X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze śledzi tez nie dam rady zrezygnować a konkretnie z koreczkow po goralsku, tez mam slinotok na samą myśl, nawet ta cebulę z nich sama wyjadam :p

Englein lubi tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• coffee Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Hej dziewczyny. Już po badaniu ale dopiero wróciliśmy. Napiszę co i jak a później będę czytać co zaległości.

A wiec z maluszkiem wszystko w porządku. Bardzo dokazywał, machał rączkami i nóżkami. Samo badanie również wyszło dobrze, doktorowa była zadowolona, mówiła, że maluszek bardzo jej się podoba.
    Wiek ciążowy wyszedł 12 +5
    Wielkość 64 mm, takze spora różnica bo przed tyg lekarz mówił 47,5
    Przeziernosć NT 0,90 mm a mojemu lekarzowi wyszło 1,8 chyba ona miała lepszy sprzęt, bo też spora różnica.
    Łożysko mam na tylnej ścianie, płyn owodniowy w normie. Także wszystko ok. Jedynie to bijące serduszko na granicy, choć mój lekarz podawał 140 więc może dzidzia zestresowana była. Długo była tyłem i dr aż mi tą głowicą uderzała w brzuch, żeby się odwróciła. Ale w koncu zobaczyła kość nosową też.
    Ryzyko u mnie z marszu za wiek było duże ale zmalało po usg. No i jeszcze za dwa tygodnie wynik krwi.
    Ale strasznie się cieszę, że wszystko jest w porządku :) dość mocno mi ulżyło :)
    W ogóle badanie na nfz a pełen luksus i komfort. Doktorowa przemiła, wszystko mówiła na głos. Później spokojnie wytłumaczyła. Na wprost miałam monitor więc wszystko mogłam widzieć. Badanie było przez brzuch więc M i Jagoda siedzieli sobie na krześle i wszystko oglądali. No przeszczesliwa jestem Minus tylko taki, że nie dostałam filmiku i tylko jedno zdjęcie ale trudno. Wszystko inne super :) dziękuję, że trzymałyście kciuki.

Byc moze maluszek spal albo dopiero sie obudzil jak go pani glowica postukala ;) i dlatego taki wynik serduszka :)

xnw4s65g22n4tloi.png
    18.05.15 (*) Irenka
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    A teraz powiedzcie mi czy taki kombinezon może być na luty/marzec ?

fe9b89a5a48b0a5dmed.jpg
    Ja mam taki kombinezon :)

zneoIml.jpg

Taki co wkleiłaś też mam, ale nie zamierzam go używać; no chyba że będzie -20 ;) Wydaje mi się, że w marcu będzie już ciepło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 10:04

Athia lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • coffee Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sledzie i czystek mozna ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 10:16

Dziunka, jenny88 lubią tę wiadomość

xnw4s65g22n4tloi.png
    18.05.15 (*) Irenka
  • Athia Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam taki kombinezonik też mam wrażenie że w marcu będzie już cieplo
    http://iv.pl/images/21844079389599548174_thumb.jpg

jenny88 lubi tę wiadomość

8p3ougpj7oxrly5z.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i właśnie ciekawe bo przed chwila przeczytałam ze krewetki można

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się do tych pluszowych jakoś nie mogę przekonać. Dziś na olx kupiłam ten co wam wysłałam za 12 zł więc najwyżej będzie na raz czy dwa :)

8599s65gh4yz6p0q.png
  • coffee Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Owoce morza a ciąża

O owocach morza w kontekście ciąży zazwyczaj mówi się wtedy, gdy przestrzega się przed jedzeniem ich na surowo (dotyczy to też surowych ryb, np. w postaci sushi). Na surowo ich teraz jeść nie możesz, ale ugotowane – jak najbardziej! Krewetki, małże czy przegrzebki są bardzo zdrowe, bo mają dużo kwasów omega-3, a rtęci prawie wcale."

"Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?

Polecane: śledź, szprot, sardynki, łosoś, mintaj, flądra, sola, pstrąg, małże, krewetki, karmazyn, miruna, kergulena, grenadier, sandacz, karp.

Nie jedz często: makrela, dorsz bałtycki, tuńczyk w puszce, szczupak.

Niewskazane: ryba maślana, panga, tilapia, marlin, miecznik, rekin, tuńczyk, okoń nilowy, sum afrykański, węgorz."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 10:16

xnw4s65g22n4tloi.png
    18.05.15 (*) Irenka
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarcia wrote:
    Ryby wędzone na ciepło jak makrela można, nie powinno się jeść ryb wędzonych na zimno.
    Ja gdzieś czytałam, że wędzonej makreli nie można.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etam wymyślacie trochę z tymi rybami. Zasada jest prosta według mnie - Zjeść raz w tygodniu RYBĘ !!! Czy się zje raz na tydzień śledzia, makrelę czy tuńczyka to myślę jest i tak lepiej niż zjeść mc donalda.

Marynia991, kr0pka, jenny88, Aarizona, Dziunka lubią tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Marynia991 Ekspertka

Wysłany: 15 września 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko z tymi rybami to jakis dramat. Ja mam zamiar jeść każdy rodzaj ryby byle nie surowe lub wędzone na zimno. Nie jem tego codziennie ani nawet co drugi dzień wiec nie mam zamiaru rezygnować. Większość produktów ma jakieś złe skladniki. Nasze mamy i babcie jadły w ciąży to na co miały ochotę bo nie wiedziały co mozna a czego nie a jednak teraz jest wiecej poronien niz kiedyś. Ale to moje zdanie i wiem ze nie każdy sie z nim zgodzi

Czarnuszka, kr0pka, taka_ja, coffee lubią tę wiadomość

hchy43r8kkymthav.png
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem zdania, że jeść wszystko z głową :) bo jak tak będziemy czytać ten internet to się okaże że nic nie możemy jeść bo wszystko złe... :)

Marynia991, jenny88, Aarizona, coffee lubią tę wiadomość

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    Etam wymyślacie trochę z tymi rybami. Zasada jest prosta według mnie - Zjeść raz w tygodniu RYBĘ !!! Czy się zje raz na tydzień śledzia, makrelę czy tuńczyka to myślę jest i tak lepiej niż zjeść mc donalda.
    ehh i smaka mi na maka zrobilas :)

severi, Czarnuszka, taka_ja lubią tę wiadomość

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Anita12 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coffee wrote:
    Byc moze maluszek spal albo dopiero sie obudzil jak go pani glowica postukala ;) i dlatego taki wynik serduszka :)
    Dr mi poradziła żebym ze względu na to serduszko zrobiła takie prenatalne w 19 tygodniu bo wtedy już widać czy są jakieś wady z tym związane ale ogólnie powiedziała żeby się nie przejmować bo mieści się w normie.

Gdybym miała detektor to bym sprawdziła jak jest w domu, bez badania. Kurcze może jednak poszukam jakiejś okazji na allegro.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marynia991 wrote:
    O matko z tymi rybami to jakis dramat. Ja mam zamiar jeść każdy rodzaj ryby byle nie surowe lub wędzone na zimno. Nie jem tego codziennie ani nawet co drugi dzień wiec nie mam zamiaru rezygnować. Większość produktów ma jakieś złe skladniki. Nasze mamy i babcie jadły w ciąży to na co miały ochotę bo nie wiedziały co mozna a czego nie a jednak teraz jest wiecej poronien niz kiedyś. Ale to moje zdanie i wiem ze nie każdy sie z nim zgodzi

Popieram to co napisałaś w 100 % :)

Marynia991, Mart_, Englein lubią tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AAAA kolega z pracy przyniósł domową nutellę ze śliwek i gorzkiej czekolady, Jeeeezusicku jakie to pyszne <3 <3 <3

severi, Mart_, Magdzia88, MatyldaG, jenny88, Dziunka lubią tę wiadomość

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:

No jak się je raz na tydzień to wiadomo, ale są ludzie co jedzą kilka razy w tygodniu to lepiej uważać. Ja nie patrzę jaka to ryba, mało ich jem i nigdy na surowo, a najbardziej to nie tej rtęci się obawiam tylko robactwa. Po zajęciach z parazytologii strasznie teraz na to uważam ;>

kr0pka, Anita12, coffee lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • nataliad Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, co do tych ryb wędzonych to chyba lepiej odpuścić. Wiem, ze mozna jeść wędzone na ciepło. Jak byłam nad morzem to widziałam jak wędzili na ciepło ale wtedy jakoś ochoty nie było :)
    Makrele i tuńczyka się odradza chyba ze wzgledu na zanieczyszczenia. No i listerię. SUrowe mięso bo toksoplazmoza. Nie ma tak dużo tych produków więc chyba idzie jakoś wytrzymać.

I nie wiem dlaczego ale ja lubiłam zawsze jeść w miare zdrowo, a w ciąży w ogole nie wchodzi mi ciemny chleb, sałata, warzywa, owoce też mniej. Czy to podświadomość tak działa że teraz tylko ochota na Maca, chipsy i Fante? :) A zazwyczaj piłam wodę niegazowaną.
    Więc można powiedzieć, że teraz jem bardziej niezdrowo niż przedtem. Nie wspomnę o mdłościach, którę mnie męczyły od samego początku. Nie byłam jeszcze wtedy aktywna na forum, musiałam leżeć ze względu na małe oddzielenie kosmówki i jadłam tylko suche bułki. Wmuszałam w siebie obiadki z bobovity te dla juniorów... I tak przez dobry miesiąc.

Dziś była u mnie położna, ponoć nawet tętno detektorem znalazła (137), ale ja oczywiście słabo słyszałam :) Poza tym mówiła że ciąża jest wysoko, bo na wysokości pępka po lewej stronie. Wczoraj jak siedziałam spokojnie na fotelu i oglądałam tv to poczułam w tym miejscu jedno "pyknięcie" :D Powiedziała, że raczej na 100% były to pierwsze ruchy bo własnie w tym miejscu maluszek sobie leży :)

MatyldaG lubi tę wiadomość

atdcj48amxaz4754.png
    l22n8u69fcsicq3w.png
  • Marrtusia Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik, mam pytanko - jakie leki brałaś na zapalenie żołądka? Ja od wczoraj biorę polprazol i się strasznie boję i mam wyrzuty sumienia :(

3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliad wrote:
    Hej, co do tych ryb wędzonych to chyba lepiej odpuścić. Wiem, ze mozna jeść wędzone na ciepło. Jak byłam nad morzem to widziałam jak wędzili na ciepło ale wtedy jakoś ochoty nie było :)
    Makrele i tuńczyka się odradza chyba ze wzgledu na zanieczyszczenia. No i listerię. SUrowe mięso bo toksoplazmoza. Nie ma tak dużo tych produków więc chyba idzie jakoś wytrzymać.

I nie wiem dlaczego ale ja lubiłam zawsze jeść w miare zdrowo, a w ciąży w ogole nie wchodzi mi ciemny chleb, sałata, warzywa, owoce też mniej. Czy to podświadomość tak działa że teraz tylko ochota na Maca, chipsy i Fante? :) A zazwyczaj piłam wodę niegazowaną.
    Więc można powiedzieć, że teraz jem bardziej niezdrowo niż przedtem. Nie wspomnę o mdłościach, którę mnie męczyły od samego początku. Nie byłam jeszcze wtedy aktywna na forum, musiałam leżeć ze względu na małe oddzielenie kosmówki i jadłam tylko suche bułki. Wmuszałam w siebie obiadki z bobovity te dla juniorów... I tak przez dobry miesiąc.

Dziś była u mnie położna, ponoć nawet tętno detektorem znalazła (137), ale ja oczywiście słabo słyszałam :) Poza tym mówiła że ciąża jest wysoko, bo na wysokości pępka po lewej stronie. Wczoraj jak siedziałam spokojnie na fotelu i oglądałam tv to poczułam w tym miejscu jedno "pyknięcie" :D Powiedziała, że raczej na 100% były to pierwsze ruchy bo własnie w tym miejscu maluszek sobie leży :)
    powiem Ci ze mam to samo, przed ciążą mialam diete ze wzgledu na endometrioze, potem na transfery, a teraz mi cos odbilo poprostu na salate zielona patrzec nie moge, dobrze ze chociaz owoce jem, a tak to mi sie marzy tylko mak, pizza albo kebab i ostatnio mam faze na mirinde :)

nataliad lubi tę wiadomość

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

‹‹ 421 422 423 424 425 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ