MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdzia88 wrote:Dziewczyny...a ja jestem ciekawa jak obecnie sie czujecie? ?? Wiem jak niektore z was sie maja i z czym sie borykaja...ale pytam tak ogolnie...czujecie sie lepiej niz w I trymestrze... Bola was piersi? A moze przestaly...? Czujecie juz pierwsze ruchy??? Chodzi mi tu bardziej o pierwsze dzieciatko;)
Magdzia88 lubi tę wiadomość
-
Wróciłam od lekarza i aż mi banan z buzi mię chce zejść! Będę miała córeczkę wiec dzisiejszy sen nie był proroczy:)))
Klarcia, MatyldaG, Magdzia88, malaczarna07, anuschka, nataliad, Anita12, Czarnuszka, Paolina91, julllla, kr0pka, Aarizona, milagro, Marynia991, m@rtynka, befra, wolfik25, fantasmagoriia, Englein, okano1, severi, Natka9029, Mimi86, Marrtusia, Fipsik, coffee, jenny88, taka_ja lubią tę wiadomość
termin wg OM +tydzien
-
Ja czuję się bardzo dobrze w porównaniu z I trymestrem - z wyjątkiem wczorajszego dnia kiedy to na spacerze zasypiałam idąc...
Piersi pobolewają co kilka dni, czasem podbrzusze lekko pobolewa przez chwile ale to normalne. Co do ruchów - kilka razy czułam takie pojedyncze stuknięcie od środka w ciągu ostatnich kilku dni (m.in. wczoraj zaraz po orgazmie - nie wiem czy bobofrutowi to przeszkadzało?) więc chyba się zaczyna
Magdzia88, Klarcia lubią tę wiadomość
-
Magdzia88 wrote:Dziewczyny...a ja jestem ciekawa jak obecnie sie czujecie? ?? Wiem jak niektore z was sie maja i z czym sie borykaja...ale pytam tak ogolnie...czujecie sie lepiej niz w I trymestrze... Bola was piersi? A moze przestaly...? Czujecie juz pierwsze ruchy??? Chodzi mi tu bardziej o pierwsze dzieciatko;)
Ja się czuję dobrze. Pierwszy trymestr miałam raczej spokojny, bez wymiotów i większych mdłości, ale i tak muszę powiedzieć, że czuję się lepiej. Teraz w zasadzie nic mi nie dolega, czasem zmęczenie. Jedyne co mi zostało to wrażliwość na zapachy.
Ruchów jeszcze nie czuję, albo nie potrafię rozpoznać, że to ruchy, ale u mnie to jeszcze chyba na ruchy za wcześnie.Magdzia88 lubi tę wiadomość
-
Magdzia- ja się czuję tak, jakbym nie była w ciąży (może dlatego że 1 trymestr przeszłam bardzo dobrze- zero wymiotów, tylko lekkie pobolewania i rozciągania). Ogólnie gdyby nie odstający brzuszek, nikt by się nie zorientował. Apetyt ok, waga prawie stoi (jak doszło mi 1,5 kg to chyba max, więc 51- 51,5 kg). Jedynie nie wysypiam się zbytnio, bo już nie mogę przybrać swoich ulubionych pozycji do snu, ale to nieistotne no i czasem czuję kręgosłup, tzn takie lekkie mrowienie po ciele, ale to jak 3 dni nie poćwiczę pleców ;/ Ruchów jeszcze brak, łożysko na przedniej ścianie ...
A jak u Ciebie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2016, 12:27
Szczęśliwa mama Zuzi -
Kasiula33 wrote:Ja też nie rozumiem tego myślenia, że każdy zawsze i bezwzględnie chciałby mieć parkę. W ogóle drażni mnie określanie dzieci mianem "parka". Parkę to ja miałam kiedyś białych myszek, celowo, żeby się rozmnażały
Ale o rodzeństwie mówić parka?
Moim z kolei marzeniem jest posiadania samych córek. Nawet gdybym miała 4 córki to i piątą chciałabym córkę.
-
ja rowniez o wiele lepiej niz w I trymestrze...chociaz tez nie mialam go tragicznego...zostaly wypryski na twarzy..piersi juz w sumie nie bola...raz na jakis czas bol brzucha...ale psychicznie troszke roznie...a i gdyby nie te infekcje...to lajtowo...i nie czuje ruchow...a jakie mam lozysko nie mam pojecia bo lekarz nigdy nic nie mowil a ja nie pytalam...teraz wizyte mam za 10 dni.....i juz nie moge sie doczekac...a i plecy tez raz na jakos czas pobolewaja
Angie 232 lubi tę wiadomość
-
Magdzia88 wrote:Dziewczyny...a ja jestem ciekawa jak obecnie sie czujecie? ?? Wiem jak niektore z was sie maja i z czym sie borykaja...ale pytam tak ogolnie...czujecie sie lepiej niz w I trymestrze... Bola was piersi? A moze przestaly...? Czujecie juz pierwsze ruchy??? I kiedy zorientowalyscie sie ze to malec... Chodzi mi tu bardziej o pierwsze dzieciatko;)
Ja jeszcze nie czuje a przynajmniej nie kojarze...bo to chyba pod pepkiem powinno sie pojawic.
Mdłości praktycznie minęły. Już wiem, że mała nie lubi nutelli bo po tym od razu wizyta w toalecie obowiązkowa. Ciągle mam problem z myciem zebów i boję się że tak zostaniePierwszy raz ruchy poczułam równo tydzień temu, nie jest to jeszcze jakoś regularnie ale są. Często też czuję jak chyba mała się przeciąga albo coś podobnego. Sama byłam w szoku że tak szybko bo to pierwsza ciąża i w dodatku łożysko na przedniej ścianie. Ale nie da się tego pomylić z czymś innym :*
Magdzia88, taka_ja lubią tę wiadomość
Aniołek 03.2016
Dziewczynka 23.02.2017
Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 -
Magdzia88 wrote:Dziewczyny...a ja jestem ciekawa jak obecnie sie czujecie? ?? Wiem jak niektore z was sie maja i z czym sie borykaja...ale pytam tak ogolnie...czujecie sie lepiej niz w I trymestrze... Bola was piersi? A moze przestaly...? Czujecie juz pierwsze ruchy??? I kiedy zorientowalyscie sie ze to malec... Chodzi mi tu bardziej o pierwsze dzieciatko;)
Ja jeszcze nie czuje a przynajmniej nie kojarze...bo to chyba pod pepkiem powinno sie pojawic.
Obecnie lepiej niż w I trymestrze. Mdłości minęły (sporadyczne teraz), piersi mniej bolą. Ale zmęczenie czuję nadal duże. Nie wiem, może mam niedobór czegoś. Muszę o tym pogadać w środę na wizycie. Ciekawi mnie jakie wyniki jutro odbiore, podejrzewam anemie. W pierwszej ciąży cały czas miałam a teraz co wizytę słabsze wyniki. Te sprzed miesiąca ledwo w normie.
Poza tym dziś np męczy mnie zgaga, schylilam się do szuflady i wszystko mi się cofa. Ale apetyt dopisuje. Właśnie zjadłam budyń pomimo że mnie w przełyku piecze
Co do ruchów to nadal nie są regularne. Wczoraj poczułam dwa delikatne uderzenia przed południem, chwilę po tym jak zjadłam dość sporo suszonej żurawiny i położyłam się do książka
PS. ja czułam właśnie w okolicy pępka i troszkę poniżej. Ale na razie tylko kilka razyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2016, 12:48
-
U mnie nie jest najgorzej, tylko apetyt słaby. Lekkie mdłości tak jakby cały czas się utrzymują. Są naprawdę lekkie, ale niestety odbierają chęć na jedzenie. A jak już mam na coś ochotę to często na coś mało zdrowego. Średnio raz w tygodniu boli mnnie głowa, cera też nie wygląda za fajnie. Piersi to zależy od dnia, czasem bolą czasem nie. W zasadzie tak same z siebie to raczej nie bolą, bardziej jak córka próbuje się nimi bawić
Ze spaniem problemów póki co nie mam i nie muszę już wstawać w nocy na siku.
Ruchy czuję ale jeszcze bardzo nieregularnie, zazwyczaj trochę z rana i trochę wieczorem.
-
U mnie bez większych zmian albo raczej bez większej poprawy ale ja mdłości praktycznie nie miałam w pierwszym trymestrze i w zasadzie jedynym objawem ciążowym była senność no i to że ciągle głodna chodziłam.
Teraz nadal popołudniami bywam senna, piersi jak bolały tak dalej bolą, brzuch też.
Z nowości to ruchy malucha w brzuszku ale ja tylko takie "przepływanie" w brzuchu czuję ale to pewnie przez łożysko z przodu. No i u mnie od jakiś 2 tygodni się pojawiły bóle pleców jeśli dużo stoję. No a do tego jeszcze chyba coś na wysokości tyłka mi na jakiś nerw uciska bo przy każdym ruchu czuję ból i to jeszcze czasem aż do kolana promieniuje. Więc bywają dni że ledwo chodzę, a tu do pracy trzeba chodzić.Magdzia88 lubi tę wiadomość
-
Ja się tak naprawdę czuję jakbym nie była w ciąży, nawet apetyt mniejszy niź był, przyznajè, że jem bardziej z lakomstwa niż z głodu
co niestety ma wpływ na wagę
Zmęczenie to unie norma i zasypianie o 20 przykładowo.
Ja 3 dni temu poczułam kopnięcie i jestem pewna że to było toale to ewidentnie jednorazowy wyskok póki co, tylko jak mocniej przycisnęłam brzuch ręką
śmieję się, że to był znak "matka bier te ręke z brzucha bo mi przestrzeń życiową ograniczasz"
malaczarna07, Magdzia88, Klarcia, severi, coffee, taka_ja lubią tę wiadomość
-
Male_m ja mam podobnie ale mi ból wlazł tak jak pisałam z 3 tygodnie temu w okolicę poniżej pachwiny i udo.. i ja nie mogę siedzieć niestety przez to.. więc nie mogę się doczekac jak już będe miała wolne.. strasznie się męczę w robocie, czasem nawet idę do WC i po prostu stoję żeby odpocząć i choć na chwilę przestało boleć
-
ja czuje sie lepiej w 2 trymestrze, ale 1 przeszłam tez delikatnie bo nie miałam wymiotów tylko duza sennosc i mdłosci na zapachy , teraz wrazliwosc na zapachy została ale zmeczenie bardziej odpuszcza czasami tylko w nocy czesto na siku musze wstawac i budze sie ok 3-4 w nocy...
Ruchów niestety nie czuje jeszcze choc bardzo bym chciała łozysko mam niby na tylniej scianie wiec czekam na pierwsze odczuciaMagdzia88 lubi tę wiadomość
-
Ja też czuje się lepiej w II trymestrze głównie dlatego ze mdłości i wymioty przeszły i mam trochę więcej energii. Apetyt mam spory, piersi mnie raczej swedza niż bolą. Ruchy mojej bąbeliny czuje od dobrego tygodnia są delikatne ale nie da ich się pomylić z niczym innym. Na początku były bardzo nisko a teraz już sa trochę pod pepkiem.
Ale ostatnio meczy mnie kolka jelitowa w okolicy pępka z prawej strony. I tak się zastanawiam czy można w ciąży koper włoski i espumisan brac?Magdzia88 lubi tę wiadomość
Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Ja samopoczucie też lepsze niż w 1 trym.. Jedyne co to mam bardzo dokuczliwe i dziwne bóle głowy po jednej stronie, te bóle miałam też pół roku temu więc to na pewno nie od ciąży.. Chyba mnie czeka wizyta u neurologa bo funkcjonować nie mogę już od ponad tygodnia
A ruchy to czuję o wiele wyraźniej jak maluch jest niżej bo jak siedzi koło pępka to jedynie czuje po przyłożeniu i lekkim docisnieciu ręki, może dlatego że tam mam skóre mniej wrażliwa i grubsza.. Wystarczy że przesunie się niżej trochę nad spojenie i odrazu zaczyna się szaleństwo, czasem czuje jak się obracai najbardziej ruchliwy jest wieczorem, chociaż za dnia też się sporo rusza najbardziej czuć te ruchy jak się położę albo usiądę
tak że nie koniecznie na tym etapie musi się ruszać przy pępku u mnie im niżej siedzi tym wyraźniej czuć może dlatego że niżej ma mniej miejsca i sie rozpycha albo skóra ciensza
Ten łeb mnie wykończy ;/
-
Ja nie czuje róznicy od samego poczatku.
Dla mnie jest tak samo w ciazy czy bez
Za to corka 7 lat temu tak mi dała popalic przez pierwsze 3 miesiace ze dziekuje bardzo:-) Ruchy czuje od półtora tygodnia, szczegolnie wieczorem.
Najbardziej chce mi sie smiac jak mam sztange na barkach,robie przysiad a tu nagle takie łaskotanie haha
Karolina12345 -
misia ja też mam wrażenie, że czasem czuje jak sie dzidziu obraca ale niedawno zwatpialam czy to on. Bo to dziwne uczycie w sumie dziwnie mocne i nawet bym powiedziala lekko boli. Doslownie jak by mi ktos macice na druga strone przekrecal. Tez tak to czujesz?11.02.2016r Aniołek
-
Karolina12345 wrote:Ja nie czuje róznicy od samego poczatku.
Dla mnie jest tak samo w ciazy czy bez
Za to corka 7 lat temu tak mi dała popalic przez pierwsze 3 miesiace ze dziekuje bardzo:-) Ruchy czuje od półtora tygodnia, szczegolnie wieczorem.
Najbardziej chce mi sie smiac jak mam sztange na barkach,robie przysiad a tu nagle takie łaskotanie haha