MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem już po badaniu. Na szczęście dzidzia żywa. Ruszała się ładnie. Lekarz posprawdzał te podstawowe parametry. Podam później, bo nie mam przy sobie. Z tego co widziałam to maluch troszkę nadgonił wielkością
Poprosiłam o skierowanie na badania prenatalne i dostałam ale lekarz po tym badaniu wstępnym powiedział, że wszystko jest w porządku
Także się cieszę ale po tym co się dziś stało u Madery strach pozostaje, niestety. Już zawsze się będę bałakr0pka, borsuk, MatyldaG, jenny88, m@rtynka, julllla, fantasmagoriia, milagro, Magdzia88, misia_, Englein, Fipsik, kark, Dziunka, Tosia 1981, Mimi86 lubią tę wiadomość
-
Madera... ja wszystkie roniłam w pierwszym trymestrze, w różnych tygodniach. Po moich przejściach dużo wiem o poronieniach...
Czy u Ciebie w szpitalu wykonują badania zmarłego dziecka? Jeśli nie to warto byłoby wysłać ciałko do Poznania do Kliniki Genesis... tam ustalą czy genetycznie było zdrowe. Trzeba tam wcześniej zadzwonić i umówić termin... kiedy możecie dostarczyć. Powiedzą też jak szpital powinien je zabezpieczyć.
To jedna kwestia.
Druga natomiast to Twoje badania... kariotyp (badanie twoje i twojego męża/partnera) i mutacje w kierunku krzepliwości krwi.
Moje wyniki jak pisałam są wszystkie ok ale w tej ciąży lekarz tak czy siak włączył mi zastrzyki z Clexane i Acard. Ponoć zdarza się, że problemy z krzepliwością nie wychodzą w wynikach...
Trzymam kciuki
-
jeśli w momencie konczenia sie umowy masz skonczony 3 miesiac to jestes chroniona i macierzynski wszystko ci przysługuje
Madera bardzo ci współczuje.
jestem załamana bo tez miałam wizyte ostatnia 22 sierpnia a teraz mam 14 wrzesnia dopiero genetyczne.
Cały czas płacze bo to moja 2ga ciaza i ostatnio lepiej sie czuje nawet ale myslalam ze to juz ten czas bo juz koniec 12 tygodnia
Przeraza mnie to wszystko
a zawsze myślalam ze ciaza to najwspanialszy i najszczesliwszy czas dla kobiety.... -
monia99 wrote:jeśli w momencie konczenia sie umowy masz skonczony 3 miesiac to jestes chroniona i macierzynski wszystko ci przysługuje
Madera bardzo ci współczuje.
jestem załamana bo tez miałam wizyte ostatnia 22 sierpnia a teraz mam 14 wrzesnia dopiero genetyczne.
Cały czas płacze bo to moja 2ga ciaza i ostatnio lepiej sie czuje nawet ale myslalam ze to juz ten czas bo juz koniec 12 tygodnia
Przeraza mnie to wszystko
a zawsze myślalam ze ciaza to najwspanialszy i najszczesliwszy czas dla kobiety....
z tego co ostatnio czytałam to dokładnie tak jest jak pisze monia99
co do tego, że ciąża to wspaniały czas - tak, dla tych wszystkich, które 1. nie mają za sobą strat, 2. w ogóle są nieświadome zagrożeń i skali poronień. Ja dopóki nie zaczęłam się starać to też w życiu bym nie pomyślała, że poronienia to AŻ tak częsty problem.. zdawałam sobie z tego sprawę, że są, moja mam też raz poroniła ale byłam święcie przekonana, że to po prostu jakieś sporadyczne przypadki.. jak ktoś jest nieświadomy albo meeega pozytywnie nastawiony to na pewno jest to dla niego a raczej dla niej wspaniały czasborsuk lubi tę wiadomość
-
co do macierzyńskiego- teraz i tak, nawet bezrobotna dostanie 1000zł. Byłam rano w zusie, jestem na działalności i do poprzedniego miesiąc przysługiwał mi preferencyjny zus dla nowych przedsiębiorców. I wyobraźcie sobie, że to nie żadna fajna promocja, żeby ułatwić start, nie nie.. do L4 i macierzyńskiego liczy się średnia z 12 miesięcy. babka cos bąknęła nawet o wypłacani 1/12 ze średniej- ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam, bo w moim przypadku byłoby to 30 (słownie trzydzieści) złotych/miesiąc.Jutro jeszcze dopytam księgowej Na macierzyńskim wyrównują do 1000. Myślałam, żeby pracować do końca roku, potem sobie darować bo praca taka, że czasem w kucki, czasem coś podnieść.. z brzuchem słabo. co miesiąc wywala się na zus kupę kasy i g... z tego jest.
a potem zdziwienie, że pracodawcy nie chcą zatrudniać na umowy o pracę, tylko śmieciówki. Jakbym miała możliwość też bym się zahaczyła na etat, brała normalny zasiłek i poszła na zwolnienie kiedy trzeba. a tak to będę z brzuchem dymać, albo siedzieć w domu bez żadnej kasy. Tak wygląda wspieranie przedsiębiorczości, zwłaszcza dla kobiet.
wyżaliłam się -
fantasmagoriia wrote:co do macierzyńskiego- teraz i tak, nawet bezrobotna dostanie 1000zł. Byłam rano w zusie, jestem na działalności i do poprzedniego miesiąc przysługiwał mi preferencyjny zus dla nowych przedsiębiorców. I wyobraźcie sobie, że to nie żadna fajna promocja, żeby ułatwić start, nie nie.. do L4 i macierzyńskiego liczy się średnia z 12 miesięcy. babka cos bąknęła nawet o wypłacani 1/12 ze średniej- ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam, bo w moim przypadku byłoby to 30 (słownie trzydzieści) złotych/miesiąc.Jutro jeszcze dopytam księgowej Na macierzyńskim wyrównują do 1000. Myślałam, żeby pracować do końca roku, potem sobie darować bo praca taka, że czasem w kucki, czasem coś podnieść.. z brzuchem słabo. co miesiąc wywala się na zus kupę kasy i g... z tego jest.
a potem zdziwienie, że pracodawcy nie chcą zatrudniać na umowy o pracę, tylko śmieciówki. Jakbym miała możliwość też bym się zahaczyła na etat, brała normalny zasiłek i poszła na zwolnienie kiedy trzeba. a tak to będę z brzuchem dymać, albo siedzieć w domu bez żadnej kasy. Tak wygląda wspieranie przedsiębiorczości, zwłaszcza dla kobiet.
wyżaliłam się
hej tez jestem na dzialalnosci i od 1 wrzesnia na l4. Placilam "maly zus" i do porodu przysluguje mi 300 zł miesiecznie (oplacam dalej zdrowotny, spolecznego juz nie) wiec tak naprawde wychodze praktycznie na zero, ale ile bede mogla to cos bede pracowac z domu, wypisalam umowe zlecenie na meza (na 100 zł odprowadzam od tego 9 zł) i moge wystawiac dalej normalnie FV
Nie sa to cuda ale do porodu tak naprawde zaoszczedze chociaz na tym zusie. -
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7b889f936dd2.jpg
zmieniajac temat pochwale sie moim harmony ballmala skromna kuleczka, w zestawie z dwoma lancuszkami 40 i 18 cm (okres ciazy i po).
kr0pka, Marrtusia lubią tę wiadomość
-
MatyldaG wrote:hej tez jestem na dzialalnosci i od 1 wrzesnia na l4. Placilam "maly zus" i do porodu przysluguje mi 300 zł miesiecznie (oplacam dalej zdrowotny, spolecznego juz nie) wiec tak naprawde wychodze praktycznie na zero, ale ile bede mogla to cos bede pracowac z domu, wypisalam umowe zlecenie na meza (na 100 zł odprowadzam od tego 9 zł) i moge wystawiac dalej normalnie FV
Nie sa to cuda ale do porodu tak naprawde zaoszczedze chociaz na tym zusie. -
fantasmagoriia wrote:czyli z tą 1/12 coś źle zrozumiałam. Ale i tak- szaleństwo. Ja będę musiała zatrudnić pracownika, bo inaczej mogę już zamykać interes.. więc będę w plecy z kasą że hej
-
MatyldaG wrote:ta 1/12 to jest wyliczana wlasnie jakas srednia ostatniego roku, ale jesli placilas te 288 zdrowotny plus 180 spoleczny to na l4 teraz wlasnie te 300 Ci dadza. Moze postaraj sie o kogos na staz z UP na rok? on bedzie placic a Ty bedziesz miec pracownika? ja mam na szczescie taka robote ze 80% moge zrobic z domu a 20% to moge liczyc na kolegow z branzy ktorzy mi to ogarna.
mam nadzieję, że tak właśnie się uda, ale muszę znaleźć kogoś choć z minimalnym doświadczeniem, żeby mógł zostać sam i nie napsuć
dzięki za wyjasnienie -
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1b4677ae738b.jpg
To mój maluszek
Crl 47,5 mm
NT 1,8
Tętno 140
Nic więcej się nie mogę doczytać
I tak jak pisałam maluch z usg był o 4 czy 5 dni młodszy a teraz o jeden dzień starszyczyli nadrobił
Napisane mam, że z usg 11t 4d
Miałam wrażenie, że widzę trzy nogi, czyli coś pomiędzy nogami było ale zapomniałam spytać.
No a ta babeczka co waży zdziwiła się że schudłam.fantasmagoriia, Marrtusia, MatyldaG, Englein, tinaa22, Athia, kr0pka, jenny88, Marpati, Magdzia88, milagro, Fipsik, Marynia991, borsuk, kark, Dziunka, Tosia 1981, misia_, Mimi86 lubią tę wiadomość
-
I wiecie, co zastanawiam się czy jechać do Poznania na to badanie prenatalne bo przeziernosc jest ok, nosek też, te podstawowe parametry są w porządku to czy jest sens? Co mi po tym, że będzie przypuszczenie, że dziecko będzie miało ZD jak pisałyście o tylu przypadkach pomyłek. Dziecko miało się urodzić z ZD czy bez nóg a rodziło się zdrowe. To nie wiem czy warto się tak stresować. Jak takie bzdury wychodzą.
Powiedziałam temu lekarzowi, że najbardziej mi zależy dowiedzieć się czy dziecko jest zdrowe, czyli czy nie ma wad typu, coś z sercem czy innymi narządami bo można już w brzuchu operować czy leczyć takie maleństwo to mi powiedział, że w 20 tygodniu takie badanie się robi. Wiec myślę, że to jest ważniejsze bo z ZD i tak bym urodziła.
-
Ja tylko na szybko żeby napisać ze wszystko ok. Rączki nóżki sa. Kręgosłup widoczny kość udowa też. Waga 125g Crl 8.9 cm Płeć pan doktro widział ale mówił ze sto procent pewności nie ma to nie chcialam wiedzieć ale mówił ze na następnej wizycie mi pokaże co tam widać wiec wnioskuję że chłopak ale nie chce się nakręcić
mam delikatny stan zapalny i przepisał mi tabletki dopochwowo.
MatyldaG, kr0pka, jenny88, Marpati, Magdzia88, Anita12, milagro, Fipsik, malaczarna07, misia_, kark, Dziunka, Tosia 1981, Mimi86 lubią tę wiadomość
-
Ja osobiście także nie wybieram się na prenatalne teraz tylko dopiero później.
Tak też mi doradził mój lekarz. Trochę ze względów finansowych ale głównie po to, żeby się nie denerwować dodatkowo.
W pierwszej ciąży także nie robiłam bo wtedy to nawet lekarz o tym nie wspominał chyba jeszcze na taką skalę ich nie robili... -
dziewczyny ciesze sie z takich dobrych informacji, Anita Twój maluch taki przystojny z twarzyczki
a ja tak na 80% coś czuje ze się rusza w tym moim brzuchu i to na bank nie jelitajuz drugi raz mam to uczucie dzis w tym samym miejscu i uaktywnia sie po czekoladzie takze to moze jakiś fikołek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2016, 16:51
Anita12, Marynia991, Dziunka, Mimi86 lubią tę wiadomość
-
Marynia991 wrote:Ja tylko na szybko żeby napisać ze wszystko ok. Rączki nóżki sa. Kręgosłup widoczny kość udowa też. Waga 125g Crl 8.9 cm Płeć pan doktro widział ale mówił ze sto procent pewności nie ma to nie chcialam wiedzieć ale mówił ze na następnej wizycie mi pokaże co tam widać wiec wnioskuję że chłopak ale nie chce się nakręcić
mam delikatny stan zapalny i przepisał mi tabletki dopochwowo.
-
Anita, Marynia super wiesci
Anita, jaki super wyrazne zdjecie, wyglada jakbymaluch pozowal z zaczesanym lokiem do gory
Marynia, duzy bobas, superAnita12, Marynia991 lubią tę wiadomość
-
U nas dziś początek 15 tc
Strasznie szybko leci mi ta ciąża, ale to dobrze, bo mniej czasu na zamartwianie itdanuschka, Anita12, fantasmagoriia, MatyldaG, kr0pka, milagro, borsuk, czirisz, Tosia 1981 lubią tę wiadomość
--
Mateusz23.08.2018 [*] 9t+4d