X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Est Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wszystkie wyniki mam tego samego dnia. Najlepiej zorientuj sie u siebie w laboratorium.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    A możecie podesłaś jakoś tą liste marcówek?

Na pierwszej stronie forum jest, ale już sprawdziłam i jesteś z terminem na 7 marca :) Tak więc luzik :)

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam się bać, bo dość dużo mam tego brązowego śluzu, może wcale mnie jutro nie wypuszcza :-(

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofeinka najważniejsze żeby dzidzia była bezpieczna, brązowe to stare - gorzej jakby była swieża krew. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze, bo pewnie się bardzo denerwujesz :*

Magda lena lubi tę wiadomość

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wróciłam.

Przezierność wyszła 3,2 mm. Więc słabo, czeka mnie amniopunkcja .
    Myślę, że ten zabieg odwołam. Musimy z Małżem podjąć decyzję.
    Ale tak czy siak dziecko będę chciała urodzić, więc dla mnie to bez różnicy, a ryzyko podczas amniopunkcji występuje i raczej się tego nie podejmę...

Oczywiście od razu mnie poinformowali, że test PAPPA wyjdzie zły.

Pani genetyk ładnie mi wytłumaczyła co mi grozi. Tzn. mi bezpośrednio nie, ale dziecku... jakie choroby . No lekko się załamałam. Nie wiem też jak w szpitalu zareagują jak odwołam ten zabieg.... jak mnie potraktują. ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 15:09

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Już wróciłam.

Ale tak czy siak dziecko będę chciała urodzić, więc dla mnie to bez różnicy, a ryzyko podczas amniopunkcji występuje i raczej się tego nie podejmę...

Oczywiście od razu mnie poinformowali, że test PAPA wyjdzie zły.

Pani genetyk ładnie mi wytłumaczyła co mi grozi. Tzn. mi bezpośrednio nie, ale dziecku... jakie choroby . No lekko się załamałam. Nie wiem też jak w szpitalu zareagują jak odwołam ten zabieg.... jak mnie potraktują. ;(

Magda, nie myśl teraz o tym jak kto Cie potraktuje, zrób to co uważasz za słuszne i potrzebne. Może skonsultuj się jeszcze z jakimś innym lekarzem, przegadaj temta....jeżeli coś zagrażających mojemu dziecku też nie robiłabym badań inwazyjnych, ale może są ku temu jakieś szczególne wskazania... Może pewnym rzeczom da się jeszcze zaradzić :***

Kofeina, spokojnie. Nie myśl o złych rzeczach bo bobas też się źle czuje :]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 15:15

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Już wróciłam.

a jaka jest norma? Słyszałam że wyniki nie zawsze oznaczają coś złego. Czy jest możliwy błąd pomiaru?

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lena a jak to jest - czy amniopunkcja może wykryć wady np. serca, które można jeszcze operować w brzuszku?
    Sorki za pytanie, ale jestem zielona w tym temacie.

f2w3sek2i28gayyb.png

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    a jaka jest norma? Słyszałam że wyniki nie zawsze oznaczają coś złego. Czy jest możliwy błąd pomiaru?
    Norma to 2,5 mm.

Błąd to nie jest. Jest to 3 lekarz który mnie badał. I te badania były w poradni genetycznej. Robił je lekarz położnik + genetyk. USG najlepszej jakości. Było widać płeć, ale nie chciałam wiedzieć. Rozbeczałam się i chuj ... nie chce na razie znać :(

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaagaaatka wrote:
    Magda_lena a jak to jest - czy amniopunkcja może wykryć wady np. serca, które można jeszcze operować w brzuszku?
    Sorki za pytanie, ale jestem zielona w tym temacie.
    Nie. Wady serca nie wykryje . Tylko 3 choroby - Zespół Downa, Zespół Edwardsa, Zespół Patau.
    Z Zespołem Downa dzieciaki żyją, z dwoma pozostałymi nie zawsze doczekają porodu, a jak doczekają to raczej rokowań dobrych nie ma.

Wadę serca wykrywaja się dopiero na USG połówkowym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 15:28

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • margaret26 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz mówi o normie do 3. Wierze ,że ten wynik nie wróży niczego złego i Maluch urodzi się w pełni zdrowy! :*

A.Kasia lubi tę wiadomość

Leon 3940g, 57cm, 10pkt, cc <3
    Urodzony dnia 23.02.2016r, o godzinie 5.40

3jvzj44jk36zw5al.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Już wróciłam.

Ech, kochana, tulę bo wiem w jakim stresie jesteś :* Ale przypominam, mój synek miał 3,1 mm a był zdrowy! Czasem przezierność i inne parametry są idealne a dziecko rodzi się z wadą. A czasem jest zupełnie odwrotnie. Co do amniopunkcji to jest to tylko Wasza decyzja. Jest 1% szans, że zabieg skończy się źle - i mało i dużo, zależy jak na to patrzeć. Myśleliście może o NIFTY? Koszt około 2400 ale w niektórych placówkach rozkładają to na raty. W >99% określa ryzyko trisomii chromosomów: 21, 18, 13, pozwala także określić płeć dziecka, wykrywa aneuploidie chromosomów płci i mikrodelecje chromosomowe.

Co do amniopunkcji to określa ona cały genotyp dziecka. Czyli za jej pomocą można wykryć niemal wszystkie choroby genetyczne jak również translokacje chromosomalne zrównoważone i niezrównoważone. Część chorób genetycznych niesie za sobą wadę serca i tu dzięki wiedzy o nich można leczyć wadę już w macicy. Jednak jedynie w przypadku chorób, które nie są letalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 15:34

Lucky lubi tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też miałam wizytę. U mnie wszytko dobrze, maluch boksował raczkami :p Serduszka nie pokazywał, ale skoro tak fikał to bije :p

Rozmiar zgodny z kalendarzem wg OM. Byłam teraz na NFZ więc zdjęcia nie dostałam, też jakoś chyba źle zrozumiałam wielkość, więc nawet nie wiem :) Grunt, że wszytko ok

Dziewczyny ja też nie ma już objawów (oprócz dużego biustu) nie wbijajcie sobie do głowy, ze jak się dobrze czujecie, to z dzieckiem coś nie tak. Cieszyć się trzeba :)

Ja na weekendzie byłam na 2-dniowym weselu, nawet coś tam tańczyłam, wiadomo, że forma już nie ta, ale nie było źle :)

A.Kasia, margaret26, krówka_muffka, d'nusia, Kokaina, Lucky, alinalii lubią tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mi lekarz w Belgii też mówił, że norma do do 3 mm, więc mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze u Ciebie.

Lucky lubi tę wiadomość

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda skoro nie chcesz amniopunkcji, to może Nifty? Kosztowne, ale może warto. Wiesz czasem można pomóc dzieciaczkowi już w brzuchu. A i może by się okazało, że wszystko dobrze, byłabyś spokojniejsza. Tak to nerwy do końca ciąży... Ściskam Cię mocno.

A.Kasia, pekinka82, Lucky lubią tę wiadomość

• paola87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda wyczytałam, że 70 % dzieciz przeziernością między 3 a 4, 5 mm rozwija się prawidłowo. Wiem, że dalej się będziesz martwić, ale mam nadzieję, że to Cię choć trochę pocieszy.

Magda lena, Est, She86, Kokaina, Lucky lubią tę wiadomość

• Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, poczytaj o testach Nifty i Harmony, może jeden z nich będzie dla Was odpowiedni. Nie przejmuj się tym co w szpitalu pomyślą, najważniejsze żebyś Ty czuła się dobrze z decyzją. No i pamiętaj, że ten wynik nie jest taki zły, wszystko może być dobrze.

Malwa, wiele osób poleca Babka Medica, ja też tam zapisałam się na prenatalne, ale mam dopiero za tydzień, więc jeszcze nie mogę ocenić.

Annak, dobrze że już wychodzisz do domu, odpoczywaj. Powiedz, w którym szpitalu leżałaś? Po Twoich dobrych opiniach z kilku pobytów można wnioskować, że i przy porodzie mogłoby być dobrze.

Ja rozważam obecnie Inflancką- słyszałam dobre opinie lub Piaseczno - też dobre opinie, nowiutki oddział i bliżej domu. Zobaczymy,jak już dostanę skierowanie na cesarkę to pojeżdżę po szpitalach i zobaczę czy są w stanie spełnić moje oczekiwania względem porodu (dostanie dziecka na brzuch tuż po wyjęciu, dziecko ze mną na sali, szybka próba przystawienia do piersi).

A co do kłótni to u nas też ostatnio napięta atmosfera, ale bez tragedii, raczej takie kłótnieo pierdoły. Mam nadzieję dziewczyny, że Wasi faceci zmądrzeją i się pogodzicie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 15:51

Lucky lubi tę wiadomość

43kt9vvjbmmercyy.png
  • aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda no więc nadal jest duża szansa, że będzie wszystko ok, wynik jest tylko ciut powyżej normy. Trzymam mocno kciuki za Ciebie i Malucha :*

Magda lena lubi tę wiadomość

f2w3sek2i28gayyb.png

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martosza - cóż, różne opinie słyszałam ;) I tak mam zamiar zaczekaż ze 3-4 miesiączki przynajmniej, mam nadzieję, że cykl w tym czasie wróci do normy :)
    Kasisko wrote:

I teraz o Tobie :) to zależy jaki miałaś zabieg. Jeżeli zabieg polegał na tym, że dostawałaś jakieś farmaceutyki i po tym macica się oczyszczała, to niestety te środki powodują wyjałowienie organizmu z kwasu foliowego i potrzeba około 6 miesięcy na uzupełnieniu tego niedoboru. Stąd zalecane jest odłożenie starań na pół roku. W przypadku zabiegu chirurgicznego (tzw. łyżeczkowaniu), to zalecane jest odłożenie starań na 3 miesiące, aby szyjka macicy całkowicie się zagoiła z ewentualnych mikrouszkodzeń (ale o tym zabiegu wiem najmniej, więc "wymandrzać się" nie będę").

A teraz taka ciekawostka :)
    Wygląda na to, że statystki mówią co innego niż zalecają lekarze.
    Nie mogę w tym momencie odnaleźć artykułu, który wtedy czytałam, ale tutaj poniżej jest w skrócie.

http://www.mamazone.pl/artykuly/na-czasie/aktualnosci-i-trendy/2010/kiedy-najlepiej-podjac-probe-zajscia-w-ciaze-po-poronieniu.aspx

Tutaj masz również w oryginalnej pisowni:

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100805204001.htm

Wiem, że strata ciąży boli, ale duże z nas są dziewczyny i w dodatku silne. Zaciskamy ząbki i ruszamy dalej do przodu :)

Właśnie o to mi chodzi - najnowsze statystyki sobie, a lekarze pracujący już w PRL-u swoje ;) Cóż i tak zamierzam zaczekać aż mi się cykl wyreguluje, mam nadzieje, że będzie to nie dłużej niż 4 miesiące ;) A zabieg miałam przeprowadzany bez podawania jakichkolwiek "farmaceutyków" na wywołanie, aby mnie uśpili ;) Obudziłam się na sali i byłam w ciężkim szoku, że już po, nic nie bolało, nic przeciwbólowego nie dawali ;) Cały czas grzecznie wcinam kwas foliowy (od maja ;)

Dużo naskrobałyście, przeczytałam tak "mniej więcej" ;) Dziewczyny w szpitalach i te oczekujące na wizyty - trzymam kciuki Kochane, wierzę, że będzie dobrze :)

No i witam nowe mamusie :) :) Super, że jeszcze się pokazują :)

Co do kłótni z mężulkami - mój też mnie czasem mocno wk**wia, po jakimś czasie sama do niego przychodze jak stwierdzam, że to jednak o pierdołe jakąś się pokłóciliśmy ;) A czasem też on uważa, że kłóce się o pierdoły, a to nie są pierdoły... Mieszkamy z moimi rodzicami (dom w trakcie budowy, ale tzw. rzut beretem od rodziców ;)

Teściową mam super, nie wiem, może dlatego, że daleko mieszka ? ;) Ale nie no, generalnie to obydwoje są spoko i przed ślubem już do mnie mówili Agnieszko, córciu itp. ;) Więc jak M mnie kiedyś porządnie wk**wił to ona (również na niego zła) mówi - Jak dalej będzie tak robił to weź go kopnij w dupe, jesteś młoda i jeszcze sobie znajdziesz lepszego, a my tu go na pewno nie przyjmiemy jak tak robi. (no powiem, że w szoku byłam, jak mi to powiedziała :D

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • 26Asia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena dużo sił ! ale oby to nie było nic groźnego...może wszystko jeszcze będzie inaczej...
    Ja też po wizycie nie mam dobrych wieści... Dzidziuś rośnie nawet nadrobił wiek z OM bo ma 10 tygodni i 4 dni ale obok niego jest krwiak...duphaston z 2 tabletek na 3 zwiększony, mam leżeć nic mi nie wolno podnosić...i mam na siebie uważać...nie wiem co dalej co z tym krwiakiem...jestem załamana..na moje pytanie czy może krwawić lekarz powiedział, że tak a jak zapytałam czy mam przyjechać do szpitala jakbym krwawiła, to powiedział, że na tym etapie szpital nic mi nie pomoże...3 września usg prenatalne które będę miała za darmo..oby na tym usg krwiaka już nie było...
    dodałabym zdjęcia ale nie bardzo wiem jak...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 16:27

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

‹‹ 345 346 347 348 349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ