X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Marynia991 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    Dziewczyny...a ja jestem ciekawa jak obecnie sie czujecie? ?? Wiem jak niektore z was sie maja i z czym sie borykaja...ale pytam tak ogolnie...czujecie sie lepiej niz w I trymestrze... Bola was piersi? A moze przestaly...? Czujecie juz pierwsze ruchy??? Chodzi mi tu bardziej o pierwsze dzieciatko;)
    Ja ogolnie czuje sie ok, mdłości brak, bolu glowy tez ale wieczorami mam tz zespol biespokojnych nog i to strasznie doskwiera ale da sie przezyc. Ruchy czuje raz na kilka dni takie delikatne plywanie rybki.

Magdzia88 lubi tę wiadomość

hchy43r8kkymthav.png
  • maggdax Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam od lekarza i aż mi banan z buzi mię chce zejść! Będę miała córeczkę wiec dzisiejszy sen nie był proroczy:)))

Klarcia, MatyldaG, Magdzia88, malaczarna07, anuschka, nataliad, Anita12, Czarnuszka, Paolina91, julllla, kr0pka, Aarizona, milagro, Marynia991, m@rtynka, befra, wolfik25, fantasmagoriia, Englein, okano1, severi, Natka9029, Mimi86, Marrtusia, Fipsik, coffee, jenny88, taka_ja lubią tę wiadomość

xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • julllla Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję się bardzo dobrze w porównaniu z I trymestrem - z wyjątkiem wczorajszego dnia kiedy to na spacerze zasypiałam idąc... :) Piersi pobolewają co kilka dni, czasem podbrzusze lekko pobolewa przez chwile ale to normalne. Co do ruchów - kilka razy czułam takie pojedyncze stuknięcie od środka w ciągu ostatnich kilku dni (m.in. wczoraj zaraz po orgazmie - nie wiem czy bobofrutowi to przeszkadzało?) więc chyba się zaczyna :)

Magdzia88, Klarcia lubią tę wiadomość

33w8k0j.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    Dziewczyny...a ja jestem ciekawa jak obecnie sie czujecie? ?? Wiem jak niektore z was sie maja i z czym sie borykaja...ale pytam tak ogolnie...czujecie sie lepiej niz w I trymestrze... Bola was piersi? A moze przestaly...? Czujecie juz pierwsze ruchy??? Chodzi mi tu bardziej o pierwsze dzieciatko;)

Ja się czuję dobrze. Pierwszy trymestr miałam raczej spokojny, bez wymiotów i większych mdłości, ale i tak muszę powiedzieć, że czuję się lepiej. Teraz w zasadzie nic mi nie dolega, czasem zmęczenie. Jedyne co mi zostało to wrażliwość na zapachy.
    Ruchów jeszcze nie czuję, albo nie potrafię rozpoznać, że to ruchy, ale u mnie to jeszcze chyba na ruchy za wcześnie. ;)

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • Angie 232 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:

Magdzia- ja się czuję tak, jakbym nie była w ciąży (może dlatego że 1 trymestr przeszłam bardzo dobrze- zero wymiotów, tylko lekkie pobolewania i rozciągania). Ogólnie gdyby nie odstający brzuszek, nikt by się nie zorientował. Apetyt ok, waga prawie stoi (jak doszło mi 1,5 kg to chyba max, więc 51- 51,5 kg). Jedynie nie wysypiam się zbytnio, bo już nie mogę przybrać swoich ulubionych pozycji do snu, ale to nieistotne no i czasem czuję kręgosłup, tzn takie lekkie mrowienie po ciele, ale to jak 3 dni nie poćwiczę pleców ;/ Ruchów jeszcze brak, łożysko na przedniej ścianie ...

A jak u Ciebie? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2016, 12:27

Szczęśliwa mama Zuzi <3
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula33 wrote:
    Ja też nie rozumiem tego myślenia, że każdy zawsze i bezwzględnie chciałby mieć parkę. W ogóle drażni mnie określanie dzieci mianem "parka". Parkę to ja miałam kiedyś białych myszek, celowo, żeby się rozmnażały ;) Ale o rodzeństwie mówić parka?
    Moim z kolei marzeniem jest posiadania samych córek. Nawet gdybym miała 4 córki to i piątą chciałabym córkę.
    Hi, hi to tak jak ja. To znaczy trzecie nie wiem ale teraz bym chciała drugą córkę.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Magdzia88 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja rowniez o wiele lepiej niz w I trymestrze...chociaz tez nie mialam go tragicznego...zostaly wypryski na twarzy..piersi juz w sumie nie bola...raz na jakis czas bol brzucha...ale psychicznie troszke roznie...a i gdyby nie te infekcje...to lajtowo...i nie czuje ruchow...a jakie mam lozysko nie mam pojecia bo lekarz nigdy nic nie mowil a ja nie pytalam...teraz wizyte mam za 10 dni.....i juz nie moge sie doczekac...a i plecy tez raz na jakos czas pobolewaja

Angie 232 lubi tę wiadomość

Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    Dziewczyny...a ja jestem ciekawa jak obecnie sie czujecie? ?? Wiem jak niektore z was sie maja i z czym sie borykaja...ale pytam tak ogolnie...czujecie sie lepiej niz w I trymestrze... Bola was piersi? A moze przestaly...? Czujecie juz pierwsze ruchy??? I kiedy zorientowalyscie sie ze to malec... Chodzi mi tu bardziej o pierwsze dzieciatko;)
    Ja jeszcze nie czuje a przynajmniej nie kojarze...bo to chyba pod pepkiem powinno sie pojawic.

Mdłości praktycznie minęły. Już wiem, że mała nie lubi nutelli bo po tym od razu wizyta w toalecie obowiązkowa. Ciągle mam problem z myciem zebów i boję się że tak zostanie :/ Pierwszy raz ruchy poczułam równo tydzień temu, nie jest to jeszcze jakoś regularnie ale są. Często też czuję jak chyba mała się przeciąga albo coś podobnego. Sama byłam w szoku że tak szybko bo to pierwsza ciąża i w dodatku łożysko na przedniej ścianie. Ale nie da się tego pomylić z czymś innym :*

Magdzia88, taka_ja lubią tę wiadomość

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • Magdzia88 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ..w jakiej okolicy to odczuwasz? ? Pod pepkiem prawda????

Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • nataliad Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    Dziewczyny...a ja jestem ciekawa jak obecnie sie czujecie? ?? Wiem jak niektore z was sie maja i z czym sie borykaja...ale pytam tak ogolnie...czujecie sie lepiej niz w I trymestrze... Bola was piersi? A moze przestaly...? Czujecie juz pierwsze ruchy??? I kiedy zorientowalyscie sie ze to malec... Chodzi mi tu bardziej o pierwsze dzieciatko;)
    Ja jeszcze nie czuje a przynajmniej nie kojarze...bo to chyba pod pepkiem powinno sie pojawic.

Obecnie lepiej niż w I trymestrze. Mdłości minęły (sporadyczne teraz), piersi mniej bolą. Ale zmęczenie czuję nadal duże. Nie wiem, może mam niedobór czegoś. Muszę o tym pogadać w środę na wizycie. Ciekawi mnie jakie wyniki jutro odbiore, podejrzewam anemie. W pierwszej ciąży cały czas miałam a teraz co wizytę słabsze wyniki. Te sprzed miesiąca ledwo w normie.
    Poza tym dziś np męczy mnie zgaga, schylilam się do szuflady i wszystko mi się cofa. Ale apetyt dopisuje. Właśnie zjadłam budyń pomimo że mnie w przełyku piecze :)
    Co do ruchów to nadal nie są regularne. Wczoraj poczułam dwa delikatne uderzenia przed południem, chwilę po tym jak zjadłam dość sporo suszonej żurawiny i położyłam się do książka :)
    PS. ja czułam właśnie w okolicy pępka i troszkę poniżej. Ale na razie tylko kilka razy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2016, 12:48

atdcj48amxaz4754.png
    l22n8u69fcsicq3w.png
  • Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie jest najgorzej, tylko apetyt słaby. Lekkie mdłości tak jakby cały czas się utrzymują. Są naprawdę lekkie, ale niestety odbierają chęć na jedzenie. A jak już mam na coś ochotę to często na coś mało zdrowego. Średnio raz w tygodniu boli mnnie głowa, cera też nie wygląda za fajnie. Piersi to zależy od dnia, czasem bolą czasem nie. W zasadzie tak same z siebie to raczej nie bolą, bardziej jak córka próbuje się nimi bawić ;) Ze spaniem problemów póki co nie mam i nie muszę już wstawać w nocy na siku.
    Ruchy czuję ale jeszcze bardzo nieregularnie, zazwyczaj trochę z rana i trochę wieczorem.

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • male_m Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bez większych zmian albo raczej bez większej poprawy ale ja mdłości praktycznie nie miałam w pierwszym trymestrze i w zasadzie jedynym objawem ciążowym była senność no i to że ciągle głodna chodziłam.

Teraz nadal popołudniami bywam senna, piersi jak bolały tak dalej bolą, brzuch też.
    Z nowości to ruchy malucha w brzuszku ale ja tylko takie "przepływanie" w brzuchu czuję ale to pewnie przez łożysko z przodu. No i u mnie od jakiś 2 tygodni się pojawiły bóle pleców jeśli dużo stoję. No a do tego jeszcze chyba coś na wysokości tyłka mi na jakiś nerw uciska bo przy każdym ruchu czuję ból i to jeszcze czasem aż do kolana promieniuje. Więc bywają dni że ledwo chodzę, a tu do pracy trzeba chodzić.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tak naprawdę czuję jakbym nie była w ciąży, nawet apetyt mniejszy niź był, przyznajè, że jem bardziej z lakomstwa niż z głodu :P co niestety ma wpływ na wagę :P
    Zmęczenie to unie norma i zasypianie o 20 przykładowo.

Ja 3 dni temu poczułam kopnięcie i jestem pewna że to było to :) ale to ewidentnie jednorazowy wyskok póki co, tylko jak mocniej przycisnęłam brzuch ręką :) śmieję się, że to był znak "matka bier te ręke z brzucha bo mi przestrzeń życiową ograniczasz" :P

malaczarna07, Magdzia88, Klarcia, severi, coffee, taka_ja lubią tę wiadomość

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Male_m ja mam podobnie ale mi ból wlazł tak jak pisałam z 3 tygodnie temu w okolicę poniżej pachwiny i udo.. i ja nie mogę siedzieć niestety przez to.. więc nie mogę się doczekac jak już będe miała wolne.. strasznie się męczę w robocie, czasem nawet idę do WC i po prostu stoję żeby odpocząć i choć na chwilę przestało boleć :/

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • monia99 Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja czuje sie lepiej w 2 trymestrze, ale 1 przeszłam tez delikatnie bo nie miałam wymiotów tylko duza sennosc i mdłosci na zapachy , teraz wrazliwosc na zapachy została ale zmeczenie bardziej odpuszcza czasami tylko w nocy czesto na siku musze wstawac i budze sie ok 3-4 w nocy...
    Ruchów niestety nie czuje jeszcze choc bardzo bym chciała łozysko mam niby na tylniej scianie wiec czekam na pierwsze odczucia :)

oar843r8zdpkzcfz.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czuje się lepiej w II trymestrze głównie dlatego ze mdłości i wymioty przeszły i mam trochę więcej energii. Apetyt mam spory, piersi mnie raczej swedza niż bolą. Ruchy mojej bąbeliny czuje od dobrego tygodnia są delikatne ale nie da ich się pomylić z niczym innym. Na początku były bardzo nisko a teraz już sa trochę pod pepkiem.
    Ale ostatnio meczy mnie kolka jelitowa w okolicy pępka z prawej strony. I tak się zastanawiam czy można w ciąży koper włoski i espumisan brac?

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • misia_ Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja samopoczucie też lepsze niż w 1 trym.. Jedyne co to mam bardzo dokuczliwe i dziwne bóle głowy po jednej stronie, te bóle miałam też pół roku temu więc to na pewno nie od ciąży.. Chyba mnie czeka wizyta u neurologa bo funkcjonować nie mogę już od ponad tygodnia :(
    A ruchy to czuję o wiele wyraźniej jak maluch jest niżej bo jak siedzi koło pępka to jedynie czuje po przyłożeniu i lekkim docisnieciu ręki, może dlatego że tam mam skóre mniej wrażliwa i grubsza.. Wystarczy że przesunie się niżej trochę nad spojenie i odrazu zaczyna się szaleństwo, czasem czuje jak się obraca <3 i najbardziej ruchliwy jest wieczorem, chociaż za dnia też się sporo rusza najbardziej czuć te ruchy jak się położę albo usiądę :) tak że nie koniecznie na tym etapie musi się ruszać przy pępku u mnie im niżej siedzi tym wyraźniej czuć może dlatego że niżej ma mniej miejsca i sie rozpycha albo skóra ciensza ;)

Ten łeb mnie wykończy ;/

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • Karolina12345 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie czuje róznicy od samego poczatku.
    Dla mnie jest tak samo w ciazy czy bez :-)
    Za to corka 7 lat temu tak mi dała popalic przez pierwsze 3 miesiace ze dziekuje bardzo:-) Ruchy czuje od półtora tygodnia, szczegolnie wieczorem.
    Najbardziej chce mi sie smiac jak mam sztange na barkach,robie przysiad a tu nagle takie łaskotanie haha :-)

Karolina12345
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia ja też mam wrażenie, że czasem czuje jak sie dzidziu obraca ale niedawno zwatpialam czy to on. Bo to dziwne uczycie w sumie dziwnie mocne i nawet bym powiedziala lekko boli. Doslownie jak by mi ktos macice na druga strone przekrecal. Tez tak to czujesz?

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • Magdzia88 Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina12345 wrote:
    Ja nie czuje róznicy od samego poczatku.
    Dla mnie jest tak samo w ciazy czy bez :-)
    Za to corka 7 lat temu tak mi dała popalic przez pierwsze 3 miesiace ze dziekuje bardzo:-) Ruchy czuje od półtora tygodnia, szczegolnie wieczorem.
    Najbardziej chce mi sie smiac jak mam sztange na barkach,robie przysiad a tu nagle takie łaskotanie haha :-)
    A w ktorym tyg jestes?

Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
‹‹ 568 569 570 571 572 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ