X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Ja czuje, ze bedzie dziewczynka. Moze dlatego, ze troche to sobie wkrecilam przez imie... Dla dziewczynki mamy od dawna wybrane, a dla chlopca zadne sie nam nie podoba, wiec jak mysle o Fasolce, to utozsamiam ja z coreczka :) Zejde na ziemie jak sie okaze, ze to chlopiec, choc wiadomo, obojetnie co, byle by bylo zdrowe.
    Mi pogorszyla sie cera, wlosy mam okropne jak zwykle. Wypadajace i lamliwe, wiec nie widze zmian na lepsze.
    Ja dokładnie tak samo. Mąż mi ostatnio powiedział, ze on tez czuje, ze będzie córeczka.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszlamama93 wrote:
    Dziewczyny robicie glukoze jakos niedlugo ? Mi niestety wyszlo 93. A mój lekarz mówi że norma dla ciężarnych to 92. I muszę w przyszłym tygodniu iść na glukoze. Nie cierpię tego 😭
    Tak. Mi wyszedł cukier 98 na czczo, co i tak jest lepsze niż przed ciążą. Będę robić za 2 tygodnie jakoś.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko mnie też boli mocniej i częściej tylko jedna strona

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 01:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też mocniej boli jedna strona ogólnie jakoś teraz mnie mocniej boli brzuch. Dziewczyna ja chciałam zapytać bo dopiero teraz zauważyłam i tak się zastanawiam czy lekarka tego nie przeoczyła . Miałyście ciała ketonowe w moczu?

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 03:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Talku - mam juz tak zwizualizowanego tego Twojego Stasinka przez to co piszesz i przez Twoj niebieski suwaczek, ze jak okaze sie, ze to jednak dziewczynka, to chyba nie uwierze dopoki nie urodzisz :D

Boli mnie cos i ciezko mi okreslic co. Tak jakby jajnik, ale moze jednak to pachwina... Wiem, ze tam sie wszystko rozciaga, ale tylko po jednej stronie? :/ Oszaleje, przysiegam.
    Ja też tak mam i pytałam lekarza, jest ok :) ciągnie, boli, kłuje mnie w 90% tylko prawa strona. I to podobno zupełnie normalne :)

Nikodemka lubi tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 03:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05, u mnie jest też narazie cukier ok , wynik 79. Ale mam IO i PCOS i spodziewam się że pod koniec jednak ta cukrzyca mnie dopadnie.

Jak badacie w domu cukier? Mam glukometr i też wolałabym czasem sprawdzic. Tak normalnie na czczo i później godzinę/dwie po jedzeniu?

I powiedzcie mi czy lekarz wśród badań zlecił Wam już posiew z pochwy? Kiedy się robi pierwsze badanie?

dHvMp2.png
    M - fragmentacja DNA
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!

• PannaB Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Mnie też mocniej boli jedna strona ogólnie jakoś teraz mnie mocniej boli brzuch. Dziewczyna ja chciałam zapytać bo dopiero teraz zauważyłam i tak się zastanawiam czy lekarka tego nie przeoczyła . Miałyście ciała ketonowe w moczu?

Ja mam,i cukier byl za wysoki,krzywa na czczo przekroczona,wczoraj bylam u diabetologa mam paski do mierzenia tych ketonow no i glukometr,dieta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 05:50

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iriiska wrote:
    Natalia05, u mnie jest też narazie cukier ok , wynik 79. Ale mam IO i PCOS i spodziewam się że pod koniec jednak ta cukrzyca mnie dopadnie.

Jak badacie w domu cukier? Mam glukometr i też wolałabym czasem sprawdzic. Tak normalnie na czczo i później godzinę/dwie po jedzeniu?

I powiedzcie mi czy lekarz wśród badań zlecił Wam już posiew z pochwy? Kiedy się robi pierwsze badanie?

Na czczo ale okolo 20 min od wstania,i 1 h od rozpoczęcia posilku

iriiska lubi tę wiadomość

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:p

Ja dostalam teraz skierowanie na glukoze na czczo, w tamtej ciazy mialam ciut za wysoki, ale diety nie mialam :p

Klaudia, witamy ;)

Kurcze musze zrobic porzadek na pierwszej stronie, jakby ktoras chciala byc dopisana to poprosze o planowany termin porodu, ktora to ciaza i czy widzialyscie serduszko :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Karola0255 Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy może któraś z was zmieniała lekarza po 1 wizycie ? Byłam 2 tyg temu na pierwszej wizycie na nfz i stwierdziłam, że pójde do innego lekarza prywatnie. Na prywatmą wizyte umówiona jestem we wtorek.

8e9vqcq.png
    23.03.2015-aniołek 9tc
    22.03.2020-widzimy się na świecie 💕
    Synek 💙💙💙
  • dory Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, krzywa cukrowa jest obowiązkowa po 20którymś tygidniu bez względu na wynik glukozy w pierwszym trymestrze.

dhi4qqmze6ab5zr4.png
    🌈 A. 2018
    🎀 F. 2020
    🖤 🖤 🖤
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola0255 wrote:
    A czy może któraś z was zmieniała lekarza po 1 wizycie ? Byłam 2 tyg temu na pierwszej wizycie na nfz i stwierdziłam, że pójde do innego lekarza prywatnie. Na prywatmą wizyte umówiona jestem we wtorek.

Ja teraz tak zrobilam, wczoraj mi dopiero zalozyli karte ciazy :p W pierwszej ciazy zmienialam lekarza w 13tc i tez było ok ;)

Krzywa cukrowa sie robi jakos kolo 24tc, dla mnie to bylo najgorsze badanie w calej ciazy, modliłam sie w poczekalni zeby nie zwymiotowac...

Dorjana, tez mam problem z dobudzeniem sie rano, ostatnio chodze spac po 21 wiec bardzo wczesnie, a i tak rano jestem nieprzytomna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 08:19

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Mi też się wydaje, że krzywa cukrowa jest w Polsce obowiązkowym badaniem między 24 a 28 tygodniem ciąży. Często dopiero wtedy wychodzą jakieś nieprawidłowości pomimo że glukoza na czczo była zawsze w normie

Gdzieś ostatnio czytałam, że podobno zawęzili okres na wykonanie krzywej do 2 tygodni, a nie tak jak było do tej pory do 4, ale nie mogę teraz tego znaleźć. Może sobie to wymyśliłam XD

Natalia niezdiagnozowana cukrzyca ciążowa jest większym zagrożeniem dla dziecka niż jednorazowe badanie.

Karola ja tak robię. Na pierwszej wizycie byłam u innego lekarza, bo moja gin miała urlop, a po porodzie będę potrzebowała papierka, że byłam pod opieką przed 10 tc :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszlamama93 wrote:
    A clotrimazolum?
    W kremie tez do zewnętrznego. Podobnie jqk pimafucort

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Ja zmieniam lekarzy jak tylko czuję taką potrzebę.
    Słuchaj swojej serducha, to bardzo ważne abyś miała właściwą opiekę w tym wyjątkowym czasie.

Czy wam też tak ciężko się ogarnąć z rana. :O
    Mam wrażenie że chodzę po omacku, marzy mi się nawet kawa (której tak długo już nie pijam)
    Chyba za późno się kładę spać, a jak się położę wcześniej to wstaję w srodku nocy :/
    Musze znaleźć złoty środek bo wkurza ten poranny stan :/

Co do tych obaw to wam kochane powiem że mnie przeraża bo nic nie czuję :O
    Taka masakra... Was coś kuje, ciągnie, a u mnie totalna cisza... tylko jakiś taki większy leń o poranku :/
    Już się nie mogę doczekac tych kopniaków, wtedy wszystkie będziemy mam nadzieję spokojniejsze.

Pytanie do dziewczyn, które zmagają się z problemem z przyswajaniem kwasu.
    Jak to wam zdiagnozowano??
    Jakie badanie robiłyście ??? czy tylko na wskazane mutacje ??
    Chce sprawdzić to u siebie czy ten kwas się przyswaja czy tylko magazynuję ??
    Ogólnie robi się badania genetyczne na mutacje min. MTHFR i PAI-1,ale one są bardzo drogie. Najłatwiej można sprawdzić badając poziom kwasu foliowego we krwi, jeśli jest przekroczony to zapewne przez to że się nie wchłania i trzeba brać ten metylowany. Podwyższona homocysteina też wskazuje na zaburzenia z wchłaniania kwasu foliowego i witamin z grupy b.

Dorjana lubi tę wiadomość

dHvMp2.png
    M - fragmentacja DNA

• talku Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj robiłam posiew moczu, morfologię i właśnie powtarzałam glukozę na czczo. Mam nadzieję, że ominie mnie cukrzyca ciążowa i cukier będzie w normie. Zobaczmy wieczorem.

Ktoś w tym tygodniu wizytuje? Dzisiaj lub w piątek? 🙂

Kiki lubi tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Gdzieś ostatnio czytałam, że podobno zawęzili okres na wykonanie krzywej do 2 tygodni, a nie tak jak było do tej pory do 4, ale nie mogę teraz tego znaleźć. Może sobie to wymyśliłam XD

Natalia niezdiagnozowana cukrzyca ciążowa jest większym zagrożeniem dla dziecka niż jednorazowe badanie.

Karola ja tak robię. Na pierwszej wizycie byłam u innego lekarza, bo moja gin miała urlop, a po porodzie będę potrzebowała papierka, że byłam pod opieką przed 10 tc :)

Dokladnie mi wczoraj pani diabetolog powiedziala ze brak diagnozy jest duuuzo gorszy niz 1 krzywa

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak w pl ale tu gdzie mieszkam krzywa sie robi w 28 tc i nie jest obowiazkowe badanie tylko przesiewowe. Tak ja wiem ze niezdiagnozowana cukrzyca jest niebezpieczna, tak samo jak np problemy z tarczyca sa niebezpieczne bo powoduja wady i uposledzenie dziecka a tego tu nikt nie bada. I z tym cukrem to jest tez tak ze niby kazdy moze dostac w kazdej chwili, ale lekarz mi w pl bardzo dobry diagnosta powiedzial ze jak ja nie mam wskazan, przeslanek, sklonnosci ani z wywiadu rodzinnego (nie ma w rodzinie problemow z cukrem, babcia ma 90 lat i cukier i cholesterol jak mloda osoba) i nie ma w historii chorob ani badan czy poprzednich ciazy cokolwiek co by moglo wskazywac na to to nie musze sie obawiac ze wystapi bo szanse na to jak na wygranie w totka :) Wiec dla mnie osobiscie jest to badanie bez sensu, wynik znam a jest bardzo obciazajace, dochodze do siebie 2 dni juz nie mowiac o omdleniach podczas. Ale to tylko moje osobiste zdanie (i mojego lekarza ktory prowadzil moje 3 ciaze).

Sa tez inne metody zastepcze na ta krzywa, pewnie lepsze ale ktos uznal ze wypicie szklanki cukru na czczo jest najbardziej miarodajne 😂

U nas nie badaja mocz na ketony ani posiewy, zwykle badanie z zawartosc bakterii. Na pierwszej wizycie robia wymaz a potem juz nie.

Ja jako zupelnie zdrowa osoba troche dziwnie sie czuje ze traktuje sie kobiety w ciazy jakby byly ciezko chore.

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzisiaj wizytę talku. Już jestem cała przerażona.
    Też uważam że ta krzywa to masakra jest .:/ Migrensko po.tym dla mnie murowane

talku lubi tę wiadomość

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka kciuki! Bedzie dobrze, zabczysz juz duzego misia haribo 🥰

Auricomka lubi tę wiadomość

‹‹ 121 122 123 124 125 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ