X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Hej, jestem z powrotem, mam nadzieje ze tym razem niczego nie pomieszaja ;) ale dowiedzialam sie o bezplatnym progeamie badania maloplytkowosci. Nazywa sie to prevfnait. I projekt jest orowadzony przez instytut hematologii.
    Wlasnie zaczelam sie zastanawiac czy nie skorzystac dla bezoieczenstwa dziecka ?

Ja robilam ostatnio badanie w ramach tego programu. Pobieraja dwie probki krwi jak na normalna morfologie, nie trzeba byc na czczo. Wynik przyszedl mi po tygodniu na e-mail.
    Moja ginekolog mi polecila to badanie. Mowila, ze jesli przy pierwszej ciazy nie bylo problemu i dziecko urodzilo sie zdrowe tzn. bez maloplytkowosci to przy kolejnym dziecku tez nie powinno sie nic takiego dziac, ale nie zaszkodzi sprawdzic. Tym bardziej, ze badanie jest bezplatne.

ksanka lubi tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola u mnie dawalismy 100zl za zapowiedzi...

Co do ruchow malenstwa to jakies 3 dni temu jak kucnelam i przygniotlam brzuch to poczulam lekkie ruchy (chyba mu ciasno sie zrobilo), a dzisiaj po sniadaniu tez cos mnie lekko musnelo i to troche nad blizna od cc wiec jestem pewna, ze to dzidzia, a nie jelita...

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Mam pytanie całkiem nie na temat, jak myślicie: idziemy dzisiaj spisywać protokół ślubny, w mojej parafii, mam dać coś księdzu na zapowiedzi? I ile mu dać teraz wogole?
    Olu my dawalismy 50 zl w męża parafii, w moim kościele gdzie braliśmy ślub, dostali 300 zł za mszę plus nowe kwiaty na oltarz. Na zapowiedzi nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2015, 11:18

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Est Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka, ja po prostu dokładnie myję owoce. I też często wyciskamy sobie soczki.

Aleksandra, my coś tam dawalismy na zapowiedzi ale już nie pamiętam ile. Chyba niedużo.

ksanka lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Mam pytanie całkiem nie na temat, jak myślicie: idziemy dzisiaj spisywać protokół ślubny, w mojej parafii, mam dać coś księdzu na zapowiedzi? I ile mu dać teraz wogole?

Ja 6 lat temu dawalam 100.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Coś jest ze mną nie tak - oglądam masterchef i płaczę jak bóbr bo ktoś dostał fartucha ..... chore :P

Ja tez płaczę na wszystkich programach czy na olimpiadzie haha gdy ktoś wygra

kofeinka, Mietka 30:), muminka83 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_life wrote:
    Ja tez płaczę na wszystkich programach czy na olimpiadzie haha gdy ktoś wygra

Ha ha ha ha ja mam to samo, a ostatnio doszło nawet do tego, że zaczynam płakać zupełnie bez powodu, a mąż od razu "co sie dzieje?" a ja "nic... tak jakoś..."

Love_life, muminka83 lubią tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• Love_life Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusiakp wrote:
    Witam w 16 tygodniu :) Wczoraj wieczorem poczułam pierwsze ruchy, córeczka pięknie do mnie stukała :-D

Ojjj zazdroszczę!

• arien Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dochodzę do wniosku, że kobiety w ciąży są zdecydowanie niezrównoważone. Ja Was wszystkie przebije bo ostatnio zaczęłam ryczeć...podczas seksu. I o ile czasem płacz przy orgazmie jest normalny to to z orgazmem nie miało nic wspólnego.

muminka83, kofeinka, Love_life, aaagaaatka, Kajola, karlik, d'nusia, Martita88 lubią tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez poproszę dzisiaj o kciuki!
    wizytka o 15:)
    liczę na prenatalne, ale może być dzidzia za malutka jak u Kofeinki...

kleo2426, edyś, A.Kasia, muminka83, kofeinka, Love_life, Kajola, Mietka 30:), She86, d'nusia, Kate84, Madzialena90, krówka_muffka lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:

Trzymam :)

• Love_life Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:

My daliśmy 1000zl ale to pewnie jest osobista sprawa jak kto uwaza ja uwielbiam naszego księdza i wiedziałam że uczyni nasz dzień wyjątkowym :)

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ze nam będzie udzielał ślubu ksiądz z innej parafii, wiec dziś przy protokole mam dać jakaś kasę?

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko to było od razu na kwiaty no i za to ze odprawił nasza msze.u męża w parafii na zapowiedzi nic nie daliśmy.

• Love_life Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy próbę w przeddzień ślubu i wtedy mu daliśmy. To chyba na zapowiedzi się nie daje przynajmniej u nas. My daliśmy temu co nam udzielał ślubu. Zresztą może w każdej parafii jest inaczej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2015, 11:46

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też dawaliśmy na próbie. Kwiaty kupowaliśmy sami, bo nikt nie miał w ten dzień ślubu. Też wyszło koło 1000 za kwiaty.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Tylko ze nam będzie udzielał ślubu ksiądz z innej parafii, wiec dziś przy protokole mam dać jakaś kasę?
    Narzeczony niech da w swojej parafii jak pójdzie zanieść karteczkę z zapowiedziami.

A reszta w przed dzień ślubu, myślę, że tak będzie okej :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:

Trzymam mocno :) melduj jak już będziesz po wizycie :)

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• paola87 Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dawaliśmy za ślub 1200 zł, za spisanie protokołu 150 zł i 100 zł za zapowiedzi, taki cennik :) Oczywiście do tego osobno organista, kwiaty, to we własnym zakresie.
    Trzymam kciuki za wizyty :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    ksanka...ja po prostu myje owoce, chociaż podejrzewam, że tym sposobem żadnych pestycydów nie pozbywam się...ale nie wpadam w paranoje, bez przesady. A taki sok musi być przepyszny. Szkoda, że nie mam sokowirówki, chociaż znając mnie nie chciałoby mi się jej wyciągać, składać, myć, składać, chować. Ale ja leń śmierdzący jestem :/

Ola, my jak braliśmy ślub, to w mojej parafii zapowiedzi nie były płatne, a u mojego męza chyba 50 zł. W ogóle moja parafia to kościół akademicki i tam wszystko faktycznie jest "co łaska".
    Arien, ja owoce przerabiam w ilosciach hurtowych na wyciskarce wolnoobrotowej, dlatego wole potraktowac soda, zwlaszcza ze nie obieram niczego, nie zabiera to duzo czasu, jakies 2 minuty w wodzie z soda a puxniej tylko splukuje dzieki temu nie mam rewolucji. wczesniej zdarzalo mi sie ze po zwyklym umyciu pod woda np cytrusow dostawalam niestrawnosci lub bolu brzucha teraz juz nie.

U mnie ksiadz w ogole nie moeil o pieniadzach, ale i tak zrobilam przelew z darowixna na cele kultu na 2000. w zamian za to mialam piekna ceremonie, a datkowo dostalismy piekna biblie
    Ze zloconymi stronami i z watykanska dedykacja na beatyfikacje JP2.
    co do kwiatow organistow i koscielnych to nie mam pojecia bo wszystkim zajeli sie rodzice bo ja bylam na kontrakcie i wrocilam 48 godzin przed slubem z delegacji

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2015, 12:07

Est lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 491 492 493 494 495 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ