WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka dzięki Kochana a Ty szybviutko do domku wracaj i oszczędzaj się :)

ksanka lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 08:46

Est, Renka88 lubią tę wiadomość

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 w temacie laktatora u mnie sprawdził się Aventu, ręczny. Elektrycznego nie próbowałam, wiec ciężko mi się wypowiadać.

Domii I MagdaLena śliczne z Was kangurki :)

Madzialena90 teraz to już bezsprzecznie brzuszek bardzo ciążowy :)

Ksanka super wiadomości :)

Salomea z tego co się orientuję, to jeśli to nie była umowa na zastępstwo, to przedłuży się z automatu i szef może kombinować co tylko chce, a Ty masz spokój do porodu i potem normalnie urlop macierzyński. A jak jest nie fair to niestety, ale pozostaje olać go i odpoczywać na L4.

Wszystkim chorowitkom - dużo zdrówka :*

kleo2426, ksanka, Madzialena90, domiii lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena , dwa tygodnie temu jak byłam u lekarza z przeziębieniem powiedziała że w ciąży gorączka jest niebezpieczna i powyżej 37,5 bierzemy paracetamol , można 3 razy dziennie.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Est Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierz Magdalena , nie ma co ryzykować. A najwyżej jutro pójdziesz do lekarza.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena ja też bym brała paracetamol, lekarze pozwalają.

km5szbmhexpco9m1.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem w kropce. Od wczoraj leci ze mnie coś wodnistego, a dzisiaj popołudniu będąc w sklepie tak dużo tego wyciekło, jakbym popuściła. Chodziłam jak kaczka bo majtki miałam takie mokre. Pierwszy raz zdarzyło mi się, aby wydzielina wodnista była w takich ilościach. Wizytę mam za tydzień we wtorek. Nie chce wyjść na panikarę, ale chyba pojadę za chwilę na IP. Mąż ma być ok 19:00, przedyskutuję jeszcze to z nim, ale chyba dla świętego spokoju pojadę. Nie chcę sobie potem pluć w twarz... Boję się tylko, aby na IP nie potraktowali mnie jak nawiedzona wariatkę :(

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Dziewczyny, dzisiaj byłam u internisty i okazało się, że mam refluks! o.O Od kilku dni bolało mnie gardło, ale innych objawów ani temperatury nie miałam, więc wybrałam się do lekarza. Podobno to częste w ciąży...

Noelka - tak, to bardzo częste w ciąży. w skrócie to przez progesteron - działa on na zwiotczenie i rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku (normalnie rozluźnia się tylko podczas przełykania), co powoduje nieprzyjemne dolegliwości m.in. podrażnienie gardła kwasem żołądkowym, czy popularną zgagę.
    Są na to leki które bezpiecznie można brać w ciąży. kapsułki z substancją czynną omeprazolem (np. helicid, polprazol), obniżają PH kwasu żołądkowego i dolegliwości ustępują, na zwieracz nic nie poradzimy niestety...

zdrówka życzę i oby jak najmniej z Nas refluks dopadł!...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 01:55

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie masakryczna zgaga meczy :(
    Już sama nie wiem jak mam sobie pomóc... mam nadzieję, że za kilka dni gdy odstawię Dupka te dolegliwości znikną.

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omeprazolu nie można stosować w ciąży, a juz napewno musisz skonsultować sie z gastrologiem! Leczylam sie na refulks juz przed ciążą, i moj lekarz nie pozwolił mi brać tego typu leków gdy juz dowiedziałam sie o ciąży . Bezpiecznie można stosować np. Gaviscon.

• Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka87 wrote:
    Omeprazolu nie można stosować w ciąży, a juz napewno musisz skonsultować sie z gastrologiem! Leczylam sie na refulks juz przed ciążą, i moj lekarz nie pozwolił mi brać tego typu leków gdy juz dowiedziałam sie o ciąży . Bezpiecznie można stosować np. Gaviscon.

Dorka 87 można stosować omeprazol w ciąży. wiem, bo współpracuje zawodowo z gastrologami. Nawet w ulotce omeprazolu jest taki zapis, ale masz racje Gaviscon także można stosować w ciąży i także znosi objawy zgagi

Charakterystyka produktu leczniczego
    OMEPRAZOL:
    "4.6 Ciąża i laktacja
    Wyniki trzech prospektywnych badań epidemiologicznych (obejmujących ponad 1000 przypadków
    ekspozycji) wykazują brak niepożądanych oddziaływań omeprazolu na ciążę lub na stan zdrowia
    płodu/noworodka. Omeprazol może być stosowany podczas ciąży.
    Omeprazol przenika do mleka kobiet karmiących, ale jest mało prawdopodobne, aby wpływał na
    karmione dziecko, jeśli jest stosowany w dawkach terapeutycznych. "

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 18:54

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ - jedź. Uspokoi Cię wizyta na IP. a tak będziesz się zamartwiać.
    Znam ten strach przed lekarzami i położnymi, że wezmą mnie za wariatkę. Jedź i koniecznie dawaj znać! :*
    Mam nadzieję, że to tylko obfity wodnisty śluz.

Dodzwoniłam się do mojego gina. Wzięłam 2 x paracetamol, zrobiłam napar z imbiru, działa antywirusowo i przeciwgorączkowo. Jeśli jutro nie będzie poprawy to do internisty mam się udać. Mam nadzieję, że będzie już dobrze :( buuuuu

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    Mnie masakryczna zgaga meczy :(
    Już sama nie wiem jak mam sobie pomóc... mam nadzieję, że za kilka dni gdy odstawię Dupka te dolegliwości znikną.

Mi na zgagę pomagają płatki migdałów. Jem 3 duże łychy i mam zgagę z głowy!

muminka83 lubi tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Mi na zgagę pomagają płatki migdałów. Jem 3 duże łychy i mam zgagę z głowy!

Chyba muszę wypróbować. Może mi też pomoże.

wac4wpq.png

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem również farmaceuta i to juz na własne ryzyko bierzcie omeprazol. Ja znam inne badania i inne ulotki, na swoim dziecku nie będę ryzykować :-)

• noelka Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984, też to wyczytałam... A refluks to jest to samo co zgaga?

• Est Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgaga to potoczna nazwa refluksu.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie najlepiej jest nie brać żadnych leków w ciąży, ja nie biore nawet no-spy, choć też podobno "można".
    natomiast wiem, że czasami dolegliwości są strasznie dokuczliwe

ale wiadomo. najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem przed podjęciem każdej decyzji związanej z braniem leków ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 01:55

Est lubi tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Dziewczyny jestem w kropce. Od wczoraj leci ze mnie coś wodnistego, a dzisiaj popołudniu będąc w sklepie tak dużo tego wyciekło, jakbym popuściła. Chodziłam jak kaczka bo majtki miałam takie mokre. Pierwszy raz zdarzyło mi się, aby wydzielina wodnista była w takich ilościach. Wizytę mam za tydzień we wtorek. Nie chce wyjść na panikarę, ale chyba pojadę za chwilę na IP. Mąż ma być ok 19:00, przedyskutuję jeszcze to z nim, ale chyba dla świętego spokoju pojadę. Nie chcę sobie potem pluć w twarz... Boję się tylko, aby na IP nie potraktowali mnie jak nawiedzona wariatkę :(

Też kiedyś pisałam o tym tutaj na forum , ginekolog mi powiedział że w każdym trymestrze wydzielina się zmienia i może być wodnista , u mnie nie oznaczało to nic złego , ale może dla Świętego spokoju podjedź.

muminka83 lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka
    Lilou1984

jesteśmy na tym samym etapie ciąży, czujecie już dzidzie?

wac4wpq.png

‹‹ 721 722 723 724 725 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ