X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Wira Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia a jak z mlekiem u małego? Próbujesz mu jakoś przemycać ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny piszecie że obiadki to Dzieciaki wcinają z Wami. A smażycie, pieczecie, gotujecie? Jakieś mięsko i co do tego? Warzywa w jakiej formie? Jakaś kasza, sosy? A to wszystko na talerzu mieszacie czy podajecie do buźki oddzielnie? Dacie kilka fajnych pomysłów na taki wspólny obiad? Od czegoś trzeba zacząć :)

• Est Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy za życzenia Kochane :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sobie uświadomiłam, że mój synek od dzisiaj nie jest już niemowlakiem, tylko małym chłopcem :-)

Karka, salomea, Izoleccc lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• alinalii Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny piszecie że obiadki to Dzieciaki wcinają z Wami. A smażycie, pieczecie, gotujecie? Jakieś mięsko i co do tego? Warzywa w jakiej formie? Jakaś kasza, sosy? A to wszystko na talerzu mieszacie czy podajecie do buźki oddzielnie? Dacie kilka fajnych pomysłów na taki wspólny obiad? Od czegoś trzeba zacząć :)

ja unikam smażonego dla emmy ,ale jak juz smażone to na oleju kokoswym ,
    nie wiem jakie Ci przykłądy podać , podaje emmie normlanie tak jak dorosłemu , raz ziemniaczek, raz cmiesko , dzisiaj np. mielismy pyszny obiad emilia wsuwała aż sie uszy trzesły , ryż+polędwiczki z kurczaka+por+cukinia+cebula+marchewka
    + przyprawy do smaku + lekko podlałam śmietanką nooo pychaaa ;) taka ala chińska potrawka , my osobno na talerzu doprawilismy sobie chili ;)

muminka83, She86 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    A.Kasia a jak z mlekiem u małego? Próbujesz mu jakoś przemycać ?

Na kolację podaję mu kaszkę mleczną a na śniadanie zaczęłam podawać zwykłą kaszę na krowim mleku z owocami. Jogurty wcina, ser żółty też, więc myślę że jest ok :)

Wira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:

Staram się nie smażyć a jeśli już mamy na obiad coś smażonego to Tymkową porcję staram się upiec, ewentualnie smażę na patelni beztłuszczowej. Powiem Ci, że dzięki "przymusowi" gotowania dla naszej trójki poznałam dużo fajnych opcji na przyrządzenie różnych potraw. I te opcje często są dużo ciekawsze i smaczniejsze niż oryginały! Np odkryłam, że pieczone mielone (bez bułki tartej a z kaszką manną i pomidorem) są duuuuuużo smaczniejsze i szybsze w wykonaniu :) Ten przepis jest chyba z AlaAntkowe BLW.

Co do prostych obiadów to np
    * pieczony łosoś + ziemniaczki + szpinak w sosie śmietanowym (Tymko uwielbia)
    * pieczone mielone + kasza gryczana + tarte buraczki
    * spaghetti (dla Tymka odlewam trochę sosu i dodaję mu do tego rozdrobnionego pulpecika)
    * pulpeciki z indyka (gotowane na bulionie) z sosem pomidorowym + ziemniaczki
    * pierś z indyka z suszonymi pomidorami (pieczona) + ryż + warzywa na parze z masełkiem

Karmiąc synka nie mieszam mu składników. Czasami np daję ziemniaczka z surówką ale raczej się staram żeby odróżniał poszczególne smaki. Przynajmniej widzę co mu smakuje, chociaż akurat jemu tylko ziemniaki nie pasują i tarta marchewka :)

Est, Karka lubią tę wiadomość

• Karka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu a pieczesz w folii czy jak? Można by np usmażyć w papirusie?
    Ja placki na oleju kokosowym robie lub masełku lub oliwie

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia zaciekawiłaś mnie tymi mielonymi pieczonymi :) Napiszesz z grubsza jak się robi?
    A dodatki typu kasza gryczna, to podajesz z czymś czy tak na sucho?
    Jak robisz sos pomidorowy? W wielu przepisach widzę pomidory z puszki. Czy takie rzeczy są dobre dla naszych Maluchów?
    A jak rozdrabniacie mięso?
    Zastanawiam się czy mój Synek jadłby już takie jedzenie... On chyba bardziej grudki ale w papkach, takie pół na pół, żeby było z czym przełknąć.
    A czym przyprawiać najlepiej żeby jedzenie miało jakiś akcent, ale żeby nie solić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karka wrote:
    Kasiu a pieczesz w folii czy jak? Można by np usmażyć w papirusie?
    Ja placki na oleju kokosowym robie lub masełku lub oliwie

Najczęściej w folii, czasem w rękawie do pieczenia. Mielone zwyczajnie na papierze do pieczenia. Na papirusach się nie znam niestety, nie używam :/ Jajecznicę młodemu smażę na oleju kokosowym, zwłaszcza z pomidorami bo je trzeba wcześniej przesmażyć (do gotowej trochę masła dodaję dla smaku).

Wszelkie placuszki smażę na beztłuszczowej patelni tefal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 22:08

Karka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 - kaszę gryczaną daję samą, tak samo ryż czy ziemniaki jeśli danie jest bez sosu. Sos pomidorowy obecnie z puszki bo takie pomidory są zdrowsze niż te pozasezonowe, które z resztą smaku nie mają. Ja najbardziej lubię Cirio i kupuję całe bez skórki a nie krojone. W sezonie będę używać swoich. Sos robię na bulionie - do bulionu dodaję pomidory, trochę koncentratu pomidorowego i redukuję. Na koniec dodaję czosnek i zioła. Jeśli trzeba zagęścić to zagęszczam mąką ziemniaczaną. Czasami dodaję trochę śmietany albo jogurtu naturalnego, zwłaszcza jeśli to sos do pulpetów.

Jeśli o mięso chodzi to mielone po prostu rozgniatam widelcem, kurczaka kroję na małe kawałki a ryba łatwo się nabiera na widelec.

Z przypraw to ja bardzo lubię lubczyk bo ma lekko słonawy smak :) A tak to używam chyba wszystkich ziół. Ostatnio nawet kumin bo jedliśmy zielone curry :)

Przepis na pieczone kotleciki mielone z mozzarellą:

Składniki:
    500g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    2 łyzki bułki tartej albo kaszki manny (ja robię z kaszą manną)
    1 duży pomidor
    1-2 ząbki czosnku
    2 gałązki bazylii
    2 gałązki oregano
    5 gałązek mięty (oczywiście, że wszystkie te zioła dałam suszone :P)
    1/2 łyżeczki cynamonu (robi całą robotę)
    125g mozzarelli

* Pomidor zetrzyj na grubych oczkach (bez skórki)
    * Wymieszaj na gładką masę mięso, jajko, kaszę manną, startego pomidora, wyciśnięty czosnek, cynamon i zioła. Odstaw na 15 min do lodówki. W tym czasie nastaw piekarnik na 200 st z termoobiegiem.
    * Mozzarellę pokrój w grubą kostkę
    * Nabieraj ok 2 łyżek masy mięsnej na dłoń, spłaszczaj, na środek połóż kostkę sera, po czym zamknij tworząc okrągły pulpet
    * Układaj mięsne kule na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez pierwsze 10 min w 200 stopniach a kolejne 20 minut w 180 stopniach.

Masa mięsna będzie rzadka ale da się z niej uformować kotleciki. Dzięki tej konsystencji kotlety będą miękkie. Mozzarellę możesz zastąpić białym lub żółtym serem. W opcji dla dorosłych możesz doprawić solą i pieprzem.

Przepis z AlaAntkowe BLW :)

Karka lubi tę wiadomość

• KlaraS Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2017, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam taki patent moze komuś sie przyda
    http://www.jadlonomia.com/przepisy/domowe-kostki-bulionowe/
    Dziękuje za mięsne przepisy będziemy próbować bo nie dawałam jeszcze z sosem. Takiimi np pulpetami w sosie Karmicie dzieci łyżeczka czy pozwalacie im sie potaplac?:) ja łyżka mogę podać jej tylko gładka zupę inne konsytencję musi sama wsadzic do dzioba:)

• She86 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszę wam że wasze dzieciaczki tak pięknie jedzą, moją zje tylko pure. Zrobiłam jej zupkę z cielęcinką i kaszą manną, spróbowała łyżeczkę i więcej nic nie tkneła, podałam potem w butelce i ryk, do końca dnia jak widziała butelkę nawet z mlekiem to ryk :( Wczoraj zmiksowałam drugą porcję na gładko i zjadła na raty. Super po prostu. A lada moment idzie do żłobka i sie zastanawiam co tam będzie jadła :/

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• Wira Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    Zazdroszę wam że wasze dzieciaczki tak pięknie jedzą, moją zje tylko pure. Zrobiłam jej zupkę z cielęcinką i kaszą manną, spróbowała łyżeczkę i więcej nic nie tkneła, podałam potem w butelce i ryk, do końca dnia jak widziała butelkę nawet z mlekiem to ryk :( Wczoraj zmiksowałam drugą porcję na gładko i zjadła na raty. Super po prostu. A lada moment idzie do żłobka i sie zastanawiam co tam będzie jadła :/

Nie martw się. podobno dzieci niejadki w żłobku jak widzą, że inne dzieci jedzą to też zaczynają jeść więcej. Może zaskoczy :-)

baassiia, She86 lubią tę wiadomość

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co sądzicie o biżuterii z perłą z mleka matki, z bursztynem z kikuta pępowinowego lub o biżuterii z wtopionymi włoskami dziecka ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Dziewczyny co sądzicie o biżuterii z perłą z mleka matki, z bursztynem z kikuta pępowinowego lub o biżuterii z wtopionymi włoskami dziecka ?
    Haha Wira skad Ty te pomysly wyciagasz ;) no co kto lubi ;) ja generalnie malo sentymentalna jestem, wiec takich gadzetow nie zamawiam ;)

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Haha Wira skad Ty te pomysly wyciagasz ;) no co kto lubi ;) ja generalnie malo sentymentalna jestem, wiec takich gadzetow nie zamawiam ;)

Dopiero wczoraj się dowiedziałam, że coś takiego istnieje na jednej z grup fb i zastanawiam się - hit czy kit?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • She86 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Dopiero wczoraj się dowiedziałam, że coś takiego istnieje na jednej z grup fb i zastanawiam się - hit czy kit?

Dla mnie raczej kit ;) Nie mówiąc już o moim mężu ;) Dla niego odcisk stópek i sesje zdjęciowe to mega fanaberie

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, dla mnie tez kit nad kity.

A.Kasia lubi tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Każdy lubi coś innego. Osobiście dla mnie to dojenie matek lecz to moje zdanie. Judytka ma rączki i stopki 3 d zcdrugiego tygodnia życia. Powtórka będzie na roczek. Włoski mam ale schowalam zarówno po synku jak i młodej do specjalnych pudełek na pierścionki. Za to mam bzika w temacie biżuterii i każde dziecko ma bransoletkę z pesel numerem i numerem telefonu plus grupa krwi

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 2563 2564 2565 2566 2567 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ