X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Crisperss Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w 15tc, ale dlatego że byłam łyżeczkowana i szyjka może być słabsza... lekarz powiedział że normalnie bada się ok 20-22tc... wtedy zaś jest najbardziej podatna na naciski i skracanie.

6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachanie moim zdaniem idź do lekarza, lepiej dmuchać na zimne a zawsze możesz sie postarać dostać na ostatnia godzine albo pierwszą

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • pina87 Koleżanka

Wysłany: 21 września 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachanie, mi krew leci z nosa regularnie co kilka dni czasami codziennie już od jakiegos czasu i to porządnie leci... Zdaje się, że to objaw ciąży po prostu, związany z większą ilością krwi w organizmie? Niektórym dziewczynom np. krwawią w zamian za to dziąsła.. Jeśli będzie się powtarzać skonsultuj z lekarzem, ale ja przeszłam nad tym do porządku dziennego :)

Fipsik, coffee lubią tę wiadomość

eikts65gi95y2ddi.png
    km5sdf9hh32wsr4g.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A szyjke macicy nie bada się przy każdej wizycie? bo można je zrobić na fotelu i dokładniej przez usg

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • maggdax Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachanie wrote:
    Dziewczyny jak myślicie co robić bo nie wiem .
    Mam katar , łzawią mi oczy , no złapało mnie przeziębienie.(zawsze jak tak miałam to brałam te saszetki piłam i po 2 dniach byłam zdrowa)
    A teraz wiadomo nic nie wezmę . Mam karat 2 dzień i dziś zauważyłam że jak smarkam to ma chusteczne mam takie krew , mało jej i nie leci mi z nosa tylko jak smarkam.

Mama mówi nie ma żartów dzwoń do ginekologa na wizytę się umawiaj ... Sama nw , trochę niepokoi mnie ta krew , ale gorączki nie mam i co powiem ? Mam katar?

No to maja mama mówi to do przychodni się zapisz do lekarza ...
    Pójdę z karatem wruce z zapaleniem płuc bo wiadomo tam chorzy ludzie , a przecież nikt ciezanej nie przepuści .

To mama powiedziała że na pogotowie , bo to krew jest żartów nie ma i ją sama nie wiem ale wydaje mi się że są jakieś domowe sposoby na katar z krwią (bardzo mała ilość)

Teraz jestem bardziej wrażliwa z tad krew tak mi się wydaje .

I jeszcze jedna ważna sprawa : miałam problemy z żyłkami w nosie , krew mi często leciała i lekaz chciał mi je wypalić ale moja mama nie wyraziła zgody bo moja kolerzanka wypaliła je i ma teraz problemy z zatokami dali mi jakieś leki i przeszło to było 4 lata temu
    Mam to samo, przy ostatniej wizycie pytałam lekarza co o tym sądzi i kazał się nie martwic

xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • Ewa Przyjaciółka

Wysłany: 21 września 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dzisiaj się dowiedziałam że powinno przy każdej wizycie a ja nie miałam ani razu.

Ewa
  • Crisperss Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie szyjki to nie takie zwykłe badanie na fotelu... że lekarz włoży wziernik, obejrzy czy szyjka zamknięta , ponaciska podbrzusze itp. Badanie szyjki polega na jej uchwyceniu (a w ciąży to jest wyzwanie, bo jest strasznie wysoko), ocenie czy jest gładka i jaka ma długość. Pierwszy raz tak dokładnie miałam właśnie w tej ciąży sprawdzaną

6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
  • nataliad Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wiecznie krew w nosie. Sama z siebie nie leci tylko przy smarkaniu. To chyba normalne, w ciąży zwiększa się produkcja krwi i wszystko jest bardziej ukrwione.

Fipsik, coffee lubią tę wiadomość

atdcj48amxaz4754.png
    l22n8u69fcsicq3w.png
  • Crisperss Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Częste badanie szyjki nie jest wskazane ponieważ jest bardzo wrażliwa.

6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli narazie się nie zapisuje . Chyba że się pogorszy .

Znacie domowy sposób na katar ?

Dziękuje za rady .

I jak jest z tym badaniem szyjki wkoncu ?
    Nw czy na następnej wizycie ,, nakrzyczec,, na ginekologa że jeszcze nie robił :-)

• severi Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak stwierdzam po tym jaką informacje przeczytałam ze wykonuje sie na kazdej wizycie tak jak opisałaś na fotelu oraz dokładne przez usg. I to i to jest badaniem ale tamto na fotelu jest oczywiście mniej dokładne ale nazywa sie tak samo

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark padlam że śmiechu!!! Tak to już jest z tymi babciami...hihi moja ma 2 latka i nie jest ochrzczona i prawdopodobnie nigdy nie będzie bo po co.
    My na spacer przy domu wychidzilismy od pierwszych dni ale na taką dluzsza wyprawe do parku to po tygidniu

Anita12 lubi tę wiadomość

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zaczynam 18 tydz a moje dziecko nadal jest bardzoooo nisko. Ruchy czuje ok 5cm pod pępkiem a serduszko detektorem łapie nad spojeniem lonowym doslownie niżej niż mam gumkę od majtek więc podejrzewam że jak czuje ruchy to musi nóżkami tam mnie wyzej kopać

chloet lubi tę wiadomość

201703012752.png
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w 15tc szyjkę badaną. To był pierwszy raz i to wyjątkowa sytuacja bo jechałam z wodnistymi upławami, więc gin dokładnie wszystko sprawdziła. raczej nie zaleca się częstego badania bo to może ją podrażnić :D

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa wrote:
    Dziewczyny w którym tygodniu pierwszy raz mialyscie badana długość szyjki ??

ja badaną miałam już w 10 tygodniu :)

oar89jcggibdab41.png
  • Wonderwall Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa ja w pierwszej ciazy miałam badana szyjke co wizytę ale dopiero gdzieś po 20 tc pierwszy raz.
    Teraz narazie nie miałam badana.

Ja dziś byłam na usg genetycznym. Wszystko ok! Maluszek ma 7,3 cm. Wszystkie parametry w normie ;-)
    Kolejna wizyta dopiero za 4 tygodnie :(

Fipsik, Ewa, severi, chloet, taka_ja, kr0pka, milagro, m@rtynka, Anita12, Marynia991, MatyldaG, anuschka, nataliad, jenny88, Klarcia, fantasmagoriia, Mimi86, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

• wolfik25 Koleżanka

Wysłany: 21 września 2016, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o szyjkę macicy to zacytuję ginekolog (tzw mamaginekolog na instagramie która odpowiada na wszystkie nurtujące pytania)

cyt: jedyną obecnie opisaną metodą oceny ryzyka porodu przedwczesnego jest Ocena szyjki macicy w USG - przezPOCHWOWYM ❗️ Co więcej według najnowszego rozporządzenia Ministra Zdrowia - każda ciężarna która prowadzi ciążę w Polsce - powinna mieć zmierzoną szyjkę macicy w USG pomiędzy 18-22 tygodnie ciąży.

a8dodqk3dpwj9wgk.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda i Jaśmina :) Pięknie. Ale męża raczej nie przekonam :( Powiedział, że jedno dziecko liściaste mu wystarczy :(

taka_ja, kr0pka, Paolina91, Klarcia lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • misia_ Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa wrote:
    No właśnie dzisiaj się dowiedziałam że powinno przy każdej wizycie a ja nie miałam ani razu.
    Na polowkowym chyba jest ocena szyjki,najlepiej przez usg dopochwowe. nie wiem czy później też się ocenia, mam nadzieję że tak bo przecież w każdej chwili może się zacząć skracac albo rozwierac

Ewa lubi tę wiadomość

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2016, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi szyjke na genetycznym przez brzuch uchwycila i zmierzyla, ale szczerze tk nie wiem czy mówie o dobrej rzeczy :D
    Kachana ja tez przy wydmuchiwaniu co iles dni mam krew i kazali sie nie martwic. Za to mam coraz większe rewelacje z dziasłami, ale w piatek stomatolog na szczescie.

Byłam dzis na Bridget Jones. Polecam, ale na końcówce to myślałam, że urodze ze smiechu :D

‹‹ 480 481 482 483 484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ