X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie czekam na usg. Pierwsze na nfz :D

Makt lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wizyty! Będzie dobrze, kolejna szansa na podejrzenie maluszka :)

Makt lubi tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko mi smakował ten słodki ulepek? XD w tamtej ciąży się naczytałam jakie to okropne i szłam jak na ścięcie na tą krzywą. Dostałam glukozę cytrynową i była spoko. Wiadomo, słodkie, ale do przeżycia.

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Makt Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Ja zmieniam lekarzy jak tylko czuję taką potrzebę.
    Słuchaj swojej serducha, to bardzo ważne abyś miała właściwą opiekę w tym wyjątkowym czasie.

Czy wam też tak ciężko się ogarnąć z rana. :O
    Mam wrażenie że chodzę po omacku, marzy mi się nawet kawa (której tak długo już nie pijam)
    Chyba za późno się kładę spać, a jak się położę wcześniej to wstaję w srodku nocy :/
    Musze znaleźć złoty środek bo wkurza ten poranny stan :/

Co do tych obaw to wam kochane powiem że mnie przeraża bo nic nie czuję :O
    Taka masakra... Was coś kuje, ciągnie, a u mnie totalna cisza... tylko jakiś taki większy leń o poranku :/
    Już się nie mogę doczekac tych kopniaków, wtedy wszystkie będziemy mam nadzieję spokojniejsze.

Pytanie do dziewczyn, które zmagają się z problemem z przyswajaniem kwasu.
    Jak to wam zdiagnozowano??
    Jakie badanie robiłyście ??? czy tylko na wskazane mutacje ??
    Chce sprawdzić to u siebie czy ten kwas się przyswaja czy tylko magazynuję ??

Ja robiłam badanie genetyczne na trombofilie wrodzona i tam w składowych jest mutacja mthfr :)

age.png
    19.03.2020 (39+0), CC, 13:35, 3335g, 54 cm

age.png
    24.06.2022 (39+1), SN, 9:55, 2985g, 52 cm

2 IVF-9.07.19(20dc)-ET(2)-3.1.1
    6dpt beta 12,37, prog 8,6;
    15dpt (4+6)- GS 2,2 mm, YS 1,1 mm;
    23dpt (6+0)- CRL 1,8 mm i ❤️

13.10.21(21dc)-FET(5)-S-bl2
    +atosiban+encorton 7,5mg+Prograf+accofil
    6 dpt beta 20,51
    15 dpt (5+0)-GS 3,7 mm
    21 dpt (5+6)-CRL 1,8 mm i ❤️

Pozostałe transfery:
    •19.03.2019
    •31.03.2021
    •15.07.2021
    •5.01.2024
    skuteczności 33,33%

Amh 2019 1,35->2024 0,58
    Nasza historia

weight.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana - dokladnie. Albo badanie genetyczne na trombofilie albo poziom kwasu foliowego i homocysteina. Ja przed mutacjami badalam sam kwas i byl duzo ponad norme, wiec zamienilam zwykly na metylowany i dolaczylam metylowana wit B12.
    Kciuki za wizyty :)
    Ja dzis jade powiedziec mojej ukochanej babci o ciazy. Czeka ja operacja i chcialabym dac jej ta radosc przed nia.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White, dla mnie smak nie byl zly chociaz pilam zwykla :p Tylko okropnie sie po tym czulam :/ Jak mialam robiona kiedys krzywa po za ciaza to się czulam ok xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tu dali glukoze smakowalo jak oranzada malinowa. Nie chodzi nawet o smak czy mdlosci po tylko o samopoczucie. Lezalam na kanapie bo hylo mi slabo, zawroty glowy do tego uczucie ze zaraz zwymiotujesz. Mialam wode ze soba to uratowalo sytuacje, pilam malymi lyczkami (tak tu pozwalaja na to) a pozniej szybko cos zjadlam bo bym nie dowlekla sie do domu. Za to dziecko caly dzien przetalo sie w ogole ruszac, juz chcialam do szpitala jechac ale udalo mi sie ja w koncu dobudzic. Kilka kaw, duzo wody i wody z cytryna. Takze ja nie wiem czy sie zdecyduje dla samej pieczatki w ksiazeczce jeszcze raz to przechodzic.

• Katy Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez musialam lezec, wody sie nie moglam napic..ostatnie 10min przed pobraniem krwi, zatykalam usta reka zeby nie zwymiotowac :/ jak wróciłam do domu to poszlam spac od razu :p Mam nadzieje, ze tym razem bedzie inaczej...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju nez wody to bym nie dala rady 😳

• talku Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce nie ma wyboru. Badanie jest obowiązkowe, więc warto się dobrze nastawić. Nie każdy tak źle znosi test obciążenia glukozą :)
    Ale współczuję Wam takich przeżyć. Jak się zwymiotuje to badają z krwi i też jest to wiarygodne badanie.

Nikodemka, daj znać jak reakcja babci ☺️ moje dwie babcie się ogromnie ucieszyły, były przeszczęśliwe. To będzie pierwszy prawnuczek 😍

I trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Dawajcie znać jakie już duże są Wasze maluchy. Jeszcze chwila i przestaną je mierzyć tylko zaczną ważyć. Chyba od 15 tygodnia, jak się nie mylę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 11:46

relgi09kukfprg92.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na czczo zawsze miałam cukier ok. W drugiej ciąży zaniepokoiły mnie ketony w moczu. Poszłam na krzywą i w 16tc diagnoza bo ponad 200 po godzinie. W trzeciej już wyrywkowo mierzyłam co jakiś czas i jak po tym samym posiłku raz było 100 a tydzień później 190 to od razu krzywa i diagnoza. Teraz niby mam krzywą w normie a po śniadaniu ponad 170.
    Ktoś pytał o ketony w moczu. Mi w labie prawie zawsze wychodzą. W domu jak sprawdzam to dzisiaj po raz pierwszy nie miałam :)
    No i nie wiem czy takie ufanie że się nie ma jest ok. Ja mam dziadka z cukrzycą ale znajoma czysty wywiad a jednak miała w dwóch ciążach. Mnie też frustruje że trzymam dietę, pilnuję wyników a tu ot tak każą wypić ten syf. I jak się okazuje czarno na białym nie mam dowodu że tą cukrzycę mam. Bo wg norm nie mam. Tylko co by się działo gdybym tej diety nie trzymała... Wolę nie wiedzieć.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jest jakiś inny sposób diagnozy cukrzycy ciazowej ?
    Ketony to jeśli związek z cukrzycą to typu pierwszego czyli tą autoimmunologiczną. Ale pewnie raczej przez mdłości

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Dziewczyny a jest jakiś inny sposób diagnozy cukrzycy ciazowej ?
    Ketony to jeśli związek z cukrzycą to typu pierwszego czyli tą autoimmunologiczną. Ale pewnie raczej przez mdłości
    Ja innego nie znam a pewnie gdyby był to i tak w Polsce nie uznają innego badania... Ja poza ciążą ketonów nie mam. Tzn w ciąży bez cukrzycy też nie miałam. Więc akurat u.mnie były dobrym tropem. Ale jak ktoś ma mdłości, wymioty, jadłowstręt to i bez cukrzycy wyjdą.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio ja nie mialam na mysli ze samo "ufanie" albo zaprzeczanie jest dobre. Ja tylko mowie ze mam za soba trzy zdrowe ciaze i ani jednego problemu czy przeslanki w kierunku cukrow wiec na tej podstawie tak moge wyjsc zalozenia ze nie mam i nie bede miec cukrzycy i jestem tego pewna. Czy to zrobie badanie czy nie. Tak samo z nadcisnieniem, nie mam i miec nie bede, jestem niskocisnieniowcem wiec tez nie mam powodu ani lekarz prowadzacy uwazac ze grozi mi nadcisnienie w ciazy. Jedyne do czego mam przeslanki medyczne to anemia i suplementowanie zelaza, i to wszystko.

Tak sa jakies inne zastepcze, ale prosciej jest dac wypic ciezarnej szklanke cukru.

A w Szwecji robi sie ta krzywa? U nas niedawno wprowadzili jako przesiewowe, wczesniej bylo ze wskazan medycznych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 12:15

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie ta cholerna procedura krzywej to jestsadyzm jak nic:S. Dziecwyznh czy spotkaliście się z taką nieprawidłowością wmorfolohi -za wysokie mchc?
    Z tym cukrem to ja już nic nie rozumiem. Trzymałam.dietemialam ponad 90.wczoraj zezarlam tone czkeolady , makatonprzeicznubulke zdzemem mam 82:D
    Natalia ja się z tym zgadzam ale neistety elkarze trochę na pale.daja zalecenia. Ja na przykład mając od zawsze problemy z jonami szczególnie z niskim poziomem sodu. Dostałam zalecenie diety niskosodowej w ciąży z uwagi na ryzyko nadciśnienia.... Gdzie ciśnienie ma bardzo niskie od zawsze bo mi się nie wchłania Sod... Z kolei nikt nie zAjmuje się słabymi parametrami żelaza no na tym etapie ejszcze nie trzeba ich zdaniem. Wkurzające to

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 12:41

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • KolendrA Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Szwecji to się niewiele robi. Skrajność w drugą stronę. Z tego co wiem nie ma co miesiąc morfologii. Badają krew pobraną z palca (cukier chyba też) jak coś jest nie tak to dalsza diagnostyka. Ale to tylko znam z opowieści jak to wygląda. Oni mają luz na wszystko. Trochę mnie to przeraża.

d16e329c5c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka to znaczy ze masz jesc czekolade na zdrowie 😀

Tu tez nie ma co miesiac morfologii, po co? Chyba 2 razy jest, glownie chodzi o przeciwciala, toxo i hiv a reszta przy okazji.

Chyba musze jakies jeansy ciazowe kupic bo moje zwykle cisna w brzuchu eh tak SZYBKO 🤨

• talku Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się tak kłócę z M o wszystkim, że to się chyba dobrze nie skończy.
    W ogóle nic do niego nie trafia. On ma swoje klapki na oczy i powtarza to w kółko. I nie są to sprzeczki o byle co, to dość poważne życiowe decyzje a on jest jak kapryśny nastolatek.
    Mam tego dość.

relgi09kukfprg92.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Kazio ja nie mialam na mysli ze samo "ufanie" albo zaprzeczanie jest dobre. Ja tylko mowie ze mam za soba trzy zdrowe ciaze i ani jednego problemu czy przeslanki w kierunku cukrow wiec na tej podstawie tak moge wyjsc zalozenia ze nie mam i nie bede miec cukrzycy i jestem tego pewna. Czy to zrobie badanie czy nie.
    Miałam za sobą zdrową książkową ciążę. Druga z cukrzycą i wadami. Każda ciąża inna, nigdy nie mów nigdy. Dziwi mnie Twoje podejście ale masz do niego prawo.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nieciekawie... lekarz zdiagnozowal zagrozenie poronieniem... plyn jest zebrany u ujscia szyjki. 2,3 na 1,3 cm. Nie okreslil to jako krwiak ani nic... moja gi stwierdziła ze w sumie dobrze ze u ujścia bo jak cos to wyleci... przerazil mnie ten lekarz. Tak wystraszyl ze szok. Stwierdził ze predko na patologie ciąży do szpitala. Moja gin mnie trochę uspokoila... ze moze mnie dac do szpitala ale tam nic nie zrobia procz luteiny i obserwacji. Zaraz dlugi week itd. Zwiększyła mi dawkę luteiny i diphergan i mam odpoczywać... Zaraz idę do innego na usg i zobaczymy co on na to...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ