X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Auricomka, rozumiem Twoje zagubienie i obawy, ale pamiętaj, ze to jest wyjatkowy czas, który juz nie wroci (w sensie jako pierwszy raz) i nie ma sensu sie stresowac niektorymi rzeczami na zapas ;) No i ja Ci zazdroszcze, ze mozesz sobie odpoczywac kiedy chcesz, a nie kiedy sie uda 😂 Ja żałuję, ze w pierwszej ciazy nie czytałam wiecej książek bo uwielbiam, a teraz jak przeczytam jedna na miesiac to jest dobrze...
    Haha pewnie ejst w tym dużo racji :) narazie to jakiegoś dostałam szmyrgla j się doszukuje zagrożeń itd
    A w jakim wieku jesteście dziewczyny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2019, 21:31

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dołączam bardzo nieśmiało,mam juz jedną córeczkę która we wrześniu skończy 4 lata,teraz od 1,5 roku staramy sie o drugie w kwietniu bylam w 6 tyg ale poronilam,bylo podejrzenie pco narazie dostalam ovarin i zalecenie bylo by odczekać 3 msce odczekalismy 1 i bylam na usg owulacji nie bylo i wyszlo pco,odpuscilismy bo miałam zaszczepic sie przeciwko ospie,ostatnio zle sie czulam i tak mnie tknelo...dwie grube kreski.Ale poki co bardziej sie boje niz ciesze ;( wychodzi mi 17 marca ale nie mam pojecia kiedy byla owulacja wiec może byc i później.. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2019, 22:03

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Polka Debiutantka

Wysłany: 13 lipca 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Haha pewnie ejst w tym dużo racji :) narazie to jakiegoś dostałam szmyrgla j się doszukuje zagrożeń itd
    A w jakim wieku jesteście dziewczyny?
    Ja mam 32 i mam synka. Stresuję się bardzo w tej ciąży doszukuje się różnych rzeczy... np. Dzisiaj nie mam od ok 2 dni żadnych objawów nawet nie jestem zmęczona no nic poza tym że nie mam okresu😜 i już sobie myślę że coś jest nie tak, że się nie udało. Wtorkowej wizyty boję się panicznie. Powinni mi odciąć internet to może bym nie czytała tych wszystkich głupot.

• Katy Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 23 lata :p

Dziewczyny na pewno wszystko bedzie dobrze ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 32 lata

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kąty ale jesteś młodziutka-zazdroszcze jak cholera :). Ja skończyłam niedawno 33 , cholernie dużo na pierwszą ciążę.
    Co do internetu i nakręcania to faktycznie ktoś powinien mi wyłączyć internet. już doszłam do ekstremalnie paranoiczny zaleceń z których wynika że w zasadzie to bezpiecznie jest jeść chleb z masłem;) hehe . Mam objawy to się martwię Nie mam objawów też się martwię, dobrze że mój mąż jest trochę bardziej stonowany: D

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka ja w 1 ciąży czytając info z neto powinnam miec chorą corke albojej nie urodzic...lekarz na mnie krzyczał a mąż mi chciał odlaczyc net takze ten ;p ale rozumiem Twoj strach ;*

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Polka Debiutantka

Wysłany: 13 lipca 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Kąty ale jesteś młodziutka-zazdroszcze jak cholera :). Ja skończyłam niedawno 33 , cholernie dużo na pierwszą ciążę.
    Co do internetu i nakręcania to faktycznie ktoś powinien mi wyłączyć internet. już doszłam do ekstremalnie paranoiczny zaleceń z których wynika że w zasadzie to bezpiecznie jest jeść chleb z masłem;) hehe . Mam objawy to się martwię Nie mam objawów też się martwię, dobrze że mój mąż jest trochę bardziej stonowany: D
    Hehe ja dziś pół ranka czytałam o tym serze co zjadłas i wyczytałam że nawet fety nie można. Muszę wyluzowac bo to jakieś błędne koło. A co do pierwszej ciąży to też różnych info w necie się naczytalam a później do lekarza biegiem aż mnie w końcu opierdzielił.

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie dziewczyny ja tak sobie myślę że przecież nasze mamy nie miały internetu. Moja całą ciążę pukała gardła propolisem który przecież ma alkohol, zajadaalły się sledzikiem, przecież na wsiach pili normalnie mleko od zwierząt nie zawsze pasteryzujac itd ... Higiena była gorsza, ludzie jedli niemyte owoce .... A my żyjemy!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 00:17

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 04:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny nie moge za to przezyc tego ze nie zdążyłam zaszczepic sie przeciw ospie i strasznie sie tym martwie ;( moja corka rok temu ospy w pkolu nie zlapala,czekam na wyniki przeciwcial i liczę na cud ze moze tą ospe jednak przechodzilam ;(( inaczej będę klebkiem nerwów...

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Natalia85 Przyjaciółka

Wysłany: 14 lipca 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 34 lata, moja córka na jesień 4 lata. Jak byłam z córką w ciąży to też się tak strasznie bałam, cały net przeczytałam co mogę czego nie (może dlatego że pierwszą ciążę popełniłam). W tej ciąży jestem bardzo spokojna, nie czytam nie myślę. Może dlatego że nie mam kiedy. Budowa domu, praca, dodatkowa działalność, córką, dom i nie zostaje mi za dużo czasu na myślenie.

8p3ougpjq5rhvxu5.png

eiktuay3ja3l5dqc.png

[*] 27.09.2014 (8tc)
  • KolendrA Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 32 lata. Dziewczyny prawda jest taka, że to że się boimy jest normalne. Nie możemy tylko popadać w paranoje. Bo co to zmieni? Czy lęk nas przed czymś uchroni? Co ma być to będzie, a musimy wierzyć że będzie dobrze. I tak będzie ☺ Wszystkie jak tu jesteśmy za 8 miesięcy nie będziemy się mogły doczekać aż nasze dzieci opuszczą nasze brzuchy :p

d16e329c5c.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 31 lat. Nie popadajmy w paranoje z tym jedzeniem. Wiadomo ze nie wolno pic alkoholu i brać leków ale jeśli zjemy raz ser niepasteryzowanym to nic się nie stanie. Tak swoją droga to feta dostępna w Polsce jest pasteryzowana, trzeba uważać na te oryginalna z Grecji. Chodzi o to ze surowe produkty mogą zawierać bakterie (ale nie musza!!!) które mogą nam zaszkodzić . Także bez paniki jak raz zje się coś z listy „zakazanych” produktów. Więcej szkodzimy maluszkom stresując się i zamartwiając :)

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana s czemu posmarowanie się mascia z propolisem jest źle ? Może lekarze o tym nie mówią bo jest to właśnie przesadzone trochę? Takie miałam przemyślenia że nasze mamy nie miały tych internetowych porad a rodzily k odsetek zdrowych dzieci był mniej więcej taki sam jak teraz .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 11:52

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Dorjana s czemu posmarowanie się mascia z propolisem jest źle ? Może lekarze o tym nie mówią bo jest to właśnie przesadzone trochę?

bo maść ta jest na alkoholu :/ a ja całkowicie zapomniałam. oczywiście nie świruję... ufam że nie miało to wplywu na mojego kropka a z drugiej strony...

Kocham go bez względu na to jaki się urodzi. Zawsze bede przy nim i na rzesach stanę aby go wychować i przygotować do życia w tym pieknym choć często okrutnym świecie ;)

Uważam że nie jest to przesadzone i każda kobieta powinna dostawać takie zalecenia od lekarza i skutki do jakich mogą się przyczynic... już w dniu poczecia stajemy się matkami i powinnyśmy być swiadome konsekswencji naszych czynów i poczuwać się do odpowiedzialnosci.

Jak czytam czasami pytania o to czy można jedną lampkę wina albo pytania o palenie papierosów (nie chcę tutaj nikogo urazić, wiem ze uzależnienie to nałóg/choroba) chodzi mi poprostu o fakt że kilka pewników jest ktore w ciązy są zakazane.

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    bo maść ta jest na alkoholu :/ a ja całkowicie zapomniałam. oczywiście nie świruję... ufam że nie miało to wplywu na mojego kropka a z drugiej strony...

Kocham go bez względu na to jaki się urodzi. Zawsze bede przy nim i na rzesach stanę aby go wychować i przygotować do życia w tym pieknym choć często okrutnym świecie ;)

Uważam że nie jest to przesadzone i każda kobieta powinna dostawać takie zalecenia od lekarza i skutki do jakich mogą się przyczynic... już w dniu poczecia stajemy się matkami i powinnyśmy być swiadome konsekswencji naszych czynów i poczuwać się do odpowiedzialnosci.

Jak czytam czasami pytania o to czy można jedną lampkę wina albo pytania o palenie papierosów (nie chcę tutaj nikogo urazić, wiem ze uzależnienie to nałóg/choroba) chodzi mi poprostu o fakt że kilka pewników jest ktore w ciązy są zakazane.
    Dorjana maść niekoniecznie ejst. Ale alkohol ma w składzie prawie każdy szampon, tonic, krem etc. Skóra to nie zablonek w jamje ustnej nie wchłania się tak samo. Nie da się ograniczyć alkoholu na skórę używając normalnie kosmetyków;)

Wydaje mi się że właśnie o tych pewniakach lekarze mówią ... Nie mówią o rzeczach które są wytworem domysłów dziewczyn takich jak my które się boją. Pytania o alkohol pewnie biorą się stąd że np dziewczyny na południu Europy w ciąży faktycznie pijaja do obiadu wciąż k cały czas winko . Tu nie chodzi o to czy jesteśmy czy nie jesteśmy odpowiedzialne ale myślę że zakazy połowy przypraw owoców itd... mogą być przesądzone bo tak jak napisałam kiedyś matki jadły co chciały też były matkami od początku a dzieci się rodziły. Pewnie też miały szczęśliwsze te ciążę a nie w strachu o wszysyko.mysle że to także ważne dla rozwoju maleństwa:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 12:10

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginekolog wogole poza paroma zaleceniami takim jak brak alkoholu nikotyny pasteryzowana żywność powiedziała że nie ma żadnych badań które mówią co jest dobre co jest niedobre sposób jednoznaczny. Mówiła też że są takie głosy że ejsli ciąża jest zdrowa i silna to będzie "co ma więc nie utonie "-tak to brutalnie okreslila.

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się nie wydaje... ja wiem że mi nikt nic nie powiedział.
    Przed każdą ciążą robię serię wizyt u lekarzy aby jak najlepiej się przygotować do ciąży, robię badania, dostosowuję dietę (jak widać też strzelam gafy)
    I nigdy żaden lekarz mi nic nie zalecił o wszystko sama proszę i dosłownie ciągnę za język bo od siebie to raczej nic nie mówią ani nie zalecają.

Ja nie pisze o jakichś tam wymysłach i sprzecznościach ale tylko i wyłącznie o pewnikach które powinny być zakazane, a informacja powinna być przez lekarza przekazana...

Nie używam toników ani kremów więc w tym temacie się nie wypowiem...
    mój szampon czy mydło też nie mają alkoholu w skladzie.
    Reasumując ja ograniczam takie dodatki... nie zamierzam się smarować maścią propolisową. To moj wybór. Każdy z nas podejmuje codziennie własne decyzje.

Kiedyś były inne czasy... wszystko było zdrowsze a teraz sama chemia... uważam że porównania takie są bezsensowne...
    Nie wiem czy tamte czasy były szczęśliwsze? (szczerze wątpię)
    Ja się czuję cudownie tu i teraz i nie wyobrażam sobie siebie w tamtych czasach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 12:43

• PannaB Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia85 wrote:
    Ja mam 34 lata, moja córka na jesień 4 lata. Jak byłam z córką w ciąży to też się tak strasznie bałam, cały net przeczytałam co mogę czego nie (może dlatego że pierwszą ciążę popełniłam). W tej ciąży jestem bardzo spokojna, nie czytam nie myślę. Może dlatego że nie mam kiedy. Budowa domu, praca, dodatkowa działalność, córką, dom i nie zostaje mi za dużo czasu na myślenie.

Mamy podobnie ;) córka chodzi do pkola?

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 29 lat

‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ