X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Marrtusia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę tylko kwas foliowy. Lekarz powiedział, że mam dobrą morfologię i nic nie mówił o witaminach.

3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • Mimi86 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja poki co biore suplement FOLIK MAMA, do wczoraj bralam folik mama1 w skladzie ma (kwas foliowy, jod i dha) a od wczoraj biore folik mama2/3 -lekarka mi pozowlila (kwas foliowy, jod, kwasy dha, wit D i magnez)

maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

2r8rj48at734p213.png

• milagro Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziunka na cytomegalie(cmv) czekałam tylko dłużej tak do 3 dni.Reszta tego samego dnia już była.

Dziunka lubi tę wiadomość

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:
    Ja biorę tylko kwas foliowy. Lekarz powiedział, że mam dobrą morfologię i nic nie mówił o witaminach.

Tak samo i ja. Uważam, że jeżeli morfologia jest ok to nie trzeba faszerować dodatkowo i siebie i dziecka nadmiarem witamin.

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Wonderwall Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czirisz wrote:
    Ja kwas foliowy łykam od roku, ten, który mam zmieniam z początkiem 12 tyg na 2, ponieważ ma odpowiedni skład do tego okresu.
    To on powinien decydować od kiedy jest Ci potrzebne. Tak jak np w moim przypadku ten magnez.

I gin i endo kazali brac już od teraz, ale ja mam takie opory w pierwszym trymestrze cokolwiek łykac oprócz kwasu filiowego, wiec wole zapytać jak jest u Was :-)

• m@rtynka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaminy jeszcze nikomu nie zaszkodziły.:-)

17u93e5ep5g57u5f.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rtynka wrote:
    Ja po prostu nie ufam żadnym wspomagaczom/witaminom. Staram się zdrowo odżywiać i w ten sposób dostarczać witamin. Jeśli wyniki morfologi miałabym złe wtedy bym się zastanowiła nad braniem witamin ale puki co morfologia jest ok więc nie ma takiej potrzeby, a nie wiem czy wiecie ale niektórzy gin dostają prezenty od firm farmaceutycznych (np wycieczki zagraniczne) za polecenie swoich witaminek i dlatego też każą brać ciężarnym bo przecież nie szkodzą :), ba a nawet można dostać próbkę tych witamin całkiem za free :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 19:27

8599s65gh4yz6p0q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderwall jak każą to brać. Wiedzą co robią, pierwszy trymest jest najważniejszy, bo się rozwija wszystko co trzeba :)
    Jak kazali tzn, ze pomoze i jest potrzebne czyli tymbardziej nie zaszkodzi. Każda z nas ma przepisywane co trzeba indywidualnie do organizmu :)

chloet lubi tę wiadomość

• chloet Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziunka wrote:
    A mam pytanie odnośnie badan krwi..czy na ktores wyniki z badan czeka sie u Was dluzej niz jeden dzień?

ja czekałam dłużej na grupę krwi - właśnie mi przypomniałaś, że muszę iść osobiście odebrać wynik :)

Co do witamin: biorę od początku tylko kwas foliowy, zaczęłam właśnie opakowanie folik mama1.

Do poniedziałku brałam też duphaston 2x1 (mój facet przeczytał nazwę jako DUPOSTAN) :D ale drugie opakowanie już mi się skończyło. Miałam tylko plamienie jednorazowo jeden dzień, ale lekarka wolała chyba dmuchać na zimne. Mam nadzieję, że po odstawieniu nic się nie wydarzy.

Dziunka lubi tę wiadomość

rqkqj11.png
  • Wonderwall Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale w sumie w tych witaminach Pregna Plus czy Omegames Optima, za dużo witmain nie ma, raczej jod, witamina D (gdzie wiadomo większość polaków ma niedobór, ja odkad badam mój najwyzszy poziom był 26, gdzie norma od 30, a w pierwszej ciązy mimo dawki 2000 jm spadało mi do 16, gdzie <10 jest już niebezpieczny niedobór), DHA i żelazo.

Wiec akurat rzeczy które tak łatwo z pożywienia nie jest przyswoić.
    Żelazo próbowałam dieta podreperować w 1 ciąży i się nie dało, musiałam brac pod koniec końskie dawki bo hemoglobine miałam poniżej 10.

m@rtynka lubi tę wiadomość

• m@rtynka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wiem rozumiem o co Ci chodzi:-) , ale czasami jest tak jak napisała Wonderwall nie zawsze jesteśmy w stanie przyswoić wszystko z jedzenia :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 19:43

17u93e5ep5g57u5f.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja polowe tego co jem to zwracam to mi raczej witaminy nie zaszkodza :P

chloet lubi tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Klarcia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie wróciłam od lekarza. Maleństwo ma prawie 8 mm, serduszko bije. :-) Nie bardzo miało ochotę dać się zmierzyć, ale ostatecznie się udało. Co prawda ciąża jest 3-4 dni młodsza niż termin OM, ale na tą chwilę wszystko jest dobrze. :-)

MatyldaG, chloet, Magda87, anuschka, milagro, Ewa, Tosia 1981, Magdzia88 lubią tę wiadomość

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:

Ja też tylko folik biorę. Zaczęłam na 2 miesiące przed ciążą.

Czy zastanawiałyście się już nad porodem? Ja ostatnio czytam i słucham wielu dyskusji na temat tego, czy lepiej rodzić naturalnie czy przez cesarkę. W sumie zdania są bardzo podzielone i sama już nie wiem, co myśleć...

rrb7y10.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rtynka wrote:

Nie zgadzam się.

Zbyt duże dawki witaminy C mogą zwiększać ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, zaburzeń w przewodzie pokarmowym i ośrodkowym układzie nerwowym. Duże dawki powodują poronienie.

Przedawkowanie witaminy D w ciąży zwiększa ryzyko powstania wad rozwojowych płodu.

Przedawkowanie witaminy A może wpływać negatywnie na rozwój płodu (wodogłowie, małogłowie, wady twarzoczaszki, wady układu krążenia). W ciąży, zwłaszcza w I trymestrze, należy ograniczać spożywanie produktów zawierających duże ilości witaminy A (np. wątróbka). Trzeba też unikać leków dermatologicznych z retinolem. Groźne jest przekraczanie dawki 3 mg retinolu dziennie.

Magda86_0309 lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:

Czy zastanawiałyście się już nad porodem? Ja ostatnio czytam i słucham wielu dyskusji na temat tego, czy lepiej rodzić naturalnie czy przez cesarkę. W sumie zdania są bardzo podzielone i sama już nie wiem, co myśleć...

Też biorę tylko kwas foliowy. Witaminy dopiero jesienią zacznę brać.

Poród u mnie CC, tak jak poprzednio. Dłużej dochodzi się do siebie, ale ja wyboru nie mam.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:

ja pytalam mamy bo mnie rodzila naturalnie a brata cc i powiedziala ze tak i tak prze...ne ;p

Magda86_0309, Dziunka, chloet, Fipsik lubią tę wiadomość

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    ja pytalam mamy bo mnie rodzila naturalnie a brata cc i powiedziala ze tak i tak prze...ne ;p

heheheh, no to mnie pocieszyłaś ;p;p;p
    Mnie ostatnio koleżanka mówiła, że w pierwszej ciąży miała cesarkę, ogólnie wszystko przespała, po porodzie nawet nic nie bolało za bardzo. Za miesiąc będzie znowu rodzic i nie wyobraża sobie, żeby tym razem robić inaczej.

rrb7y10.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    heheheh, no to mnie pocieszyłaś ;p;p;p
    Mnie ostatnio koleżanka mówiła, że w pierwszej ciąży miała cesarkę, ogólnie wszystko przespała, po porodzie nawet nic nie bolało za bardzo. Za miesiąc będzie znowu rodzic i nie wyobraża sobie, żeby tym razem robić inaczej.
    Po cesarce lekarze juz raczej nie zalecają naturalnego porodu tylko znowu cc

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Dziunka Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chloet a czemu musisz odebrać osobiście badanie grupy krwi?

Ja na razie nie dopuszczam innej myśli niż SN, za to mój mąż stwierdził że chce żebym miała CC bo się boi że jestem za malutka do rodzenia...i oczywiście moje argumenty do niego nie trafiają.. ale cóż to moje ciało i jeśli nie będzie przeciwwskazań nie zamierzam zmieniać swojej decyzji... moja mama dała rade to i ja dam :)

f2w33e3kembcagk8.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ