X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz się tak zastanawiam - na to usg zapisałam się 7 września i wtedy będę w 12tyg+0dni tak pokazuje BBF. To nie jest za późno/za wcześnie? Gdzieś już pisałyście ten przedział, ale znaleźć nie mogę :/

dqprwn15leplej5m.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja też mam raz kremowy raz wodnisty, tylko że ja tego staram się nie analizować, bo biorę luteinę i ona mi wypływa potem, więc nie wiem co jest co ;) I jak, znalazłaś tego lekarza?

Arien jak się czujesz dziś? Ja dopiero przeczytałam Twój wpis, wiesz jak brzuch boli mocno i krzyż do tego to do lekarza trzeba - ja tak miałam powiedziane. Ale mam nadzieję, że Ci przeszło i dziś już czujesz się lepiej.

Ja od 7 na nogach, szok ;) Majstry dziś mi sypialnie malują :) Wykorzystujemy ostatnie dni lata żeby odświeżyć trochę i zmienić kolorystykę przed przyjściem Maluszka :) Był beż z brązem, a teraz będzie taki mega delikatny jasny krem i tapeta jasna na jednej ścianie :) 2, 5 roku temu się wprowadziliśmy, a ja już w tamtym roku przemalowywałam salon, teraz sypialnia ;) No ale jak się urządzaliśmy, to nie miałam pomysłu i zrobiłam kolor w salonie na jednej ścianie, którego nawet nie lubię i bardzo przytłaczał pomieszczenie, a teraz mam wreszcie tak jak chciałam :) Generalnie uwielbiam biel, szarości, brązy i jaaaasne kremy :) Nawet leżaczek upatrzyłam już taki fajny szary :D

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Kochane, ale wczoraj napisałyście, ja miałam cały dzień biegania jako, że jestem w Poznaniu na tydzień to mam milion spraw do załatwienia. A wieczorem z kolei czułam się strasznie, brzuch bolał, mdliło i nie miałam sił na pisanie.

Dziewczyny co do macicy czy brzucha kurcze mi się wydaje, że ja mam cały czas twardy hmmm?

Gratuluję wczorajszych udanych wizyt i trzymam mocno kciuki za dzisiejsze, czekam na dobre wieści i oczywiście fotki :-)

Co do wydzieliny to u mnie odwrotnie, cały czas miałam jej strasznie dużo, no lało się ze mnie, a od paru dni praktycznie zero. .. Staram się nie martwić bo przecież w poniedziałek na prenatalnych było wszystko dobrze i wmawiam sobie, że tak widocznie ma być.

Co do snów mi się dziś nad ranem śniło, że czekałam u lekarza na ten zasrany opis prenatalnych i powiedział mi, że wszystko super poza przepływem krwi i mały może mieć zastoje czy coś kuzwa skąd ja to wziąłem wrrr, głupi sen :-(

Martina ja byłam na 12+0 i żałowałam, że nie byłam trochę później bo powiedział by płeć, ale nie moglibyśmy bo dzidzia tak rośnie, że mogła by już być za duża. Prenatalne można robić do 13+6 ale do wielkości dziecka 8,5 cm chyba?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 08:43

km5szbmhexpco9m1.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Myślę , że założę bloga. Planuje zrobić zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem i serem. Zostało mi troszkę wołowiny. Zastanawiam cię czy makaronu na ziemniaki nie zamienić i do piekarnika. Do tego sos czosnkowy .... sama nie wiem ale coś w ten deseń bo nie lubię marnować .... :P

Robiłam jakiś czas temu zapiekanke z miesem i ziemniaczkami i wyszla cudowna wszyscy sie zajadali(mieszkamy u rodziców mojego chlopaka ale mamy osobne pietro i mieszka jeszcze siostra jedna a druga z mezem wpada prawie codziennie wiec wypada kazdego poczestowac tym bardziej ze pachnie caly dom). Co do marnowania jedzenia to ja tez nie lubie. Wczoraj stwierdziłam ze jesli zostanie mi mielone to wykombinuje cos i wsadze je do formy od muffinek i upieke:)

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita jest ok termin :)
    Wczoraj chyba Ola, nie pamiętam, pisała, że ma genetyczne w 13t5d? Jakoś tak... To chyba jest za późno, dzieciaczek może być troszkę starszy albo po prostu duży i będzie już pomiarem przekraczał te widełki...

• RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do snów to mi sie kilka dni temu snilo że byłam na standardowych zakupach w biedronce i była super wielka czekolada milki z nadzienie kinder country za 20 zl po chwili sie obudzilam i bylam lekko zdziwiona ze to tylko sen. Ostatnio też mi sie snilo że plamilam ale tylko jedna czerwona mala kropelka wyleciala i koniec, tez od razu sie obudzilama i pobieglam do toalety i nic nie bylo takiego.

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Paola mam tak samo, tylko częściej kremowa a raczej wodnista ze sproszkowana luteina. Powiem Wam szczerze że już mnie denerwuje ta luteina bo zaczyna mnie wszystko piec przy podcieraniu nawet. W nocy przez sen czułam że boli mnie brzuch :( ale za wiele nie pamiętam.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola87 - znalazłam ale dopiero na 17:20. Od rana wydzwaniam i wszyscy na urlopie. Mówię Wam, dopiero w pełni doceniłam prywatne placówki medyczne i rejestrację on-line.

Ja bym się tymi upławami nie przejmowała gdybym też miała jakieś globułki, ale akurat od poniedziałku nic nie stosowałam. A tak mi pociekło, że miałam całą mokrą wkładkę, bieliznę i jeszcze spodnie w kroku. No i ten ból pleców :/ Nie wiem, czy to nie od niewygodnego materaca na którym tu u rodziców śpię, bo jest miękki a ja w domu mam mega twardy i na takim lepiej mi się śpi. Pojadę do tego ginka na przegląd, niech sprawdzi co i jak. A do 17 będę leżeć i może mi przejdzie.

Powiem Wam - jak nie urok to sraczka. Jak siedzi człowiek na tyłku w domu to nic się nie dzieje, a jak pojedzie na takie zadupie jak to na którym teraz jestem to zaraz problemy ;)

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Martita jest ok termin :)
    Wczoraj chyba Ola, nie pamiętam, pisała, że ma genetyczne w 13t5d? Jakoś tak... To chyba jest za późno, dzieciaczek może być troszkę starszy albo po prostu duży i będzie już pomiarem przekraczał te widełki...
    ja też mam 13+5 ale do prenatalnych bierze się termin z OM.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 12:32

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry ! nie spałam pół nocy !
    odbierałam poród mojemu pieskowi :) jest to mała (nierasowa chichuaua)
    i potrzebowałą mojej pomocy , wszystko zaczęło się o 2 w nocy, niestety za puźno się obudziłam i sunia zdążyła urodzić pierwszego (to jej pierwsze pieski) i nie wiem czy nie wiedziała czy co się stało ale nie przegryzła tej błony i piesek się chyba udusił:( w każdym bądź razie nie żyje , potem drugi ;) wyszedł z tym już sobie poradziła ;) i ku mojemu zaskoczeniu wstaje rano po może 3 h snu a tu dwa pieski ;) czyli jeszcze jednego musiłą sama urodzić jak ja już spałam ;) jeden grubasek niesamowity , drugi skolei malutki chudziutki , torchę się martwie o niego , niestety musiałam pojehać do pracy i w domu bede dopiero o 17 :(

muminka83, Kajola, Est lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) uspokoiłam się :) co do płci to spokojnie do tego podchodzę, bo w zasadzie mi wszystko jedno i w sumie mogę nawet dowiedzieć się podczas porodu :)

jakiś czas temu pisałyście o wyprawce. i teraz pytanko (sorki, że tak ciągle wypytuje :D )

chodzi tylko o ubranka czy o gadżety też? tzn termometry, wanienki i tak dalej? bo ja się zastanawiam kiedy to wszystko kupować? czy na raty czy iść i wszystko na raz? Jeny ja się w ogóle w tym nie orientuje :/
    bo planuje remont małego pokoju tak aby przystosować go na potrzeby Malucha ale nie wiem czy tą wyprawkę po remoncie czy przed? Już zgłupiałam..

dqprwn15leplej5m.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    dzień dobry ! nie spałam pół nocy !
    odbierałam poród mojemu pieskowi :) jest to mała (nierasowa chichuaua)
    i potrzebowałą mojej pomocy , wszystko zaczęło się o 2 w nocy, niestety za puźno się obudziłam i sunia zdążyła urodzić pierwszego (to jej pierwsze pieski) i nie wiem czy nie wiedziała czy co się stało ale nie przegryzła tej błony i piesek się chyba udusił:( w każdym bądź razie nie żyje , potem drugi ;) wyszedł z tym już sobie poradziła ;) i ku mojemu zaskoczeniu wstaje rano po może 3 h snu a tu dwa pieski ;) czyli jeszcze jednego musiłą sama urodzić jak ja już spałam ;) jeden grubasek niesamowity , drugi skolei malutki chudziutki , torchę się martwie o niego , niestety musiałam pojehać do pracy i w domu bede dopiero o 17 :(

Lubię wszystko oprócz tego pieska :(

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• paola87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    ja też mam 13+5 ale do prenatalnych bierze się termin z OM. Tak mi tłumaczyła ginka. Czy są tu dziewczyny z Poznania i maja może prenatalne na Polnej?
    Ja miałam na początku termin na 12t4d i gin powiedział żeby wcześniej, bo może być u mnie starszy, a lepiej zrobić za wcześnie i najwyżej powtórzyć niż za późno. Myślę, że tu nie chodzi o wiek z OM, bo przecież jest wskazane konkretnie, że dziecko musi mieć od do cm, a to zależy od tego jak rośnie i jaki jest prawdziwy wiek, a nie OM.

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu ja od czasu do czasu miewam takie bardziej wodniste upławy, ale nigdy nie wzięłam tego za coś niepokojącego. Oczywiście skonsultuj to i daj potem znać, co powiedział lekarz.
    A powiedz mi jeszcze, Ty jakieś globulki stosujesz profilaktycznie od czasu do czasu, czy bierzesz je codziennie, bo tak zalecił lekarz?

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • 26Asia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita ja mam zamiar kupować wyprawkę już po remoncie, żeby sobie od razu układać, coś drobnego jak trafi się promocja pewnie kupię, ale wanienkę łóżeczko już po remoncie. Ekipę remontową mamy umówioną na koniec listopada dopiero:/ ale nie było wcześniejszych terminów. Więc po świętach zacznę już pranie i układanie :)
    Ja USG prenatalne mam 3 września i to będzie 12 tc chciałam troszkę później, ale nie było wolnych terminów :/

Martita88 lubi tę wiadomość

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola u mnie póki co dzidziuś zawsze młodszy. O kilka dni wiec może będzie dobrze :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Dzięki dziewczyny :) uspokoiłam się :) co do płci to spokojnie do tego podchodzę, bo w zasadzie mi wszystko jedno i w sumie mogę nawet dowiedzieć się podczas porodu :)

jakiś czas temu pisałyście o wyprawce. i teraz pytanko (sorki, że tak ciągle wypytuje :D )

chodzi tylko o ubranka czy o gadżety też? tzn termometry, wanienki i tak dalej? bo ja się zastanawiam kiedy to wszystko kupować? czy na raty czy iść i wszystko na raz? Jeny ja się w ogóle w tym nie orientuje :/
    bo planuje remont małego pokoju tak aby przystosować go na potrzeby Malucha ale nie wiem czy tą wyprawkę po remoncie czy przed? Już zgłupiałam..
    Ja będę powoli zbierać te dziecięce "gadżety" ;) Te większe typu łóżeczko, wanienka to zostawię na koniec. Ja mam termin na 3 marca, więc wypadałoby mieć już wszystko w styczniu i być przygotowanym. Tylko ten grudzień i styczeń to taki trochę problematyczny okres, bo grudzień okres przedświąteczny, wiecie co się wtedy dzieje, a styczeń to samo plus jeszcze nie wiem jak się już wtedy będę czuła, a chciałabym żeby zakupy były przyjemnością, a nie szybko szybko bo mi słabo ;) No i nie wiem w końcu kiedy mam to do reszty ogarnąć...

• paola87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Paola u mnie póki co dzidziuś zawsze młodszy. O kilka dni wiec może będzie dobrze :)
    A jak tak to lepiej nawet że masz tak późno, Maluch będzie większy i zobaczysz jak fika w brzuchu ;)
    U mnie owulacja była gdzieś w 11 dc więc jest starszy :)

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia też tak zrobię :)

Paola, ale w styczniu mogą być wyprzedaże :D

dqprwn15leplej5m.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola, dzięki, że pytasz. Dzisiaj lepiej. Wczoraj nie brałam nospy bo nie mam, mój lekarz nie za bardzo lubi. Zastanawiam się czy ten ból mogł mieć związek z zaparciem...albo z tym, że przez pól dnia siedzialam w meeega halasie i bylam juz tak poirytowana, ze bylam na skraju wytrzymalości psychicznej. W kazdym razie jak wstałam to pobolewało, ale na pewno jelita, udało mi sie załatwić i jest ok :)

Co do prenatalnych to ja też mam 03.09. i to będzie 11t6d. I zastanawiałam się z kolei czy to nie za wcześnie...ale chyba nie. Zobaczymy jeszcze jutro jak bejbik się rozwija, ile ma cm.

o1483e5e2gt7h77w.png
‹‹ 363 364 365 366 367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ