Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
skowroneczka87 wrote:Zastanawiam sie skad to sie bierze. Weronika tez ma problem. Tyle, ze na poczatku robila kupki normalnie, nieraz po trzy podczas jednego karmienia. Potem co 2-3 dni, czasem 4, az do teraz gdzie po 10 niema nic. Tez karmie piersia, jem normalnie od poczatku wiec to raczrj nie od diety. Jestesmy juz po usg i z brzuszkiem ok, gazow tylko ma duzo w jelitkach, ale to pewnie przez to, ze lapczywie je, az sie krztusi. Teraz jeszcze reszta badan.
-
Martka89 wrote:Twój mały jest karmiony piersią?
Tak, na piersi jesteśmy. Lekarz mówił mi to samo, że do 10dni może nie robić, bo widocznie całe mleczko trawi i nie ma co wydalać. Póki konsystencja jest dobra lub nie ma grudki na początku kupki, to nic z tym nie zrobią. Kumpeli synek do 12 dni nie robił i jej pediatra też mówiła że to normalne. Za to później miała problem bo robił 10 dziennie, ale ponoć to też norma u kilku miesięcznego dziecka. Więc wszystko przed nami -
Martka89 wrote:Mam jeszcze pytanie do mam chłopczyków
Czy podczas mycia pociech odciągacie chłopcom napletek? Wiem, że teraz się tego na początku nie robi, zastanawiam się tylko do kiedy...
Ja troszkę naciągam ale nie za dużo. Tak mi zaleciła pielęgniarka.
Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
Czy podczas mycia pociech odciągacie chłopcom napletek? Wiem, że teraz się tego na początku nie robi, zastanawiam się tylko do kiedy...
Mi położna od początku pokazywała, że mam odciągać. Ale nie robię tego codziennie -
Edyś ja bym przede wszystkim zakończyła te weekendowe kąpanie. Niech się nauczy, że to Ty ustalasz zasady, to w przyszłości jak powiesz żeby Ci dała dziecko, to zrobi to bez słowa, a i pory odwiedzin będzie dopasowywała do Was. I niech to zaprzestanie kąpieli będzie pierwszym krokiem. Jak nie wiesz jak to zrobić, to zmyślaj!!!
Powiedz, że pediatra czy położna jak usłyszała że macie taki zwyczaj, to powiedziała, że to Wy, rodzice macie kąpać dziecko, bo to Wasza flora ma być przez dotyk niezmiennie przekazywana dziecku, a dziecko potrzebuje stałych rytuałów i musi być w pierwszych miesiącach kąpane przez tą samą osobę, inaczej będzie niespokojne albo będzie miało problemy ze spaniem przez nadmiar bodźców ;P A babka niech spada
ksanka lubi tę wiadomość
-
Powiem Ci, że to kąpanie może nie jest aż takim dużym problemem jak spacery. Przychodzi bez pytania i zabiera mi codziennie Ulę na spacer. Na odchodne mówi "to jutro też przyjdę", albo "umów się do lekarza a ja ją przypilnuję". Niestety głupia ja nie potrafię się odezwać i odmówić. Na jutro szykuję plan - wyjdę wcześniej i umówię się z jakąś koleżanką. Będzie to okazja do powiedzenia, że mogła zadzwonić i się zapytać. Dodam jeszcze, że moja mama do tej pory z wnuczką na spacerze była zaledwie 2 razy. Ani razu jej nie kąpała ani też nie zmieniała pampersa. W przyszłym tygodniu, jak mama będzie miała 2 zmianę to planuję codziennie wysyłać ją na spacer z Ulą. W kwestii teściowej niestety nie mam wsparcia w narzeczonym, gdyż ten boi się że jego mama się obrazi
-
Jesli sama sie nie orientujesz w temacie to koniecznie dopytaj. Ja przy synku nie mialam pojecia ze trzeba cis przy siusiaku majstrowac. Pierwsze dziecko, w dodatku nas w domu byly trzy dziewczyny, zadnego chlopaka wiec nue mial kto doradzic. Lekarz czy polozna tez przemilczeli temat. A teraz wiem, ze to blad bo synek ma 5 lat i napletek wcale mu nie schodzi. I tak oto w srode mamy wizyte u chirurga, zobaczymy czy da sie cos jeszcze nieinwazyjnie z tym zrobic. Wiec moja rada, pytaj ile i gdzie sie da. -
Vincent wrote:Hej dziewczyny,
czy Wasze dzieciaczki trzymają główkę na linii z tułowiem, przy probie pociągnięcia za rączki z pozycji leżącej na pleckach?
bo u nas nie wychodzi, głowa cały czas opada do tyłu.
na brzuszku ładnie trzyma głowa, a w tej pozycji nic nie wychodzi, jak jest u Was? może są jakieś ćwiczenia, żeby pomoc maluchowi? -
nick nieaktualnyMartka89 wrote:Mam jeszcze pytanie do mam chłopczyków
-
Bylam przed chwila u lekarza, dostalam skierowanie na kupe badan z krwi morfologie, crp, ob, tsh, alt, ast, mocz, kal I usg brzucha. Jutro rano ide zrobic, ciekawe czy cos wyjdzie.
Jeszcze to czekanie:( mala dzisia dostaje wscieklizny, nawet sie jej kompac boje, bo jak wyjmuje z nosidla to ryk taki, ze az sie dusi:(Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2016, 17:50
-
edyś wrote:Dziewczyny a słyszałyście o teorii, że witamina K powoduje bóle brzucha u maluchów?
Cos czytalam w necie. I tez mam podejrzenia ze to od mieszanki wit. K
+D te problemy z kupa u nas. Bo poki jej nie dawalismy zaraz po szpitalu to robila normalnie, a potem jak zaczelismy to stopniowo problem narastal. Teraz od 3 dni jej nie podaje i zobaczymy.