X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2019, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Natalia akurat to że niemocenia się narządów dziecka na pierwszym prenatalnym to ginekolog mówił. Zresztą tak na logikę jak możesz oceniać prawidłowość czegoś co ma mniej niz milimetr(nerka dziecka) na badaniu USG którego błąd pomaitowy to milimetr?;) Jak chciałabyś zoabczec tętniczki żyłki budowę serca? Lekarka mówi że to badanie ocenia bardzo podatawowo. Sama mam w rodzinie przykaldz dizecka urodzonego z ciężka wada serca jlhs(nie ma połówki serca co było widoczne dopeiro na drugim prenatalnym no to dosyć spora wada więc wiesz widać co w tym pierwszym widać z narządów :D .W Niemczech nie wykonuje się pierwszego prenatalnego wykonuje się drugie j trzecie. W Szwecji czy Kanadzie nie wykonuje się ich wcale poza jednym USG które ocenia narządy (jednym na ciążę). Niemodwazylabymnsie tak ochoczo podważać zdania innych lekarzy ale skoro mówisz że herezje ;). Hormon ci faktycznie chyba puścił :)
    Whiteinnicent nie nie twój ty rzeczowo wyjasnilas i bardzo cenjete informację bo jeśli faktycznie to bailko mogłoby usprawnić pracę łożyska to myślę że to bardzo przydatne :)

W Niemczech jak najbardziej wykonuje sie usg prenatalne 11-13+6. Jaki jeden mm ma nerka? Co ty kobieto gadasz, dziecko ma ok 6-8 cm widac wszystko doskonale. Nie wiem jakich ty masz lekarzy którzy najwidoczniej nie maja kwalifikacji do wykonania tego badani. Ja mialam wszystkie narządy sprawdzane mierzone i opisane takze wiem napewno co jest sprawdzane z praktyki 😀

Bo to sa herezje! Przeczytaj sobie chociażby artykuł u mamy ginekolog , napisała ze to jest. PODSTAWOWE NAJWAŻNIEJSZE USG podczas ciazy. Chyba nie wie co mowi skoro auricomka i jej lekarze twierdzi inaczej 😂😂😂

P.S Gdyby wstrząsy zaburzały organogenezie dziecka to seks byłby zakazany! Tam dopiero wstrząsów a wstrząsów 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2019, 23:31

Auricomka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2019, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    I bardzo dobrze. U nas była ulga okropna tylko trochę to nadszarpnęło małżeństwo no szwagier chciał amimopunkcje i rozwazal wiadomo co szwagierka nie, szwagier uciekł w pracę itd. ale całe szczęście dziewczynka zdrowa!:)
    Zaczyna mi się apetyt huraaaa;)
    A jak wasze plamienia ? Wszytko ok?
    Ja mam apetyt ciągle 😂

Dorjana lubi tę wiadomość

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze prenatalne usg jeżeli wykryłoby prawdopodobieństwo wady to te wady zwykle nie występują same. Wtedy wiadomo na czym szczególnie skupić się na drugim usg. Przynajmniej tak mi się wydaje.
    Ja pappa nie robię. Jego "zalety" mimo wszystko mnie nie przekonują. Ale waham się nad NIFTY. Drogie ale w poprzedniej ciąży dało mi ogromną ulgę i spokój.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    W Niemczech jak najbardziej wykonuje sie usg prenatalne 11-13+6. Jaki jeden mm ma nerka? Co ty kobieto gadasz, dziecko ma ok 6-8 cm widac wszystko doskonale. Nie wiem jakich ty masz lekarzy którzy najwidoczniej nie maja kwalifikacji do wykonania tego badani. Ja mialam wszystkie narządy sprawdzane mierzone i opisane takze wiem napewno co jest sprawdzane z praktyki 😀

Bo to sa herezje! Przeczytaj sobie chociażby artykuł u mamy ginekolog , napisała ze to jest. PODSTAWOWE NAJWAŻNIEJSZE USG podczas ciazy. Chyba nie wie co mowi skoro auricomka i jej lekarze twierdzi inaczej 😂😂😂

P.S Gdyby wstrząsy zaburzały organogenezie dziecka to seks byłby zakazany! Tam dopiero wstrząsów a wstrząsów 😂
    na początek chciałabym cię prosić żebyś jednak powstrzymała hormony i wykazała jakikolwiek szacunek do drugiego człowieka, tam powyżej jedna z dziewczyn pokazała jak można merytorycznie dyskutować mając inne zdanie a nawet coś komuś wytłumaczyć.
    Na początek wytłumaczyć różnice między wibracjami a wstrząsami podczas seksu. mówimy o podróży tak jak napisałam długiej powyżej 6 godzin auto w kontakcie z asfaltem ulega rytmicznym wibracja, nie mówimy o krótkiej podróży dwugodzinnej z przerwą. w czasie seksu orgazm u normalnego człowieka nie trwa 6 godzin no chyba że u ciebie jest inaczej w takim razie będziesz się musiala faktycznie wstrzymać :p.
    jeśli chodzi o te zaburzenia związane z wibracjami zdania są podzielone moja ginekolog uważa że nie warto ryzykować, jest też parę wątków na forum w których dziewczyny pisały że poroniły po długiej podróży i że ginekolog właśnie tym tłumaczył poronienie. W każdym razie ja wolę zaufać ginekologowi.
    Jeśli chodzi o badania prenatalne pierwsze w Niemczech, to są te badania wykonywane jedynie ze wskazań, nie zaleca się ich przesiewowo ponieważ tak naprawdę opierają się na czystej statystyce. na 100% nie jest tak jak u nas że 90% kobiet w ciąży wykonuje badanie prenatalne. Z obowiązującym badaniem prenatalnym tam jest drugie badanie. oczywiście widać że narządy są w pierwszym badaniu ale trudno mówić o zbadaniu ich w ten sposób. Poczytaj czym jest wada hlhs to brak połowy serca lewej komory serca, myślę że logika podpowiada że jeśli czegoś takiego nie wykrywają na pierwszym badaniu tym bardziej nie wykryją jakieś drobnych wad więc trudno mówić o przebadaniu organów ciała płodu. Stwierdza się że są i stwierdza się że są przepływy w największych naczyniach. Co do nerki to jeśli ty masz metr170cm a twoja nerka 10cm to analogicznie ejsli dzieciątko ma 5-8cm to nerka ma nienwiecej niż 5mm;) . Naprawdę uważasz że widać w niej naczynia i że jest dokaldnie przebadana.
    Dziewczyny jeszcze raz bo to koleżanka próbuje podprowokować ja nie jestem przeciwnikiem badań prenatalnych i broń Boże nikogo nie namawiam na to żeby ich nie robił po prostu dzielę się wątpliwościami tak jakby dzielicie się innymi. co do tych pierwszych po prostu miałam sporo wątpliwości jako że wielu wad one w ogóle nie wykryły. Mój chrześniak z tą wadą hlhs przeszedł te badania śpiewająco bylo wszystko super, z kolei moja szwagierka była przekonana że urodzi chore dziecko a urodziła zdrowe. Zastanawiałam się po prostu czy stres z nimi związane wart jest wyników, która jak wszędzie podkreślają nie są pewne a nie nie wykluczają w 100% wadani ich 100% nie potwierdzają. Natomiast to co napisała whiteinnocent rzuca trochę inne światło na to co myślałam o tych badaniach i bardzo ci dziękuję za te informacje.

Dorjana lubi tę wiadomość

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Ja mam apetyt ciągle 😂
    To ci zazdroszczę ja wygłodzona to teraz jak zacznę wtryniac to się będę zaokrąglać :D.
    Kasio14 też myślałam o tym badaniu. Ono podobno bardziej rzetelne tylko chyba neiwiele klinik je wykonuje ?

syllwia91 lubi tę wiadomość

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka w drugiej ciąży na pierwszym usg nic nie wyszło, wszystko w normie. Pappa nie robiłam nigdy więc nie wiem co by wykazało. Wady wyszły na usg połówkowym. Do tej pory nie wiem czy lekarz w moim mieście źle pomierzył czy na prawdę nie było widać. Ale zawsze chodziłam na te usg więc i teraz pójdę.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Kasio14 też myślałam o tym badaniu. Ono podobno bardziej rzetelne tylko chyba neiwiele klinik je wykonuje ?
    U mnie w mieście chyba w trzech albo dwóch miejscach. Ale są też inne badania NIPT. Ja wahałam się jeszcze nad jednym (nie pamiętam którym) ale to konkretne polecali mi lekarze będący dla mnie autorytetem.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2019, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żadne badanie usg nie potwierdza ani nie zaprzecza niczemu na 100 procent. Juz twoje oczekiwania sa błędne. Potwierdzić lub zaprzeczyć moze tylko amniopunkcja (jesli chodzi o wady genetyczne) a jesli bierzemy wady rozwojowe czy wrodzone to wykonuje sie specjalistyczne badania no echo serca, do czego wskazaniem jest wlasnie zły obraz na usg.

Co innego napisac „nie chce tego badania bo nie potrzebna mi ta wiedza” a co innego „nie chce badania bo jest bez sensu i sie go nie wykonuje” co jest totalna głupota. Wybacz ale inaczej tego sie nie da napisac.

Biorąc pod uwagę jakie tu herezje mozna poczytać, ze witamina c jest szkodliwa, zeby obierać skórki z jagód itd teraz o badaniach mam nadzieje ze dziewczyny jednak same poszukają sobie rzetelnych informacji i najpierw poradzą sie swojego lekarza zanim zrezygnują z jakiegoś badania bo koleżanka na forum nie widzi w nim sensu.

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Auricomka w drugiej ciąży na pierwszym usg nic nie wyszło, wszystko w normie. Pappa nie robiłam nigdy więc nie wiem co by wykazało. Wady wyszły na usg połówkowym. Do tej pory nie wiem czy lekarz w moim mieście źle pomierzył czy na prawdę nie było widać. Ale zawsze chodziłam na te usg więc i teraz pójdę.
    O kurcze a jkei to były wady? Też poszukam u mnie tego badania nityfy. Wspominała mi też o nim ginekolog. wydaje mi się że to nawet nie z winy lekarza czasem nie widać tych wad po prostu. Moja koleżanka jest ginekologiem robiącym badania prenatalne i tak dalej, jej mąż także i niestety w 32 w tygodniu ciąży dowiedzieli się dopiero ataki w wadzie naczyń krwionośnych wychodzących z serca. więc wiesz myślę że jeśli takie osoby które mają tam kupę znajomych którzy im na pewno robili dobre badania dowiedziały się tak późno to pewnie to się po prostu zdarza. Całe szczęście dzidziuś został zoperowany po porodzie jest zdrowy.
    Natalia szkoda mi czasu i nerwów na twoje przeinacznia. Witamina c i skórki hm sama pisałam że wydaje mi się to być przesada ale koleznaka w ciąży tak uważa więc chciałam sprawdzić czy ja jestem w błędzie czy ona . Nie napisałam że nie robię badań bo to głupie myślę że to raczejn twój styl wypowiedzi niż mój ;). Zdecydowanie za autorytet uważam lekarzy tyle że oni mają zdania podzielone stąd orientuje się także tu. nigdzie nie napisałam dziewczyny nie róbcie badań napisałam jedynie że ja zastanawiam się nad badanirm prenatalne w pierwszym trymestrze. Myślę że różnica jest dosyć znacząca.

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    O kurcze a jkei to były wady?
    ZD i Zespół Fallota

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tetralogia Fallota udało się zoperować?
    Ginekolog mówiła że wchodzą do Polski jeszcze dokaldniwjsze badania niż te nityfy ale te też bardzo polecała. Mzoe faktycznie ejsli zdarzyły się wady u Ciebie to warto zrobićto badanie. Ustalili jakieś genetyczne podłoże u was ? W takim razie bardzo trzymam kciuki za to zbey ten dzidizus tam sobie włączył o zdrowko

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14przepradzam nie zajarzylam dopeiro.jak zobaczyłam w Twoja stopkę to zajarzylam. Trzymam bardzo kciuki za Twoją dzidzie żeby byli tak smak zdrowia jak brat i siostra !:*

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Majowa_nadzieja Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nadrabiam zaległości cały czas. Też te prenatalne mnie zastanawiają bo i w 13 tyg i w 22 tyg mam zrobić. Ale będę Spokojniejsza. chociaż koszt mnie przeraża... Ja będę za pierwsze płacić 500 zł... u Was też takie ceny ?

Wczoraj byłam na usg. Miałam mieć wizytę w piątek ale od niedzieli mam taka brązową, czasem żółtą wydzielinę. A poza tym czuje się coraz gorzej A że pracuje w laboratorium chemicznym chciałam iść jak najszybciej na zwolnienie.
    Jeśli chodzi o plamienia to lekarz kazał dalej brać duphaston tylko zwiększył na 3x1, a jak będzie bolało to nospa. Poza tym pierwszy raz zobaczyłam naszego małego człowieka. Ma 17 mm i pięknie bijące serduszko :)
    Dostałam skierowanie do endokrynologa i badania hormonów tarczycy bo mam tej za wysokie. I na krzywą cukrową o cukier 99 Więc według gina za wysoko. No i mam się oszczędzać bo każde plamienie to ryzyko poronienia. Więc leżę i oglądam netflixa:P

5a11daf6637e.jpg

Guuu, syllwia91, Natalia05, Katy, kate2friend, Morwa, talku lubią tę wiadomość

16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa <3
    20.07.22 Prenatalne, pępowina dwunaczyniowa, synek ??
    15.06.22 Mamy 💜 i 10 mm Żabeczkę 😻

05.03.2020 39tc , cc rodzi się Szymcio💙 ma 2 lata i 5 m-cy
    29.07.19 Serduszko 💖 8tc+1, 17 mm człowieka :)
  • Guuu Koleżanka

Wysłany: 30 lipca 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa_nadzieja wrote:
    Dziewczyny nadrabiam zaległości cały czas. Też te prenatalne mnie zastanawiają bo i w 13 tyg i w 22 tyg mam zrobić. Ale będę Spokojniejsza. chociaż koszt mnie przeraża... Ja będę za pierwsze płacić 500 zł... u Was też takie ceny ?

Wczoraj byłam na usg. Miałam mieć wizytę w piątek ale od niedzieli mam taka brązową, czasem żółtą wydzielinę. A poza tym czuje się coraz gorzej A że pracuje w laboratorium chemicznym chciałam iść jak najszybciej na zwolnienie.
    Jeśli chodzi o plamienia to lekarz kazał dalej brać duphaston tylko zwiększył na 3x1, a jak będzie bolało to nospa. Poza tym pierwszy raz zobaczyłam naszego małego człowieka. Ma 17 mm i pięknie bijące serduszko :)
    Dostałam skierowanie do endokrynologa i badania hormonów tarczycy bo mam tej za wysokie. I na krzywą cukrową o cukier 99 Więc według gina za wysoko. No i mam się oszczędzać bo każde plamienie to ryzyko poronienia. Więc leżę i oglądam netflixa:P

5a11daf6637e.jpg

Gratuluje serduszka ❤❤❤❤

Majowa_nadzieja lubi tę wiadomość

16ud3e3km4jx6lve.png
    2019
    10.07 - beta HCG - 36
    13.07 - beta HCG - 146
    17.07 - beta HCG - 1208
    19.07 - beta HCG - 2738
    25.07 - USG - pęcherzyk, z cialkiem żółtym i CRL 4.3 bez serduszka
    01.08 - USG - CRL 1.02 mamy ❤
    08.03.2020 - zdrowa córka ♥️
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka nic się nie stało. Byłam już umówiona na poród w Warszawie, czytałam o operacjach. Niestety ich śmiertelność wśród dzieci z ZD jest wysoka. Ale serduszko nie wytrzymało do porodu.
    Majowa_nadzieja gratulacje serduszka! I trochę współczuję wizji cukrzycy. Może to był jednorazowy wyskok...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa_nadzieja - i bardzo dobrze :) Dbaj o siebie, odpoczywaj i ciesz sie serduszkiem. Ja tez juz chcialabym odpoczac z Netflixem. Kazde moje podejscie do pracy przy komputerze konczy sie drzemka na lozku :d

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • pineapple Koleżanka

Wysłany: 30 lipca 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa_nadzieja wrote:

5a11daf6637e.jpg
    Jakie piękne zdjęcie! Juz tak fajnie wszystko widać :) Gratulacje <3

Majowa_nadzieja, talku lubią tę wiadomość

zi13dqk3xd40yepk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa śliczny Okruszek! Odpoczywaj

• Majowa_nadzieja Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny :* cały czas ze strachem patrzę na papier jak tylko idę do wc :P na razie czysto i spokój. Właśnie. Spokój chyba najwazniejszy:) także kochane musimy wszystkie wrzucić na luz :) A będzie dobrze :*

16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa <3
    20.07.22 Prenatalne, pępowina dwunaczyniowa, synek ??
    15.06.22 Mamy 💜 i 10 mm Żabeczkę 😻

05.03.2020 39tc , cc rodzi się Szymcio💙 ma 2 lata i 5 m-cy
    29.07.19 Serduszko 💖 8tc+1, 17 mm człowieka :)
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wyraźne zdjęciu okruszka. Super,:). Nikodema widocznie teraz potrzebujesz spania. :) To cię dzidziuś układa do snu ;)
    Majowa nadzieja a masz możliwość iść na zwolnienie? Jak pracujesz wlaboratorium to.mozw faktycznie to dobry pomysł?;
    Ja coś dzisiaj nie mogłam spać jakieś głupoty okropne mi się śniły .teraz mam takie realistyczne sny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 11:25

hrqoyx8d84qsxxuk.png
‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ