X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2015, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w pierwszym dniu II trymestru :D
    doczekałam się i ja :P

Wczoraj w nocy wrócił mój M, ale jak się okazuje w poniedziałek znowu jedzie mam już dość :(

Dzisiaj lecę znowu do przychodni mam nadzieje że już zrobią wszystko jak należy...guły.

Miłego dnia :)

baassiia, A.Kasia, Kate84, She86 lubią tę wiadomość

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:

Ja choruje na niedoczynność przewlekle, mam b. dobrego endokrynologa i ona zawsze chce TSH (ma byc poniżej 2 w ciąży) i FT4

Ja teraz też mam fajną lekarkę i to z nfz co się rzadko zdarza :) i dla niej tak samo tsh i ft4 jest najważniejsze :) no i Wit D3 bo cały czas mam ogromne niedobory.

dqprwn15leplej5m.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    A.Kasia :) fajny, no ale cena mega ;) będę miała argument, że ten który wybrałam wcale nie jest drogi :D
    dzięki

My musimy wszystko sami kupić od podstaw, może jak dobrze pójdzie to dostanę od bratowej jakieś kilka śpiochów i tyle :/
    Kofeinka co do wozkow to gdybysmy nie dostali to mielismy sie wybrac do czestochowy lub poraja bo tam sa producenci i mozna kupic wozki i dodatki duuuzo taniej...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oferta USG 3D/4D z pełną diagnostyka stanu płodu.

Witam serdecznie :)

Jeśli mogę chciałbym zająć Wam chwilkę :)

Powstała bardzo szlachetna akcja pomocy Maciuś walczy o życie, która utworzyła wydarzenie jakim jest Bazarek dla Maciusia.

Na licytacji pojawiła się oferta USG 3D/4D z pełną diagnostyka stanu płodu :)
    Można licytować wizytę która odbędzie się w "Vill-Med" W Giżycku u Dr Jarosława Leśniczaka.
    Pomagamy w ten sposób Maciusiowi, a przy okazji to wielka korzyść dla Naszej maleńkiej pociechy :)

Szczegóły oferty i link do licytacji:
    https://www.facebook.com/974773962544992/photos/gm.928954200514136/981813911840997/?type=1&theater

A oto strona bazarek Maciusia gdzie mieszczą się wszystkie licytacje:
    https://www.facebook.com/events/924899807586242/

Pozdrawiam :)

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybrałam wózek za 1600 złotych to już niby za drogo. Ale dziadek się na pewno dołoży na wózek dla pierwszego wnuczka /wnuczki. Wczoraj tata wysłał mnie do lekarza bo widział ze ciągle chodzę z chusteczkami. Mówi ze musze wziąść antybiotyk. Odpowiadam że na pewno żadnego antybiotyku. A on " no przestań jak krowa jest cielna to może jeść antybiotyk " no świetne porównanie :-D

Lula_w, kleo2426, A.Kasia, Martita88, Kajola, Kate84, Mietka 30:), kofeinka, muminka83, Gośśś lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • kamka Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam wybrany model mikrus starII lub roan marita i gdyby nie to ze dostalismy tego mikrusa to bysmy kupowali ktorys z ttch dwoch... No ale i tak ponad 1500 kazdy...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 21:44

• edyś Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Edyś tsh w ciąży zmienia się jak szalone a ft4 jeśli jest we właściwej wartości to jest ok :) mam potwierdzone przez dwóch endo :)
    A co do Twojego to ja bym go zmieniła, bo też miałam takiego co uważał, że 3,5 tsh jest w normie i to nie przez to nie mogłam przez rok zajść...
    Niestety, u mnie w miescie jest tylko 3 endo. Przy poczatku ciazy mialam okazje zmienic endo ale babka nie chciala mnie przyjac jak jej powiedzialam, ze sie juz u kogos lecze Jak sama powiedziala, nie byloby to w porzadku wobec kolezanki po fachu Jedyny ratunek dla mnie to wizyty prywatne w Kielcach lub leczenie na wlasna reke naturalnymi sposobami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 08:57

l22ncwa15v2ncszo.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień doberek w piąteczek. Dziś na 11.30 mam wizytę a rano dzwoniła Pani sekretarka mojej gin i mówiła że jeśli chcemy nagranie to mamy mieć nowego pen driva przy sobie. i Chyba nawet 3D będziemy mieć robione. Już się doczekać nie mogę aby zobaczyć mojego szkraba a filmik to chyba 100 razy dziennie będę oglądać :D

A.Kasia, d'nusia, Kajola, Kate84, Mietka 30:), anie93lica lubią tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Ja wybrałam wózek za 1600 złotych to już niby za drogo. Ale dziadek się na pewno dołoży na wózek dla pierwszego wnuczka /wnuczki. Wczoraj tata wysłał mnie do lekarza bo widział ze ciągle chodzę z chusteczkami. Mówi ze musze wziąść antybiotyk. Odpowiadam że na pewno żadnego antybiotyku. A on " no przestań jak krowa jest cielna to może jeść antybiotyk " no świetne porównanie :-D

Przybij tacie "piątkę" ode mnie (super gość)
    Wesoło masz z tatą :)

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nigdy nie miałam problemów z tsh, a w poprzedniej ciąży skakało i teraz znów zaczęło rosnąć. Poprzednio zanim dotarłam do sensownego endo poroniłam, a teraz ten nie miał wątpliwości, że od razu trzeba włączyć eutyrox. Za miesiąc mam znów powtórzyć tsh i zrobić ft4 i pojawić się do kontroli.I podobnie jak u Maritty mam duży niedobór D3.

Jagod ja również myślę o Tobie i mam nadzieję, że nie odzywasz się z braku netu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 09:07

kleo2426, muminka83 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a ja właśnie wróciłam z przychodni poprali kolejne 3 próbki krwi i tydzień na wynik mam czekać, nie ogarniam już tego. Mam nadzieję, że to tylko jakiś błąd w labo i z badaniami będzie wszytko ok.
    Zaraz jadę do szpitala zarejestrować się do tej poradni endokrynologicznej zobaczymy jaki termin mi wyznaczą. Kupiłam też witaminki Mama dha premium, bo omega optima nigdzie nie ma, przynajmniej w pobliskich aptekach
    ale te mają ponoć bardzo zbliżony skład.

• edyś Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 wrote:
    Ja też nigdy nie miałam problemów z tsh, a w poprzedniej ciąży skakało i teraz znów zaczęło rosnąć. Poprzednio zanim dotarłam do sensownego endo poroniłam, a teraz ten nie miał wątpliwości, że od razu trzeba włączyć eutyrox. Za miesiąc mam znów powtórzyć tsh i zrobić ft4 i pojawić się do kontroli.I podobnie jak u Maritty mam duży niedobór D3.

Jagod ja również myślę o Tobie i mam nadzieję, że nie odzywasz się z braku netu.
    Ja w zyciu nie uslyszalam, ze mam zbadac poziom wit. D w organizmie. A "lecze" sie sie od ok. 5 lat. Baaardzo duzo o hashi i niedoczynnosci dowiedzialam sie z ksiazki Izabelli Wentz. Niestety wszystkie badania, ktore powinno sie zrobic troche kosztuja :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 09:29

l22ncwa15v2ncszo.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w ciąży mam z nim spokój bo przynajmniej nie wciska mi leków dla zwierząt :-D ejj jak wy bierzecie ten zurawit, raz dziennie?

Kate84 lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleo2426 jeśli nawet tsh będzie podwyższone to na czas ciąży dostaniesz eutyrox i nic złego się nie będzie działo. Endo tłumaczył mi, że tak czasami się zdarza, że w ciąży tarczyca nie nadąża i trzeba jej pomóc. Dwa miesiące po poronieniu bez brania leków tsh spadło mi z 3,2 do 1,9. A poroniłam najprawdopodobniej z powodu wad zarodka, najprawdopodobniej bo nie robiłam badań genetycznych, a histopatologia nic nie wykazała.

1usai09khne0c7t3.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj u lekarza byłam robił USG przez brzuch i ten sprzęt jakiś specjalnie super nie jest. W każdym razie pan dr nie widział żadnego krwiaka ani odklejającej się kosmówki - na razie przyjmuję to z wielką niepewnością i czekam na wizytę u swojej gin 21.09 po drodze 17.09 mam wizytę na USG w przychodni przy szpitalu to się upewnię jak sytuacja wygląda.

W każdym razie dzidzia ma 38,01 mm serduszko bije ale nie wiem ile na min. bo sprzętu takiego gin nie ma.

Machało rączkami, widziałam stópki.

Lekarz mówi, że na 75% będzie chłopak ale jeszcze tego do głowy sobie nie biorę bo jednak to zdecydowanie za wcześnie i dziewczynce tez coś między nogami może wystawać:)

d'nusia, Kajola, She86 lubią tę wiadomość

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyś D3 odpowiada za regulację ok 200 procesów w organiźmie i niektórzy lekarze nawet mówią o niej, że to taki "nieoficjalny hormon". Generalnie jest ważna, a w naszej szerokości geogr. jest z nią min. przez pół roku problem(za mało słońca) i powinno się ją sprawdzić przy problemach z hormonami, ale lekarze różnie do tego podchodzą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 09:37

Martita88 lubi tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Marcóweczki :) Dopisałam też co nieco do listy z wyprawką, ale jest moim zdaniem kompletna, bo porównywałam z taką książeczką wyprawkową, którą dostałam od lekarza.

Zapomniałam wczoraj Wam napisać, że moja Ginka dopisała mi do leków 3x1 duphaston, stwierdzila, że jak pobolewa mnie brzuch to nie zaszkodzi brać. Pomjając fakt, ze mam jeszcze luteine 100 2x1.
    Torbiel się mniejszyla z 7x3 na 2x2 więc już nawet lepiej się na nią patrzyło na tym monitorze.

Mnie też korci by już coś kupić, ale powstrzymam się do końca września połowy października :) Tak też będę wołała stolarza co by mi szafki zrobił :)

Miłego Dnia!! i oczywiście trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty!!

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • edyś Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 wrote:
    Edyś D3 odpowiada za regulację ok 200 procesów w organiźmie i niektórzy lekarze nawet mówią o niej, że to taki "nieoficjalny hormon". Generalnie jest ważna, a w naszej szerokości geogr. jest z nią min. przez pół roku problem(za mało słońca) i powinno się ją sprawdzić przy problemach z hormonami, ale lekarze różnie do tego podchodzą.
    Ja to wszystko wiem, podobnie jak o znaczeniu cynku i selenu i w ogole o odpowiedniej diecie Niestety mam wrazenie, ze moja endo skonczyla edukacje x lat temu i od tamtej pory nic sie nie doksztalca :/

margaret26 lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo niestety są lekarze i Lekarze...Pierwsza endo, do której trafiłam olała mnie w marcu totalnie. Powiedziała, że panikuję z tym tsh i że skoro dwoje zdrowych dzieci urodziłam to wszystko będzie ok. To był 8 tc, a w 10tc szukałam szpitala na zabieg... Wiem, że to na 99% nie jej wina, ale podejście kobiety mnie pokonało...

1usai09khne0c7t3.png
‹‹ 513 514 515 516 517 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ