna, współczuję Ci, mam ten sam problem i też mi nie pomagał Posterisan kompletnie, jakbym nic nie stosowala.
Wczoraj byłam u lekarza i dostalam ten Proctoglyvenol i jeszcze Cyklo 3 Fort i jest ulga w końcu.
No ja też mam ten cyclo3 fort, a ile razy dziennie go bierzesz? Bo to chyba lekki ziołowy lek i trzeba dłużej stosować, żeby przyniósł skutek. -
Hej hej, co do jedzenia, to u mnie też jest na żądanie, Zosia sama się budzi po ok 2,5 h od ostatniego karmienia.
Smukłe ssie 1 piers, ale zdarza się też że cyccloli również druga jak jest glodna.
Ja tak restrykcyjne nie trzymam się tych 3 h zwłaszcza w nocy, ale staram się sprawdzać przyrost wagi.
Obecnie Zosia waży 3380 czyli od wagi z wyjścia do domu (2820) 9 dni temu przybrała 560g. Znaczy że nie głosuje.
Mam jednak regułę że efektywnie musi ssać ok 15 min by przeszła przez obydwie fazy mleczka.
domiii lubi tę wiadomość
-
A, nie wiedziałam że zalecane jest 15 minut.
Mam książkę "pierwszy rok z życia niemowlęcia" i tam jest napisane o 25 minutach. Ale to właśnie rozbija mi cały rytm. Będę w czwartek na wizycie kontrolnej to dopytam.
A jak go odkładasz do łóżeczka to chce spać, czy płacze? -
wy tutaj o karmieniu piersią a ja doczekać porodu się nie mogę
eh jak ja wam zazdroszczę
oby do poniedziałku mam nadzieje że przyjmą mnie od razu na oddział i urodzę jak najszybciej ...
Tak fajnie się czyta o tych waszych rozmowach na temat karmienia i kupek...M+M+?, foxica lubią tę wiadomość
-
Ciąża donoszona
Madzialena90, baassiia, polin, d'nusia, domiii, Teresa1992, edyś, Lilou1984, M+M+?, Madzik90, Kajola, Mania1718, Karolina@, RudyTygrysek, Izoleccc, Renka88, Mietka 30:), Falon, Hannia123 lubią tę wiadomość
Bóg podarował mi tak cenny prezent
On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł
02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*] -
i moje wywoływanie skończyło się tak że właśnie wróciłam do domu
ehh szkoda gadac zamnim pojechałam napłakałam się co niemiara jak widac na darmo...
położne miały straszny problem dlaczego lekarz kazał mi już przyjechac a nie po dwóch tygodniach od terminu... i debata o tym czy mój termin jest na 03.03 czy 02.03 bo nie umiały pojac że jest rok przestepny i w kółeczku to nie wyjdzie
i co ciekawe ostatnio w srode na wizycie miałam pełną gotowośc porodowa a dzis wyszło że wszytsko pozamykane
na ktg trochę skurczy się pisze ale średnio bolesne i nieregularne. Ala waży 3800 g
i ostatecznie mam wstawic sie w czwartek na 7,30 i zobaczymy co dalej
Lilou1984 lubi tę wiadomość