X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️
Odpowiedz

❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • K&K Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja3791 wrote:
    Wow,jakie piękne zdjęcie, z którego tc?
    To z prenatalnych i było wtedy 12t3d

5e1355db6b.png

Julia 🍓
    📅 26.02.2022
    ⏰ 5:49
    ⚖️ 3730 g
    📏 54 cm
  • K&K Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggia ja używam Ciąża+ bo ma opcję porównywania rozmiarów bobka w danym tygodniu do zwierząt, słodyczy i owoców.
    Oraz preglife i w sumie ta jest bardziej dokładniejsza jeśli chodzi o wymiary dziecka. Ma też dużo opcji do poczytania na różne tematy.

Maggia lubi tę wiadomość

5e1355db6b.png

Julia 🍓
    📅 26.02.2022
    ⚖️ 3730 g
    📏 54 cm
  • Caro Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggia powiem Ci, że ja również przeczytałam pół internetu. I teraz i w ciąży z Córką. I wiem, że nic nie wiem. W sumie ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje. Może to taka moja uroda.. jakby to powiedzieć, coś nie pyka i tworzy się krwiak. Tylko z Córką była on o połowę mniejszy. To mnie trochę przeraża. Ale staram się myśleć pozytywnie i przede wszystkim trzeźwo. Powoli wychodzę z marazmu. Układam sobie w głowie plan na dobrą i złą sytuację, bo jestem świadoma tego, że jednak może się nie udać. Wiesz, boję się powiedzieć Córce właśnie z tego względu, że nie wiem jakbym miała jej potem wytłumaczyć, jakby jednak się nie udało. Nie chce jej obarczać złymi emocjami i strachem. Narazie wie, że Mamę boli brzuszek. I póki nie jest on widoczny to pewnie tak zostanie. Jeżeli znajdziemy się w jakiejś bezpiecznej granicy to pewnie wtedy jej powiemy ❤️ Co do cery i włosów. Porażka. Włosy wypadają garściami, a skóra, w sumie na całym ciele sucha jak wiór. Dodatkowo mam AZS więc masakra. Powodzenia na rozprawie!

Widzę, że zakupu ruszyły 🙂 Te małe skarpetuszki są cudowne! Ja pewnie długo będę czekać.. jeżeli okaże się, że to druga Córka to wyprawka będzie o niebo łatwiejsza. Ciuszków mam sporo, poducha do karmienia, laktator. Zostanie wózek, łóżeczko, fotelik - ale to jeden sklep i załatwione. Napewno coś dokupie z ciuszków, kocyki itp ale poczekam.. Narazie nie.

Dzisiaj idę do gina na powtórkę prenatalnych. Mam nadzieję, że Bąbel będzie współpracować. Trochę się boję jechać, bo plamienia się ciut zwiększyły, ale mam nadzieję, że nic po drodze się nie wydarzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 10:58

Maggia lubi tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam nic i biorąc pod uwagę moje wcześniejsze doświadczenia prędko za zakupy się nie wezmę.
    Póki co choruję, w poniedziałek wracam do pracy, a w piątek 10.09 mam prenatalne, których mega się boję🤷‍♀️
    Maggia, powodzenia na rozprawie 🤗✊- moja za miesiąc...

Maggia lubi tę wiadomość

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️
  • Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggia powodzenia na rozprawie! 😊

Caro daj znać po wizycie 😊

Maggia lubi tę wiadomość

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • babydust1 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggia powodzenia

hekate kuruj sie :) oby szybko przeszlo :)

ja jeszcze kilka rzeczy po corce tez mam ;) takie najdrozsze na szczescie
    czyli foteliki do 4 lat , nosidlo takie z szerokim rozstawem , laktator, 2 komplety poscieli nie uzywanej , nawet pieluchy tetrowe gdzies mam skitrane mialy byc dla lalki ale nie uzywane wiec beda jak znalazl :)
    zostaly takie duperele w sumie na pozniej , lezazek kosz mojzesza, maty , jakis kocyk :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 11:38

Maggia lubi tę wiadomość

• mar.1 Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K&K ja też mam ciągle jakieś małe obawy, mimo że już prawie II trymestr, a badania dobrze wychodzą. Ale już powoli mówimy rodzinie i znajomym, więc staram się cieszyć jak najbardziej z tej ciąży :)
    Maggia, u mnie też włosy lecą, na twarzy wysyp, skóra na buzi bardzo przesuszona. A ponoć kobiety w ciąży kwitną, ja na pewno nie ;) powodzenia na rozprawie.

Maggia lubi tę wiadomość

06.04 ⏸️ 💕

07.12.2024 9:55 54 cm 3020 g 👶 R ❤️

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙
    age.png
  • Kaś844 Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co nie widzę zmian we włosach czy cerze ale cieszy mnie to bo włosów to mam tyle co mysz na pięcie 😂 🤣
    Co do dzieciowych ciuszków czy gadżetów to nie mam totalnie nic :)
    Stwierdziłam, że jest zbyt wcześnie na kupowanie (13+5),poza tym jesteśmy po IVF więc schizy tak czy siak będą mi towarzyszyć cały czas :P
    Podczas wizyty w lumpeksie widziałam tak piękne i firmowe ciuszki za bezcen, że długo już nie wytrzymam 🤷‍♀️
    Stwierdziłam, że będę kupować używane ciuszki, wózek i fotelik.
    Jestem zwolennikiem dawania kolejnego życia takim przedmiotom :)
    A Wy jakie macie podejście do lumpeksów?

Maggia lubi tę wiadomość

• Aga___ Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziś zadzwonił do mnie lekarz z wynikami z pappy,trisomi ZD jest 1:109.Zestresował mnie mocno. Dziś mam też wizytę u swojego lekarza, więc szybko od niego napewno nie wyjdę. Trochę mnie ten wynik przeraził, ale na żadna amnio się napewno nie zdecyduję.Mam 39 lat, więc też wiem, że to też napewno ma wpływ na taki wynik. Tak się tylko zastanawiam czy luteina i ten eurythrox może też mieć na to wpływ. Kolejny strach...

f2wlp07w2yjt6cjl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też włosy lecą garściami i bardzo szybko rosną, tak samo paznokcie. Twarz na szczęście gladka ale na plecach dostałam wysypki, też mam AZS i co chwilę jakieś uczulenia..
    Ja póki co rzeczy dla bobasów omijam szerokim łukiem, jeszcze nie umiem się pozytywnie nastawić 🙂

• Caro Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga___ wrote:
    Dziewczyny, dziś zadzwonił do mnie lekarz z wynikami z pappy,trisomi ZD jest 1:109.Zestresował mnie mocno. Dziś mam też wizytę u swojego lekarza, więc szybko od niego napewno nie wyjdę. Trochę mnie ten wynik przeraził, ale na żadna amnio się napewno nie zdecyduję.Mam 39 lat, więc też wiem, że to też napewno ma wpływ na taki wynik. Tak się tylko zastanawiam czy luteina i ten eurythrox może też mieć na to wpływ. Kolejny strach...

Bardzo możliwe, że wiek podwyższa ryzyko. Dobrze, że masz dzisiaj wizytę. Pogadaj z ginem. Napewno wszystko Ci dokładnie wyjaśni.

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    25.06.2021 ⏸️
  • babydust1 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga___ wrote:

a jak usg ? wszystko ok ? NT jakie ?
    jakie mialas podstaowe ryzyko wynikajace z wieku ? po skorygowaniu wzroslo czy spadlo ?

jezeli nie amnio to wez zrob ktorys z testow NIPTy one sa nieinwazyjne tylko kosztuja sporo ale przy Zd daje 99,98 % pewnosci
    nifty plus w tej chwili jeszcze ma promocje i kosztuje 2025 zl prawie 600zl mniej niz wczesniej
    polecam
    spokoj w ciazy jest niezwykle istostny :)

ja polecam zrobilam w 10t1d najszybciej jak sie dalo :) ze wzgldu na wiek i moje wczesniejsze poronienia chcialam wiedziec jak najszybciej czy wszystko jest ok :)
    moje ryzyko z pappy
    podstawowe 1:33 skorygowane 1:690

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 13:51

Jagodzianka19 lubi tę wiadomość

• Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga___ wrote:

Aga daj znać po wizycie co w USG i co powiedział ginekolog

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • Aga___ Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodzianka19 wrote:
    Aga daj znać po wizycie co w USG i co powiedział ginekolog
    Napewno dam znać.

f2wlp07w2yjt6cjl.png
  • Aga___ Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babydust1 wrote:
    a jak usg ? wszystko ok ? NT jakie ?
    jakie mialas podstaowe ryzyko wynikajace z wieku ? po skorygowaniu wzroslo czy spadlo ?

jezeli nie amnio to wez zrob ktorys z testow NIPTy one sa nieinwazyjne tylko kosztuja sporo ale przy Zd daje 99,98 % pewnosci
    nifty plus w tej chwili jeszcze ma promocje i kosztuje 2025 zl prawie 600zl mniej niz wczesniej
    polecam
    spokoj w ciazy jest niezwykle istostny :)

ja polecam zrobilam w 10t1d najszybciej jak sie dalo :) ze wzgldu na wiek i moje wczesniejsze poronienia chcialam wiedziec jak najszybciej czy wszystko jest ok :)
    moje ryzyko z pappy
    podstawowe 1:33 skorygowane 1:690
    Na usg wszystko było ok. Budowa płodu prawidłowa. NT wyszło 2mm,przy CRL 64mm. Natomiast co do wyników to dostałam dziś przez telefon, że podstawowe ryzyko jest 1:88,a skorygowane 1:109. Pozostałe ryzyka na bardzo niskim poziomie.

f2wlp07w2yjt6cjl.png
  • babydust1 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga jesli na usg wszystko jest ok to najprawdopodobniej twoje dziecko jest zdrowiutkie :) ryzyko skorygowane troche spadło od podstawowego nie duzo ale jednak spadło
    gorzej by bylo jakby sie podnioslo
    no ale do ciebie nalezy decyzja co z tym zrobisz
    ja mimo wszystko polecam nifty dla wlasnego spokoju - bezcenne
    amnio tez nie takie straszne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 15:50

• K&K Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaś, ja ciuszki na pewno będę kupować w lumpeksach. Dla siebie też tam kupuję i czasem są dużo lepsze jakościowo niż z sieciówek. Dwa razy wyprać, wyprasować i jak nowe.
    Co do reszty rzeczy wszystko będzie nowe, szczególnie fotelik bo to jednak bezpieczeństwo. A kupując używany nie masz pewności czy nie brał udziały w wypadku. No chyba, że kupujesz od bliskiej osoby i masz pewność.

Wojcinka, Malinowa98 lubią tę wiadomość

5e1355db6b.png

Julia 🍓
    📅 26.02.2022
    ⚖️ 3730 g
    📏 54 cm
  • Caro Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po wizycie. Maluch strasznie ruchliwy. Znowu skakał i fikał ❤️ Kość nosowa widoczna, ciężko było zmierzyć przezierność, ale ogólnie gin określił, że wg niego jest ok. Moglibyśmy podjechać na bardziej profesjonalne badanie do Poznania, ale boję się tej jazdy samochodem i zdecydowaliśmy, że nie będziemy ryzykować. Tak samo zresztą jak było z Małą. Jeżeli w późniejszym czasie coś będzie budzić nasze wątpliwości to zdecydujemy się na NIFTY. Narazie jestem spokojna. Kolejna wizyta 14 września 🙂

Maggy_88, Norka01, K&K, plinka2017, Hekate42, Patrycja3791, Maggia, Jagodzianka19, Wojcinka, Titanickova lubią tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    25.06.2021 ⏸️
  • Kaś844 Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K&K wrote:
    Kaś, ja ciuszki na pewno będę kupować w lumpeksach. Dla siebie też tam kupuję i czasem są dużo lepsze jakościowo niż z sieciówek. Dwa razy wyprać, wyprasować i jak nowe.
    Co do reszty rzeczy wszystko będzie nowe, szczególnie fotelik bo to jednak bezpieczeństwo. A kupując używany nie masz pewności czy nie brał udziały w wypadku. No chyba, że kupujesz od bliskiej osoby i masz pewność.

Wózek i fotelik od znajomych także tu mam pewność, że jest wszystko ok :)

Wojcinka lubi tę wiadomość

• mar.1 Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro, super wieści! Maluch świetnie sobie radzi, oby tak dalej :) dobrze podejrzeć bobasa, bo człowiek od razu spokojniejszy :)
    K&K ja pewnie też będę kupowała ubranka z drugiej ręki, niektóre przecież są jak nowe, szkoda żeby się marnowały ;) Wózek i fotelik kupimy nowe, żeby pasował do nas i naszego auta. Ale konkretnie o wyprawce na razie nie myślę, z tym tematem na spokojnie u nas. W drugiej połowie ciąży zacznę coś myśleć o bobasowych zakupach :)

06.04 ⏸️ 💕

07.12.2024 9:55 54 cm 3020 g 👶 R ❤️

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙
    age.png
‹‹ 66 67 68 69 70 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ