X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryjkek wrote:
    Dokładnie! Ja mam jeszcze bardziej problematyczną sytuację, bo dopiero zaczynam pracę. Ale co miałam zrobić?! Pracowałam przez sześć lat i akurat teraz byłam dwa miesiące na bezrobotnym. Pomyślałam, że to nie fair, że nie będę miała macierzyńskiego. Wcześniej dużo pracowałam i uważam, że należy mi się coś od państwa. Też wolałabym mieć stabilną sytuację, ale co zrobić. Muszę teraz kłamać i kombinować, żeby nikt nie zauważył, że jestem w ciąży. Dla mnie ta sytuacja też nie jest komfortowa :(

A.Kasia. Ja ostatnio mam mega ochotę na zupę jarzynową mojej babci. Niestety babcia zmarła pół roku temu a nikt nie potrafi zrobić takiej jarzynowej jak ona. Wszystkie warzywa były świeżo zerwane z ogródka, doskonale doprawione.. Ehh.. zjadłabym chyba cały gar ;)

Nie musisz kłamać. Jesli masz umowę próbną na co najmniej 3 msc to już jesteś chroniona i muszą ci przedłużyć umowę do czasu rozwiązania. Obowiązek pracodawcy nie obowiązuje w temacie jeśli umowę dał ci próbną na miesiąc i w tym czasie ty będziesz chciała obwieścić mu ciążę.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po drugie pracodawca nie może odmówić pracy kobiecie starającej się o nią tylko dlatego że jest w ciąży. Byłaby to jawna dyskryminacja jednak oni najczęściej wtedy stwierdziliby brak kwalifikacji.

ryjek a ty zamierzasz potem tam wracać?

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cholera. Wróciłam parę minut z apteki i sklepu.
    W aptece zostawiłam 70 zł. Masakra. Za globulki tyle i krem.
    Dziś mam ochotę na owsiankę - więc sobie ją zajadam. Dziwne to o tyle że nie lubię owsianki bleee no ale cóż ta mi smakuje :P

Na obiadek dziś chciałam zrobić taki obiadek dzieciństwa. Kotlecik , mizeria i ziemniaczki. Mniam Mniam

kleo2426 lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donoszę, że jajecznica na pomidorach była świetnym pomysłem do czasu jej skonsumowania. Ale mnie teraz mdli :/

A co do L4 i ogólnie samej pracy to czytając Wasze posty jestem szczęśliwa, że w porę odeszłam z firmy. Chociaż stres związany ze zwolnieniem i poinformowaniem szefa mnie tym razem opuścił bo poprzednio musiałam się od prezesa nasłuchać jak to baby od razu po zapłodnieniu lecą na L4 a lekarze na nic nie patrzą i wypisują zwolnienia jak leci.

Nie muszę chyba mówić jak przyjemnie mi się tego słuchało podczas gdy od 6 tygodnia ciąży byłam na podtrzymaniu, miałam okropne bóle brzucha takie, które uniemożliwiały mi wykonywanie codziennych czynności a co dopiero pracę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Cholera. Wróciłam parę minut z apteki i sklepu.
    W aptece zostawiłam 70 zł. Masakra. Za globulki tyle i krem.
    Dziś mam ochotę na owsiankę - więc sobie ją zajadam. Dziwne to o tyle że nie lubię owsianki bleee no ale cóż ta mi smakuje :P

Na obiadek dziś chciałam zrobić taki obiadek dzieciństwa. Kotlecik , mizeria i ziemniaczki. Mniam Mniam

dziękuję za pomysł na obiad :)
    narobiłam sobie smaka na ziemniaczki mizerie i jajko sadzone :P

muminka83 lubi tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Donoszę, że jajecznica na pomidorach była świetnym pomysłem do czasu jej skonsumowania. Ale mnie teraz mdli :/

A co do L4 i ogólnie samej pracy to czytając Wasze posty jestem szczęśliwa, że w porę odeszłam z firmy. Chociaż stres związany ze zwolnieniem i poinformowaniem szefa mnie tym razem opuścił bo poprzednio musiałam się od prezesa nasłuchać jak to baby od razu po zapłodnieniu lecą na L4 a lekarze na nic nie patrzą i wypisują zwolnienia jak leci.

Nie muszę chyba mówić jak przyjemnie mi się tego słuchało podczas gdy od 6 tygodnia ciąży byłam na podtrzymaniu, miałam okropne bóle brzucha takie, które uniemożliwiały mi wykonywanie codziennych czynności a co dopiero pracę.

Bezczelny. Baba jest na trawie i nazywa się Babka lancetowata. Kretyn. Oni by chcieli by tylko na nich pracować a właśnie dzięki takiej babie ma kasę bo ta baba na niego pracuje a nie on. On siedzi i pierdzi w stołek i wydaje mu się że Bóg. Jak mnie irytują tacy szefowie. Po takim zdaniu spokojnie bym powiedziała że ja właśnie jestem taką baba i zamierzam nawet iść na macierzyńskie i wychowawcze i by się bujał a tego samego dnia dostarczyłabym mu l4 :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, muszę przyznać, że po powrocie ze szpitala mam strasznie ciężkie dni - tak jakby mnie te wszystkie objawy ciążowe (prócz wymiotów) dopiero dopadły.. czyżby to sprawka progesteronu w lekach, które przyjmuję...????
    Wczoraj zwyczajnie zapomniałam wziąć tabletki na czas i miałam 3 godziny obsuwy, no i śluz od razu zrobił się koloru kawy z mlekiem :(

Zastanawiam się jak długo będę musiała je brać, do 8-go września na bank, bo wtedy mam wizytę kontrolną u gina - ciekawe co zadecyduje...

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka - no burak z niego straszny. Na szczęście już nie muszę się nim przejmować a co najciekawsze, po 7 miesiącach od mojego odejścia firma właśnie ogłasza upadłość. Byli za skąpi, żeby zatrudnić kogoś na moje miejsce, kontakty się pourywały, firmy pozrywały kontrakty no i trzeba zbierać zabawki. Był zbyt pewny siebie ten mój szef, a jak zabrakło mnie a mój współpracownik założył rodzinę i po narodzinach dziecka przestał rypać po 12h to nagle wielkie zdziwienie, że zysków nie ma.

Kofeinka - może tak być, że to przez syntetyczny progesteron. Niektóre kobiety bardzo źle na niego reagują :/ Staraj się brać tabletki na czas, jak już pisałam Oli najlepiej sobie przypomnienia w telefonie ustawić bo regularność i sttałe podtrzymywanie hormonu na poziomie jest bardzo ważne.

Pewnie po wykształceniu łożyska odstawią Ci tabsy, chociaż niektórzy lekarze każą brać dłużej. Ja w poprzedniej ciąży brałam duphaston 3x1 do samego porodu (26tc).

kofeinka lubi tę wiadomość

• Kajola Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)
    Witam się w II trymestrze :-D

Ja też od 6tyg jestem na zwolnieniu ale u mnie w pracy to normalne, od kierowniczki dostałam pozwolenie na pracę dopóki nic nie widać ;-p

A.Kasia, She86, krówka_muffka, Kate84 lubią tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff kofeinka kamień spadł mi z serca, bo ja wczoraj zapomniałam wziąść tabletek w południe i tak samo ta kawa z mlekiem, ale juz spokój. Brzuch mnie do tego bolał i kazalam tacie w nocy wypisać mi receptę na nospe forte

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny w weekend! Powiem Wam,że u mnie w domu była mała awaria. W czwartek popołudniu synek był u teściowej kilka godzin i wieczorem po powrocie do domu mówił,że go brzuszek bolał..Zaczął wymiotować(jak za pierwszym razem wymiotował, to widziałam kawałki papryki, pozwijany pomidor i na bank pieczarki). Całą noc miałam z głowy- wymiotował chyba z 7-8 razy..ja mega zestresowana,że przyniósł jakąś jelitówkę..całą noc się zrywałam jak tylko się ruszył..pił wodę, wodą zwracał.No ja już zapomniałam co to nieprzespane noce.Rano wstał po 6- ja wyglądałam jak zombie. Rano herbatka ciepła, później kleik ryżowy - i znowu powtórka, tak mi go wymęczyło. Popołudniu po zjedzeniu zupki ryżowej na rosołku- wreszcie się przyjęło. Teraz mam sytuację opanowaną,ale się strachu najadłam. Oczywiście nie winię teściowej- na pewno kobieta nie chciała źle...A dzisiaj już wracamy do siebie...
    Miłego dnia wszystkim :*

• RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, ja dziś pospałam sobie 40 minut dłużej niż zawsze i dopadł mnie okropny ból głowy ale kawka po śniadanku na pewno pomoże. Od 7 rano jak obudziłam się do toalety to spałam ciągle z ręką położoną na podbrzuszu, a od wczorajszej wizyty mam jeszcze lepszy humor niż ostatnio:) Ja dziś na obiadek majstruje leczo bo taka ochotka mnie złapała ostatnio:D

muminka83 lubi tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Marlena Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny :-)
    Mam do Was pytanie bo mnoe niepokoi jedna rzecz... Ja chudne. Czy nie powinnam juz tyć? Dzis na wadze 54,8. Wczoraj 55,1. Przedwczoraj 55,3 i tak spada... Od paru dni. Czyzby bylo zle i to dlatego??? Ale sie martwie :-(

[*] Arek - 19.01.2014

3i499vvjojbctpry.png

9ewnugpjmowidtwe.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    Cześć dziewczyny, muszę przyznać, że po powrocie ze szpitala mam strasznie ciężkie dni - tak jakby mnie te wszystkie objawy ciążowe (prócz wymiotów) dopiero dopadły.. czyżby to sprawka progesteronu w lekach, które przyjmuję...????
    Wczoraj zwyczajnie zapomniałam wziąć tabletki na czas i miałam 3 godziny obsuwy, no i śluz od razu zrobił się koloru kawy z mlekiem :(

Zastanawiam się jak długo będę musiała je brać, do 8-go września na bank, bo wtedy mam wizytę kontrolną u gina - ciekawe co zadecyduje...

Kofeinko, ja brałam progesteron przez 1.5 miesiąca i czułam się na prawdę fatalnie. Brak apetytu, wieczne mdłości, senność, burza hormonalna. A jak przychodziła pora, kiedy miałam wsiąść do ust tabletkę to chciało mi się płakać. Dlatego to normalne, że tak zareagowałaś. Kiedy mojej gin powiedziałam, że nie poznaję swojego organizmu i tego co się ze mną dzieje to mi powiedziała: "bardzo dobrze, tzn, że tabletki działają".
    Łączę się z Tobą w bólu, bo wiem co przeżywasz :*

kofeinka lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

Miałam rano wizytę, która miała mnie uspokoić a tylko pogorszyło moje lęki o ciąże.

Dzidzia rośnie ma 21,6 mm i dalej usg wykazuje że jest o 3 dni młodsza niż wynikałoby z OM. Serduszko przyspieszyło do 170 bpm.

Pojawił się krwiak i drugi albo się pojawia albo wchłania bo tylko cień było widać.

Odkleja się kosmówka! To mnie mocno martwi.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena myślę że nie są to znaczne zmniejszenia, jeszcze sobie przytyjesz don't worry :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • edyś Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie wszystkie :)
    Marlena, gdzieś ostatnio widziałam - choć nie czytałam uważnie, że spadek masy ciała powinien być sygnałem do zareagowania. Jeśli jesz normalnie, nie wymiotujesz, to wydaje mi się, że nie powinnaś tak tracić na wadze. Z drugiej jednak strony piszą, że utrata kilogramów w pierwszym trymestrze to normalne zjawisko. Najlepiej poradź się lekarza.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:
    Dzień dobry,

Miałam rano wizytę, która miała mnie uspokoić a tylko pogorszyło moje lęki o ciąże.

Dzidzia rośnie ma 21,6 mm i dalej usg wykazuje że jest o 3 dni młodsza niż wynikałoby z OM. Serduszko przyspieszyło do 170 bpm.

Pojawił się krwiak i drugi albo się pojawia albo wchłania bo tylko cień było widać.

Odkleja się kosmówka! To mnie mocno martwi.

Kochana krwiaki w ciąży to nic złego, jeżeli będziesz brała leki przepisane przez lekarza i dużo odpoczywała. Ja też miałam krwiaka, który pojawił się w 6tc, a w 8tc nie było już po nim śladu. Oszczędzaj się i sytuacja powinna się poprawić.

A.Kasia lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    Czesc Dziewczyny :-)
    Mam do Was pytanie bo mnoe niepokoi jedna rzecz... Ja chudne. Czy nie powinnam juz tyć? Dzis na wadze 54,8. Wczoraj 55,1. Przedwczoraj 55,3 i tak spada... Od paru dni. Czyzby bylo zle i to dlatego??? Ale sie martwie :-(

Nic się nie martw, ja też chudnę. Metabolizm w ciąży bardzo przyspiesza, więc na początku waga może lecieć w dół. Tak jak mówi Renka, jeszcze sobie przytyjesz ;)

Polin - czy lekarz dał Ci jakieś konkretne wskazania? Masz leżeć? 3 dni różnicy względem OM to żadna różnica i może wynikać z wielu czynników. A może z niczego też nie wynikać i wyrównać się za jakiś czas. Mój maluch aż do 12 tyg był większy o tydzień, teraz już wiek idealnie pokrył się z owulacją.

Kilka dziewczyn na forum też zmaga/zmagało się z krwiakami, ode doradzą Ci na pewno najlepiej. Ja mogę powiedzieć tylko, żebyś dbała o siebie i dużo odpoczywała a przede wszystkim była dobrej myśli :*

• polin Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam nic dźwigać, nie przemęczać się, nie stresować, starać się odpoczywać jak najwięcej. Dostałam receptę na D...phaston.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
‹‹ 395 396 397 398 399 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ