MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
misia_ wrote:Haha głodnemu chleb na myśli
no ba! A głodny głodnemu chleb wypomni -
Hej dziewczyny \
przy wynikach w ciązy TSH ponad 9 mi wyszło ,ale FT4 w normie .
przepisał mi gin jodid ..po kilku tygodniach znów zrobiłam TSH i wyszło 8,1
czy któraś z was też miała wysokie TSH a FT4 w normie ?
i czy były zalecenia konsultacji u endokrynologa ?
W pierwszej ciązy też miałam TSH z tym,że miałam ponad 6,ale FT3 I FT4 w normie i lekarz nie kazał zgłosić się do endokrynologa - Eliza urodziła się zdrowa .
Dodam ,że przed ciążą wyniki prawidłowe tsh i zaraz po porodzie równiez miałam dobre .
teraz rzed drugą ciążą równiez dobre ,a w ciązy tak skoczyło ... -
Fipsik wrote:Dziecko mnie zmusiło
Nie pamiętam, żebym w tym roku cokolwiek piekła. Ale urodzin jej nie wyprawiamy to chcę żeby chociaż w przedszkolu miała coś dobrego w swoje urodzinki
I tak chyba po wyjęciu ich z zamrażalnika musisz chwilę odczekać aż będziesz mogła je od siebie troszkę oddzielić by móc nakładać na ciasto i zawijać wiec spróbuj lekko posypać mąką. Jak będziesz widziała, że wcale nie pomaga to nie dawaj mąkiFipsik lubi tę wiadomość
-
Oriaana wrote:
W pierwszej ciązy też miałam TSH z tym,że miałam ponad 6,ale FT3 I FT4 w normie i lekarz nie kazał zgłosić się do endokrynologa - Eliza urodziła się zdrowa .
Dodam ,że przed ciążą wyniki prawidłowe tsh i zaraz po porodzie równiez miałam dobre .
Ja tak miałam z jagodą, chociaż nie aż tak wysokie tsh - ale i tak ponad normę a ft3 i ft4 dobre. U endokrynologa nie byłam, przed porodem miałam badania i zaczynało już spadać tsh, po porodzie wróciło do normy
-
Oriaana wrote:Hej dziewczyny \
przy wynikach w ciązy TSH ponad 9 mi wyszło ,ale FT4 w normie .
przepisał mi gin jodid ..po kilku tygodniach znów zrobiłam TSH i wyszło 8,1
teraz rzed drugą ciążą równiez dobre ,a w ciązy tak skoczyło ...
Tsh skacze bo dziecko swoje ciągnie..
Ja miałam przed ciąża Tsh równe 3 i już endo kazała mi brać tabletki biorę do dziś euthyrox, w pierwszym trymestrze mimo brania Tsh dalej rosło dlatego zwiększyła dawkę i już jest ok mam coś około 1.6. Jak przed ciąża miałaś ok to chyba normalne że teraz mogło podskoczyć, ale warto skonsultować gdzieś chociaż w sumie jak Ci ten lekarz nic nie mówił to chyba jest ok -
Fipsik wrote:Ja tak miałam z jagodą, chociaż nie aż tak wysokie tsh - ale i tak ponad normę a ft3 i ft4 dobre. U endokrynologa nie byłam, przed porodem miałam badania i zaczynało już spadać tsh, po porodzie wróciło do normy
JA SIĘ DZIWIĘ BO TU LEKARZ MÓWIŁ,ŻE MAM DO ENDOKRYNOLOGA IŚĆ PRZY FT4 W NORMIE ,A PRZECIEŻ TSH W CIĄZY LUBI SZALEĆ
Z ELIZĄ MIAŁAM WYSOKIE TSH I FT3 I FT4 W NORMIE I LEKARZ NIC NA TO NIE POWIEDZIAŁ , PO PORODZIE TSH MIAŁAM W NORMIE, ELIZA ZDROWA..
-
nick nieaktualnyNadrobię Was wieczorem
Jak dzisiejsze wizyty? Mam nadzieje ze lepiej niz moja..
Zrobiłam dzis usg genetyczne (na podstawie CRL 13tc 5dzien) CRL 81mm, tętno 158, ale Nt 2,3!! i to mnie szczerze mówiąc załamałodr mówi ze jest Ok ze jest to górna granica ale w normie, boje sie mega i wcale nie jestem spokojniejsza
Tydz temu robiłam tez to badanie w luxmedzie i jakos "lepiej sie po nim czułam" CRL 59mm, tętno 160 i NT było 1,6 badanie wg CRL 12 tyg i dni
m@rtynka lubi tę wiadomość
-
misia_ wrote:Tsh skacze bo dziecko swoje ciągnie..
Ja miałam przed ciąża Tsh równe 3 i już endo kazała mi brać tabletki biorę do dziś euthyrox, w pierwszym trymestrze mimo brania Tsh dalej rosło dlatego zwiększyła dawkę i już jest ok mam coś około 1.6. Jak przed ciąża miałaś ok to chyba normalne że teraz mogło podskoczyć, ale warto skonsultować gdzieś chociaż w sumie jak Ci ten lekarz nic nie mówił to chyba jest ok
Przy pierwszej ciąży nic nie mówił lekarz .
teraz przy drugiej ciąży chodzę do innego lekarza i on mówi ,że konsultacja u endokrynologa .
co prawda jak zobaczył wynik tsh 9,684 ( 8 LIPCA wyniki) to mi przepisał jodid po 2 x tabletka dziennie ...niestety nie brałam regularnie go może z dwa tyg i po miesiącu znowu kazał zrobić tsh wyszło 8,100 (2 września wyniki).
może gdybym brała regularnie przez 2 miesiące ten jodid to by więce spadło . Teraz biore regularnie co dzień po 2 tabletki, bo się trochę przestraszyłam. -
Mart_ wrote:Nadrobię Was wieczorem
Jak dzisiejsze wizyty? Mam nadzieje ze lepiej niz moja..
Zrobiłam dzis usg genetyczne (na podstawie CRL 13tc 5dzien) CRL 81mm, tętno 158, ale Nt 2,3!! i to mnie szczerze mówiąc załamałodr mówi ze jest Ok ze jest to górna granica ale w normie, boje sie mega i wcale nie jestem spokojniejsza
Tydz temu robiłam tez to badanie w luxmedzie i jakos "lepiej sie po nim czułam" CRL 59mm, tętno 160 i NT było 1,6 badanie wg CRL 12 tyg i dni
Norma jest chyba do 2.5. Nie masz sie co martwić, poza tym jeden lekarz może mieć lepszy a drugi gorszy sprzęt.Dlaczego robiłaś dwa razy te badania??
Mart_ lubi tę wiadomość
Aniołek 03.2016
Dziewczynka 23.02.2017
Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 -
Oriaana wrote:Przy pierwszej ciąży nic nie mówił lekarz .
teraz przy drugiej ciąży chodzę do innego lekarza i on mówi ,że konsultacja u endokrynologa .
co prawda jak zobaczył wynik tsh 9,684 ( 8 LIPCA wyniki) to mi przepisał jodid po 2 x tabletka dziennie ...niestety nie brałam regularnie go może z dwa tyg i po miesiącu znowu kazał zrobić tsh wyszło 8,100 (2 września wyniki).
może gdybym brała regularnie przez 2 miesiące ten jodid to by więce spadło . Teraz biore regularnie co dzień po 2 tabletki, bo się trochę przestraszyłam.
Wiesz co skoro kazał się skonsultować to lepiej iść. Od samego jodu Ci raczej nie spadnie. Nie ma co samemu kombinować, lekarz zobaczy i będzie wiedział czy przepisać tabletki czy nie, bo tak jak mówię ja przy 3 już biorę a 9 to już sporo, chodzi o to żeby już dalej nie rosło i żeby dziecku nie brakowało bo tsh jest ważne dla malucha i dla Ciebie,a moze endokrynolog stwierdzi, że nie ma potrzeby brać tabletek. Dlatego lepiej iść. Ja się leczenie już 4 lata i biorę ten syntetyk ale coz jak trzeba to trzeba,a też mam ft3 i 4 w normie, tylko tsh mi szalejeWiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2016, 16:05
Oriaana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykr0pka wrote:Angie sądzę, że chodziło o sam termin USG, do lekarzy chyba nie jest aż tak źle, aczkolwiek moze przez te 2 miesiące się już zrobił tłok
Na pewno mają miejsca takie jak już ktoś jest zapisany do lekarza prowadzącego to wiadomo, że musi mieć wizytę za miesiąc wiec wolne terminy trzymają dla takich osób.
Też myślałam, czy nie chodzić i LuxMed i NFZ, ale szczerze nie wiem jak się za to zabrać jak to wygląda. Jeśli i jedni i drudzy kierują mnie np na podstawowe badania, albo przepisują jakieś leki. Jestem zielona totalnie.
Odnośnie porodu powiedziała, że tylko przyjeżdża się ze skurczami i przyjmują. Nic się wcześniej nie zapisuje, ani nie zgłasza, że chce się tam rodzić itp. -
nick nieaktualny