Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Magda lena wrote:Moją koleżanką w ciąży ZUS odwiedził. Ale właśnie miała L4 leżące. Była w domu, także wszystko okej. Wtedy była w 30 tyg ciąży.
-
aaagaaatka wrote:A wiecie co? Wczoraj wyczytałam, że L4 chodzące wcale nie oznacza, że można się swobodnie przemieszczać. Możesz wyjść z domu, ale TYLKO do apteki , na badania oraz niezbędne zakupy (o ile nie może ktoś inny zrobić ich za Ciebie) - wszystko to musisz mieć pokwitowane paragonem czy zaświadczeniem na wypadek, gdyby kontrola nie zastała Cię w domu. Chory kraj i paranoja.
To załóżmy kierowca zawodowy łamie rękę, dostaję L4 z "2" i nie może wyjść nawet na spacer
To zależy jakie masz l4. I jaki symbol od ginekologa masz wpisany.
Czasem kobieta pracuje w warunkach zagrażających - więc chyba zrozumiałe że nie będzie w domu siedzieć.
Jeśli lekarz zaznaczy że leżące to się zgodzę jeśli inaczej to nie ma czego się bać. Więc spokojnie -
aaagaaatka wrote:Muminka no właśnie piszę o L4 chodzącym...
To musiało być na prośbę pracodawcy. Choć czasem sprawdzają zasadność l4.
Czasem niektórzy oszukują i celowo naciągają Państwo. Choć ja uważam że jak jest furtka w prawie to trzeba korzystać z tego.
Taki nasz kraj. W Polsce to można ale nerwicy się nabawić.
Martita88 lubi tę wiadomość
-
A ja zacznę "pracować " 28 września. Pierwszy dzień praktyk. Po tym plamieniu zastanawiam się nad dziekanką a z drugiej strony zostało tylko pół roku. Mam jeszcze dwa tygodnie na zastanowienie
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Ja jeszcze nie słyszałam, aby któraś przyszła mamusia z mojego otoczenia miała kontrolę. Sama dostaję L4 na 3 tygodnie, bo co 3 tyg wizytuję mojego lekarza prowadzącego
Mojej koleżance tak się poszczęściło: otwierała własną firmę - sprowadzała ciuchy z Anglii i sprzedawała je na allegro. Po miesiącu dowiedziała się, że jest w ciąży (nie planowała jej). Jej księgowa doradziła jej, żeby zapłaciła sobie jakąś tam najwyższą składkę (nie znam się na tym dokładnie). Popracowała jeszcze miesiąc, czy dwa i potem do końca ciąży, czy rok po urodzeniu dostawała coś około 6tysięcy! Nie wiem czy bajkę mi sprzedała, ale mówiła wiarygodnie.She86 lubi tę wiadomość
-
Karolina mówiła prawdę, ale teraz ZUS kontroluje wszystkie wysokie zasiłki z działalności i mało kto dostaje teraz takie pieniądze.. a od stycznia jeszcze lepiej bo całkiem ukrócili takie możliwości, bo zmienili ustawę. Oczywiście na niekorzyść wszystkich przedsiębiorców...
-
Ja ze wzgledu na moja prace od pierwszej ciazy, co ciaze jestem na L4 od poczatku i jeszcze nigdy kontroli nie mialam i odpukac mam nadzieje, ze nie bede miec
Zreszta chyba widza ze to juz moja 4 ciaza
Dziewczyny mam do was pytanie, w szczegolnosci do tych ktore mialy zakladany w poprzednich ciazach krazek lub szewek... Co wedlug Was jest lepsze??
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Karolina@ wrote:Ja jeszcze nie słyszałam, aby któraś przyszła mamusia z mojego otoczenia miała kontrolę. Sama dostaję L4 na 3 tygodnie, bo co 3 tyg wizytuję mojego lekarza prowadzącego
Mojej koleżance tak się poszczęściło: otwierała własną firmę - sprowadzała ciuchy z Anglii i sprzedawała je na allegro. Po miesiącu dowiedziała się, że jest w ciąży (nie planowała jej). Jej księgowa doradziła jej, żeby zapłaciła sobie jakąś tam najwyższą składkę (nie znam się na tym dokładnie). Popracowała jeszcze miesiąc, czy dwa i potem do końca ciąży, czy rok po urodzeniu dostawała coś około 6tysięcy! Nie wiem czy bajkę mi sprzedała, ale mówiła wiarygodnie.
Tak to prawda. -
Renka88 wrote:Dziewczyny piękne brzuszki
Jeśli chodzi o zwolnienie to miałam zamiar pracować dłużej ale jak się dowiedziałam w 7 tyg o torbieli to się wystraszyłam i napisałam do swojego szefa że jestem ostatni tydzień w pracy. Zresztą po poronieniu jakoś spokojniej mi w domu. Pracuje w księgowości i juz od jakiegoś czasu przyuczałam koleżankę
Renka ja też w ksiegowości, powiedziałam o ciąży szefowej już w lipcu, zaraz jak się dowiedziałam, ale poki co miałyśmy dwie praktykantki, ale od worku przychodzi stazystka i będe ją przyuczać :]Renka88 lubi tę wiadomość
Natalia27.03.2016
-
Znam tez osobe, ktora robila ten przekret z dzialalnoscia, z tym, ze ona zalozyla firme tylko po to, aby wyludzic zasilek. Niestety przez takie osoby, uczciwe matki od stycznia 2016 dostana w dupe... ja jestem na umowie, wiec mnie to nie dotyka, no ale...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 14:35