X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjęcie takie robiłam ale dopiero rok temu dla syna. Wcześniej organizowaliśmy w domu. W tym roku skorzystamy również z takiej formy imprezy plus animator. Koszt hmm 300 zl plus pakiet jako się wybiera.
    Dla Judzi w domu bo hmmm nie wiem sama... będzie sporo ludzi i tak podzielone na dwie tury A więc rodzina kontra przyjaciele. ♡☆

No ale Vira i tak Cię podziwiam że tak gotujesz dla małej. Ja nawet bym nie wpadła na jakieś nasiona A tu masz...

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę dziewczyny ale mnie krzyż boli. Ledwo co chodzę. Brrr.
    Judytka to żywe srebro. Wszędzie jej pełno. Oczy wszędzie że tak powiem.

Kasiu jak z dłonią?

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• KlaraS Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira gotuje warzywny bulion mam pomrozony w małych porcjach
    Pieke ze 4 pietruszki w plasterkach polane okiwa potem wrzucam je do bulionu No i dodaje gruszkę gotujesz aż pietrucha bedzie miękka blenduje dodaje mleko kokosowe czy migdałowe doprawiam gałka muszkatołowa i ziołami jakie tam sie nawiną:)
    I gotowe wychodzi tego sporo ale jest serio pycha wiec i ja zawsze sie załapie:)
    Spróbuj moze tez zupy dyniowe z imbirem i mlekiem kokosowym zauważyłam ze mojej smakują wszystkie zabielone zupy czasem dodaje jakieś mleko roślinne a czasem jogurt.
    A co do konsystencji jedzenie to mała preferuje tylko gładka papkę łyżeczka nie ma mowy o grudkach za to bardzo ładnie je wszystko co jej dam do rączki o ile jest słodkie;)

edyś lubi tę wiadomość

• KlaraS Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie udało mi sie jeszcze przekonać swojego dziecia do mięsa macie jakieś sprawdzone przepisy na pulpeciki? A moze mi sie wegetarianka trafiła?:)

• Wira Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    No wlasnie, skad? Jakas nowa moda z zachodu? Pierwsze slysze prawde mowiac.

Daje co mi lodówka da albo co mi przyjdzie do głowy, merdam z jajkiem, mlekiem vel jogurtem i mąką żeby było jak naleśniki i tyle. Żadna filozofia.
    Zrobiłam też racuchu ale zamiast jabłka dałam marchewkę - też kilka zjadła.

Przepis na frytki z batatów:
    Batat ( akurat dla Oliwki obieram jeden bo są dość duże ) obieram i kroje na słupki ( jak frytki ), mieszam w misce z oliwą z oliwek, trochę soli morskiej i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( tak żeby frytki się nie dotykały ) i do pierkarnika na 180stopni na ok 30 minut. przemieszam co jakiś czas żeby równo się podpiekły, jak za mało chrupie wychodza to jeszcze trzymam trochę w piekarniku. Oliwka lubi jak są z wierzchu chrupkie a w środku miękkie.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podaje przepis na placki, który zapisałam od jakiejś mamy z jednej z grup na fb

pol szklanki kaszy jaglanej
    pol szklanki mleka kokosowego (musialam dolac w trakcie gotowania bo wyparowalo)
    jajko
    3 lyzki mąki (u mnie pszenna)
    odrobinka oleju do smazenia (u mnie kokosowy)
    do 2 czesci plackow karob
    miksujemy skladniki i smazymy na rozgrzanej patelni.
    ja dodalam starte cale jablko i byly slodkie :)

inne:

1 banan
    1/2 szkl. płatków jaglanych
    2 jajka
    1-2 łyżki ksylitolu (dalam syrop klonowy)
    1/2 łyżeczki sody (można zamienić na proszek do pieczenia- nie dodajemy wtedy octu)
    1/2 łyżeczki octu
    tłuszcz do smażenia-opcjonalnie
    Wykonanie:
    1.Banana rozmiażdżyć, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
    2. Odstawić na ok. 15 minut.
    3. Nakładać łyżkę ciasta. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu lub bez niego. Przekręcać widelcem.
    4. Podawać z ulubioną konfiturą lub dżemem.
    ?sa za slodkie.. dodalam jeszcze pol gruszki i pol kiwi oraz odrobine amarantusa
    ekpansowanego. sa bardzo dobre, puszyste ale przepis bede modyfikowac az beda takie
    jak ja chce :D przepis ze strony internetowej, niestety nie pamietam jakiej :(

a tutaj przepis podobno na dobrą owsiankę ( zawiera dużo błonnika więc do serwowania raz w tygodniu nie częsciej ).

- 1 łyżka mieszanki (otręby owsiane, żytnie, płatki owsiane)
    - 1 łyżka nasion chia
    - odrobina siemienia lnianego
    To zalewam gorącą wodą na 4 minuty
    Następnie dodaję:
    - mleko ryżowe (w zależności od pożądanej konsystencji)
    - dużą łyżkę mieszanki kasza jaglana ekspandowana i orkisz ekspandowany
    - syrop daktylowy (do polania)

Zaznaczam, że przepisy z tego postu nie są moje

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 - dziękuję, lepiej. To znaczy dłoń już mi się w miarę goi i został mi tylko mały kawałek z otwartą raną a reszta to już stupek. Gorzej ze stawem łokciowym no bo skoro sama jestem z małym w ciągu dnia to chcąc nie chcąc muszę tą ręką czasem ruszyć i w zgięciu łokcia sprawa się trochę babra. Teraz chyba jest najbardziej nieprzyjemnie bo wszystko się zsycha i zaczyna strasznie swędzieć ;) Ale grunt, że się goi i może nawet nie będzie blizn.

• Wira Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest tradycja, ze na roczek daje się dziecku przedmioty do wyboru np różaniec - jak wybierze rózaniec to wstąpi do klasztoru, jak wybierze ksiazke to bedzie pisarzem, jak wybierze pieniażek to będzie rekinem biznesu.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • edyś Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Vira, jest postęp :)
    A zupe z gruszką i pietruszką to az sama zrobię :)
    Moje dziecię jest bardzo miesozerne ale zajada sie tylko indykiem. Mam przepis na fajne pulpeciki ale zdjecie w tel. z ksiazki Mama alergika gotuje - poszukaj moze na jej stronie.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira, moje dziecko tez je jak ptaszek wiec te dwa placki to calkiem sporo. U nas dzisiaj do buzi trafilo ze dwa gryzy a reszta na podlodze. A warzywa je tak, ze najpierw pomemla w buzi a później wypluwa :D Myślę, że nie jest tak źle z tą Twoją Oliwką ;)
    Impreze robimy w lokalu ale w dekoracjach ograniczam sie do balonow i papierowych koron do zdjecia.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraS wrote:
    Nie udało mi sie jeszcze przekonać swojego dziecia do mięsa macie jakieś sprawdzone przepisy na pulpeciki? A moze mi sie wegetarianka trafiła?:)

Ja robię tak:
    Zmielone mięso z indyka ( pół kilograma ) + jajo + majeranek + łyżka musztardy ( ja daję kielecką delikatesową ) + pieprz.
    Formuje małe kuleczki. Podpiekam z każdej strony na oleju kokosowym.

Następnie robię sos:
    Podpiekam ćwiartkę cebulki drobno pokrojonej. Kiedy już szkli się to dodaję pomidory ( w całości lub w kawałkach , jeśli nie masz może być przecier pomidorowy), podpiekam. Zalewam wodą. Pieprz i przyprawy według uznania. Blender w ruch na gładką masę. Sos nie może być gęsty- więc dodaj wodę. Następnie bach pulpeciki do tego i tak z 15-20 minut na wolnym ogniu. Pulpeciki smakują, dzieci zachwycone bo wypróbowane nie tylko na mojej córce.

Może być też sos serowy ale go robisz na bulionie warzywnym bez cebuli i roztapiasz serki zwykłe topione. Ten zestaw jednak robię tylko dla starszego syna

Dobry też jest z sosem szpinakowym. Robisz też na warzywnym wywarze i dodajesz szpinak. Blendujesz na gładką masę. Tu musi być bardziej zbity sos.
    Potem postępujesz jak w przypadku sosu -pomidorowego.

Pycha.
    Powinno się udać.
    Możesz też spróbować spagethii i ten sos z mięsem zrobić na gładką masę. Mięso nie będzie mieć grudek a będzie odpowiednie.

Karka, KlaraS lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Wira Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że ja się cieszę z każdego małego kęsa Oliwki. Oliwia bardzo lubi jeść z tatusiowego talerza. Ostatnio pokazywała paluszkiem na talerzu tatusia co chce zjeść. I tym sposobem zjadła trochę pomidora i kilka plasterków zielonego ogórka :-) Zawsze to coś. Ale tylko raz tak bylo, dzień później już niczego maluszkiem nie pokazywała.
    Żałuje, że Afryka z głodnymi dziećmi jest tak daleko, bo tyle jedzenia wyrzucam. Dziś zrobiłam omlecik z pomidorkiem i szyneczką , zjadła 2cm może i więcej nie chciała :-( poszło do kosza, ech.....
    No ale próbuje, staram się jej podawać co tylko mogę.
    Dziś mam w lanie peere z batata + dynia ( dynia co prawda słoiczkowa ) - może zje.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest niesamowite Vira co Ty robisz by to dziecko jadło. Ja przy swoim chronicznym braku czasu chyba bym padła bo ja nie kombinuje. Gotuję zdrowo Ale tak by cała rodzina z tego skorzystała. Podziwiam naprawdę. I dobrze że cieszą Cię nawet małe wzloty

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Belizee Koleżanka

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U nas podobnie jak u Wiry. Gotuje, wymyślam, a mały wypluwa :) no i rodzi się frustracja bo szkoda czasu. Na szczęście ma potrawy,które je więc jesteśmy monotematyczni. Zupa z zielonych warzyw z mięsem, zupa z batata i dyni z jajkiem. Czasem rybka ze sloiczka. To w temacie obiadów :) kaszkę tylko z owocem ale to nie zawsze ma ochotę. Polubił ostatnio serki homogenizowane naturalne i waniliowe.

• Karka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kombinuje jak się da żeby mała zjadła, najgorzej jest z obiadami... Aż pisać mmi się już o tym ne chce. Mimo, że ledwo mi pozwala przygotować coś, mało lub nic nie zja, a ja wyrzucam, też mi przykro i ciesze sie mega jak juz cos zje.

Dzis u nas te placki
    http://alaantkoweblw.pl/puszyste-placki-z-kaszki-manny/
    dałam mleko kokosowe własnej roboty i zamiast banana jabłuszko starte, no i u nas nie rodzzynki a daktyl.
    PYYYYCha!!
    Ja robie wiele placków takich z różnych przepisów bo moja je akcetuje i je chetnie rączkami, ale ja na małe kawałeczki rozrywam, a jak daje duzy to mega pilnuje. Można w nich premycić i mięso mysle i z warzywami robic, mam wiele przzepisow z for fb :)

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Karka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A fryteczki z batatów i marcheweczki beda u nas niedlugo bo dawno nie robilam :)

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Wira Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia dziś przez cały dzień zjadła dwa cm omleta, ćwiartkę pomidora, dwa kęsy avocado, 5 łyżeczek batata z marchewką i bananem no i mleko. Pasty z avocado i banana nawet nie liznęła, placuszków z wczoraj ani kęsa, chlebka z masełkiem nic.
    I jak tu nie rwać włosów z rozpaczy i bezsilności :-(

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Oliwia dziś przez cały dzień zjadła dwa cm omleta, ćwiartkę pomidora, dwa kęsy avocado, 5 łyżeczek batata z marchewką i bananem no i mleko. Pasty z avocado i banana nawet nie liznęła, placuszków z wczoraj ani kęsa, chlebka z masełkiem nic.
    I jak tu nie rwać włosów z rozpaczy i bezsilności :-(

Vira ale to całkiem ok przecież. Weź poprawkę na to, że pije mleko. Mój je więcej ale ani ml mleka już nie dostaje, więc pewnie rachunek u nich wychodzi podobny...

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminko! Wlasnie zrobilam kotleciki w sosie pomidorowym z Twojego przepisu i wyszly pycha! (Maz juz podwedzil 2 a sa na jutro na obiad ;)). Tylko z czym je podajesz? Bo jakos tak nie mam pomyslu ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

• paola87 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminko a ile pomidorów dajesz i jaką ilością wody to potem zalewasz?

‹‹ 2561 2562 2563 2564 2565 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ