Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! Mam pytanie do dziewczyn chorych na tarczycę, lub tych , ktore maja podwyższone TSH . Jaki poziom kwalifikuje się do konsultacji endo i kiedy powinno to martwić? Ja mam 3,13 (norma do 4,0). Pytam, ponieważ dziś byłam u lekarza Luxmed, po skierowanie na badania, on nie prowadzi mojej ciąży, bo nie zajmuje się kobietami z nawykowymi poronieniami, a chodzę do niego tylko po skierowania, które mogę robić nieodpłatnie ma Luxmed. On zwrócił mi uwagę, że TSH zdecydowanie za wyskie, powinno być max.2,5 jeśli chodzi o ciężarne. On nie chce się wtrącać, ale delikatnie dał do zrozumienia, że nie jest dobrze. Teraz nie wiem co robić? Mój gin prowadzący widział te wyniki i nic nie powiedział. Sama już nie rozumiem ...
Do tego dopadła mnie grzybica i mój gin prowadzący przepisał clotrimazol w globulkach, a ten dzisiejszy powiedział, że tego się nie daje do 12tyg.i są inne globulki, które są bezpieczniejsze. Oszaleć idzie! Ufałam swojemu lekarzowi, bo to dobry specjalista z doświadczeniem, no ale teraz zaczynam się martwić...
Boję się bardzo o ciążę, nie chciałabym jej stracić poraz 4 ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 13:37
-
Marcysiu, jest mi strasznie smutno, że tak się stało...
Wysyłam Ci wszystkie najcieplejsze myśli, jakie jestem w stanie wysłać.
Wiem co czujesz. Również przeżyłam to kilka miesięcy temu.
Jeśli tylko miałabyś potrzebę się wygadać, wypłakać, napisać cokolwiek na ten temat albo inny, to daj znać.
Ściskam Cię bardzo mocno. Mam nadzieję, że szybciutko z powrotem będziesz tu na fioletowym forum. -
Boże Marcysia! Tak mi przykro;( To jest okrutne...
Nawet nie wiem co napisac, bo nie ma takich slow , ktore oddadzą bol jaki czujesz:( doskonale to uczucie znam i wiem jedno, musisz być silna, żeby zwalczyć o kolejna ciaze!
Ściskam mocno! -
Karmelek211 wrote:Hej! Mam pytanie do dziewczyn chorych na tarczycę, lub tych , ktore maja podwyższone TSH . Jaki poziom kwalifikuje się do konsultacji endo i kiedy powinno zacząć martwić? Ja mam 3,13 (norma do 4,0). Pytam, ponieważ dziś byłam u lekarza Luxmed, po skierowanie na badania, on nie prowadzi mojej ciąży, bo nie zajmuje się kobietami z nawykowymi poronieniami, a chodzę do niego tylko po skierowania, które mogę robić nieodpłatnie ma Luxmed. On zwrócił mi uwagę, że TSH zdecydowanie za wyskie, powinno być max.2,5 jeśli chodzi o ciężarne. On nie chce się wtrącać, ale delikatnie dał do zrozumienia, że nie jest dobrze. Teraz nie wiem co robić? Mój gin prowadzący widział te wyniki i nic nie powiedział. Sama już nie rozumiem ...
Do tego dopadła mnie grzybica i mój gin prowadzący przepisał clotrimazol w globulkach, a ten dzisiejszy powiedział, że tego się nie daje do 12tyg.i są inne globulki, które są bezpieczniejsze. Oszaleć idzie! Ufałam swojemu lekarzowi, bo to dobry specjalista z doświadczeniem, no ale teraz zaczynam się martwić...
Boję się bardzo o ciążę, nie chciałabym jej stracić poraz 4 ...
-
Karmelek211 wrote:Hej! Mam pytanie do dziewczyn chorych na tarczycę, lub tych , ktore maja podwyższone TSH . Jaki poziom kwalifikuje się do konsultacji endo i kiedy powinno to martwić? Ja mam 3,13 (norma do 4,0)
Karmelku,
Miałam w ostatnim badaniu taki sam wynik jak Ty (3,12) i moja gin stwierdziła, że jednak wymaga on ingerencji i obniżenia, szczególnie jeśli wcześniej doszło u mnie do poronienia. Dostałam Euthyrox 1x50. Powiedziała mi to samo, o czym wspomniałaś, że norma w ciąży to 2,50. Dodatkowo dostałam jeszcze do zażywania jod (tabletki Jodid). Może na wszelki wypadek przedyskutuj to jeszcze raz z lekarzem, bo z tego co widziałam, stanowisko mojej lekarki potwierdzały wypowiedzi także innych dziewczyn na forum.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 13:43
-
nick nieaktualnyMarcysia86 wrote:No nic dziewczyny milo bylo Was poznac. Ja sie żegnam. Mojemu groszkowi nie bije serduszko. Najprawdopodobniej to jakaś wada genetyczna miała na to wplyw i rozwój zatrzymał się jakieś 2 tyg temu. Mam odstawić wszystkie leki i czekać az sie wszystko skończy. Bedzie to wyglądać jak obfitsza miesiączka. W razie gdyby w ciągu tego czasu nic sie nie działo to mam przyjechać na wizytę.a jak by wszystkiego bylo mało to z szyjką nie dzialo sie nic złego żadnego rozwarcia czy skracania. Ale coz matka natura znowu postawiła na swoim. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki. Mam nadzieje ze jestem ostatnia która opuszcza to zacne grono.
Kochana ściskam mocno :* Nie umiem powiedzieć, jak bardzo mi przykro... -
Karmelek211 wrote:Hej! Mam pytanie do dziewczyn chorych na tarczycę, lub tych , ktore maja podwyższone TSH . Jaki poziom kwalifikuje się do konsultacji endo i kiedy powinno to martwić? Ja mam 3,13 (norma do 4,0). Pytam, ponieważ dziś byłam u lekarza Luxmed, po skierowanie na badania, on nie prowadzi mojej ciąży, bo nie zajmuje się kobietami z nawykowymi poronieniami, a chodzę do niego tylko po skierowania, które mogę robić nieodpłatnie ma Luxmed. On zwrócił mi uwagę, że TSH zdecydowanie za wyskie, powinno być max.2,5 jeśli chodzi o ciężarne. On nie chce się wtrącać, ale delikatnie dał do zrozumienia, że nie jest dobrze. Teraz nie wiem co robić? Mój gin prowadzący widział te wyniki i nic nie powiedział. Sama już nie rozumiem ...
Boję się bardzo o ciążę, nie chciałabym jej stracić poraz 4 ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 13:57
-
Marcysiu, bardzo, bardzo mi przykro, mam nadzieję, że już niedługo uda Ci się zajść w ciążę, która dotrwa do 9tego miesiąca.
Karmelku, tak jak piszą dziewczyną ten poziom jest za wysoki. Nie powinien przekraczać 2,5 a idealnie gdyby utrzymywał się w okolicy 1. Najlepiej wybrać się do endokrynologa, ja biorę Euthyrox 100 i Jodid. Do tego witaminę D. -
Marcysia bardzo Ci wspolczuje
trzymaj sie kochana
Karmelku ja tarczycy nie mam ale wiem ze wlasnie norma jest do 2,5 wiec moze idz do endo da Ci leki i obnizy lepiej dmuchac na zimne... A co do cotrimazolu to tez ostatnio myslalam ze mi sie tam cos robi, zbadal mnie i okazalo sie ze jest tam czysto i widocznie od luteiny mialam podraznione ale dal mi na wszelki wypadek masc cotrimazol bo powiedzial ze narazie tylko to moze mi dac bo nie powinno sie nic tam wkladac na poczatku... Wiec ten twoj lekarz wydaje mi sie troche dziwny, o tarczycy nic nie powiedzil mimo ze to jest dosyc znaczaco podwyzszona, no i sama widzisz ze inny lekarz tez ci powiedzial ze do 12 tyg nie powinno sie uzywac globulek...Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Karmelek tsh w ciąży tak jak piszą dziewczyny max do 2,5 ale pytanie jakie miałaś przed ciążą bo możesz mieć zdrową tarczyce a to ciąża podnosi ci wynik tsh. Poproś swego rodzinnego lekarza o skierowanie, w przypadku ciąży jest na cito i endokrynolog musi cię szybko przyjąć. Na pewno będziesz musiała zrobić komplet badań tarczycy i usg, wtedy lekarz zadecyduje czy leki są ci potrzebne.
Ja mam hashimoto i biorę letrox 75 i 100 na zmianę. -
Marcysiu!
Tak bardzo mi przykro
bądź silna, widocznie tak musiało być! Zabrakło odrobiny szczęścia. Trzymam kciuki, żeby następna ciąża była książkowa!
Mnie też czasem dopadają takie myśli, że może nic sie tam nie rozwija a nie krwawię tylko przez luteinę
-
anie93lica wrote:Marcysiu, trzymaj się cieplutko i nie trać nadziei, walcz do skutku :-*
Tez się bardzo boje dzisiejszej wizyty, mam nadzieję że wszystko w porządku...
dzisiaj czekamy już tylko na dobre wieści!A.Kasia, margaret26 lubią tę wiadomość