X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kr0pka wrote:
    ja mojemu K jeszce jak się staraliśmy mówiłam, że najchętniej to pierwsze święta po porodzie chciałabym żebyśmy spędzili sami, tylko we 3.. bez latania na jedną wigilię, drugą wigilię, obiadek pierwszego dnia, obiadek drugiego dnia <czy podobnie z Wielkanocą>. zostać w domu albo pojechać gdzieś razem i odpocząć a nie zapierdzielać w te i wewte.. a co z tego wyjdzie to cóż - zobaczymy.

Tez mi się to marzy.. szczególnie, że będziemy mieszkać 40km od rodziny.. teraz 60km i te jeżdżenie z 3 miesięczną młodą było okropne :/

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kr0pka wrote:
    no ja bym absolutnie nei chciała żeby na stałe ktoś mi się zwalił na głowę. Jeszce moja matka ujdzie bo to rodzina ale nie oszukujmy się - teściowa jaka by nie byla to tylko teściowa

na ten moment widzę to podobnie - zarówno w szpitalu, jak i pierwsze dni / tydzień po wyjściu raczej wolałabym być sama. wolę najpierw sama ze wszystkim się oswoić, spróbować po swojemu, zamiast na dzień dobry wysłuchiwać, że to powinnam tak, albo srak :)

akurat z mamą mam fajny kontakt i wiem, że już planuje urlop na mój poród (!) - jesteśmy też na takiej stopie, że jak już będzie mi wadzić, to powiem, że daję sobie radę i że może wrócić do domu i ona to wszystko zrozumie.

z kolei teściowa... teściowa jest zawsze w duecie z teściem, więc pewnie przyjechaliby razem (!!!) to takie poczciwe dziadki, ale absolutnie po 1 dniu z nimi jestem wymęczona ich nadgorliwością. Zarówno ja, jak i mój facet mamy prawie po 30 lat, a traktują nas jak dzieci, co naturalnie doprowadza mnie do szału.

Absolutnie nie pozwolę, żeby teściowa przyjechała na dłużej niż 1 dzień. Nawet gdybym miała nie myć włosów i z tydzień :D

rqkqj11.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balladyna wrote:
    No to zazdroszczę. Moja praca linecjacka to był banał w porównaniu do przebojów, które teraz mam, chociaż temat mnie sto razy bardziej interesuje. Ale piszę z polonistyki, a moja promotorka do każdego słowa się przyczepia. Serio do każdego. I ma tendencje, której nienawidzę, do zastępowania prostych słów trudnymi, bo to mądrzej brzmi...

oo, widzę, że koleżanka po fachu <3
    polonistyka - piękna rzecz. A że kierunek trudny, to już swoją drogą.

Balladyna lubi tę wiadomość

rqkqj11.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jakie w ogóle zawody się pojawiają na marcówkach :)

chloet lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Ja w poprzedniej ciąży po porodzie byłam tak słaba i zmęczona, że zapowiedziałam mojemu M aby wszystkim ogłosił, że przez PRZYNAJMNIEJ 2 tygodnie żadnych odwiedzin. Raz, że potrzebujemy być sami, dwa, że słabo się czuję i potrzebuję odpoczynku, trzy, że taki maluch jest świeżo wyjety z brzucha i nie jest wskazane aby od razu wszyscy mieli z nim kontakt. Musi się zaklimatyzować. Poza tym to była dla nas nowa sytuacja i sami potrzebowaliśmy czasu na zorganizowanie się w nowej rzeczywistości.
    Uważam, że w takich sytuacjach trzeba być asertywnym i szczerze powiedzieć czego się oczekuje.

Bardzo mi się podoba Twoje podejście. Biorę z Ciebie przykład :*

Anita12 lubi tę wiadomość

rqkqj11.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    oo, widzę, że koleżanka po fachu <3
    polonistyka - piękna rzecz. A że kierunek trudny, to już swoją drogą.

Krytyka literacka <3
    Piszę pracę o Boyu i Krzywickiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2016, 14:52

chloet lubi tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • Englein Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po...i mam sgres,chyba ze go rozwiejecie...help..

Za wiele nie wiem, zmierzyli dziecie ruchliwe
    Konczyny ok
    CRL 67,3 mm
    NT 2,20 mm
    no i na tyle, i moj miesniak troche wiekszy

Kolejny scan 18.10
    konsultacja z lekarzem 7.11...to nie za pozno na omowienie prenatalnych z pappa??
    Chyba zadzwonie do poloznej jutro bo jest tylko w czwartki. Troche mnie to martwi. Chyba cos ktos zle wpisal bo az tyle czasu na o owienie?
    Niemniej martwi mnie to NT, niejest za duze?

Data porodu zmie iona na 8.03....w meza urodziny i wg usg to 13 tc 0d

Magdzia88, Angie 232, m@rtynka, Anita12, czirisz, Mimi86, Fipsik, misia_, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2,20 NT jest ok!

Fipsik lubi tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
  • borsuk Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaina jaki duży chłopaczek <3
    Cieszę się, że wszystko jest dobrze i gratuluję :)

Vaina lubi tę wiadomość

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • Angie 232 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarcia wrote:
    No widzisz a ja durna tak mam, że chyba wolałabym rzygać non stop, bo wtedy bym czuła że jestem w ciąży. A jeszcze na dodatek się naczytałam o obumarciu płodu i połączyłam to sobie z zanikiem objawów...i się teraz martwię... :/

a jak ja nie ani razu nie zwymiotowałam, nawet przestał mnie boleć prawy jajnik i w zasadzie to nic nie czuję to się tylko Waszymi wpisami poddenerwowałam, że i ze mną jest coś nie tak i ta obumarła ciąża, która mnie zmroziła... a jutro prenatalne...
    oby te wszystkie lęki i obawy szybko uciekły z naszego forum i byśmy poczuły się same ze sobą i naszym ciałem po prostu dobrze! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2016, 15:22

Szczęśliwa mama Zuzi <3
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam, że do 2,50 jest OK.

Englein lubi tę wiadomość

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • fantasmagoriia Koleżanka

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mieszkamy z teściami, ale są bardzo ok. Wiem, że przynajmniej nie będę musiała gotować a życzenia kulinarne będą spełnione. Najchętniej przy porodzie i kilka dni po chciałabym mieć siostrę, bo ona jest racjonalna i komunikatywna, ale ma swoje dzieci i mieszka 300km od nas ;) Bratowa męża już też zadeklarowała pomoc przy kąpieli czy coś, ale ona też nie jest nachalna.
    Moi rodzice mam nadzieję, że przyjadą, ale nie wiadomo jak będzie bo mama jest w trakcie chemioterapii, na horyzoncie czai się druga poważna operacja. Generalnie próbuje walczyć, żeby być na chodzie wiosną, bo u mojego brata też będzie dzidziuś w podobnym czasie. A jak będzie, to czas zweryfikuje..

borsuk- ja też mam prenatalne w piatek. o 7 rano :)i muszę iść sama, bo mąż się nie może urwać z pracy :/ strasznie się denerwuję.. jak coś będzie nie tak to ja będę się nakręcać, a on zachowałby spokój..

yj88v96.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 232 wrote:
    a jak ja nie ani razu nie zwymiotowałam, nawet przestał mnie boleć prawy jajnik i w zasadzie to nic nie czuję to się tylko Waszymi wpisami poddenerwowałam, że i ze mną jest coś nie tak i ta obumarła ciąża, która mnie zmroziła... a jutro prenatalne...
    oby te wszystkie lęki i obawy szybko uciekły z naszego forum i byśmy poczuły się same ze sobą i naszym ciałem po prostu dobrze! :)

Angie ja też ani razu nie wymiotowałam, ale miałam taki okres, że było mi trochę niedobrze, coś mnie pobolewało, a teraz zero.
    U Ciebie to inna sprawa, bo skoro od początku nie masz objawów to na pewno jest OK. Przepraszam, że sieję popłoch i ferment, ale po jednej stracie jestem już bardzo wyczulona i sporo rzeczy mnie niepokoi.

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Ja mojemu pokazałam pierwsze 3 dni jak kąpać, przebierać i ubierać i potem sam już to robił, a ja miałam chwilę wolnego. W nocy podobnie - wstawał, przewijał podawał mi do karmienia, szedł spać, ja po karmieniu odkładałam i szłam spać. I tak w kółko co 3h.. Do tej pory ja rzadko młodą kąpię :) To jest ich własny czas :)
    A mój w nocy spał jak zabity. Nic kompletnie nie słyszał. Nawet przy kolkach jak krzyczała niesamowicie to go nie mogło wybudzić ze snu. Jedynie jeśli sama go obudziłam to wstawał i pomagał. Nawet mówił żeby go budzić ale rzadko z tego korzystałam. A mała potrafiła się budzić co godzinę, dwie, trzy. Za to w dzień mi pomagał.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • blekitna Ekspertka

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zajęcia ze studentami filologii polskiej. Podziwiam was filologów nawet sposób pisania maila jest zupełnie inny niż studentów technicznych. Jest inna kultura i wyrażanie się. Fajnie lubię z nimi zajęcia :-)

Balladyna, chloet, Magda86_0309 lubią tę wiadomość

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blekitna wrote:
    Ja mam zajęcia ze studentami filologii polskiej. Podziwiam was filologów nawet sposób pisania maila jest zupełnie inny niż studentów technicznych. Jest inna kultura i wyrażanie się. Fajnie lubię z nimi zajęcia :-)

Ja się zastanawiam co wyjdzie z naszego dziecka. Ja polonistka całym sercem, a tatuś ma doktorat z logiki i matematyki.

fantasmagoriia, chloet, taka_ja, Vaina lubią tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    Bardzo mi się podoba Twoje podejście. Biorę z Ciebie przykład :*
    Wiesz, każdy zrozumiał, dostosował się a później po kolei wszyscy się odhaczali z wizytami:) dzięki temu nie było żadnych spięć i przykrości:)

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Angie 232 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarcia- po to tu jesteśmy, żeby o wszystkim pisać i dzielić się swoimi wątpliwościami itd., więc ja doskonale to rozumiem!
    wszystkie czytające zaczynają po jakimś czasie mieć podobne obawy nawet gdy może wcześniej ich nie miały i tak chyba było ze mną, bo udało mi się jakiś czas temu zapanować nad lękiem a dziś mi się nawróciło- a może ma to związek z jutrzejszymi badaniami...
    Trzymam mocno kciuki by nasze wątpliwości szybko zostały rozwiewane i byśmy miały choć trochę mniej zmartwień :)

Klarcia lubi tę wiadomość

Szczęśliwa mama Zuzi <3
  • Englein Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaina wrote:
    U mnie rodzice i teściowie mieszkają w tym samym mieście. Prawdopodobnie będzie wygądac to tak, że będą wpadać na wizyty takie krótkie, przynajmnije moi tak przy bratowej robili a wydaje mi się że teściowa szwagierki też nie zamęczała swoją obecnością więc nie sądzę żebym miała problem od strony rodziców. Wydaje mi się że takie krótkie wizyty co jakiś czas są bardzo przyjemne :) Oni sie pocieszą wnukiem a my z mężem chwila odpoczynku no i rozmowa z kimś innym niż mąż lub dziecko :D
    My z dala od Polski ale juz powiedzielismy,ze nikogo nie chcemy widziec co najmniej miesiac. Chcemy sie sprawdzic sami w roli rodzicow. Inna sprawa,ze do nas jak ktos przyjezdza to u nas musi spac i mieszkac. Co prawda mamy dodatkowa sypialnie....ale nie wyobrazam sobie ...wiecej niz tydzien z kimkolwiek...
    Co innego,gdyby mieszkali w tym samym miescie. Tesciowa to dobra kobieta ale dluz3j jak weekend nie wiem czy wytrzymàlibysmy.

m@rtynka lubi tę wiadomość

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    Jestem po...i mam sgres,chyba ze go rozwiejecie...help..

Za wiele nie wiem, zmierzyli dziecie ruchliwe
    Konczyny ok
    CRL 67,3 mm
    NT 2,20 mm
    no i na tyle, i moj miesniak troche wiekszy

Kolejny scan 18.10
    konsultacja z lekarzem 7.11...to nie za pozno na omowienie prenatalnych z pappa??
    Chyba zadzwonie do poloznej jutro bo jest tylko w czwartki. Troche mnie to martwi. Chyba cos ktos zle wpisal bo az tyle czasu na o owienie?
    Niemniej martwi mnie to NT, niejest za duze?

Data porodu zmie iona na 8.03....w meza urodziny i wg usg to 13 tc 0d
    A do 18. 10 to tak bez wizyty?

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
‹‹ 313 314 315 316 317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ