X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Moją koleżanką w ciąży ZUS odwiedził. Ale właśnie miała L4 leżące. Była w domu, także wszystko okej. Wtedy była w 30 tyg ciąży.
    W 30 tygodniu jeszcze robia nalot?!? To co oni by chcieli zeby do porodu chodzic... wiadomo ze w 30 tygodniy to juz ledwo sie czlowiek toczy

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaagaaatka wrote:
    A wiecie co? Wczoraj wyczytałam, że L4 chodzące wcale nie oznacza, że można się swobodnie przemieszczać. Możesz wyjść z domu, ale TYLKO do apteki , na badania oraz niezbędne zakupy (o ile nie może ktoś inny zrobić ich za Ciebie) - wszystko to musisz mieć pokwitowane paragonem czy zaświadczeniem na wypadek, gdyby kontrola nie zastała Cię w domu. Chory kraj i paranoja.
    To załóżmy kierowca zawodowy łamie rękę, dostaję L4 z "2" i nie może wyjść nawet na spacer :D

To zależy jakie masz l4. I jaki symbol od ginekologa masz wpisany.
    Czasem kobieta pracuje w warunkach zagrażających - więc chyba zrozumiałe że nie będzie w domu siedzieć.
    Jeśli lekarz zaznaczy że leżące to się zgodzę jeśli inaczej to nie ma czego się bać. Więc spokojnie

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo, tym bardziej to był szok!!!! Wydaje mi się, że jej zajebisty pracodawca jej to zafundował!!!! Każdy pracodawca może zażądać sprawdzenia pracownika... :-/

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka jak była w ciąży to lekarz wystawiał jej zwolnienia co dwa tygodnie i jej mówił, że takiego zwolnienia ZUS nie skontroluje, bo jest za krótkie na całą procedurę kontroli.

dqprwn15leplej5m.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za osiol... dobrze, ze byla w domu, to uniknela tlumaczen

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • 26Asia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a na ile wystawia Wam lekarz zwolnienia? bo właśnie od pracodawcy słyszałam, że powinny być na 2 tygodnie, a ja mam od wizyty do wizyty czyli prawie miesiąc

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie u mnie w pracy jak dziewczyny przynoszą to są na miesiąc albo właśnie prawie miesiąc. Rekordzistka przyniosła na 3 miesiące ale to było szpitalne więc się nie liczy :P bo zus chyba do szpitala nie zachodzi :)

dqprwn15leplej5m.png
  • aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminka no właśnie piszę o L4 chodzącym...

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaagaaatka wrote:
    Muminka no właśnie piszę o L4 chodzącym...

To musiało być na prośbę pracodawcy. Choć czasem sprawdzają zasadność l4.
    Czasem niektórzy oszukują i celowo naciągają Państwo. Choć ja uważam że jak jest furtka w prawie to trzeba korzystać z tego.

Taki nasz kraj. W Polsce to można ale nerwicy się nabawić.

Martita88 lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zacznę "pracować " 28 września. Pierwszy dzień praktyk. Po tym plamieniu zastanawiam się nad dziekanką a z drugiej strony zostało tylko pół roku. Mam jeszcze dwa tygodnie na zastanowienie

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te kontrole też dotyczą osób które są świeżo zatrudnione lub otwierają firmę a nagle L4.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • edyś Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, ze z dziewczyn, ktore sa na l4 jeszcze zadna nie miala kontroli ?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie słyszałam, aby któraś przyszła mamusia z mojego otoczenia miała kontrolę. Sama dostaję L4 na 3 tygodnie, bo co 3 tyg wizytuję mojego lekarza prowadzącego :)

Mojej koleżance tak się poszczęściło: otwierała własną firmę - sprowadzała ciuchy z Anglii i sprzedawała je na allegro. Po miesiącu dowiedziała się, że jest w ciąży (nie planowała jej). Jej księgowa doradziła jej, żeby zapłaciła sobie jakąś tam najwyższą składkę (nie znam się na tym dokładnie). Popracowała jeszcze miesiąc, czy dwa i potem do końca ciąży, czy rok po urodzeniu dostawała coś około 6tysięcy! Nie wiem czy bajkę mi sprzedała, ale mówiła wiarygodnie.

She86 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina mówiła prawdę, ale teraz ZUS kontroluje wszystkie wysokie zasiłki z działalności i mało kto dostaje teraz takie pieniądze.. a od stycznia jeszcze lepiej bo całkiem ukrócili takie możliwości, bo zmienili ustawę. Oczywiście na niekorzyść wszystkich przedsiębiorców...

dqprwn15leplej5m.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze wzgledu na moja prace od pierwszej ciazy, co ciaze jestem na L4 od poczatku i jeszcze nigdy kontroli nie mialam i odpukac mam nadzieje, ze nie bede miec :P
    Zreszta chyba widza ze to juz moja 4 ciaza :/

Dziewczyny mam do was pytanie, w szczegolnosci do tych ktore mialy zakladany w poprzednich ciazach krazek lub szewek... Co wedlug Was jest lepsze??

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Ja jeszcze nie słyszałam, aby któraś przyszła mamusia z mojego otoczenia miała kontrolę. Sama dostaję L4 na 3 tygodnie, bo co 3 tyg wizytuję mojego lekarza prowadzącego :)

Mojej koleżance tak się poszczęściło: otwierała własną firmę - sprowadzała ciuchy z Anglii i sprzedawała je na allegro. Po miesiącu dowiedziała się, że jest w ciąży (nie planowała jej). Jej księgowa doradziła jej, żeby zapłaciła sobie jakąś tam najwyższą składkę (nie znam się na tym dokładnie). Popracowała jeszcze miesiąc, czy dwa i potem do końca ciąży, czy rok po urodzeniu dostawała coś około 6tysięcy! Nie wiem czy bajkę mi sprzedała, ale mówiła wiarygodnie.

Tak to prawda.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• agu88sia Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy to prawda że to zwolnienie jest 100% płatne a nie jak pozostałe 80% czy ktoś mi głupot nagadał?

f2w3lhb84sr8k5fi.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Dziewczyny piękne brzuszki :) Jeśli chodzi o zwolnienie to miałam zamiar pracować dłużej ale jak się dowiedziałam w 7 tyg o torbieli to się wystraszyłam i napisałam do swojego szefa że jestem ostatni tydzień w pracy. Zresztą po poronieniu jakoś spokojniej mi w domu. Pracuje w księgowości i juz od jakiegoś czasu przyuczałam koleżankę :)

Renka ja też w ksiegowości, powiedziałam o ciąży szefowej już w lipcu, zaraz jak się dowiedziałam, ale poki co miałyśmy dwie praktykantki, ale od worku przychodzi stazystka i będe ją przyuczać :]

Renka88 lubi tę wiadomość

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• 26Asia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agu88sia wrote:
    A czy to prawda że to zwolnienie jest 100% płatne a nie jak pozostałe 80% czy ktoś mi głupot nagadał?
    zwolnienie ciążowe jest 100 %

agu88sia lubi tę wiadomość

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znam tez osobe, ktora robila ten przekret z dzialalnoscia, z tym, ze ona zalozyla firme tylko po to, aby wyludzic zasilek. Niestety przez takie osoby, uczciwe matki od stycznia 2016 dostana w dupe... ja jestem na umowie, wiec mnie to nie dotyka, no ale...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 14:35

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
‹‹ 390 391 392 393 394 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ