X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • kamka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny tak sie zastanawiam bo wg przepisów "chorować" w ciąży można nawet 270 dni czy z tego l4 przez cały okres trwania ciąży może zus mieć jakieś problemy w stosunku do nas??

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    raczej nie powinien mieć problemów :) pracuje w kadrach i do tej pory może z dwa razy zus się przyczepił do zwolnienia, ale to tylko dlatego, że pracodawca robił przekręt :)

dqprwn15leplej5m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    dziewczyny tak sie zastanawiam bo wg przepisów "chorować" w ciąży można nawet 270 dni czy z tego l4 przez cały okres trwania ciąży może zus mieć jakieś problemy w stosunku do nas??

ZUS może Cię wezwać na rozmowę, lub też jeśli masz l4 z nakazem leżenia może odwiedzić Cię w domu z kontrolą. W przypadku nieuzasadnionego l4 (w dokumentach prowadzenia ciąży nie ma wzmianki o żadnych dolegliwościach i branych lekach) ZUS może się czepiać, ale przecież nie mogą Ci udowodnić, że tak naprawdę dobrze się czujesz i ściemniasz. Gorzej mają dziewczyny, które np zaraz po nawiązaniu umowy o pracę idą na l4 oraz takie, które niedawno otworzyły własną działalność gospodarczą.

Dodam, że ja osobiście kontroli nie miałam ale ZUS odwiedził mojego pracodawcę, żeby sprawdzić moją dokumentację oraz to, czy przypadkiem nie ma mnie w pracy. Moja kuzynka z kolei w czasie ciąży miała 3 wezwania do ZUS na kontrolę i musiała im uzasadnić dlaczego jest na zwolnieniu (u niej akurat niebezpieczne warunki pracy).

ZUS teraz częściej ciężarne kontroluje, bo branie l4 na cały okres ciąży (niekiedy bezpodstawnie) jest coraz powszechniejsze. Ale nie należy się takich kontroli bać, no bo jak Ci udowodnią że kłamiesz jak im powiesz że codziennie do południa rzygasz i nie masz możliwości pracować?

(Żeby nie było, ja osobiście nie popieram zwolnień w sytuacji, gdy kobieta dobrze się czuje, ma niemęczącą i niestresującą pracę w ludzkich godzinach. Właśnie przez takie sytuacje ZUS wzmożył kontrole a lekarze coraz częściej boją się takie l4 wystawiać bo też są kontrolowani. To działa na szkodę kobiet, które bezwzględnie powinny na l4 pójść a mają problem z uzyskaniem zwolnienia.)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 11:19

Martita88, muminka83, Albuera lubią tę wiadomość

• kamka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no tego że pracodawca naśle kontrole czy coś to sie nie boje bo wręcz moja koordynatorka sama powiedziała że mam iść do lekarza i powiedzieć jaką mam prace i na l4 iść bo za dużo czynników szkodliwych jest które mogą się odbić na zdrowiu malucha a nie mają gdzie mnie przenieść po za hale... tylko chodzi mi o to że to l4 bedzie już do końca ciąży...

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam w dokumentach napisane że lekarz podejrzewa wade "płodu"(bo tak musiął bobasa nazwać" i skierował mnie na prenatalne a l4 dostałam bo od początku jestem na duphastonie i praca jest opisane gdzie co i jak i że w ciąży tam nie moge pracować...

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    nie no tego że pracodawca naśle kontrole czy coś to sie nie boje bo wręcz moja koordynatorka sama powiedziała że mam iść do lekarza i powiedzieć jaką mam prace i na l4 iść bo za dużo czynników szkodliwych jest które mogą się odbić na zdrowiu malucha a nie mają gdzie mnie przenieść po za hale... tylko chodzi mi o to że to l4 bedzie już do końca ciąży...

Kamka, jeśli masz szkodliwe warunki pracy to zupełnie nie musisz się obawiać. Przecież nie możesz ryzykować zdrowiem dziecka. Ale nie jestem pewna, czy lekarz może Ci wypisać l4 jednorazowo do końca ciąży, nie spotkałam się z tym. Najdłuższe jakie miałam to na 6 tygodni.

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wasze brzuchy dziewczyny? Mnie sia caly czas wydaje ze cos tam czuje w obrebie brzucha. Jakby wzdety, napiety, ciagnacy, czasem cos bardzo delikatnie zakluje, jak mi sie chce siku to tez cisnie, napiera. No i wywalilo mi brzusio orzadnie.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Jak wasze brzuchy dziewczyny? Mnie sia caly czas wydaje ze cos tam czuje w obrebie brzucha. Jakby wzdety, napiety, ciagnacy, czasem cos bardzo delikatnie zakluje, jak mi sie chce siku to tez cisnie, napiera. No i wywalilo mi brzusio orzadnie.

Skowroneczka,

Mam dokładnie tak samo jak Ty, chociaż to u mnie o wiele wcześniejszy etap ciąży.

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam taki obolały, wiecznie ciągnie, czuję dyskomfort

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:

w poprzedniej ciąży byłam na zwolnieniu lekarskim od 6 tygodnia ciąży. Ciąża wysoce zagrożona. Musiałam dużo leżeć. I Zus normalnie wypłacał i nie miałam żadnych problemów. Nigdy mnie nie wezwali na sprawdzenie dokumentów

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez większość dnia nie czuję żadnych dolegliwości ze strony brzucha, nic mnie nie boli i nie ciągnie. Z takich uciążliwych dolegliwości to ta szyjka nieszczęsna wieczorami zdarza się że boli.

Za to jestem mega zmęczona, choćbym spała 12h to i tak jestem śpiąca. Jakbym potrafiła zasnąć w ciągu dnia to bym poszła spać ale nie zasnę za chiny :(

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:

tzn wiesz. Kodeks pracy tez daje rozwiązanie. Wiem że jeżeli nie zgodzisz się na L4 pracodawca musi ci dac urlop płatny na czas ciąży jeśli nie jest w stanie ci zapewnić stanowiska i np. przenieść cię na 4 h do komputera ( max 4 h dziennie może kobieta ciężarna pracować przy komputerze ) Jednak mało kobiet korzysta z tego rozwiązania bo to wiąże się z tym że pracodawca może robić problemy

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Kamka, jeśli masz szkodliwe warunki pracy to zupełnie nie musisz się obawiać. Przecież nie możesz ryzykować zdrowiem dziecka. Ale nie jestem pewna, czy lekarz może Ci wypisać l4 jednorazowo do końca ciąży, nie spotkałam się z tym. Najdłuższe jakie miałam to na 6 tygodni.

Co wizytę będzie jej wypisywał

Renka88 lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Co wizytę będzie jej wypisywał

Też mi się tak wydaje, ale zrozumiałam, że Kamka ma mieć już od razu zwolnienie do końca ciąży... Ja też byłam na zwolnieniu od 6tyg ciąży, tylko mi się nie raz zwolnienie nie pokrywało z terminem wizyty i wkurzało mnie to bo musiałam dodatkowo jeździć. Właściwie to szkoda, że nie można wypisać zwolnienia na całe 9 miesięcy jeśli wiadomo, że i tak ciężarna nie może pracować.

muminka83 lubi tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Też mi się tak wydaje, ale zrozumiałam, że Kamka ma mieć już od razu zwolnienie do końca ciąży... Ja też byłam na zwolnieniu od 6tyg ciąży, tylko mi się nie raz zwolnienie nie pokrywało z terminem wizyty i wkurzało mnie to bo musiałam dodatkowo jeździć. Właściwie to szkoda, że nie można wypisać zwolnienia na całe 9 miesięcy jeśli wiadomo, że i tak ciężarna nie może pracować.

Myślę że właśnie ze względu że różnie bywa. Teraz nie będe mieć l4 więc problem z głowy. :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to nie ma znaczenia, że np urodzisz przedwcześnie bądź też nie utrzymasz ciąży bo zwolnienie kończy się z dniem zakończenia ciąży. Ja też teraz nie mam i jestem psychicznie zdrowsza bo co ja się z moim pracodawcą naużerałam na poprzednim zwolnieniu to moje ;) Jak 2 miesiące po porodzie poszłam do ZUSU zapytać, czemu jeszcze nie dostałam macierzyńskiego to się okazało, że nie mają mojej dokumentacji na kilka miesięcy do tyłu! Sama musiałam sobie to wszystko załatwiać i wypełniać papiery o przyznanie macierzyńskiego. Och, jak ja nie znosiłam tego mojego prezesa, nikomu takiego nie życzę ;)

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Marcowe Mamusie :)
    Dołączyłam do tego zacnego grona dopiero dziś po poleceniu przez siostrę :)
    Trzymam kciuki za nas wszystkie :) Powodzenia dziewczyny :)

A.Kasia, anie93lica, Karolina@, Renka88, skowroneczka87, baassiia, muminka83, Izoleccc, Tova33, Albuera, krówka_muffka lubią tę wiadomość

• Marcysia86 Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic dziewczyny milo bylo Was poznac. Ja sie żegnam. Mojemu groszkowi nie bije serduszko. Najprawdopodobniej to jakaś wada genetyczna miała na to wplyw i rozwój zatrzymał się jakieś 2 tyg temu. Mam odstawić wszystkie leki i czekać az sie wszystko skończy. Bedzie to wyglądać jak obfitsza miesiączka. W razie gdyby w ciągu tego czasu nic sie nie działo to mam przyjechać na wizytę.a jak by wszystkiego bylo mało to z szyjką nie dzialo sie nic złego żadnego rozwarcia czy skracania. Ale coz matka natura znowu postawiła na swoim. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki. Mam nadzieje ze jestem ostatnia która opuszcza to zacne grono.

• kamka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    nie wystawia co 4 tyg ale bedzie do końca ciąży...

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • margaret26 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia - Bardzo Ci współczuję! Aż mi się gorąco zrobiło jak przeczytałam tą smutną wiadomość. Mam wizytę za tydzień i już zaczynam się martwić... Trudno patrzeć optymistycznie po takich przykrych wieściach :( Trzymaj się, mam nadzieję,że niebawem będziesz cieszyła się zdrową ciążą i różowym bobasem! :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 13:32

Marcysia86 lubi tę wiadomość

Leon 3940g, 57cm, 10pkt, cc <3
    Urodzony dnia 23.02.2016r, o godzinie 5.40

3jvzj44jk36zw5al.png
‹‹ 224 225 226 227 228 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ