X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mam pytanie o wage, jak zeszlam w ciazy mialam nadwage. Obecnie koncze 1 trymester I waga jest caly Czas poniżej tej zlapanej przez lekarza na pierwszej wizycie. Nie mialam zadnych wymiotow tylko jesc mi sie nie Chcialo I tak zastanawiam sie czy jest to prawidlowe. Brzuszek juz powoli Widac I ladne sie zaczyna zaokraglac
    Pytanie to troche grubszych mamus, jak u was z waga?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 18:35

Lucky, skowroneczka87 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Domi* Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to jak to jest. 2 wizyte miałam w 8tc kolejną mam jutro w 12tc. Więc co moj gin bedzie robił? Tzn mam na mysli to ze on prowadzi mi ciaze i nie robi jako tako prenatalnych...na co zwrocic uwage? Bo zazwyczaj wizyta trwa 10 min a ja zapominam 90% rzeczy o ktore mialam zapytac :)

Lucky, edyś lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się ponownie
    zmęczona byłam i miałam bóle brzucha, więc ostatnie dni na trybie oszczędnościowym
    ja tam czekam do prenatalnego aż do 15 września, zazdroszczę tym, które już po
    wcześniejsza wizyta w pierwszym tygodniu września, ale bez usg

co do wagi, to nic nie przytyłam, a jem sporo, nie jestem jakaś drobna 169cm/63kg, mam mdłości (chociaż ostatnio dużo mniejsze) ale starałam się jeść to co ważne/wartościowe o ile tylko mi przechodziło przez gardło

dziewczyny pytanie o biust: nic mi nie urósł, nic a nic, a nawet wydaje się mniejszy, piersi nie są napięte, są tylko tkliwe
    oczywiście się martwię i sobie głupoty wyobrażam, czy któraś też tak ma? bo co czytam, to raczej o coraz większych piersiach
    nie wiem czy to normalne, że u mnie w ogóle się nie zmieniają

• edyś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi* wrote:
    Dziewczyny to jak to jest. 2 wizyte miałam w 8tc kolejną mam jutro w 12tc. Więc co moj gin bedzie robił? Tzn mam na mysli to ze on prowadzi mi ciaze i nie robi jako tako prenatalnych...na co zwrocic uwage? Bo zazwyczaj wizyta trwa 10 min a ja zapominam 90% rzeczy o ktore mialam zapytac :)
    Mam podobnie, jak już zobaczę dzidziusia to zapominam o wszystkim i ciśnienie mi skacze :) Teraz się wybieram na prenatalne (w 12 tc) i zabieram narzeczonego, któremu przekażę wszystkie pytania żeby w odpowiednim momencie mi o nich przypomniał.
    Generalnie jeśli bierzesz leki - zapytaj czy masz je nadal brać. Ja na ostatniej wizycie (w 10 tc) dostałam polecenie ponownego zrobienia morfologii i badania moczu.
    12 tydzień to dobry moment na zrobienie usg genetycznego, czyli to co się ostatnio przez forum przewija - pomiar przezierności, obecność kości nosowej itd. Jest na nie czas do 13 tc +6 dni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 17:26

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba raczej nie jest mozliwe zebyscie czuly ruchu juz dziecka... macica jest gdzies na wysokosci spojenia lonowego czyli bardzo nisk... Zwroccie uwage na wizycie gdzie lekarz przyklada glowice od usg i tam wypatrujcie ruchow :)

A.Kasia lubi tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Domi* Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyś a przezierność zwykły gin zrobi? Biorę luteinę ale umowilismy sie z lekarzem ze akurat do jutra uff :) jakaś zielona w tych sprawach jestem ;)

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi nawet Twoj gin prowadzacy na tym etapie powinien sprawdzic u malenstwa przeziernosc karkowa i czy jest kosc nosowa, wiec dopilnuj tego :) bo to jest bardzo wazne ...

Lucky lubi tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, najlepszym rozwiązaniem na zapomniane pytania jest po prostu kartka :) Wyjmujesz i walisz z listy :)

A.Kasia lubi tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu znalazlam artykuł gdzie jest opisane gdzie znajduje sie dno macicy w danym tygodniu
    http://dzieci.pl/kat,1034239,title,Sprawdz-jak-bedzie-rosl-twoj-brzuch,wid,14943080,wiadomosc.html?smgputicaid=615779

Karolina@ lubi tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Domi* Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wchodze do gabinetu to stres mnie paraliżuje, jak jest po badaniu to euforia przyćmiewa szare komórki hehe ;) może rzeczywiście ta lista pytań to dobry pomysł!

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka ja miałam sporą nadwagę przed ciążą a teraz stoi w miejscu. Czasami zdarza się że coś mi nie podjedzie to wymiotuje ale teraz już sporadycznie. Ogólnie mam słaby apetyt i jem po to aby dziecko miało energię..

ksanka lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem non-stop głodna :( juz mnie to irytuje, bo ja normalnie mało jadłam, a teraz cały czas muszę coś mielić. Nie jest to apetyt, tylko uporczywe skręcanie kiszek.

Wyczytałam, że w 1 trymestrze, zapotrzebowanie na kcal jest taki samo, ale ja jem dużo więcej, przestałam ćwiczyć, a waga właściwie stoi w miejscu. Ciekawe co będzie dalej

W oczekiwaniu na wizytę, polecam filmik :) można podglądnąć co się dzieje w którym tygodniu:)

https://www.youtube.com/watch?v=WH9ZJu4wRUE

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 18:09

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xpatiiix po pierwsze gratuluje, a po drugie ja miałam b. nisji progesteron, najpierw 19 a potem chyba 14, brałam duphaston 3x1 i wszystko jest super :). Dupek nie podwyższa poziomu progesteronu we krwi, więc się nie przejmuj. Na krew wpływa luteina.

Ksanka, ja zaczynałam z dużą nadwagą, nie wymiotuję, ale mam niechęć do jedzenia. Choć z drugiej strony cały czas muszę ciś jeść (tak co 2-3 godziny) bo inaczej źle się czuje i mnie skręca z głodu. Schudłam 5kg.

Sporo wizyt mamy jutro, a i dziś jeszcze nie koniec :). Fajnie się czyta te wasze opowieści po badaniach. Ja muszę zaczekać do poniedziałku na swoje.

Ktoś pytał o ból brzucha, mnie też dziś boli, tak punktowo, w miejscu gdzie jest obecnie macica, ale na szczęście niezbyt mocno. W ogóle od niedzieli mam gorszy czas. Boli mnie głowa, mam problemy z żołądkiem i mi słabo. Życie, jakoś przetrwamy :D

Martita88, ksanka, xpatiiix3 lubią tę wiadomość

43kt9vvjbmmercyy.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a tak z innej beczki... Mama dała mi słoik buraczkowej i drugi słoik z ugotowanymi burakami chyba z tej zupy i napisała, że to do starcia, doprawienia i do obiadu żebym miała. Ja nigdy nic nie robiłam z burakami, podpowiecie co ja mam zrobić, jak doprawić itp.?

• salomea Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia, ja też jestem cały czas głodna :) I do tej pory wymiotowałam tylko raz, więc też martwię się, że waga będę szła tylko w górę. Na razie nie przytyłam ani nie schudłam, więc jest ok.
    Przy okazji chciałam skorygować to co napisałam wcześniej - mam termin na 10 marca, a nie na 3 marca (moja siostra urodziła 3 marca tego roku i mi się pomyliło - ach ten ciążowy mózg!)

Dziewczyny, ja z kolei martwię się jeszcze jedną rzeczą - mniej więcej od początku trzeciego miesiąca większość uciążliwych dolegliwości ciążowych minęła: piersi przestały mnie w ogóle boleć (a od początku ciąży bolały tak, że musiałam spać w staniku, właściwie to był pierwszy objaw ciąży), jestem mniej zmęczona, skurczów macicy (takich jak przed okresem) też już w ogóle nie mam, mdłości tylko sporadycznie... Wiem, że pewnie powinnam się cieszyć, ale zastanawiam się, czy z Kropkiem wszystko ok, skoro nie wpływa na moje ciało tak bardzo? Jak myślicie? Czy któraś z was też tak ma?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 18:17

gg642n0aww2rhqzn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    To psikus Wam powiem syn siusiaka pokazał dopiero w 34tc wcześniej nic a nic nie chciał pokazać a córka która według usg w 15tc miała być Miłoszem rozkraczyła się na usg w 21tc zdaje się ;) według lekarzy płeć w 99% widoczna jest dopiero po 20tc i to siusiak może okazać się po prostu pepowina między nóżkami :) także na to usg wcześniejsze nie nastawiałabym się by potem chłopiec w sukienkach różowych nie chodził :P na tym etapie co teraz jesteście u dzieciątka widać wyrostek płciowy i lechtaczka też jest tak powiększona ze może przypominać siusiaka ;)

Chociaż zdarza się czasem lekarzom zgadnąć ;)

Nie obraź się kochana, ale nieprawdą jest to, co piszesz. Prawdziwy SPECJALISTA nie ma prawa pomylić siusiaka z pępowiną. Tak samo jak nie pomyli siusiaka z wargami sromowymi oraz nie będzie "zgadywał". Lekarz, który jest ekspertem od USG płodu zawsze rozpozna płeć w 100% pod warunkiem, że ułożenie dziecka oraz oczywiście wiek na to pozwoli. Oczywiście lekarz ginekolog położnik, który robi usg, ale nie jest w tej dziedzinie wyspecjalizowany może wielu rzeczy na USG nie dostrzec. Dlatego też każdej z Was polecam aby te ważne badania I, II i III trymestru robić u fachowców w swojej dziedzinie, żeby potem nie było zdziwienia, że np dziecko miało być chłopcem a jest dziewczynką, bądź też ma jakąś wadę, której lekarz nie dostrzegł. Niestety czytanie z obrazu USG jest bardzo skomplikowane i też trzeba mieć do tego pewne umiejętności i predyspozycje a przede wszystkim wykształcenie. Nie każdy lekarz będzie potrafił to zrobić w 100% precyzyjnie i wiarygodnie.

Gośśś, Karolina@, Est lubią tę wiadomość

• edyś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salomea, ja również jestem non stop głodna, nie jem może specjalnie dużo, ale niestety słodycze coraz częściej. Odbija się to na mojej wadze, a niestety tendencja do tycia u mnie występuje (niedoczynność).
    Co do objawów - mnie piersi już nie bolą (chociaż są wyraźnie większe), nie usypiam już na stojąco w połowie dnia, mdłości - tylko wtedy jak mi kiszki skręca. Na wizycie byłam tydzień temu i wszystko było w jak najlepszym porządku, bąbel się ruszał, serduszko biło. Oczywiście parę dni później już byłam w popłochu i pewnie będę do przyszłego poniedziałku, czyli następnej wizyty.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek, o której masz wizytę w pon?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Ja jestem non-stop głodna :( juz mnie to irytuje, bo ja normalnie mało jadłam, a teraz cały czas muszę coś mielić. Nie jest to apetyt, tylko uporczywe skręcanie kiszek.

Wyczytałam, że w 1 trymestrze, zapotrzebowanie na kcal jest taki samo, ale ja jem dużo więcej, przestałam ćwiczyć, a waga właściwie stoi w miejscu. Ciekawe co będzie dalej

W oczekiwaniu na wizytę, polecam filmik :) można podglądnąć co się dzieje w którym tygodniu:)

https://www.youtube.com/watch?v=WH9ZJu4wRUE

Zapotrzebowanie w pierwszym trymestrze wzrasta jedynie o 300 kcal :) Ale metabolizm przyspiesza i może tak być, że Twój organizm teraz szybciej spala to co mu dostarczasz. Ja polecam jeść mało a często, pomaga też na mdłości bo się nie dopuszcza do uczucia głodu :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny widze ze mamy podobnie z waga,uspokoilyscie mnie, zobaczymy jak to bedzie wygladalo w 2 trymestrze, Gdy dzidzius bedzie rosl szybciej
    Jestescie swietne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 18:34

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 359 360 361 362 363 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ