Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
aniek_m wrote:Ogólnie w Łodzi takie badanie ciąży mnogiej kosztuje od 300 do 500 zł - miazga
To u nas tyle kosztuje USG 3d/4d ciąży mnogiej. A do zwykłego usg jakbym chciała płytkę to podobno 40zł. A tu gdzie chodzę w Lublinie do Luxmedu to usg ciąży mnogiej od 140-200zł widziałam ceny. No a połówkowe pewnie swoją drogą - jeszcze na całe szczęście nie znam ceny to mi kopara nie opada.
Ale tymi cenami mnie całkowicie skosiłaś... Ja rozumiem, że ciąża kosztuje, ale aż tyle?! No i za co tyle pieniędzy? Za to, że 5minut dłużej USG trwa??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 16:03
-
niecierpliwaa wrote:Dziś z mamą wybrałam się na zakupy, kupiłam pare naprawdę fajnych rzeczy , ale póki co koniec . Więcej kupię jak dowiem się płci
Pochwal się dzisiejszymi łowami)). Ja jeszcze nie mam ani jednej rzeczy dla Dzieciaczków, ale już tak sobie marzę, że już niedługo jak poznam płeć
-
Kasia24 wrote:Ale tymi cenami mnie całkowicie skosiłaś... Ja rozumiem, że ciąża kosztuje, ale aż tyle?! No i za co tyle pieniędzy? Za to, że 5minut dłużej USG trwa??
Też się Kasiu zastanawiam dlaczego ciąża bliźniacza jest dwa razy droższa przy badaniu USG - więcej żelu użyją na brzuch, więcej prądu aparat pociągnie przez te 5-10 min? -
Ja też nie mam ani jednej rzeczy dla maleństwa
prócz książki
http://www.dobre-ksiazki.com.pl/mamo-tato-co-ty-na-p388920.html?utm_source=google&utm_medium=cpc_product&gclid=CjwKEAjwhJmwBRDGsamBu8Pp7FwSJACKD1KHCKHWltyWHqN2IVOcBXMjdYxwnfRfDd_poJv3ij2uWBoC04Pw_wcB
ale to raczej dla mnie niż dla pociechy
Obiecałam sobie, że jak tylko dowiem się płci dziecka i pojawi się jakiś zastrzyk gotówki od razu zaczynam zakupy
Kilka rzeczy mam już upatrzonych -
Kasia i Aniek to ja Was pociesze, bo ja mam ciaze pojedyncza i za wizyte i usg place 200zl co 3 tyg... Do tego 200zl za leki i ok 100zl za badania
Pociesza mnie tylko to ze za badania prenatalne nie place, ale to tylko dla tego ze jestem "po przejsciach" ...
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
nick nieaktualny
-
aniek_m wrote:Też się Kasiu zastanawiam dlaczego ciąża bliźniacza jest dwa razy droższa przy badaniu USG - więcej żelu użyją na brzuch, więcej prądu aparat pociągnie przez te 5-10 min?
No pewnie dodatkowo drugie tyle kosztuje zrobienie odpisu dla drugiego dziecka. No i tak jak napisałaś prąd, żel... Ja wiem jedno, to strasznie niesprawiedliwe.
kofeinka i jak ta książka? Warta polecenia?
-
Kasia24 wrote:Pochwal się dzisiejszymi łowami
)). Ja jeszcze nie mam ani jednej rzeczy dla Dzieciaczków, ale już tak sobie marzę, że już niedługo jak poznam płeć
Pewnie, że się pochwalę ale jak już mąż przyjdzie , bo moim telefonem to niestety nic nie zrobię - starego graata mamSynuś Antoś - 23.03.2016r. -
Gośśś wrote:Kasia i Aniek to ja Was pociesze, bo ja mam ciaze pojedyncza i za wizyte i usg place 200zl co 3 tyg... Do tego 200zl za leki i ok 100zl za badania
Pociesza mnie tylko to ze za badania prenatalne nie place, ale to tylko dla tego ze jestem "po przejsciach" ...
Ja się tak czasem zastanawiam jak moja mama urodziła mnie zdrową w terminie beż żadnych badań usg i hormonów na początku lat 80tych kiedy medycyna nie byłą jeszcze tak rozwinięta. Wychodzi na to, że teraz już się tak nie da bez wydania fortuny... -
aniek_m wrote:"Bobas. Instrukcja obsługi". Ach, Ci informatycy
.
niecierpliwa oki oki)) to ja czekam z niecierpliwością
Gośśś W takim wypadku Kochana jak jesteś po przejściach to powinni Cie wziąć do szpitala na wszystkie darmowe badania nawet i co 3tygodnie na jeden dzień i od A do Z o Ciebie zadbać! A nie jeszcze "żerować" na czyjejś krzywdzie i aby więcej kasy. Nie wiem jak jest z Twoją sytuacją finansową, ale co jeżeli nie jest/nie byłoby Cię na to stać? O tym niestety nikt nie myśli bo wszędzie w oczach lekarzy widzę tylko "dolary" jak na kreskówkach.
aniek_m Nasze mamy, nasze babcie itd... Mamy zdrowych rodziców, sami jesteśmy zdrowi, nie było USG, i tak jak mówisz tych wszystkich hormonów. Ale jakby nie patrzeć to kiedyś nie było KFC, McDonaldów i wszelkiego takiego śmieciowego jedzenia, i samej chemii w żywności, i nie było tej ciąży mimo wszystko tak trudno utrzymać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 16:35
-
nick nieaktualnyKasia24 - Wydaje mi się, że połówkowe w luxmedzie kosztuje tyle samo co zwykłe USG. No chyba, że chcesz badanie 3D i jeszcze płytkę (nagranie badania na płytę +40zł). A jak się robi 3/4D a dzieciaków nie widać bo się odwrócą od głowicy to oddają w rejestracji pieniądze i płaci się tylko za 2D
Gośśś - Gosia ja mam tak samo130zł za USG + 110 za wizytę no i wszystkie badania płatne
No ale jak się chodzi prywatnie to tak jest, niestety dostać się do mojego lekarza na NFZ graniczy z cudem
-
aniek_m wrote:Ja się tak czasem zastanawiam jak moja mama urodziła mnie zdrową w terminie beż żadnych badań usg i hormonów na początku lat 80tych kiedy medycyna nie byłą jeszcze tak rozwinięta. Wychodzi na to, że teraz już się tak nie da bez wydania fortuny...
Heh zebys wiedzialaale kiedys kobiety mialy silniejsze organizmy i nie bylo tyle chemi we wszystkim, ktora nas po prostu wykancza...
Fakt ja bym mogla chodzic do tanszego lekarza, bo jest duzo takich do okola, ale wybralam takiego po prostu dla wlasnego spokoju i dla tego, ze chce miec porzadna opieke w czasie ciazy, zeby po prostu teraz bylo dobrze i zebym w koncu miala to malenstwo... A wiem ze ten gin jest bardzo dobry i mam do niego duze zaufanie... A tez jest taka prawda, ze w tych czasach jak chce sie byc pod dobra opieka lekarza to trzeba zaplacic, bo na nfz to predzej czlowiek umrze niz pomogaA.Kasia, Kasia24 lubią tę wiadomość
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
A.Kasia Uff to mnie pocieszyłaś
, chociaż uczciwie podchodzą do sprawy, że jak dzieci płatają figla to zwracają. Czyli w cenie 3D nie ma płyty? I mimo wszystko trzeba dopłacać? No troszkę szkoda.
No i ja też za USG 180zł + wizyta tydzień później 110zł (a przed wizytą jeszcze kupa płatnych badań)
W ogóle dostać się na NFZ do jakiegokolwiek lekarza, niekoniecznie ginekologa graniczy z cudem. Mojej mamie miesiąc temu powiedzieli, że do ortopedy to na koniec listopada dopiero (dzwoniła miesiąc temu). W końcu kupiła jakieś "cudowne maści" i bóle same przeszły.
-
GośśśJa też idąc do mojego wiedziałam, że jest droższy niż koledzy po fachu, ale właśnie też kierowałam się możliwością zaufania lekarzowi i aby być pod dobrą opieką. Będzie Kochana wszystko dobrze! :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 16:42
-
nick nieaktualnyaniek_m wrote:Ja się tak czasem zastanawiam jak moja mama urodziła mnie zdrową w terminie beż żadnych badań usg i hormonów na początku lat 80tych kiedy medycyna nie byłą jeszcze tak rozwinięta. Wychodzi na to, że teraz już się tak nie da bez wydania fortuny...
Ania, pewnie że się da. Jak się ma książkową ciążę to można by wcale do lekarza nie chodzić i byłoby ok. Jednak weźmy pod uwagę, że kiedyś też były poronienia i przedwczesne porody i różne powikłania. Może rzadziej, ale były. Tylko nie mówiło się o tym bo był to temat tabu. Ja dopiero niedawno dowiedziałam się, że moja babcia urodziła martwe dziecko, przez całe moje życie nikt nigdy nawet o tym nie wspomniał. -
nick nieaktualnyKasia24 - niestety za nagranie trzeba dopłacić. Pytałam właśnie szwagierki (ma 1,5 roczne bliźniaki) o to połówkowe USG i ona mówi, że przy bliźniakach lepiej pójść troszkę wcześniej bo jak dzieci są za duże to nic nie widać. Ona była na tym badaniu po 20 tyg i było ciężko coś zobaczyć
niecierpliwaa - mogłabym płacić mniej ale chodzę prywatnie do lekarza, który jest jednym z najlepszych specjalistów w moim regionie no i tacy się ceniąDodatkowo na USG chodzę do Luxmedu, gdzie mają porządny sprzęt. Poprzednio chodziłam do lekarki u której miałam wizytę w cenie 90 zł (już z USG) ale nie byłam zadowolona.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 16:51