Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
No bo mam taki ze Smyka 0-6 miesięcy i on już był za mały jak Synek miał jakieś 3 miesiące. Kolejny rozmiar i ostatni w Smyku to 6-12 i nie wiem czy jest sens zamawiać. Może ma któraś?
W hm za to jest rozmiar 74-80 i 86-92, to jeśli bym tu brała to chyba ten większy to na dłużej będzie? -
paola87 wrote:No bo mam taki ze Smyka 0-6 miesięcy i on już był za mały jak Synek miał jakieś 3 miesiące. Kolejny rozmiar i ostatni w Smyku to 6-12 i nie wiem czy jest sens zamawiać. Może ma któraś?
W hm za to jest rozmiar 74-80 i 86-92, to jeśli bym tu brała to chyba ten większy to na dłużej będzie?
Ja kupowałam na oko ale w sklepie stacjonarnym bo chodziło mi o to by dziury z rękawkach nie były za duże. Nie możesz iść normalnie do sklepu i kupić - nawet w Ikea mają śpiworki -
Taka sprawa dla dziewczyn ktore biora tabletki antykoncepcyjne. Ma moze ktoras z was zapas tabletek? Albo moze przestala ktoras brac i juz nie potrzebuje? Wszystko jedno jakie, byle dla matki karmiacej. Chetnie odkupie opakowanie. PILNIE! Nie dostalam sie juz do lekarza, a tabletki mi sie lada chwila koncza, tak,ze musialabym miec kilka dni przerwy zanim bede miec wizyte. A wolalabym nie miec tej przerwy,krwawien,znow przyzwyczajania sie do nich itp. Tak wiec jesli ktoras moglaby mnie poratowac to bede bardzo, bardzo wdzieczna. Prosze wiadomosc na priv to sie dogadamy o cene i przesylke.
-
Jako pracownik apteki powiem,ze my czesto pozyczalysmy- bralysmy duzo większą ilosc pieniędzy zeby potem wrócić z recepta. Oddawalysmy różnicę.
Mysle ze to lepsze rozwiazanie,a nie kombinowanie tabletek z innym skladem niz przyjmujesz np. Nie wiadomo jak zareagujesz.A.Kasia, Est lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
skowroneczka87 ja mam całe opakowanie Limetic (brałam jak karmiłam piersią i zostało mi jedno bo przestałam), sprawdź w necie czy skład ten sam co używałaś (dla karmiących chyba zawsze są jednoskładnikowe z progesteronem ale sprawdź)Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
tola2014 wrote:Czesc dziewczyny. Jestem majowkowa mama. Kiedy Wy wsadzilyscie dzieciaczki w spacerowke? Jak juz dobrze siedzialy czy wczesniej? Drugie moje pytanie, kiedy rozszerzylyscie diete? Bede wdzieczna za odp.
tola2014, edyś lubią tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
nick nieaktualnyWira wrote:Ale podajesz ryby z czymś czy same ryby? No bo ja mam np słoiczek Indyk z warzywami to wydaje mi się OK ale sam np kurczak jakoś mnie odrzuca - no i niesmaczny jest
Jak zaczęłam wprowadzać mięso to już przerobiłam wszystkie warzywa i nie dawałam słoiczków z samym mięsemJako pierwszy posiłek rybny podałam Hipp marchewka z ziemniaczkiem i łososiem - ze wszystkich dotychczasowo poznanych smaków ten został Tymka ulubionym
-
nick nieaktualnyskowroneczka87 wrote:A ktoz mi da w aptece tabletki anty bez recepty?
A nie masz jakiejś apteki, gdzie zazwyczaj kupujesz leki? Myślę, że jakbyś zagadała i obiecała, że doniesiesz receptę to by Ci wydali. Mogą Cię np spisać z dowodu dla zabezpieczenia. Parę razy musiałam tak sobie lek załatwić i nigdy mi nie robili problemu. -
nick nieaktualnytola2014 wrote:Czesc dziewczyny. Jestem majowkowa mama. Kiedy Wy wsadzilyscie dzieciaczki w spacerowke? Jak juz dobrze siedzialy czy wczesniej? Drugie moje pytanie, kiedy rozszerzylyscie diete? Bede wdzieczna za odp.
Często jest tak, że dziecko zanim usiądzie już się w gondoli nie mieści. My przeszliśmy na spacerówkę wcześnie, bo chyba jeszcze przed skończonym 5 miesiącem ale to dlatego, że mój synek jest bardzo wysoki i po prostu nie miał już miejsca. No i konsultowaliśmy ten krok z fizjoterapeutą dziecięcym. Jeśli dziecko się mieści i spokojnie w gondoli leży to nie przesadzaj go do spacerówki zbyt wcześnie.
Co do rozszerzania diety to dopiero po skończonym 5 miesiącu bo wcześniej mój synek nie chciał otwierać buzi i płakał. Nie zmuszałam go i po jakimś czasie już było wszystko jak trzeba. Teraz bardzo ładnie je praktycznie wszystko co mu podam prócz ziemniaka
Tutaj masz aktualny schemat żywienia niemowląt:
http://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/0-6-miesiecy/karmienie-piersia/23-schemat-zywienia-niemowlat-do-1-roku-zycia#tola2014 lubi tę wiadomość
-
tola2014 wrote:Czesc dziewczyny. Jestem majowkowa mama. Kiedy Wy wsadzilyscie dzieciaczki w spacerowke? Jak juz dobrze siedzialy czy wczesniej? Drugie moje pytanie, kiedy rozszerzylyscie diete? Bede wdzieczna za odp.
Jak dziewczyny piszą - jak najdłużej w spacerówce bo to najzdrowsze dla kręgosłupa malucha. A jeśli się drze to można się przesiąść na spacerówkę ale tylko żeby dzidziuś był na leżąco. Jak będzie starszy to możesz ciut podnieść oparcie.
Co do diety to jeśli karmisz piersią to dopiero po 6 miesiącu rozszerzasz a jeśli mlekiem modyfikowanym to po 4 ( choć moim zdaniem to ciut za wcześnie wiec dobrze trochę to przesunąć ). Pamiętaj tylko, że podstawą diety dziecka DO ROKU jest mleko ( nie ma znaczenia czy z piersi czy modyfikowane ) a pozostałe posiłki podajesz na zasadzie degustacji a niekoniecznie napełnienia brzuszka. Pamiętaj też by od momentu rozszerzenia diety podawać też wodę.
Jeśli karmisz piersią i rozszerzysz dietę dbaj też o to by najpierw podać pierś a potem posiłek - w innym przypadku istnieje ryzyko, że dziecko przedwcześnie odstawi Ci się samo od piersi no i zmniejszy Ci się laktacja. -
skowroneczka87 wrote:Taka sprawa dla dziewczyn ktore biora tabletki antykoncepcyjne. Ma moze ktoras z was zapas tabletek? Albo moze przestala ktoras brac i juz nie potrzebuje? Wszystko jedno jakie, byle dla matki karmiacej. Chetnie odkupie opakowanie. PILNIE! Nie dostalam sie juz do lekarza, a tabletki mi sie lada chwila koncza, tak,ze musialabym miec kilka dni przerwy zanim bede miec wizyte. A wolalabym nie miec tej przerwy,krwawien,znow przyzwyczajania sie do nich itp. Tak wiec jesli ktoras moglaby mnie poratowac to bede bardzo, bardzo wdzieczna. Prosze wiadomosc na priv to sie dogadamy o cene i przesylke.
Mam Azalie ( tzn mam recepte ale mogę wykupić w każdej chwili to nie problem ) natomiast uważam, podobnie jak dziewczyny ze nie powinnaś chyba brać innych niż te dotychczasowe. -
Dzieki za troske,ale juz zmienialam tabletki z Cerazette na Ovulan,tak jedne za drugimi i nic sie nie dzialo. Poza tym jak prosilam o zmiane na inne lekarza to sam stwierdzil, ze te dla karmiacych sa wszystkie o jednakowym skladzie wiec nie sadze zeby byla roznica. W aptece zreszta tez pytaja czy dac moze tanszy zamiennik wiec to bardzo roznicy nie robi. Ale moze faktycznie sprobuje sie dowiedziec w poniedzialek w aptece co i jak i jak cos odezwe sie do ktorejs z Was. Dziekuje za odzew.
-
Nataszka2200 wrote:Hej
Macie sposób jak pomoc na ząbkowanie? od wczoraj sie zaczęło;/ mam dentinox n jak dalam Aleksowi to ulga a jak mozna pomoc domowymi sposobami?
Z domowych sposobów to chyba jedynie gryzak z lodówki
Tak to camilia, verbucol (chyba tak to sie nazywa) takie czopki przeciwbólowe.
Czasem coś przeciwbólowego typu nurofen panadol i tez niektórzy pediatrzy pozwalają sachol ale ociupinę na koniuszku paznokcia.
Tez jestem przed ząbkowaniem i już zaczynaja sie niespokojne noce
-
skowroneczka87 wrote:Taka sprawa dla dziewczyn ktore biora tabletki antykoncepcyjne. Ma moze ktoras z was zapas tabletek? Albo moze przestala ktoras brac i juz nie potrzebuje? Wszystko jedno jakie, byle dla matki karmiacej. Chetnie odkupie opakowanie. PILNIE! Nie dostalam sie juz do lekarza, a tabletki mi sie lada chwila koncza, tak,ze musialabym miec kilka dni przerwy zanim bede miec wizyte. A wolalabym nie miec tej przerwy,krwawien,znow przyzwyczajania sie do nich itp. Tak wiec jesli ktoras moglaby mnie poratowac to bede bardzo, bardzo wdzieczna. Prosze wiadomosc na priv to sie dogadamy o cene i przesylke.
Mam 2 op limetic. Nie przypasowało mi. Napisz na priv