X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Dziewczyny pomóżcie... jestem przeziębiona już tydzień, najpierw leczyłam się domowymi sposobami , ale nic nie podziałało. Przedwczoraj byłam u lekarza i zalecił na gardło Prenalen Gardło, więc ok, ale na katar spray OTRIVIN. Wyraźnie powiedział, że działa on miejscowo i nie szkodzi dziecku, tym bardziej na tym etapie ciąży (jutro zaczynam 15 tydzień). To samo powtórzyła farmaceutka u której kupowałam leki. Przynosi mi on niesamowitą ulgę, ale wczoraj pokorciło mnie przeczytać jego ulotkę i jest napisane : Przed zastosowaniem leku będąc w ciąży należy się poradzić lekarza. NIE NALEŻY ZAŻYWAĆ LEKU W TRAKCIE CIĄŻY.
    Zgłupiałam... Lekarz, farmaceutka i internet mówią, że ok, a na ulotce coś takiego...

Nie obawiaj się, większość leków ma w ulotce ostrzeżenie przed zażywaniem w ciąży. To po prostu dla ich zabezpieczenia prawnego, w razie jakby komuś zaszkodziło i chciałby wnieść sprawę przeciwko koncernowi. Jeśli lekarz i farmaceuta twierdzą, że możesz brać to bierz. Mniej zaszkodzi miejscowy spray do nosa, niż długotrwała infekcja organizmu

• Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa, myślę, że lekarz wiedział co robi, ale jeśli się martwisz to zadzwoń do ginekologa. Z tego co wiem część leków do nosa jest zabronione, bo obkurczają śluzówkę, ale nie tylko nosa, również macicy. Ale nie wiem czy dotyczy to Otrivinu i czy jest problemem w 2 trymestrze.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A. Kasia dziękuje :) Potrzebowałam , by ktoś mnie uspokoił, bo szczerze powiem, że bez tego sprayu to całą noc nie spałam , bo nie mogłam oddychać, a to chyba gorsze dla dzidziusia...

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)

Wysłany: 23 września 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek89 wrote:
    Niecierpliwa, myślę, że lekarz wiedział co robi, ale jeśli się martwisz to zadzwoń do ginekologa. Z tego co wiem część leków do nosa jest zabronione, bo obkurczają śluzówkę, ale nie tylko nosa, również macicy. Ale nie wiem czy dotyczy to Otrivinu i czy jest problemem w 2 trymestrze.

Lekarz powiedział , że działa miejscowo, więc trzeba by było, albo go dużo sobie zażyć, albo bezpośrednio na macicę nim zadziałać - cóż ma humor :)

Ehh chyba za bardzo w ogóle panikuje... To moja pierwsza ciąża i cały czas się wszystkim stresuje...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa - my tu bardzo często panikujemy niezależnie od tego, czy to nasza pierwsza ciąża czy nie ;) Takie uroki ciąży i efekt troski o te nasze małe cuda ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Gratuluje wszystkim wczorajszych udanych wizyt i zdrowych maluszków.
    Trzymam kciuki za dzisiejsze :)

Ja dzisiaj wstałam po 6 bo Filipek na 8 do szkoły. Jestem już po kawce śniadanku i normalnie czuję że zasypiam.

Życzę miłego dnia :D

A.Kasia, Mania1718, Karolina@ lubią tę wiadomość

Wysłany: 23 września 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ze mnie ostatnio lekarz się śmiał :) Ja mu mówię, że się stresowałam, bo chcę by z dzidzią było wszystko ok, a on tylko się zaśmiał i powiedział "Jak każda moja pacjentka" :) ahhh te kobiety...

• polin Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Witam się w 14 tygodniu i II trymestrze!

Przeziębiłam się:( i teraz mam problem ze sobą, leczę się cytryną, imbirem,czosnkiem i miodem (miód to duże poświęcenie bo nienawidzę tego ohydztwa z całego serca i tylko dla dzidzi jakoś jestem w stanie to przełknąć). Na chwilę obecną nic to nie pomaga.

Katar obecny, gardło i głowa nadal bolą, pocieszające jet to, że nie mam gorączki.

Mania1718, Madzialena90, Karolina@, Lula_w, Kokaina, 26Asia, Kate84 lubią tę wiadomość

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a mój laryngolog (bo jestem pod stałą opieką) powiedział, że w ciąży nic obkurczowego na nos lepiej nie brać, a otrivin to właśnie taki lek. Powiedział, że mogę psikać hipertonicznym roztworem soli i mi ostatnio bardzo pomogło.

dqprwn15leplej5m.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień doberek dziewczyny :)
    Witam siebie w 15 tygodniu:) Dziś też wstałam z bólem głowy ale kawusia z mleczkiem pomogła, teraz czas ogarnąć siebie i ruszyć na jakieś małe zakupy :)
    Za dwa tygodnie wizyta. Wczoraj zamówiliśmy pierwsza paczuszkę z butelkami paczka pampersów i smoczkami dla maleństwa:) I licytowałam laktator elektryczny na allegro i wygrałam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 09:51

Mania1718, Madzialena90, krówka_muffka, Kajola, A.Kasia, Karolina@, Lula_w, Kokaina, Kate84, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia przepraszam Cię niezmiernie, że musiałaś czekać wczoraj.
    Ja również padłam... samo badanie USG trwało ponad pół godziny... maleństwo nie chciało za bardzo współpracować niestety i trzeba było je pobudzać do zmiany pozycji, bo odwróciło się pleckami i miało na Nas wywalone ;)
    Ale do rzeczy:
    CRL - 77,2 (maleństwo starsze według USG o 5 dni) ;)
    serducho bije 153/min.
    Zarys kości czaszki, kręgosłupa i kończyn prawidłowy.
    Przezierność karku 1.6 mm
    NB - obecne
    Kosmówka prawidłowo wykształcona bez cech odklejania i krwiaka.
    Żołądek, nerki, pęcherz, itd. - wszystko w najlepszym porządku :)

A więc dziecię rośnie sobie zdrowo <3 i pan doktor ma pewne przypuszczenia co do płci ale nie chciał powiedzieć, dopiero jak mu powiedziałam, że ja również takowe mam (na chłopca) to się uśmiechnął znacząco. Ale póki co nie nastawiamy się, na kolejnej wizycie określi dopiero płeć, bo wiadomo, że jeszcze trochę za wcześnie.

Następna wizyta za miesiąc, czyli 22.10.2015r
    Od dziś zmniejszona dawkę Duphastonu biorę, 2x1 i jeśli będzie wszystko ok i wybiorę resztę tabletek to już z niego zejdziemy całkiem.

Troszkę kiepsko u mnie z żelazem :/ i muszę się posuplementować. Mam nadzieję, że wyniki poprawią się po zażywaniu od jutra Femibion Natal 2 PLUS

Wkleiła bym Wam zdjęcie maleństwa ale nie wiem jak...

domiii, Mania1718, A.Kasia, Madzialena90, ksanka, Est, Kajola, muminka83, Karolina@, krówka_muffka, Karmelek211, Hannia123, Lula_w, kateee, Lilou1984, Vincent, skowroneczka87, Kokaina, 26Asia, She86, Kate84, Izoleccc, d'nusia, anie93lica, Karka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleo2426 wrote:

Ja dzisiaj wstałam po 6 bo Filipek na 8 do szkoły. Jestem już po kawce śniadanku i normalnie czuję że zasypiam.

A ja nie śpię od 3.00 bo oglądałam siatkówkę polaków....średnio było warto niestety....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • ona. Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Dziewczyny pomóżcie... jestem przeziębiona już tydzień, najpierw leczyłam się domowymi sposobami , ale nic nie podziałało. Przedwczoraj byłam u lekarza i zalecił na gardło Prenalen Gardło, więc ok, ale na katar spray OTRIVIN. Wyraźnie powiedział, że działa on miejscowo i nie szkodzi dziecku, tym bardziej na tym etapie ciąży (jutro zaczynam 15 tydzień). To samo powtórzyła farmaceutka u której kupowałam leki. Przynosi mi on niesamowitą ulgę, ale wczoraj pokorciło mnie przeczytać jego ulotkę i jest napisane : Przed zastosowaniem leku będąc w ciąży należy się poradzić lekarza. NIE NALEŻY ZAŻYWAĆ LEKU W TRAKCIE CIĄŻY.
    Zgłupiałam... Lekarz, farmaceutka i internet mówią, że ok, a na ulotce coś takiego...
    spokojnie, skoro lekarz zalecił brać to bierz. Ja też brałam jakiś czas temu leki, które są dawane po chemioterapii i po przeczytaniu ulotki odleciałam ,ale lekarz wie co robi i na tym sie skupiłam. I przestałam czytaćulotki leków od lekarza.

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofeinko czekalam na te dobre wiesci :) Bardzo sie ciesze ;)
    ja mam wizyte 21 pazdziernika i mam nadzieje ze poznam plec.

kofeinka, A.Kasia, muminka83, Karolina@ lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • ona. Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wy pędzicie, nie jestem w stanie nadrabiać..
    A tak w ogóle dzień dobry :)

A.Kasia, kleo2426 lubią tę wiadomość

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • ona. Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płci ja poznałam w 12 tyg na genetycznych, a w ubiegłym tygodniu zostało to tylko potwierdzone :)

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1718 wrote:
    Kofeinko czekalam na te dobre wiesci :) Bardzo sie ciesze ;)
    ja mam wizyte 21 pazdziernika i mam nadzieje ze poznam plec.

Poznasz poznasz :)
    jeszcze miesiąc czekania przed Nami ;)

Mania1718 lubi tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka - super wieści :D Bardzo się cieszę! No i czekamy na fotkę malucha ;) Ja korzystam z www.tinypic.pl :)

Czy ktoś jeszcze został z pierwszym badaniem prenatalnym, czy kofeinka była ostatnia? Śmiesznie wychodzi, bo część z nas robi dopiero badanie I trymestru a tu zaraz się rozpoczną połówkowe :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 10:00

kleo2426 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    A ja nie śpię od 3.00 bo oglądałam siatkówkę polaków....średnio było warto niestety....

Taa słyszałam że przerypali dzwonił do mnie tata który tez wstał o 3 specjalnie żeby obejrzeć :)

Ja nie lubię sportu oglądać, jakoś mnie to nigdy nie kręciło :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę w ostatnim dniu 17 tc i tez mam nadzieje że już dowiem się kto tam rośnie pod serduszkiem :)

‹‹ 619 620 621 622 623 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ