X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, myślałam o holle po 7 i topfer po 7 ale do negocjacji, jeszcze przesyłkę trzeba sprawdzić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 18:53

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, strasznie się cieszę, że nasze forum znów żyje i codziennie jest kilka stron do nadrobienia :-)

d'nusia, A.Kasia, edyś, baassiia, Falon lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• alinalii Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam KROPECZKĘ <3

M+M+?, skowroneczka87, Martka89, d'nusia, RudyTygrysek, Hannia123, annak, Est, A.Kasia, Karka, edyś, Renka88, baassiia, Izoleccc, Falon lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Dziewczyny, strasznie się cieszę, że nasze forum znów żyje i codziennie jest kilka stron do nadrobienia :-)

No no ty tu nie chwal, tylko też pracuj na sukces :-) Co tam u Was?

• Wira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Wira, myślałam o holle po 7 i topfer po 7 ale do negocjacji, jeszcze przesyłkę trzeba sprawdzić

Priv

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Alina, niechze kropek rosnie zdrowo.

alinalii lubi tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Chcieliśmy zacząć kąpać synka w łazience. Dotychczas mycie było u niego w pokoju z wykorzystaniem wanienki z Ikea (codziennie podłoga, meble i zasłony pochlapane). Zakupiłam więc stojak i wanienkę (tega baby) i dziś dziecko dwa razy nam poszło pod wodę... Ta wanienka z Ikea ma taką gumę antypoślizgową i synula siedzi sobie stabilnie, jest tylko lekko asekurowany przez tatę.
    Dziś oczywiście po tej akcji zaczęliśmy sobie w łazience skakać do oczu. Ojciec zły, że kupiłam g.. (kurcze sugerowałam się kolorem, że czarny, a my całą ceramikę łazienkową mamy czarną, więc niby taki pasujący zestaw ;-(. Do tego ten stojak niski i mu niewygodnie...
    Jakie Wy macie wanienki? Muszę kupić coś innego.

My mamy mały basenik dmuchany z Decathlonu. Awaryjnie go mieliśmy użyć bo wyrósł z ikeowej wanienki ale jest tak super ze zostaniemy narazie przy tym :) polecam :) sadzamy franka albo kładziemy, leży sobie tak ze uszka moczy i jest szczęśliwy

Est lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja nadal kąpana jest w wanience Ikei, wkładam ją pod prysznic i mała może hulać do woli, a tata siedzi obok i asekuruje :)

28whyx8d41olhvnv.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? - ja mam taką tyle, że 100cm
    http://allegro.pl/wanienka-84-stojak-z-certyfikatem-tuv-korek-termo-i6571310554.html

Na początku jak była malutka to mieliśmy takiego misia z gąbki pod spód, a potem pieluszka na dnie. Nigdy mi się nie zdarzyło żeby Oliwka poszła pod wodę ale też leje wody tyle, że jak mała usiądzie to ma wody do bioderek więc nie leje całej. No prawda jest też taka, że ja podczas kąpieli cały czas Oliwkę trzymam pod głową - nie puszczam.
    Wanienka jest fajna bo jest z korkiem i do tego mam taki wężyk odprowadzający http://allegro.pl/odplyw-wody-do-wanienki-tuleja-okt-waz-i5761816560.html dzięki czemu nie muszę wanienki dzwigać czy coś tylko wężyk ląduje w brodziku i woda sobie spływa. Super sprawa - widziałam to w Pani Gadżet i jestem zachwycona.
    Ale może byś nie ponosiła dodatkowych kosztów związanych z zakupem trzeciej wanienki - takie rozwiązanie Ciebie usatysfakcjonuje ? http://allegro.pl/mata-antyposlizgowa-do-wanny-wanienki-babyono-1346-i5104061043.html

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira - widzę, że nadal się fiksujesz na punkcie żywienia Oliwki. Twarda sztuka jesteś, w kółko to samo. Jesteś na najlepszej drodze aby mieć niejadka - gratuluję. Zamiast docenić, że masz zdrowe i świetnie rozwijające się dziecko to na upartego szukasz problemów.

Dzisiaj byłam na lokalnym spotkaniu klubu mam i była tam dziewczynka - 13 miesięcy skończone z wagą 8,1kg. Waga sprzed tygodnia. Mała zdrowa jak ryba, wyniki krwi i moczu w porządku. Czego chcieć więcej?!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 21:00

Est, Madlene.:), alinalii, baassiia lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M my mamy zwykłą wanienkę i jest ok. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia i wprawy. Do tej pory Wasz Synek siedział sobie na antypoślizgu i było w miarę stabilnie, teraz pewnie lata Wam po całej wanience i ciężko go ogarnąć ;) U nas mąż od początku kąpał Małego w zwykłej wanience i pewnie się przyzwyczaił do mocniejszej asekuracji - chociaż i tak to co Synek wyczynia w wanience, to ja się dziwię, że jeszcze się nie utopił, ślizga się tym małym dupskiem wzdłuż, wszerz i dookoła własnej osi ;)
    Jeśli chodzi o masaż, to ja byłam, czytałam wcześniej, że nie jest to niewskazane przy kp.

Alinalii cieszę się, że masz już swoje Serduszko :)

Wira, wyluzuj. Dziecko też człowiek i każde rozwija się inaczej. A może rzeczywiście zrób jak ja kiedyś i odstaw Małą od dodatkowych posiłków na jakiś tydzień. Teraz to ona może już na dzień dobry nic nie chce, bo się przyzwyczaiła do tej codziennej walki z Tobą ;)

M+M+?, alinalii lubią tę wiadomość

• Wira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Wira - widzę, że nadal się fiksujesz na punkcie żywienia Oliwki. Twarda sztuka jesteś, w kółko to samo. Jesteś na najlepszej drodze aby mieć niejadka - gratuluję. Zamiast docenić, że masz zdrowe i świetnie rozwijające się dziecko to na upartego szukasz problemów.

Dzisiaj byłam na lokalnym spotkaniu klubu mam i była tam dziewczynka - 13 miesięcy skończone z wagą 8,1kg. Waga sprzed tygodnia. Mała zdrowa jak ryba, wyniki krwi i moczu w porządku. Czego chcieć więcej?!

A przepraszam bardzo co wg Ciebie takiego co spowoduje, ze wychowam sobie niejadka. Nie wciskam jej łyżeczki na siłę do buzi. Jedyne co robię to składam jej dużo propozycji w postaci różnorodnego jedzenia. Kładę na stoliczku różne produkty spożywcze, siadam na przeciwko niej i sama jem to samo by jej pokazać i by mogła mnie naśladować. Zupkę z butelki pije od dwóch dni - taki miałam pomysł, że mogę w ten sposób przemycę jej trochę warzyw. Nie jestem jej w stanie zmusić w żaden sposób do ssania więc ssa jeśli chce. Więc co wg Ciebie robię nie tak?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    No no ty tu nie chwal, tylko też pracuj na sukces :-) Co tam u Was?

M+M, obiecuję poprawę :-)

U nas wszystko ok, mój syn jest małym lobuzem, wszędzie go pełno, jest bardzo żywy, szybki jak błyskawica i czasami naprawdę tak się za nim nalatam, że padam wieczorem.
    Mam opiekunkę, ale nie jestem do końca zadowolona, dlatego szukaj kogoś jak najszybciej, bo naprawdę ciężko kogoś fajnego znaleźć. Mimo moich próśb, żeby tego nie robić, dziecko jest ciągle noszone na rękach. Ale Mały ją lubi, więc nie szukam na razie nikogo innego.
    Poza tym mój Mały jest strasznym mamisynkiem i prawie cały czas.płacze jak odkryje, że nie ma mnie w pobliżu.
    Naprawdę nie wiem jak to będzie kiedy wrócę do pracy. W ogóle nie czuję się na to gotowa jeszcze.

M+M+?, A.Kasia, Madlene.:), Hannia123 lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Chcieliśmy zacząć kąpać synka w łazience. Dotychczas mycie było u niego w pokoju z wykorzystaniem wanienki z Ikea (codziennie podłoga, meble i zasłony pochlapane). Zakupiłam więc stojak i wanienkę (tega baby) i dziś dziecko dwa razy nam poszło pod wodę... Ta wanienka z Ikea ma taką gumę antypoślizgową i synula siedzi sobie stabilnie, jest tylko lekko asekurowany przez tatę.
    Dziś oczywiście po tej akcji zaczęliśmy sobie w łazience skakać do oczu. Ojciec zły, że kupiłam g.. (kurcze sugerowałam się kolorem, że czarny, a my całą ceramikę łazienkową mamy czarną, więc niby taki pasujący zestaw ;-(. Do tego ten stojak niski i mu niewygodnie...
    Jakie Wy macie wanienki? Muszę kupić coś innego.

Kup sobie natańszą matę taką gumową do wanny (taką na przyssawki) i wytnij pod wymiar wanienki :-) My tak zrobiliśmy i jest super :-)

M+M+? lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    A przepraszam bardzo co wg Ciebie takiego co spowoduje, ze wychowam sobie niejadka. Nie wciskam jej łyżeczki na siłę do buzi. Jedyne co robię to składam jej dużo propozycji w postaci różnorodnego jedzenia. Kładę na stoliczku różne produkty spożywcze, siadam na przeciwko niej i sama jem to samo by jej pokazać i by mogła mnie naśladować. Zupkę z butelki pije od dwóch dni - taki miałam pomysł, że mogę w ten sposób przemycę jej trochę warzyw. Nie jestem jej w stanie zmusić w żaden sposób do ssania więc ssa jeśli chce. Więc co wg Ciebie robię nie tak?

Wira, ale przecież dopiero co pisałaś, że wyjącą z głodu Oliwke próbowałaś słoiczkiem nakarmić... Ja sugeruję to samo co zawsze, czyli tak jak Paola odstawiłabym na tydzień od pokarmów stałych. Nic nie tracisz a może akurat zaskoczy. Najpierw próbuj powoli wprowadzić jakąś łagodną w smaku kaszkę, ale stopniowo zwiększaj gęstość podając w butelce. Bezsmakową najlepiej bo może ona jest wrażliwa na wyraziste smaki. Jak już przyzwyczai się do gęstej papki to zacznij podawać łyżeczką. Ale miej butlę w gotowości, jak się zacznie złościć to resztę daj z butli. Jak już oswoi się z łyżeczką to powoli możesz coś do tej kaszki dodawać, np trochę przecieru owocowego. No i w międzyczasie możesz z warzywami próbowałać.

Nie wiem czy to na Oliwke zadziała ale ja tak Tymkowi wprowadzałam z pozytywnym skutkiem.

• Wira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Wira, ale przecież dopiero co pisałaś, że wyjącą z głodu Oliwke próbowałaś słoiczkiem nakarmić... Ja sugeruję to samo co zawsze, czyli tak jak Paola odstawiłabym na tydzień od pokarmów stałych. Nic nie tracisz a może akurat zaskoczy. Najpierw próbuj powoli wprowadzić jakąś łagodną w smaku kaszkę, ale stopniowo zwiększaj gęstość podając w butelce. Bezsmakową najlepiej bo może ona jest wrażliwa na wyraziste smaki. Jak już przyzwyczai się do gęstej papki to zacznij podawać łyżeczką. Ale miej butlę w gotowości, jak się zacznie złościć to resztę daj z butli. Jak już oswoi się z łyżeczką to powoli możesz coś do tej kaszki dodawać, np trochę przecieru owocowego. No i w międzyczasie możesz z warzywami próbowałać.

Nie wiem czy to na Oliwke zadziała ale ja tak Tymkowi wprowadzałam z pozytywnym skutkiem.

Wyle z głodu przez ten durny sposób który zalecil mi pediatra. To było raz i sie więcej nie powtórzy bo olałam ten sposob-nie bede męczyć dziecka. Propozycja odstawienia od produktów stałych to ciekawa propozycja tylko czemu mam odstawić kaszle z owocem ktora mala je wieczorami bardzo chętnie. To z samymi warzywno obiadowymi daniami jest problem. Kaszke z warzywem kiedyś próbowałam podawać ale nie chciała jeść.

Ps.Czy ktoras podaje już może parowki? Pediatra dziś powiedzial ze mogę już podawać ale bez fosforanow-może ktoras już podaje i może polecić jakieś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 22:59

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola87-skąd pomysl ze ja z Oliwia walczę.Raz jeszcze napisze ze nie wciskam jej nic do gardła na sile.Skladam liczne propozycje z różnych dan bo może cos jej zasmakuje i zacznie jeść. Czy to można nazwać walka? Nie zjadła dziś brokolow ani brukselki po pol godzinie zaproponowałam zupkę kalafiorowa-wypila ile wypila, dopchnęłam ja jeszcze cyckiem (bo to zawsze chętnie) po godzinie zaproponowałam deserek z rozkruszonymi ciasteczkami, zjadła jedna łyżeczkę więcej nie chcisla, wiec po kolejnych 30minutach zaproponowałam jabłko z marchewka i kila łyżeczek jadla, dopchnęłam cyckiem. Wiec co w takiej metodzie jest zle?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • edyś Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, brak regularności?
    U nas póki co są dwa posiłki stałe. Wstajemy wszyscy jak Ula się obudzi na poranne karmienie, coś koło 8. Jak już zje to idę do kuchni przygotować dla niej śniadanie, coś koło 9. Ok. 10 szykujemy się na spacer więc przed wyjściem dostaje pierś. Po spacerze pierś, ona się bawi a ja idę przygotować dla niej obiadek - godz. 14-15.
    A więc nawet jeśli na obiad zje dwie łyżeczki papki warzywnej, to za 15, 30, 45 min. nie proponuję jej nic innego tylko dlatego, że mało zjadła. Je mniej więcej o stałych porach, wie czego ma się spodziewać. Jak nie zje to trudno.

Co do wanienki to my zwykłą wanienkę wkładamy do dużej wanny. M. leje bardzo dużo wody, żeby mała sobie "popływała".
    Mi się marzy coś takiego http://www.ciguenabebe.com.au/image/cache/data/Baby%20Dam%20Bathwater%20Barrier-700x700.jpg

Ale pieroństwo drogie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2016, 01:08

A.Kasia lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 01:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, a próbował Twój mąż nakarmić Oliwkę?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:

Też tak sądzę, pisałam to Wirze, że będzie miała nie jadka i to z własnej winy. Wira nie pytaj, teraz a co ja takiego robię itp., itd. tylko usiądź i pomyśl jeżeli my widzimy że za bardzo kombinuejsz, mąż i teściowa, to co wszyscy nie mają racji tylko ty?.

Kochane a tak po za tym, to w związku z rozważaniami o mojej obecnej ciąży ;) Zaczęłam wczoraj w nocy czytać nasz wątek od nowa, o kurde jaka jazda... :)

d'nusia, She86, edyś, baassiia, Hannia123, Est lubią tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
‹‹ 2525 2526 2527 2528 2529 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ