Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kate84 w temacie laktatora u mnie sprawdził się Aventu, ręczny. Elektrycznego nie próbowałam, wiec ciężko mi się wypowiadać.
Domii I MagdaLena śliczne z Was kangurki
Madzialena90 teraz to już bezsprzecznie brzuszek bardzo ciążowy
Ksanka super wiadomości
Salomea z tego co się orientuję, to jeśli to nie była umowa na zastępstwo, to przedłuży się z automatu i szef może kombinować co tylko chce, a Ty masz spokój do porodu i potem normalnie urlop macierzyński. A jak jest nie fair to niestety, ale pozostaje olać go i odpoczywać na L4.
Wszystkim chorowitkom - dużo zdrówka :*kleo2426, ksanka, Madzialena90, domiii lubią tę wiadomość
-
Magdalena , dwa tygodnie temu jak byłam u lekarza z przeziębieniem powiedziała że w ciąży gorączka jest niebezpieczna i powyżej 37,5 bierzemy paracetamol , można 3 razy dziennie.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Dziewczyny jestem w kropce. Od wczoraj leci ze mnie coś wodnistego, a dzisiaj popołudniu będąc w sklepie tak dużo tego wyciekło, jakbym popuściła. Chodziłam jak kaczka bo majtki miałam takie mokre. Pierwszy raz zdarzyło mi się, aby wydzielina wodnista była w takich ilościach. Wizytę mam za tydzień we wtorek. Nie chce wyjść na panikarę, ale chyba pojadę za chwilę na IP. Mąż ma być ok 19:00, przedyskutuję jeszcze to z nim, ale chyba dla świętego spokoju pojadę. Nie chcę sobie potem pluć w twarz... Boję się tylko, aby na IP nie potraktowali mnie jak nawiedzona wariatkę
-
noelka wrote:Dziewczyny, dzisiaj byłam u internisty i okazało się, że mam refluks!
Od kilku dni bolało mnie gardło, ale innych objawów ani temperatury nie miałam, więc wybrałam się do lekarza. Podobno to częste w ciąży...
Noelka - tak, to bardzo częste w ciąży. w skrócie to przez progesteron - działa on na zwiotczenie i rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku (normalnie rozluźnia się tylko podczas przełykania), co powoduje nieprzyjemne dolegliwości m.in. podrażnienie gardła kwasem żołądkowym, czy popularną zgagę.
Są na to leki które bezpiecznie można brać w ciąży. kapsułki z substancją czynną omeprazolem (np. helicid, polprazol), obniżają PH kwasu żołądkowego i dolegliwości ustępują, na zwieracz nic nie poradzimy niestety...
zdrówka życzę i oby jak najmniej z Nas refluks dopadł!...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 01:55
-
Omeprazolu nie można stosować w ciąży, a juz napewno musisz skonsultować sie z gastrologiem! Leczylam sie na refulks juz przed ciążą, i moj lekarz nie pozwolił mi brać tego typu leków gdy juz dowiedziałam sie o ciąży . Bezpiecznie można stosować np. Gaviscon.
-
Dorka87 wrote:Omeprazolu nie można stosować w ciąży, a juz napewno musisz skonsultować sie z gastrologiem! Leczylam sie na refulks juz przed ciążą, i moj lekarz nie pozwolił mi brać tego typu leków gdy juz dowiedziałam sie o ciąży . Bezpiecznie można stosować np. Gaviscon.
Dorka 87 można stosować omeprazol w ciąży. wiem, bo współpracuje zawodowo z gastrologami. Nawet w ulotce omeprazolu jest taki zapis, ale masz racje Gaviscon także można stosować w ciąży i także znosi objawy zgagi
Charakterystyka produktu leczniczego
OMEPRAZOL:
"4.6 Ciąża i laktacja
Wyniki trzech prospektywnych badań epidemiologicznych (obejmujących ponad 1000 przypadków
ekspozycji) wykazują brak niepożądanych oddziaływań omeprazolu na ciążę lub na stan zdrowia
płodu/noworodka. Omeprazol może być stosowany podczas ciąży.
Omeprazol przenika do mleka kobiet karmiących, ale jest mało prawdopodobne, aby wpływał na
karmione dziecko, jeśli jest stosowany w dawkach terapeutycznych. "Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 18:54
-
Karolina@ - jedź. Uspokoi Cię wizyta na IP. a tak będziesz się zamartwiać.
Znam ten strach przed lekarzami i położnymi, że wezmą mnie za wariatkę. Jedź i koniecznie dawaj znać! :*
Mam nadzieję, że to tylko obfity wodnisty śluz.
Dodzwoniłam się do mojego gina. Wzięłam 2 x paracetamol, zrobiłam napar z imbiru, działa antywirusowo i przeciwgorączkowo. Jeśli jutro nie będzie poprawy to do internisty mam się udać. Mam nadzieję, że będzie już dobrzebuuuuu
-
kofeinka wrote:Mnie masakryczna zgaga meczy
Już sama nie wiem jak mam sobie pomóc... mam nadzieję, że za kilka dni gdy odstawię Dupka te dolegliwości znikną.
Mi na zgagę pomagają płatki migdałów. Jem 3 duże łychy i mam zgagę z głowy!muminka83 lubi tę wiadomość
-
Generalnie najlepiej jest nie brać żadnych leków w ciąży, ja nie biore nawet no-spy, choć też podobno "można".
natomiast wiem, że czasami dolegliwości są strasznie dokuczliwe
ale wiadomo. najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem przed podjęciem każdej decyzji związanej z braniem leków ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 01:55
Est lubi tę wiadomość
-
Karolina@ wrote:Dziewczyny jestem w kropce. Od wczoraj leci ze mnie coś wodnistego, a dzisiaj popołudniu będąc w sklepie tak dużo tego wyciekło, jakbym popuściła. Chodziłam jak kaczka bo majtki miałam takie mokre. Pierwszy raz zdarzyło mi się, aby wydzielina wodnista była w takich ilościach. Wizytę mam za tydzień we wtorek. Nie chce wyjść na panikarę, ale chyba pojadę za chwilę na IP. Mąż ma być ok 19:00, przedyskutuję jeszcze to z nim, ale chyba dla świętego spokoju pojadę. Nie chcę sobie potem pluć w twarz... Boję się tylko, aby na IP nie potraktowali mnie jak nawiedzona wariatkę
Też kiedyś pisałam o tym tutaj na forum , ginekolog mi powiedział że w każdym trymestrze wydzielina się zmienia i może być wodnista , u mnie nie oznaczało to nic złego , ale może dla Świętego spokoju podjedź.muminka83 lubi tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka