X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Englein Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    QUOTE=malaczarna07]to można w końcu wędzone ryby??[/QUOTE]

Polozna mi mowila o wedzonym lososiu i pstragu, sushi tylko z uprzednio przemrozonej ryby ale lepiej unikac. Ale...jak zjem raz na jakis czas 2 plasterki lososia wedzonego to gora. Podobnie z pasztetem,pasztetowa. Kupilam z 2 tyg temu, zjadlam z trzy kawalki chleba. W tym tyg kupilam znowu i zjadlam juz dwa mawalki chleba. Ochota odeszla.

Z ciekawosci, co mozna a czego nie wg norm UK:

http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/foods-to-avoid-pregnant.aspx?tabname=Getting%20pregnant

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Englein Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia99 wrote:
    No to konkretnie Szubin :) moze znajde tu jakies sasiadeczki :)
    Kolo Szubina mam przyjaciolke a tesciow w Barcinie

5fdazm9.png

• maggdax Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny masakra:( syn mojej koleżanki z pracy choruje na różyczke! Ja nigdy nie chorowałam, teoretycznie mam przeciwciala ale nigdy nie wiadomo i bardzo się boje ; (

xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • Englein Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kr0pka wrote:
    raz na jakiś czas w małej ilości nie zaszkodzi, tak jak z pasztetem :)

I dzień dobry :) ja wczoraj padłam nawet nie wiem kiedy, przespałam z 2h chyba, trochę z małżem posiedziałam i wróciłam spać :P dziś pojechał do Poznania z szefową i jeszcze jednym pracownikiem i się trochę martwię. Nie że z babą pojechał tylko o drogę, żeby się nic nie stało.. mam nadzieję, że ta baba jeździ ostrożnie i wróci cały i zdrowy
    Spokojnie,kobiety wbrew pozorom lepiej jezdza :)

Ja dzis swojego meza odbieram szy ciej z pracy i zawoze na lotnisko, wybywa na weekend do przyjaciela do Norge. Mielismy lepiec razem ale boje sie troche. W lipcu w te i z powrotem w Polsce, za miesiac znowu. Norwegia moze poczekac, to mial byc tylko towarzystki weekend.

5fdazm9.png

• Marrtusia Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggdax wrote:
    Dziewczyny masakra:( syn mojej koleżanki z pracy choruje na różyczke! Ja nigdy nie chorowałam, teoretycznie mam przeciwciala ale nigdy nie wiadomo i bardzo się boje ; (
    A byłaś szczepiona?

3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj posprzątałam mieszkanie tak że dziś tylko podłogi umyć i zaraz sie za to zabieram ;D Jak wracam z zajęć to już wgl sił nie mam. Tak więc, mój plan na ten tydzień został zrealizowany :D

Englein lubi tę wiadomość

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggdax jak masz przeciwciała to nie powinno się nic stać, nie martw się :)

Englein moja koeżanka z pracy wróciła w zeszłym tygodniu z Norwegii, z Molde, Boooooże jak tam pięknie.. oj jak ja choruję na Norwegię.. no trochę będzie musiało to poczekać ale nie mogę się doczekać żeby się tam wybrać :)

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Englein Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziunka wrote:
    Englein ale mi narobiłas smaka na taka chrupiącą bułeczkę..tylko skąd ja ją teraz wezmę? :)
    Ja kupuje, zamrazam i na noc wyciagam ...na rano jak robie mezowi sniadanie sa swieze. Moze nie tak jak z piekarni bo sie nie krusza...ale swieze :) my za duzego wyboru z pieczywem tu nie mamy. Wszedzie kroluje tostowy a tego nie kupujemy. Czasami kupujemy w polskim albo hinduskim sklepie tzw.chleb polski krojony...pieczony gdzies pod Londynem...ale...pozostawia wiele do zyczenia...wiec general ie zostaje nam w miare ok pieczywo z Lidla. Czasem biore sie za pieczenie sama, wtedy mam milka maly h bochenkow i zamrazam :)

Dzis wolne, w planach jakis film,książka i drzemka :) no i lotnisko :)

Dziunka lubi tę wiadomość

5fdazm9.png

• Englein Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kr0pka wrote:
    maggdax jak masz przeciwciała to nie powinno się nic stać, nie martw się :)

Englein moja koeżanka z pracy wróciła w zeszłym tygodniu z Norwegii, z Molde, Boooooże jak tam pięknie.. oj jak ja choruję na Norwegię.. no trochę będzie musiało to poczekać ale nie mogę się doczekać żeby się tam wybrać :)
    My juz troche tam widzielismy, ja mam przyjaciolke na poludniu a maz przyjaciela na polnocy :)

5fdazm9.png

• Englein Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anuschka wrote:
    A ja wczoraj posprzątałam mieszkanie tak że dziś tylko podłogi umyć i zaraz sie za to zabieram ;D Jak wracam z zajęć to już wgl sił nie mam. Tak więc, mój plan na ten tydzień został zrealizowany :D
    To jak ja pare dni temu. Ale robilam z przerwami...sprzagnelam lazienke...i musialam posiedziec itp :) pare dni temu padaltu dosc mocny deszcz...jak wczoraj popatrzylam na szyby w sypialni...to pewnie sie za nie jutro wezme bo do pracy ide dopiero na 18.00.

anuschka lubi tę wiadomość

5fdazm9.png

• Klarcia Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej :)

Ja nadal odliczam do prenatalnych...to już/dopiero jutro.

I wczoraj chyba jakieś wybrzuszenie ciążowe zauważyłam (nie spożywcze), tylko tak dziwnie po jednej stronie podbrzusza bardziej... ;)

Ja przez Szubin dosyć często na motocyklu jeździłam na przejażdżki (mieszkam w Wągrowcu)...teraz już niestety z wiadomych przyczyn tam nie bywam. :/

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • maggdax Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:
    A byłaś szczepiona?
    Tak, obejmowały mnie szczepienia obowiązkowe przeciwko rozyczce

• blekitna Ekspertka

Wysłany: 15 września 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

Mi dziś w nocy śniły się czekoladki malaga. Takiego mam smaka, że muszę je dziś kupić :)

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kr0pka wrote:
    raz na jakiś czas w małej ilości nie zaszkodzi, tak jak z pasztetem :)

I dzień dobry :) ja wczoraj padłam nawet nie wiem kiedy, przespałam z 2h chyba, trochę z małżem posiedziałam i wróciłam spać :P dziś pojechał do Poznania z szefową i jeszcze jednym pracownikiem i się trochę martwię. Nie że z babą pojechał tylko o drogę, żeby się nic nie stało.. mam nadzieję, że ta baba jeździ ostrożnie i wróci cały i zdrowy
    Nie można jeść wędzonych ryb ze względu na bakterie listerii. To bardzo niebezpieczna bakteria dla dziecka. Dlatego nie ma znaczenia czy w małej ilości. Nie ma to nic wspólnego z pasztetem, w pasztecie chodzi tylko o nadmiar witaminy. Więc dlatego w małej ilości można.

Ja wole nie jeść wedzonych ryb ryb mimo, że też mam ochotę na łososia. Jednak wytrzymam tak, jak ze wszystkim :)

coffee, nataliad lubią tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggdax wrote:
    Tak, obejmowały mnie szczepienia obowiązkowe przeciwko rozyczce
    Ale z tym dzieckiem tez nie miałaś bezpośrednio styczności?
    Jak masz szczepienie i przeciwciała to nic nie powinno się stać, tak czy inaczej ja bym go unikala teraz.
    Ja w życiu przeszłam.tylko świnki, nic poza tym a siedziałam z dziećmi innymi czy z bratem np z ospa i nic mnie nie ruszyło

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• MatyldaG Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wędzonej makreli tez lepiej nie jeść? A dopiero co sobie kupiłam :(

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• kr0pka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego co mi się wydaje, to wędzone są niezalecane ze względu na substancje, które są czy używane czy się wytrącają (tego nie pamiętam) w trakcie wędzenia. Bo generalnie z tego względu w ogóle ryby wędzone nie są jakieś specjalnie zdrowe. No i są 2 rodzaje wędzenia na zimno i na ciepło i na ciepło raczej jest ok. Ale i tak wiadomo, każdy powie co innego

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    Ja kupuje, zamrazam i na noc wyciagam ...na rano jak robie mezowi sniadanie sa swieze. Moze nie tak jak z piekarni bo sie nie krusza...ale swieze :) my za duzego wyboru z pieczywem tu nie mamy. Wszedzie kroluje tostowy a tego nie kupujemy. Czasami kupujemy w polskim albo hinduskim sklepie tzw.chleb polski krojony...pieczony gdzies pod Londynem...ale...pozostawia wiele do zyczenia...wiec general ie zostaje nam w miare ok pieczywo z Lidla. Czasem biore sie za pieczenie sama, wtedy mam milka maly h bochenkow i zamrazam :)

Dzis wolne, w planach jakis film,książka i drzemka :) no i lotnisko :)
    Ja tylko bułki mogę jeść więc też kupuję 20/30 bułek w lidlu , zamrażam po dwie. Wyciągam tak 0,5 godz przed jedzeniem i są świeżutkie.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • maggdax Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Ale z tym dzieckiem tez nie miałaś bezpośrednio styczności?
    Jak masz szczepienie i przeciwciała to nic nie powinno się stać, tak czy inaczej ja bym go unikala teraz.
    Ja w życiu przeszłam.tylko świnki, nic poza tym a siedziałam z dziećmi innymi czy z bratem np z ospa i nic mnie nie ruszyło
    Nie z dzieckiem się nie widziałam, ale ta koleżanka tez nigdy nie chorowała na rozyczke, a nawet nie była szczepiona i z nią mam bardzo blisko kontakt siedzimy biurko w biurko. Teoretycznie wiem ze mam przeciwciała to powinnam być spokojna jednak wyczytałam ze mimo przeciwciał można zachorować. Zadzwonię do lekarza i popytam.

• anuschka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blekitna wrote:
    Witam :)

Mi dziś w nocy śniły się czekoladki malaga. Takiego mam smaka, że muszę je dziś kupić :)

A mi kasztanki hahahha i sie kłóciłam z Pania bo twierdziła że już nie mają

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
‹‹ 419 420 421 422 423 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ