X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana używasz jakiś specjalnych dla mam?

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • KolendrA Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    i to jest samo sedno... Ważne aby kochać i dbać o siebie i maleństwo a co ma być to bedzie.

JA to się zastanawiam nad sensem badań prenatalnych... to jest dla mnie stres największy... bo te ryzyka... zespoły ... to dopiero miesza w głowie :/
    Najgłupszy na świecie test PAPPa ???
    Po co to ???
    🤔 Hmm... Z jednej strony wybierasz fete z sałatki z drugiej nie chcesz zrobić badań? Wiadomo że na niektore choroby nie mamy wpływu ale... Czasem po takim badaniu można wybrać specjalistyczny szpital, przygotować się na niektóre rzeczy mentalnie i merytorycznie, ułożyć plan działania. Oczywiście badanie nie daje 100% pewności ale to jak wszystko...

https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/

Ale wiadomo, każdy ma inne podejście. W Szwecji robią jedne usg przez całą ciąże i też się dzieci rodzą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 13:53

dory lubi tę wiadomość

d16e329c5c.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka te alkohole w składach szamponow to sa alkohole tluszczowe zazwyczaj czyli nie szkodliwe ;) chyba, ze jest napisane alkohol denat. wtedy lepiej unikac :p
    Chociaz przez skore to faktycznie raczej to nie przeniknie do dziecka, ale kto tam wie ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KolendrA wrote:
    🤔 Hmm... Z jednej strony wybierasz fete z sałatki z drugiej nie chcesz zrobić badań? Wiadomo że na niektore choroby nie mamy wpływu ale... Czasem po takim badaniu można wybrać specjalistyczny szpital, przygotować się na niektóre rzeczy mentalnie i merytorycznie, ułożyć plan działania. Oczywiście badanie nie daje 100% pewności ale to jak wszystko...

https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/

Ale wiadomo, każdy ma inne podejście. W Szwecji robią jedne usg przez całą ciąże i też się dzieci rodzą :)
    Serio robią jedno USG? Wow
    Z tymi alkoholami na skórę to chyba bym nie popadała w taką dużą przesadę bo prawdę mówiąc w kosmetykach są dużo gorsze substancje które przechodzą przez skórę niż alkohol. Niestety często faszerujemh się chemia bo takie są czasy , trudno tego całkowicie uniknac. Alkohol to raczej musi błonę śluzową mieć. Ja wogoleczytalam takie badania na temat alkoholu i ciekawe wnioski tam byly.
    Z prenatalnymk to moj chrześniak ma bardzo poważna wadę serca i dzięki prenatalnym ona rodizla w spziyalj w którym od razu był na wspomaganiu i miał operację serca po urodzeniu od razu więc jakiś sens mają natomiast zgadzam się z Tobą że to mega duży stres jest takie prenatalne.
    A co to jest ten paap?

Co do Szwecji i USG mnie wlansie bardzo zastanawia u nas bezpieczeństwo takiego częstego USG...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 14:44

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kiedy Wy idziecie na 1 wizyte? Z corka poszlsm dopiero w 8 tyg a teraz 6 nie wiem czy isc juz czy czekac..

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • KolendrA Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaB wrote:
    Dziewczyny kiedy Wy idziecie na 1 wizyte? Z corka poszlsm dopiero w 8 tyg a teraz 6 nie wiem czy isc juz czy czekac..
    Kiedyś czytałam, że najlepiej iść w terminie drugiej miesiączki. Owulacja mogła się opóźnić, nie zobaczysz serduszka i się zestresujesz niepotrzebnie. Chyba że Cię coś niepoki albo masz jakieś inne problemy zdrowotne to idź jak najszybciej.

Auricomka lubi tę wiadomość

d16e329c5c.png
  • KolendrA Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, w Szwecji robią jedno albo dwa. Pierwsze dopiero w 20 tygodniu. Wcześniej słuchają serduszka i ciąże prowadzi położna. O wszystkim się przekonam sama :) W Szwecji generalnie mają bardziej "naturalne" podejście do leczenia. Czasem aż za bardzo. Nie przepiszą antybiotyku jak nie znajdą na 100% przyczyny, na ból kręgosłupa zalecają wpierw ćwiczenia na siłowni itd.
    Do tego usg pewnie też tak podchodzą że jak nie ma potrzeby ze względów medycznych to po co?
    Gdyby się tak dało podejście szwedzkie wypośrodkować z polskim :)
    Ja swoje dziecko ujrze dopiero za 1,5 miesiąca na prenatalnych :0

Auricomka, Dorjana lubią tę wiadomość

d16e329c5c.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KolendrA wrote:
    Tak, w Szwecji robią jedno albo dwa. Pierwsze dopiero w 20 tygodniu. Wcześniej słuchają serduszka i ciąże prowadzi położna. O wszystkim się przekonam sama :) W Szwecji generalnie mają bardziej "naturalne" podejście do leczenia. Czasem aż za bardzo. Nie przepiszą antybiotyku jak nie znajdą na 100% przyczyny, na ból kręgosłupa zalecają wpierw ćwiczenia na siłowni itd.
    Do tego usg pewnie też tak podchodzą że jak nie ma potrzeby ze względów medycznych to po co?
    Gdyby się tak dało podejście szwedzkie wypośrodkować z polskim :)
    Ja swoje dziecko ujrze dopiero za 1,5 miesiąca na prenatalnych :0
    Ja już niestety des miała w tym jedno przypadkowe bo nie wiedziałam że to ciąża. Tak długo się staraliśmy że zwątpiłam ;). Teraz l ile nie wymiekne wcześnie zamierzam iść 10-12tc. Czy któraś z was jest po takich długich staraniach ?

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne takie naturalne podejście w Szwecji. :)

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka a ile sie staraliscie?

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takimi przerwami paromiesiecznymi na podreperowanie mojego zdrowia z 2.5roku. właściwie to wlansie byliśmy na etapie odpuszczania tak z bezsilności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 16:28

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :) Nieśmialo chcialabym sie do Was dołączyc. Jestem dopiero po pierwszej becie, jutro sprawdzam przyrost.
    To moja pierwsza ciaza, wiec mysli klebia sie w glowie, raz sie boje, raz popadam w euforie... Moze z Wami troche sie uspokoje :)

KolendrA, Auricomka, Imari, Katy, Malgonia, Morwa, Kiki, ibishka lubią tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Czesc dziewczyny :) Nieśmialo chcialabym sie do Was dołączyc. Jestem dopiero po pierwszej becie, jutro sprawdzam przyrost.
    To moja pierwsza ciaza, wiec mysli klebia sie w glowie, raz sie boje, raz popadam w euforie... Moze z Wami troche sie uspokoje :)
    Część Nikodema:)

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja zmotywowana przez Nikodemke witam się z Wami w wątku marcowym.
    Wg OM termin na 12.03.
    Wczoraj miałam wypadek samochodowy i pogotowie po przywiezieniu mnie do szpitala od razu za robili USG. Było widać tylko pęcherzyk ciążowy 5.5 mm. Pusty.
    To moja pierwsza ciąża staraliśmy się prawie rok i bardzo się boję.
    Może miałam później owulację i ciąża jest młodsza niż wynika z OM.

Ale wy już słyszycie serduszka. A u mnie był pusty pęcherzyk.
    Staram się być dobrej myśli choć to ciężkie.

Nikodemka, Dorjana lubią tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    To i ja zmotywowana przez Nikodemke witam się z Wami w wątku marcowym.
    Wg OM termin na 12.03.
    Wczoraj miałam wypadek samochodowy i pogotowie po przywiezieniu mnie do szpitala od razu za robili USG. Było widać tylko pęcherzyk ciążowy 5.5 mm. Pusty.
    To moja pierwsza ciąża staraliśmy się prawie rok i bardzo się boję.
    Może miałam później owulację i ciąża jest młodsza niż wynika z OM.

Ale wy już słyszycie serduszka. A u mnie był pusty pęcherzyk.
    Staram się być dobrej myśli choć to ciężkie.
    A który to tydzień? Ja też panikarą:*

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Kiki Znajoma

Wysłany: 14 lipca 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , ja jestem ostatnio żywym trupem , w dodatku chyba od ilości witamin zaczął boleć mnie zołądek , albo wątroba , sama już nie wiem . z Tego względu zmieniłam na dwie tabletki Femibaby , a nie sześć :D i jest już troszkę lepiej.
    U mnie wizyta dopiero w piątek , mam stres bo kiedyś mimo że krwawień nie było to serduszko nie biło , ciężko myśleć pozytywnie ,w dodatku od wczoraj moje serce też wariuje ... już kiedyś miałam takie przeboje , zaczęło się to znów , dziwne , jak by kołatanie serca ... holter nic nie wykazał niestety , musiałam zakupić dodatkowo magnez i potas , więc doszły mi kolejne tabsy i takie to koło :D Tak źle i tak nie dobrze .

Katy ja mam 22 , prawie rówieśniczki, plus mam tego taki , że moja mama jest młodziutka i nie ma problemu żeby zajęła się wnuczką , fakt musi pracować , ale tak jak dziś zabrała ją na basen :)
    Auricomka , każda ciąża inna i szczerze już zapomniałam jak to było jak w niej byłam :D

Katy lubi tę wiadomość

0d1y3e3kzanhskmh.png
    km5skrhm7wvdm1ld.png
    03.2015 8tc [*] brak akcji serca
    10.2017 7tc[*] puste jajo
    06.2018 4tc [*] samoistne
  • talku Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    A który to tydzień? Ja też panikarą:*

Auricomka, wczoraj był 5t2d

relgi09kukfprg92.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na USG też 5+2 (albo5+1) i też nie było widać jeszcze dzidzi tylko pęcherzyk i ciałko zoltkowe czy jakoś tak. Oczywiście też się zmartwiłam ale postanowiłam że będzie ci ma być i czekam .

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny;)

Kiki, to masz dobrze z mama :p Moja niestety sie wnukiem nie bardzo zajmuje bo jest po udarze mozgu..a co do witamin to ja zrobilam eksperyment i nie zazylam dzisiaj i wczoraj i o dziwo mdlosci sa duzo lzejsze :p

Nie ma co panikowac dziewczyny, nerwy na pewno nie pomoga 😘

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W witaminach żelazo wywołuje mdłości. Ja dziś wlansie jakoś cisza mdlosciowa...

hrqoyx8d84qsxxuk.png
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ