X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • arien Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny a tak z innej beczki... Mama dała mi słoik buraczkowej i drugi słoik z ugotowanymi burakami chyba z tej zupy i napisała, że to do starcia, doprawienia i do obiadu żebym miała. Ja nigdy nic nie robiłam z burakami, podpowiecie co ja mam zrobić, jak doprawić itp.?

Ja też nigdy nie robiłam, ale mogę Ci powiedzieć jak robi moja mama :) Daje cebulke pokrojoną w kostkę, oleju trochę, cukier, kwasek cytrynowy (albo sok z cytryny) i cukier. I done! :) Oczywiscie wszystko do smaku. A buraki są baaaardzo zdrowe i w ciąży się przydają ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 18:41

o1483e5e2gt7h77w.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea wrote:

Dziewczyny, ja z kolei martwię się jeszcze jedną rzeczą - mniej więcej od początku trzeciego miesiąca większość uciążliwych dolegliwości ciążowych minęła: piersi przestały mnie w ogóle boleć (a od początku ciąży bolały tak, że musiałam spać w staniku, właściwie to był pierwszy objaw ciąży), jestem mniej zmęczona, skurczów macicy (takich jak przed okresem) też już w ogóle nie mam, mdłości tylko sporadycznie... Wiem, że pewnie powinnam się cieszyć, ale zastanawiam się, czy z Kropkiem wszystko ok, skoro nie wpływa na moje ciało tak bardzo? Jak myślicie? Czy któraś z was też tak ma?

Jakbym czytała o sobie...u mnie tak objawy mineły jakieś 2 tygodnie temu, nie czuję sie wcale ciążowo. Ale powtarzam sobie, że skoro nie plamię, nie krwawię (choć biore luteine i to moze przez nią/dzieki niej), to wszystko musi byc dobrze i bejbik się rozwija. Chociaz czasem nachodza mnie mysli typu: aha, pewnie od dwoch tygodni nie bije serduszko, dlatego nie mam objawów. Ale zaraz odganiam te mysli i wracam do opcji nr 1 :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny a tak z innej beczki... Mama dała mi słoik buraczkowej i drugi słoik z ugotowanymi burakami chyba z tej zupy i napisała, że to do starcia, doprawienia i do obiadu żebym miała. Ja nigdy nic nie robiłam z burakami, podpowiecie co ja mam zrobić, jak doprawić itp.?

Buraczki zawsze jadłam z chrzanem ;)

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na pewno wszystko jest dobrze, a z braku objawów proponuję się cieszyć :) Z Ciebie Arien jestem bardzo dumna i pod ogromnym wrażeniem, że tak (nie napiszę cierpliwie, bo nie przesadzajmy ;)) dzielnie czekasz tak długo na pierwszą wizytę od pęcherzykowej. Trzymam za ten Twój czwartek kciuki już od dawna :)

Edyś, ja mam dwie wizyty. Jedną na 8 rano, w Enel-medzie, ale szczerze mam mało informacji o lekarzu, który poprowadzi badanie i nie jestem pewna jak to będzie wyglądało (wizyta zaplanowana na 15 czy 20 minut), a mam ją po prostu w pakiecie medycznym. W związku z tym dodatkowo umówiłam się do Babka Medica na 18 do lekarza, który ma dobre opinie i jest specjalistą i to będzie takie typowe badanie jak do Pappa (krwi nie robię). A Ty o której masz?

43kt9vvjbmmercyy.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze jedno mam do Was pytanie. Ja będę rodzić przez cesarkę i zastanawiam się czy ma sens chodzenie do szkoły rodzenia, co o tym sądzicie?

43kt9vvjbmmercyy.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryjkek, buraczki z chrzanem toż to ćwikła :)

Robaczku, przyznam, że też jestem z siebie dumna, chociaz nie raz zdarzyło mi się marudzić, że tak długo muszę czekać :) Dziekuje kochana, za słowa pochwały :) I też trzymam kciuki za Twoje wizyty:)
    Co do szkoly rodzenia, to jeśli masz jakaś darmową opcję to ja bym poszła :) Tam też chyba uczą jak zajmować się noworodkiem. Chyba, że się mylę :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odliczam do poniedziałku do 14:50

l22ncwa15v2ncszo.png
  • maggda Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky na pocieszenie powiem ci ze ja tez wizyte bede miala 9wrzesnia a usg mam nadzieje tydz pozniej bo jeszcze nie widzialam naszego skarba <3

Ale sie wkurzylam sama na siebie bo chcialam isc do gina spr to brudzenie ale przez ta nocke i pol dnia chodze jak zombi i zapomnialam sie zapisac na wizyte wrrrrrrrrrrrr...

yuuds65g3xczefvz.png

twfgs7p.png

63nqryl.png[/url]
  • Marlena Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-)
    Ja już po wizycie, gamoń ma 5,4 cm. Kość nosowa widoczna, przeziernosc 0,9 :-)
    Wiec chyba wszystko ok :- . Kamien z serca :-)
    Troche sie martwiłam bo maluch sie nie ruszał na usg ale lekarz przytrzymał chwile usg w jednym miejscu i tak fajnie się poruszył a pozniej przeciągnął! Jejku ja mam małego człowieka w brzuchu!

Karolina@, 26Asia, anie93lica, edyś, ryjkek, Kajola, d'nusia, Renka88, Est, jagood, muminka83, krówka_muffka, A.Kasia, Kate84, baassiia, Mietka 30:), aaagaaatka, Karka lubią tę wiadomość

[*] Arek - 19.01.2014

3i499vvjojbctpry.png

9ewnugpjmowidtwe.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z kofeinką? odezwij się szybciutko i daj znać że wszystko okej. Ja mam najpóźniej prenatalne bo jestem z wczesnych marcowych mamuś a wizytę mam dopiero za tydzień. Będę wtedy już w 14 tyg

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też do poiedziałku odliczam

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Ja mam to usg jutro i boje sie jak cholera:-/

Ja też mam jutro i juz stresik :( oby ten torbiel nie urósł za dużo :(

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena, gratulacje.

Alinalii, na którą masz wizytę?

Co do tej szkoły rodzenia, to się zastanawiam, bo poza cesarką mam doświadczenie w opiece nad małymi dziećmi, takimi od 6 miesiąca (byłam nianią) i mam ukończony 3-dniowy kurs pierwszej pomocy pediatrycznej.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek89 wrote:
    A jeszcze jedno mam do Was pytanie. Ja będę rodzić przez cesarkę i zastanawiam się czy ma sens chodzenie do szkoły rodzenia, co o tym sądzicie?

Szkoła rodzenia to nie tylko nauka oddechów i porodu naturalnego. To też nauka opieki nad noworodkiem, porady laktacyjne, jak dojść do siebie po cc = polecam - pracowałam sporo przy szkołach rodzenia i to na prawdę kopalnia wiedzy

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • maggda Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj zostalam poraz enty ciocia moja kuzynka urodzila synka 4200kg i 60 cm biedulka meczyla sie od soboty ale porod stanal w miejscu i dzisiaj miala cesarke. Ale sie ciesze

yuuds65g3xczefvz.png

twfgs7p.png

63nqryl.png[/url]
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Co do braków objawów też mam jakieś dziwne stany lękowe, a wizyta dopiero 10.09 a prenatalne 15.09(to będzie 13+4) wydaje mi się późno, ale wytrzymam..

W grupie siła tutaj tak jakoś te dni szybko uciekają :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Malwa85 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek89 wrote:
    Dziewczyny, na pewno wszystko jest dobrze, a z braku objawów proponuję się cieszyć :) Z Ciebie Arien jestem bardzo dumna i pod ogromnym wrażeniem, że tak (nie napiszę cierpliwie, bo nie przesadzajmy ;)) dzielnie czekasz tak długo na pierwszą wizytę od pęcherzykowej. Trzymam za ten Twój czwartek kciuki już od dawna :)

Edyś, ja mam dwie wizyty. Jedną na 8 rano, w Enel-medzie, ale szczerze mam mało informacji o lekarzu, który poprowadzi badanie i nie jestem pewna jak to będzie wyglądało (wizyta zaplanowana na 15 czy 20 minut), a mam ją po prostu w pakiecie medycznym. W związku z tym dodatkowo umówiłam się do Babka Medica na 18 do lgo iekarza, który ma dobre opinie i jest specjalistą i to będzie takie typowe badanie jak do Pappa (krwi nie robię). A Ty o której masz?

Możesz podać nazwisko lekarza z Babka Medica do którego idziesz?

Masz jakieś szczególne wskazania do cesarki?

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Dziewczyny! Co do braków objawów też mam jakieś dziwne stany lękowe, a wizyta dopiero 10.09 a prenatalne 15.09(to będzie 13+4) wydaje mi się późno, ale wytrzymam..

W grupie siła tutaj tak jakoś te dni szybko uciekają :)

Ja mam 13 tydz i 5 dzień lekarz powiedział że jak dziecko się ładnie ułoży to zobaczymy płeć.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    hahah już wam tłumacze jak to jest z tym wypisywaniem recept. Ogólnie wypisuje na wszystko , tylko lek nie jest refundowany np ja za luteine zapłaciłam 25 zł co normalnie kosztuje max 10. Swojego czasu zapisywałam tabl. anty na psa i nikt nie mógł się mnie czepić ;d Przychodziły do mojego taty dziewczyny po escapelle jeszcze jak były na recepte. Clo też mam z jego recepty ;d

No to :P żyć nie umierać. Właśnie sobie wyobraziłam jak "koleżankę" jak idzie do gabinetu weterynarza, I mówi. Dzień dobry. Jestem rasy: człowiek. Suka. :P poproszę o tabletki anty :P bo nie chce "szczeniąt"

Przepraszam za żarcik ale naprawdę sobie to wyobraziłam i chichram się jak głupia

Karka lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nie tylko ja mam obawy. To znaczy że obawy to również objaw ciąży.
    hihih :d

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 360 361 362 363 364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ