Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Vira, mój Piotrek też słabo. Muszą mu pmagać trzymając rączki po klatką piersiową.
Kasia hak dałaś radę z Tymkiem. Ja za 2 tyg mam imprezę ridzinną i na samą myśl dostaję zawału. A plan jest taki, że synek zostaje na pare godsin z teściową. Tego boję się najbardziej - nie o synka, bo wiem że się nim dobrze zajmą, a że młody da jej popalć. Natomiast nie chcę go brać ze sobą, bo nie jest jszcze szczepiony, a tam pełno dzeciaków będzie.
Sorki za literówki - piszę jedną ręką z telefonu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2016, 20:44
-
Mamusie drugi dzień bez wieczornego płaczu
Cieszę się ogromnie.
Vira mój ma miesiąc i podnosi i trzyma już ładnie główke. Ale on wyjątkowo silny od początku.M+M+?, edyś, baassiia, muminka83, alinalii, A.Kasia, ksanka lubią tę wiadomość
Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
Nasz Synek też ma płytki sen w dzień, a śpi coraz mniej niestety. Trzeba mu często pomagać suszarką, bo jak zaśnie to często mimo zmęczenia budzi się co chwilę. Tak było wczoraj, obudził się po pół godzinie, odpaliłam suszarkę, zasnął i zaraz znowu się obudził i nie wiedziałam już czy on może spać już nie chce czy co... Ale w końcu po kolejnej sesji z suszarką znowu zasnął i spał tak 3 godziny, czyli jednak potrzebował snu. To nie wiem czemu on tak nie może spać, skoro najwyraźniej bardzo chce
ksanka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Renka88 wrote:U mnie bywa mniej wiecej tak: zacznę od 20 - kąpiel, cycek, tulaski, 21.30 zwykle śpi, budzi się koło 1-2 jak nie wcześniej, cycek pielucha, pobudka koło 5-6 rytułał cycek pielucha. Spi różnie czasem do 8-9.
Pózniej poranna pielęgnacja+cycek, rozmawiamy sobie, zaśnie koło 11 póżniej obudzi się koło 13-14 cycek i spacer 2-3h. Po spacerze potrafi spać do 17. Dostanie mleczko będzie aktywna do około 18.18.30 i zaśnie albo drzemnie się i przed 20 dam jej troszkę mleczka, by nie kąpać na głodnego i 20 kąpiel.
Mamusie pochwalę się wczoraj od 10-14.30 zostawiłam Malutką z siostrą. Pojechałam na zakupy. Kupiłam sobie kieckę na chrzciny
Vira moja ma we wtorek 7 tygodni a bardzo ładnie trzyma już główkę, codziennie kładę ją na brzuszek żeby ćwiczyła, na początku dosłownie na kilka sekund a teraz spokojnie leży kilka minut. Bardzo lubi spać na brzuszku i bez problemu zmienia sobie główkę na różne strony podczas snu.muminka83 lubi tę wiadomość
-
Weronisia tez trzyma ladnie glowke. Juz na pierwszej wizycie poloznej sie pieknie zaprezentowala, polozna stwierdzila, ze silna jest. I tak jest nadal. Jak ma dobry humor i chce, bo jest malym leniuszkiem troszke to podnosi nie tylko hlowke, ale ladnie sie wspiera na raczkach i podnosi klatke do gory tez. I tez kreci glowa na wszystkie strony, gdzie chce. I lezac na brzuszku i na pleckach, obraca sie jak chce.
muminka83 lubi tę wiadomość
-
paola87 wrote:Nasz Synek też ma płytki sen w dzień, a śpi coraz mniej niestety. Trzeba mu często pomagać suszarką, bo jak zaśnie to często mimo zmęczenia budzi się co chwilę. Tak było wczoraj, obudził się po pół godzinie, odpaliłam suszarkę, zasnął i zaraz znowu się obudził i nie wiedziałam już czy on może spać już nie chce czy co... Ale w końcu po kolejnej sesji z suszarką znowu zasnął i spał tak 3 godziny, czyli jednak potrzebował snu. To nie wiem czemu on tak nie może spać, skoro najwyraźniej bardzo chce
U nas czasami też tak jest. Widać że chce spać a nie może...Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
niecierpliwaa wrote:U nas czasami też tak jest. Widać że chce spać a nie może...
U mnie to samo. Wtedy wspomagamy się noszeniem, bujaniem w wózku. Boję się, że wpajamy mu złe nawyki, ale w takich chwilach człowiek czuje się bezradny i wspomaga się tak, jak się da. Jakoś ne mogę się przemóc do metody wypłakiwania... Moje dziecie nigdy nie płacze dłużej niż 30 sekund bez naszej reakcji..
-
Ja mam sposób na mojego małego, żeby w dzień spokojniej spał - kładę mu pieluszkę na głowę, tak że przykrywa mu troszkę oczka. Robi się taki półmrok i mały ładnie śpi bez wybudzania. Jak mu pieluszka przeszkadza to się kreci aż ją zrzuci lub ściągnie niechcący rączkami, a czasem kręci się tak, żeby ona mu bardziej naszła na oczy i zasypia.
Dominik (5tyg) tez ładnie trzyma główkę w górze i nią kręci na boki, ale nie może mieć za szeroko rąk rozstawionych. -
muminka83 wrote:Moja bez problemu trzyma a nie ma 8 tyg
moja emi to juz w ogóle jak miała miesiac to tak twardo trzymła główkę ze az szokale ona od poczatku była bardzoo silna
-
Moj aniolek w nocy zaszal I zredukowal ilosc wybudzen o 1:) co prawda jak o 5 wstala to troche wojowala, ale juz znowu spi.
Czuje, ze na tym zageszczaczu I odciagnietym mleczku wrocimy do normalnego funkcjonowania:)
Trafil mi sie egzemplarz co ma pyszczek, ktory by chcial zjesc wiecej I szybciej niz brzuszek moze przyjac:)
Spora tez wina moich cyckowbz ktorych za duzo leci, takze butelka z mala dziurka tez daje poprawe.
-
nick nieaktualnyM+M+? wrote:Vira, mój Piotrek też słabo. Muszą mu pmagać trzymając rączki po klatką piersiową.
Kasia hak dałaś radę z Tymkiem. Ja za 2 tyg mam imprezę ridzinną i na samą myśl dostaję zawału. A plan jest taki, że synek zostaje na pare godsin z teściową. Tego boję się najbardziej - nie o synka, bo wiem że się nim dobrze zajmą, a że młody da jej popalć. Natomiast nie chcę go brać ze sobą, bo nie jest jszcze szczepiony, a tam pełno dzeciaków będzie.
Sorki za literówki - piszę jedną ręką z telefonu.
Z Tymkiem na szczęście nie mam problemów bo on nawet lepiej śpi poza domem niż w domu. Tak więc czy go zabiorę ze sobą czy zostawię z kimś w domu to jemu akurat wszystko jedno. No może poza 17-19 bo wtedy musi być u mnie na rękach i ciężko go oszukać w tym temacie. Wczoraj na chrzcie był bardzo grzeczny, w kościele nic nie płakał, nie obudził się nawet gdy ksiądz polewał mu główkę wodą. W lokalu za to spał sobie w wózku przez większość imprezy. Kryzys dopiero o 17 się zaczął bo już oboje byliśmy zmęczeni tym zamieszaniem ale nie płakał tylko trochę się złościł jak ktoś do niego mówił albo go zaczepiał.
U nas w ciągu dnia stale jest włączone radio bądź telewizor, żeby mały nie był przyzwyczajony do ciszy. Nikt też nie zcisza głosu kiedy on śpi ani specjalnie nie staramy się zachowywać ciszej w jego obecności. Może dzięki temu nie mamy problemów aby go gdzieś ze sobą zabrać. -
Vira wrote:Hey. Pytanko do mam 8tygodniowych maluchów. Czy wasze dzieci jak sa na brzuszku to trzymaja glowke w gorze? Oliwka bardzo slabo podnosi a o trzymaniu,nie wspomne
Kładę przed nią zabaweczke lub światełka by miała na czym się skupić.
Jak nie chce leżeć na macie to nos ja na rączce na lotnika, brzuszkiem do dołu tu też są ćwiczenie mięśnie karku niezbędne do raczkowania.
Co do zabawek i obrazków to nawet 5tyg dzieciątka już coś widzą, i trzeba ich rozwój stymulować. Dotykać pokazywać i jak najwięcej rozmawiać. (zadawać pytania i czekać na odpowiedzi a nie tylko.monolog, zobaczycie jak fajnie maluchy próbują mówić chociaż nawet nie gugaja)
domiii, Izoleccc, Karolina@ lubią tę wiadomość
-
A.Kasia u nas dokładnie tak samo , telewizor włączony , nasz ton mówienia normalny , gdy mała śpi normalnie funkcjonuje , odkurzam słucham muzyki itd;)
-
paola87 wrote:Nasz Synek też ma płytki sen w dzień, a śpi coraz mniej niestety. Trzeba mu często pomagać suszarką, bo jak zaśnie to często mimo zmęczenia budzi się co chwilę. Tak było wczoraj, obudził się po pół godzinie, odpaliłam suszarkę, zasnął i zaraz znowu się obudził i nie wiedziałam już czy on może spać już nie chce czy co... Ale w końcu po kolejnej sesji z suszarką znowu zasnął i spał tak 3 godziny, czyli jednak potrzebował snu. To nie wiem czemu on tak nie może spać, skoro najwyraźniej bardzo chce
Salomea super, moja też podnosi jedna łapkę w gore na brzuszku i turlaja się na plecki! Za pierwszym razem była zaskoczona że jej się udało a teraz to jak już się znudzi pasieniem kozek to lapka w gore i myk na plecki.
No to próbuje z nią również drugiej rączki
A i pani neurolog powiedziała żeby ćwiczyć już łapanie /dotykania stopki przez rączkę. Jest to ok po usg bioderka.
Wówczas lekko podnosimy pupę i Nozki i wyciągamy rączkę by dotknęła paluszkoow w stopce.
Inne ćwiczenie to na prostowanie kciukow i łapanie. Wkładam jej w rączki różne faktury zabawek by trzymała między kciukiem a paluszkamiWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 08:53
M+M+?, domiii, Karolina@ lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a jak odkładacie w ciągu dnia dziec do łóżeczka na drzemkę to od razu zasypiają czy marudzą, popłakują, a jeżeli tak to co wtedy robicie?
No my prz Piotrku staramy się być cicho według zaleceń tej Giny Ford. Zresztą wychodzę z założenia, że ja też nie lubię spać w hałasie. A przecież niedługo dziecko i tak będzie mieć jedną drzemkę w południe, a akurat wtedy jak chodzę na spacery to młodemu nic nie przeszkadza (zawsze wtedy nadrabiam telefony).
Natomiast rezygnuję z przyciemniania pomieszczenia na czas drzemki.