WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 13 września 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryjkek wrote:
    Też mnie dopadł ból gardła :( Boli jak cholera, szczególnie w nocy. Poza tym nie mam żadnych dolegliwości. Nawet zastanawiałam się czy nie iść na L4, bo pracuję w szkole podstawowej i boję się, że mi się pogorszy. To niestety bardzo możliwe, bo odkąd pracuję w szkole to przeziębienie zawsze zaczyna się od bolącego gardła. :( Jak na razie piję tylko babciny sok z czarnej porzeczki i ból trochę złagodniał. Tak się zastanawiam, czy w razie potrzeby powinnam iść do lekarza ogólnego czy swojego ginekologa?

Jak mi się nie polepszy to jutro zadzwonie do mojej Pani Ginekolog i zapytam co mogę wziąć a na twoim miejscu nawet nie wahalabym się z tym L4

ksanka lubi tę wiadomość

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Domiii mi się wydaje że dobrze mieć kilka w rozmiarze 56 ale głównie to chyba 62... Ja tez czuje koło spojenia lonowego i ogólnie w obrębie całej miednicy nawet z tyłu takie rozciąganie i kłucie, ale lekarz mówi ze to norma.

No właśnie tak myślałam... bo ja wszystko kupuje 62, ale pomyślałam o kilku awaryjnych 56. :)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domii ja tak samo kupuję większość w rozmiarze 62, czasem jak mi coś bardzo wpadnie w oko to nawet 68 ale to już w kierunku letnim :-D jednak z uwagii na to jak nie tyje i jakie w rodzinie rodziły się mniejsze dzieci też parę 56 i nawet z 2 szt mini 50 :-) ale te to już w Tesco w super promo :-)

Ja na przeziębienie od kilku dni jem do kolacji chleb z czosnkiem i pije herbatę z miodem i cytryna.

Tunia.a lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 - mi lekarz zalecił 2x1 ale jak czuję, że coś jest nie tak to biorę w ten dzień albo 2x2 albo 3x1 tabletkę. Zaszkodzić nie zaszkodzi, w końcu to wyciąg z żurawiny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ogóle to dzień dobry :) Pogoda paskudna ale ponoć od jutra ma być już ładnie :) My pewnie przeleżymy cały dzień w domu, ewentualnie jak znam mojego męża to możemy zaliczyć wypad do maka wracając z mszy :D

Miłego dzionka dziewczyny, ja pewnie będę Was podczytywać bo raczej się z domu nie ruszam ;) Buziaki na ten niedzielny dzień!

Renka88 lubi tę wiadomość

• edyś Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dziewczyny, a jaki rozmiar ubranek kupujecie? :)
    Domi, ja juz chyba w kazdym mozliwym rozmiarze mam. A to za sprawa mojej mamy, ktora szaleje w temacie ubranek. Ja, jak juz patrze, to na 62 ale pare sztuk 56 tez warto kupic.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja w ten pochmurny dzień :)
    Co do ciuszków, to ja mam dylemat w co ubierać takie dziecko w dzień, na noc, no i w związku z tym nie bardzo wiem co mam kupować i ile czego mieć... Jak macie jakąś wiedzę na ten temat, to proszę podzielcie się ;)
    Domii, a ten kocyk to przypadkiem nie ze smyka? Widziałam taki ostatnio i we wtorek chcę kupić bo był taki milusi i mięciusi ;) I jeszcze ręczniczek mi się jeden podobał :) Ja kupiłam na allegro kocyk minky, ceny tam są różne tych kocyków, ale i jakość bardzo różna. Jeśli ktoś będzie chciał kiedyś zamawiać to mogę polecić sprzedawcę u którego brałam, minky fajne, a bawełna inna niż u innych sprzedawców, nie taka pościelowa, szorstka, tylko taka mięciutka, no i wzorki fajne :) A z otuli.pl zamawiałam pieluszki bambusowe, śliczne i fajne jakościowo, też polecam :)

• paola87 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też do końca listopada planuję skompletować wyprawkę. Na grudzień zostawię kosmetyki i jakieś drobiazgi o których zapomnę wcześniej :) W styczniu tylko łóżeczko zamówię, no i pewnie ciuszków dokupię, bo będą jakieś przeceny.

She86 lubi tę wiadomość

• perła ziemi Ekspertka

Wysłany: 13 września 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć! widzę, że czas przeziębień rozpoczęty :( mnie też wczoraj zaczęło boleć gardło, a najbardziej stresuje mnie to, że zaczęły też doskwierać mi zatoki.
    póki co wcinam czosnek i piję gorące herbatki, ale wiecie co mnie zdziwiło? poszłam wczoraj do apteki i pani wiedząc, że jestem w 12 tygodniu ciąży dała mi tantum verde mówiąc,że skoro minęły już trzy miesiące (a nie minęły...) to spokojnie mogę brać. kupiłam i jako,że jutro mam prenatalne (w końcu!! :)) to podpytam jeszcze lekarza czym się leczyć.

dziewczyny, patrzę na Wasze poukładane plany wyprawkowe i stwierdzam, że te 3-4 tygodnie różnicy w naszych ciążach to bardzo dużo. ja nawet nie myślę! uspokaja mnie to,że mam po sąsiedzku doświadczoną siostrę i od niej dostaniemy większość drobnych rzeczy dla malucha. myślę, że ja zacznę się zastanawiać gdzieś koło półmetka :) póki co pracuję normalnie, brzuszka nie widać, więc jeszcze się nie przestawiłam na stan ciążowy ;)

któraś z Was pytała o szkoły rodzenia we Wrocławiu, ostatnio wpadłam na info na stronie kliniki "Mama i ja" o zajęciach refundowanych przez nfz.

miłej niedzieli!

salomea lubi tę wiadomość

f2w3j6yxdenijlur.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale juz szalejecie z wyprawkami:) ja sobie obiecalam ze zaczne kompletowac wszystko po polowkowym. Chociaz zobaczymy czy wytrzymam;)

Na razie dostalam od przyjaciolki adapter do pasow samochodowych dla kobiet w ciazy. Przydatna rzecz, szczegolnie jak zaraz brzuszek urosnie;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:19

ryjkek, She86 lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    Ale juz szalejecie z wyprawjamu:) ja sobie obiecalam ze zaczne kompletowac wszystko po polowkowym. Chociaz zobaczymy czy wytrzymam;)

Na razie dostalam od przyjaciolki adapter do pasow samochodowych dla kobiet w ciazy. Przydatna rzecz, szczegolnie jak zaraz brzuszek urosnie;)

Popieram. Wcześniej myślałam, że będę wszystko kupować pod koniec roku, ale jak czytam o Waszych zakupach to zaczynam się czuć jak wyrodna matka ;) :P

Adapter do pasów samochodowych???? Pierwsze słyszę. Zapytam wujka Google co to jest ;)

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dziewczyny, a jaki rozmiar ubranek kupujecie? :)

Ciężko przewidzieć, bo dużo zależy w którym tygodniu sie dzidziuś urodzi. Wcześniaki pochodzą w 50, ale np jak Ci się urodzi po terminie to możliwe, że nawet w 56 ledwo się będzie mieściło :P

ryjkek, Lilou1984 ja tez nie kupuje nic, bo odstane wszystkiego duuuuzo od rodziny, więc szkoda się dublować. A wyprawka? Czarna magia :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:35

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu dziękuje bardzo, to od dziś łykam narazie 2x1

Paola87 Możesz podać sprzedawcę minky? ja narazie wiem skąd zamówię do wózka ,ogólnie to zakochałam się w minky :P i chcę mieć dużo rzeczy: kocyk, śpiworek, rożek ,pościel do łóżeczka itp :)

Lilou1984 ja też planuję i to jak najszybciej kupić taki używany adapter nie wiem jak Was ale mnie baaardzo denerwuje pas ,wciąż ciśnie i drażni a niestety dużo jeżdżę autem.Jutro pierwszy raz jadę z Gdańska do Poznania od kiedy wiem o ciąży...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:41

km5szbmhexpco9m1.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was serdecznie dziewczyny :)

Wczoraj pobrykałam i to ostro, pomagałam przy remoncie cały dzień - wymęczyłam się i do tego jeszcze w dymie czasem od palnika, itd. Niezdrowo...
    Jestem debilem... przyznaję - potem wieczorem leżąc już w łóżku bałam się okrutnie o dzieciątko, że swoim nieodpowiedzialnym zachowaniem mogłam zaszkodzić maleństwu... i co chwilę biegałam do łazienki sprawdzić czy nie krwawię.
    Jestem głupia, przyznaję...
    Bo lekarz przecież zalecił oszczędzający tryb życia i duuużo leżenia.

A teraz tak z innej beczki - bardzo podobają mi się Wasze zakupy dla przyszłych pociech :)
    Sama już nie mogę się doczekać kiedy też będę mogła już kupić coś dla maleństwa.

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 16tygodniu :D

Kate ja tez biore urinal i gin kazal mi brac 2*1 :)

Tez mi sie bardzo podobaja kocyki z minky i taki planuje kupic :)

A co do wyprawki to wydaje mi sie, ze rozmiar 50 to sie nie przyda jego raczej kupuje sie wczesniaka, a jak dziecko jest male to ubiera sie 56 :)

Kate84, Madzialena90, A.Kasia lubią tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ale zimny wiatr wieje. Ciekawe czy od jutra będzie ładnie.

Co do rozmiarów ja mam zaplanowaną cesarkę, lekarz coś wspominał o 2 tygodniach przed termine, więc kupuję ubranka na 56 (mniej) i 62 (więcej). Ostatnio jak wpadłam w szał zakupów, a mieliśmy dodatkowy rabat, to kupiłam nawet kilka na 68 i 74. Co do wyprawki, doświadczenia nie mam, ale przeczytałam na ten temat pół internetu :) i zrobiłam sobie taką listę - https://www.dropbox.com/s/p2zigucwlne4m9w/Wyprawka%20-%20wersja%20dla%20dziewczyn.xlsx?dl=0. Domii, Karolina, jeśli uważacie, że może się przydać to może podepnijcie na początku wątku? No i wczoraj kupiłam wózek.

Kupiłam też używany adapter do pasów beSafe, zapłaciłam 70 PLN i polecam. Dużo spokojniej hamuję podczas prowadzenia :)

Pojawiał się ostatnio wątek pierwszych ruchów. Ja jeszcze nie czuję kopniaczków, trochę jest za wcześnie, dziś dopiero zaczynam 16 tydzień. Ale młody regularnie od wczorajszego poranka układa się po lewej stronie i wypycha brzuch. Dzieje się tak głównie gdy mam pełny pęcherz. Teraz w nocy muszę wstawać dwa razy, a zanim zachce mi się siku to młody już brzuch napina i to mnie budzi. Tu możecie zobaczyć jak to wygląda:

http://zapodaj.net/808fcf0f7e3e1.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:50

RudyTygrysek, A.Kasia, 26Asia, She86 lubią tę wiadomość

43kt9vvjbmmercyy.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pogoda ładna. Byłam w Kościele ale długo tam nie wystalam, może z 15 min. Resztę przesiedzialam na ławce za Kościołem, mój 12 letni brat którego zabrałam ze sobą bardzo się z tego ucieszył bo kazalam mu iść ze mną na wszelki wypadek. Nie piszcie dziś za dużo bo jadę na chrzciny i nie nadrobię z czytaniem :-D

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja kupiłam w tkmax książeczkę prezent. Zobaczyłam ją pierwszy raz u znajomej i byłam oczarowana. Książka ma miejsce na zdjęcia rodziców i dzidzi oraz na info czym zajmują się rodzice i jak się poznali. Jest tez taka folia na odcisk nóżki lub rączki. Mysle, ze da się tez znaleźć w necie, a jeśli macie tkmax szukajcie na dziale dziecięcym. To tez super prezent dla kogoś.

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pogodowo dziś bez szału, ale przynajmniej nie pada. I obudziłam się jakaś taka połamana. Ale zaraz biorę się za rosółek, a potem chyba polegiwanie z książką.

W temacie ciuszków, tak jak kiedyś pisałam warto mieć jednak jakieś zestawy na 56, obiecałam, że jak znajdę to pokażę Wam jak się u mnie skończyło słuchanie dobrych rad koleżanki, by nie kupować ciuszków mniejszych niż 62 i młoda wylądowała w niebieskich kaftanikach i białych śpioszkach, które jako jedyne M wtedy na spontanie dorwał w sklepie :) oto moja gwiazda jednak w ciut za dużym rozmiarze 62:

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 13:32

perła ziemi, edyś, Kajola, anie93lica, Izoleccc, Est, She86 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek89 wrote:
    No i wczoraj kupiłam wózek.

Osz Ty ;) Expres jesteś. Poprosimy zdjęcie wózka.
    Robaczek89 wrote:
    Kupiłam też używany adapter do pasów beSafe, zapłaciłam 70 PLN i polecam. Dużo spokojniej hamuję podczas prowadzenia :)

Po krótkim namyśle stwierdziłam, że tez by mi się przydał, bo sporo jeżdżę autem .

Co do zdjęcia brzuszka. Mój wyglądał identycznie, ale tylko dlatego, że mięśniak się uwidocznił. Teraz już poszedł do góry i go aż tak nie widać.

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
‹‹ 529 530 531 532 533 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ