Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira, dzięki za info o tuli. Ładne dyplomy wysyłają ;)
    Pewnie za jakiś czas kolejna paczkę im podeślę, bo w takich miejscach zawsze czegoś potrzeba ;)

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka - ja też szykuję dla nich kolejną paczuszkę. Pani Jola Kałużna pisała, że mają już zgłoszoną trójkę maluszków - miesięcznych.
    Weszłam sobie na profil Gajuszna na fb by poczytać o otwarciu Tuli Luli i przeczytałam post gdzie pod skrzydłami hospicjum prenatalnego przyszedł na świat mały chłopiec, miał kochających rodziców, mamę która nawet przystawiała go do piersi i obdarowała wielką miłością. Nie będę Wam opisywać całego posta, który porusza do łez - kto chce sam sobie znajdzie i przeczyta.
    Finał....no cóż....
    A ja do teraz nie mogę się pozbierać po tym poście i powiem Wam szczerze, że chętnie polubiłabym profil Gajusza na fb ale psychicznie nie uciągne jak przeczytam kolejną taką historię.
    Człowiek nawet sobie nie zdaje czasem sprawy jaki dostał prezent od Boga - zdrowe, piękne i silne dziecko, moje dziecko, które jest ze mną od 7 miesięcy i każdego dnia mogę kochać je jeszcze mocniej.
    Tamta mama miała tylko kilka godzin. To straszne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2016, 19:06

Nataszka2200, edyś, ksanka lubią tę wiadomość

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlatego kochana ja nie czytam takich artykułów bo na psychike u mnie mega działają;(

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Wira Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak - kochana cudowne wieści. I proszę odzywaj się częściej. My wszystkie tu przeżywamy Twoją ciąże tak jakby była naszą własną.
    Nie wiedziałam nawet, że można robić jakieś testy na płeć ( poza USG )

muminka83, Nataszka2200 lubią tę wiadomość

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • edyś Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę oddawać rzeczy do lokalnego MOPSu, niedawno oddałam wózek i Panie nie musiały długo myśleć komu go przekazać.

Pap, doskonale rozumiem jakich zmartwień przynoszą przyrosty. Przy spadku wagi chyba bym nie spała wymyślając co dziecku może dolegać. No oby wszystko wróciło do normy :*

l22ncwa15v2ncszo.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Witajcie Dziewczyny,

Wira, Muminka, dziękuję za troskę. Już się melduję :-)

Miałam dzisiaj USG genetyczne i przynoszę z niego bardzo dobre wieści.
    Lekarz podsumował badanie krótko: "Okaz zdrowia. Idealne dziecko" :-)

Dziecię ma 6,25 cm.
    NT=1,1
    Nochalek taki jak trzeba.
    I wszystkie inne elementy również.

A więc bardzo szczęśliwa jadę do przodu :-)
    Dziś u mnie wg OM 12t3d, a wg USG 12t4d, czyli perfekt wymiary.
    Termin porodu (9-12 kwietnia).

Robiliśmy dodatkowo genetyczne badania z krwi (z izolacją DNA dziecka), więc za max. 2 tygodnie powinniśmy już wiedzieć, czy w moim brzuchu jest lokator czy lokatorka :-)

Dziękuję Wam za wsparcie, za to że jesteście i że ciągle mogę się tu dzielić moimi przeżyciami.
    Niezmiennie śledzę Wasze macierzyńskie przygody. Nawet nie wiecie, jak to jest ciężko, jak czytam różne Wasze pytania i dylematy i w niczym nie mogę doradzić, bo jeszcze kompletnie nie znam się na dzieciach :-D
    Ale za to jaką kopalnię wiedzy ja będę miała po porodzie! ;-)
    Ściskam Was mocno <3

Kochana cieszę się :) To wspaniała wiadomość tego dnia.
    Niech maluszek rośnie zdrowo <3 Trzymam wciąż kciuki zasyłając modlitwy w waszej intencji.
    :-8

Pamiętaj że jesteśmy tu po to by się wspierać <3

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas dzis wypatrzylam u synka 1 ząbka:D

Karka, edyś, alinalii, Wira, Izoleccc lubią tę wiadomość

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp jak u Was wyglądają posiłki i karmienia w ciągu dnia? Co o której mniej więcej? Bo ja ciągle dojść nie mogę jak to w ciągu dnia powinno wyglądać, czego ile kiedy w jakich odstępach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2016, 22:05

• annak Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    annak - kochana cudowne wieści. I proszę odzywaj się częściej. My wszystkie tu przeżywamy Twoją ciąże tak jakby była naszą własną.
    Nie wiedziałam nawet, że można robić jakieś testy na płeć ( poza USG )

Wira,
    To nie jest test na płeć. To jest test genetyczny wykrywający główne trisomie + (w rozszerzonej wersji) jeszcze inne choroby. A badanie i ujawnienie płci można sobie zażyczyć przy okazji tamtych pomiarów. Ja oczywiście z tej okazji skorzystałam ;-)

* * *
    Dziękuję Wam bardzo za wszystkie ciepłe słowa.
    Będę podglądać, co u Was i będę się meldować.
    Ściskam! <3

Karka, Wira, muminka83 lubią tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• pap86 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny kp jak u Was wyglądają posiłki i karmienia w ciągu dnia? Co o której mniej więcej? Bo ja ciągle dojść nie mogę jak to w ciągu dnia powinno wyglądać, czego ile kiedy w jakich odstępach :)
    paola ja juz nie kp ale mysle sobie tak- na sniadanie piers lub kaszka jesli podajesz potem np kolo 10:30owoc(deserek) piers na żądanie potem np kolo15tej warzywka(obiadek jakis) a wieczorem tez moze byc kaszka albo piers. Ewentualnie wraz z rozwojem malucha i jesli chcesz blw to np jabluszko w raczke czy ziemniaczek-to zalezy od Ciebie. Z pewnoscia piers na żądanie a reszta to tylko dodatek :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:

Kochana, u nas nie ma żadnej reguły, odstępów czasowych itp. Ale przeważnie wygląda to tak: ok 9 śniadanie (kaszka + owoc, bieluch + owoc, jajecznica), ok 13-15 obiad (warzywa, zupki, mięsko, makron, ryż itp), ok 18 kaszka z owocem. W międzyczasie podaję owoc, np. jabłko, gruszka, maliny, truskawki, wiśnie, porzeczkę, śliwki, brzoskwinie itp. Godziny są ruchome i zależą od tego czy jesteśmy w domu. Dzisiaj byłam w domu tylko w porze obiadowej, więc dostał tylko obiad (poza kp oczywiście). Generalnie wyznaję zasadę, iż mleko to podstawa wyżywienia. Jeżeli nie podam jakiegoś posiłku, czy Młody nie ma ochoty to nie daję/nie zmuszam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2016, 23:51

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Kochana, u nas nie ma żadnej reguły, odstępów czasowych itp. Ale przeważnie wygląda to tak: ok 9 śniadanie (kaszka + owoc, bieluch + owoc, jajecznica), ok 13-15 obiad (warzywa, zupki, mięsko, makron, ryż itp), ok 18 kaszka z owocem. W międzyczasie podaję owoc, np. jabłko, gruszka, maliny, truskawki, wiśnie, porzeczkę, śliwki, brzoskwinie itp. Godziny są ruchome i zależą od tego czy jesteśmy w domu. Dzisiaj byłam w domu tylko w porze obiadowej, więc dostał tylko obiad (poza kp oczywiście). Generalnie wyznaję zasadę, iż mleko to podstawa wyżywienia. Jeżeli nie podam jakiegoś posiłku, czy Młody nie ma ochoty to nie daję/nie zmuszam.

Mój syn niestety nadal prawie tylko na cycu. Jak zje 1 posiłek to zwykle kilka łyżeczek. Kaszkę rano jadł, ostatnio znow mi wydziwia i nie chce. Wiec znowu jestem jak cysterna po brzegi wypełniona mlekiem :/

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka dzieci instynktownie wiedza co dla nich najlepsze :)

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego Najlepszego dla Naszych Forumowych Chłopców przesyła Basia i Ja!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2016, 19:40

*Beacik*, Izoleccc, A.Kasia, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola u nas też nie ma żadnej rutyny.
    Generalnie rano Tomek za zwyczaj dostaje kaszkę z owocem, jeśli nie mamy czasu to wciąga tubkę musu z kaszką z Kubusia, potem tylko cyc, po południu jakiś obiadek ok 2/3 małego słoika i wieczorem jakiś owoc w lapke. Jeśli nie dostanie obiadu to wieczorem wciąga jeszcze jedna tubkę musu. A tak w ogóle to oczywiście najchętniej by jadł i pil ode mnie więc chyba trzeba będzie powoli zmieniać nawyki żywieniowe:)

Annak pisz jak najczęściej co u was bo nie ma dnia żebym o was nie myślała. Już teraz może być tylko dobrze.
    Nataszka gratulacje ząbka. :)
    Ja też się muszę skontaktować z Tuli bo mam sporo rzeczy które są mi nie potrzebne a tam się pewnie przydadzą.

• Wira Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak wyglądają wymiary Waszych dzieci jeśli chodzi o obwód główki i klatki piersiowej. Oliwka jak miała 3 mies to klatka piersiowa 45 a główka ( a nawet nie pamietam ale mniejsza ) a jak miała 5 miesięcy to obwód klatki piersiowej nagle 43,5 (a główka 41). Pielegniarka to zbyła i pediatra też mówiąc, że pewno pomyliła się podczas mierzenia jak miała 3 miesiące bo to niemożliwe żeby klatka piersiowa się zmniejszyła.
    Dziś sama Oliwkę zmierzyłam i główkę ma 42 a klatka wychodzi mi różnie wychodzi 43 lub 43,5. Czy to możliwe, że główka jej urosła a klatka piersiowa się nie zmieniła i żeby była tak mała różnica - raptem 1,5 cm między główką a klatką ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira nie sugeruj się pomiarami z przychodni nie wiem jak u ciebie ale u mnie mierzą tak na odpieprz że aż szkoda.
    Mój Tomek ma ubranka na 80 a czapki 45 sa male a w pomiarach wyszło im 68 cm długości i obwód głowy 43 także tego. :)

• edyś Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po 41 cm. Mi córka zaraz po urodzeniu się skurczyła z 56 na 52 cm :D Teraz ma niby 63cm a powoli 74 ubranka zakładam.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 74 już nosimy, a dzisiaj kupiłam jej czapke w hm na roczne a nawet 2 letnie dziecko, bo inne są za płytkie :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 2 października 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira bardzo dobrze jesli wymiary glowki i klatki są zblizone :) u nas dlugo przy pomiarach byly te same wartosci (jak by nie rósl w glowce i klatce :/ ) ale lekarka tez to zbyła a ja widzialam,ze przeciez rosnie. I dopiero ostatnio tydzien temu okazalo sie,ze jak by wreszcie glowja i klatka ruszyla. To wszystko zalezy od pielegniarki i jej metody.

f2wl9vvjamwjvsgw.png
‹‹ 2464 2465 2466 2467 2468 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ