X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rtynka wrote:
    Przeważnie dzieje się to wieczorem, jak położe rękę na brzuchu i lekko nacisne to czuję takie napięcie w brzuchu. Akurat jak byłam u lekarza to właśnie mi tak brzuch stwardniał i Lekarka mi wtedy powiedziała, że to nie dzidziuś się prostuje tylko macica napina.

Jeszcze przed tym wszystkim wiem, że brzuch będzie trwady. Bo to takie uczucie jakby mi się nagle zachciało do kibelka.
    Dobrze wiedzieć, bo gdy wieczorem się położę na boku to właśnie brzuch mi się tak napina i myślałam, że to się maluch przekręca.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • nataliad Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Mi też czasami pulsuje. Ruchy powoli czuję, zazwyczaj rano. Ale są delikatne. Jak się najem albo pochodzę to też brzuch mi się twardszy robi, szczególnie wieczorem.
    Ogólnie samopoczucie do kitu, głowa dzisiaj boli. Córka pół nocy nie spała, byłam z nią już od rana u lekarza. Jakis wirus sie przypaletal. Gorączka, woda z nosa i kaszel bardzo brzydki. Robiłam jej już dziś inhalacje i lekarka kazała kupić aspirator do odciagania kataru ale w tym wieku juz ten do odkurzacza podlaczany... Nie bardzo jej sie to podoba ale w miare dobrze sciaga.
    Mam nadzieję że ja nic od niej nie złapie.

Udanych wizyt! My po wczorajszej bardzo zadowoleni. Cieszymy się ze z małym ok. No i że chłopak. A polowkowe mówiła że około 22 tyg

atdcj48amxaz4754.png
    l22n8u69fcsicq3w.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi czasami tez twardnieje brzuch, zazwyczaj pod wieczór 17-19. Wtedy też mam większy brzuch niż rano. Sama też zapytam o to lekarza na połówkowym.

Co do pulsującego brzuszka to też tak mam, czuję to jak położę obydwie ręce na brzuch. Gdy przyglądam się w lusterku i się bardzo wyprostuję to na brzuchu po prawej i lewej stronie widzę bardzo wyraźnie żyły, których wcześniej nie było widać. Myślę, że teraz ukrwienie się zmieniło i to też może mieć coś z tym pulsowaniem wspólnego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 12:04

8599s65gh4yz6p0q.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej my już po wizycie:) Wszystko dobrze. Miałam badanie szyjki i usg. Moja kluseczki już duza- ciężko ja w całości zobaczyć. Nic narazie między nogami jej nie wyrosło więc nadal jest Tosia :)
    A i znowu przytylam- już nam 4 kg na plusie.

Co do ruchów to lekarz powiedział żeby się nie przejmować jak nie codziennie będę czuć bo i tak jest bardzo wcześnie na ruchy ;)

Magdzia88, kr0pka, Angie 232, MatyldaG, m@rtynka, taka_ja, PetitQa, anuschka, Klarcia, julllla, fantasmagoriia, Czarnuszka, Anita12, severi, Fipsik, nataliad, borsuk, Marrtusia, Mimi86 lubią tę wiadomość

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malotka wrote:
    Ano, tak podskakuje sobie :)
    Też tak mam, ale to moje tętno :D

Zapisałam się na usg połówkowe do dodatkowego lekarza na 25.10, kolejne swoje z Luxa bedzie 7.11. Porównam ich sprzęt jakościowo, jak to wygląda prywatnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 12:09

• kr0pka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czirisz wrote:
    O fajne, ja się zastanawiałam nad taką gumową bransoletką z informacją o ciąży, bo wiadomo, że w razie tfu tfu wypadku to najpierw beda oglądać mnie, a potem ewentualnie szperać po plecaku, a i tak interesują ich dowody więc nie sądze by ktoś szukał karty ciąży. Co prawda brzuch widać, ale bez kurtki/bluzy. Ten znaczek natomiast bardzo fajny na wierzchu.

Dlatego dla własnego bezpieczenstwa zrezygnowałam z jazdy komunikacją, niby samochodem łatwiej o kolizję, ale jakoś pewniej się czuję. Kropka ja bym powiedziała wprost - 'przepraszam jestem w ciąży, słabo mi, nie dobrze, czy mogłabym usiąść'

wiesz co ja niestety z tych co nie mają odwagi i śmiałości prosić.. szczególnie, że już się nieraz naczytałam co ludzie potrafią bezczelnie po chamsku odpowiedzieć a miejsca często i tak nie ustąpią.. Jak czytałam te komentarze lasek to się zastanawiałam jak ludzie potrafią być tak bezczelni.. to samo w kasach.. z resztą.. z rok czy dwa lata temu sami z mężem w makro ustępowaliśmy ciężarnej z mężem.. i wyobraźcie sobie, że z całej kolejki tylko my jakimś "cudem" ją zauważyliśmy i przepuścilismy.. a jak baby między nami zaczęły się burzyć to jak się wydarłam na nie to dopiero przytaknęły, że nie, nie no racja, niech pani wchodzi.. reszta kolejki - zero reakcji a przed nami jeszcze kilka osób bylo.. ludzie to niestety bezczelne świnie :/

a co do samochodu to ja jak moge to korzystam z sąsiadki jednej czy drugiej bo sama prawka niestety nie mam.. przeszłam cały kurs, zdałam teorię a potem jakoś nie podeszłam do praktyki i tak czas mija.. jak się dowiedziałam o ciąży to chciałam na szybko iść na doszkalające i robić ale mój K. mi to skutecznie wybił z głowy ;)
    jestem przerażona, że z dzieckiem do przychodni czy podjechać gdzieś to kurna będę musiała też autobusem.. bo od razu po porodzie też tak szybko tego prawka nie zrobię no i trochę bym się bała jeździć z dzieckiem tak od razu po zdaniu.. :/ także udupiłam się i przywiązałam do komunikacji przez własną głupotę (pls jednego głupiego instruktora przez którego się zraziłam.. mój był ekstra a dzień przed ostatnimi jazdami mi go zwolnili i trafiłam na typa, który zaczął krzywe akcje robić :/)

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na USG. Dziecko jest tak piękne, że aż poleciała mi łza. Nie dostałam zdjęcia, a szkoda bo byłoby ładne. Serce bije jak dzwon, jest nos! Jednak dziecko wstydniś. Noga na nogę i nie zgadniemy płci. No trudno :)

Przyszedł mi dziś whisbear. Jest dużo większy niż myślałam!

kr0pka, milagro, Angie 232, MatyldaG, Ewa, Paolina91, m@rtynka, taka_ja, malaczarna07, malotka, Mart_, PetitQa, anuschka, Klarcia, czirisz, Magdzia88, fantasmagoriia, julllla, Czarnuszka, Dziunka, Anita12, severi, Marynia991, Fipsik, nataliad, borsuk, Englein, kark, Mimi86 lubią tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny świetne wieści! :)

Milagro ja tez mam około 4 na plusie, a nawet patrząc na dzisiejszą to niemal 5 :/ i nie wiem skąd ten skok jak ostatnio nawet apetytu nie miałam.. chyba wchłaniam kalorie z powietrza ;)

A i Czirisz ja znaczek dziś zamówiłam, w teorii pisali, że za kilka dni powinien być :)

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Ewa Przyjaciółka

Wysłany: 6 października 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie :)
    wiem, wiem nie ma mnie więcej niż jestem :P
    jednak cały czas codziennie czytam co piszecie :)

ja jak do tej pory nie kupiłam nic więcej jak dwie pary spodni i kamizelkę dla dziecka :)

piszecie o tym brzuszku, że robi się twardy itd, w sumie jak tak teraz myślę to mój też a szczególnie wieczorami, ale jakoś nie przejmuje się tym bardzo. Nawet nie pomyślałam, że to może być coś złego.
    Wizytę mam dopiero za dwa tygodnie i sama już nie wiem co teraz...

Neluś ja też mam kłucie w pochwie ;/ i też jak na złość przyczepiła się jakaś infekcja :( ale już biorę leki i jest o niebo lepiej !

Ewa
  • Ewa Przyjaciółka

Wysłany: 6 października 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wagi to nadal jestem na minusie z jakieś 3 kg :(

Ewa
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze, że na wizytach wszystko ok :-)

Ja właśnie wróciłam z zakupów, niestety zrobiło mi się słabo, musiałam robić z 3 przystanki zanim doszłam do samochodu :-\ jeszcze córka tyle pytań nagle miała.

Na skurcze Braxtona-Hicksa to chyba za wcześnie (chociaż każdy organizm jest inny), wiem że na te napianie w wielu przypadkach pomaga ten magnez.

W Środę w ogóle nie czułam ruchów dziecka, ale na tym etapie to raczej nie jest niepokojące, a za to wczoraj od popołudnia czułam puknięcia w szczególności wieczorem ;-)

17u93e5ep5g57u5f.png
  • blekitna Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wielki brzuch a na plusie 2.1 kg myślałam że więcej także jest póki co nieźle. Macie jakiś fajny przepis na pizzerinki ale takie żeby na zimno na drugi dzień też były pyszne.

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam 3 kg na minusie. Ale jest już poprawa bo jeszcze niedawno było -5 kg.
    Dzisiaj z rana (mimo że leżałam bo do pracy poszłam później) kilka razy brzuch mi się zrobił twardy. Mało przyjemne uczucie. Wzięłam magnez i jakby była poprawa. Teraz tylko dotrwać do poniedziałku do wizyty. Mam nadzieję, że magnez pomoże i nie będę musiała leżeć, bo na L4 jeszcze się nie planuję wybrać ;)

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja prawko zrobiła zaraz po 18. W Polsce tylko samochodem wszędzie jeździłam. Sprzedaliśmy po przeprowadzce. Teraz jesteśmy zdani tylko na komunikacje miejską. Chociaż już Tż mówi że do marca będziemy musieli coś kupić :D

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie musze pożalić.. mamy w domu wspolna kuchnie z tesciowa. Nie przeszkadza nam to bo jest nas w domu tylko (narazie trojka) takze nie wchodzimy sobie w droge. A tu slysze dzis nowine ze w poniedzalek przychodzi jakis Pan ja odremontowac, pomalowac i wlozyc jakies plytki czy cos pomiedzy meblami... takze nie dosc ze znowu bezie capic farba i bede musiala pewnie siedziec zamknieta w pokoju to jeszcze nie bedzie gdzie co ugotowac, a ja przeciez ciagle podjadam... i czeka nas jedzenie na miescie albo jakies dowożone ehhh
    chyba sie nie skoncza nigdy te remonty :( wiem ze lepiej to zrobic teraz przed narodzinami dzieci ale ja w ogole nie mam spokojnej ciazy bo wracam z pracy a tam wszedzie wieczny remont i trzeba sprzatac, nie da sie wrocic na relaksie upichcic cos i zalec na kanapie.

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anuschka wrote:
    Kropka ja prawko zrobiła zaraz po 18. W Polsce tylko samochodem wszędzie jeździłam. Sprzedaliśmy po przeprowadzce. Teraz jesteśmy zdani tylko na komunikacje miejską. Chociaż już Tż mówi że do marca będziemy musieli coś kupić :D

Ja mam samochód, ale jakoś tak wyszło, że mi się prawo jazdy skończyło, i nie mogę się zebrać żeby wyrobić nowe. Szczególnie, że teraz mam na co wydać te 300 zł :D

• taka_ja Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malotka wrote:
    Ja mam samochód, ale jakoś tak wyszło, że mi się prawo jazdy skończyło, i nie mogę się zebrać żeby wyrobić nowe. Szczególnie, że teraz mam na co wydać te 300 zł :D

A jak to sie stalo ze sie skonczylo?

p19uskjoy20ehkws.png
  • taka_ja Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda mysle ze tesciowa chciala dobrze. Naprawde lepiej teraz niz jak juz juniory beda na swiecie. Jeszcze chwilke sie przemeczysz a pozniej bedziesz podjadac juz z nowej, wyremontowanej kuchni :-)

MatyldaG, coffee lubią tę wiadomość

p19uskjoy20ehkws.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śmiałość mam, ale wiadomo, że prosić się nie bedę jeśli ktoś do mnie z odzywką ja do niego, ale też nie tak, że musi. Riposta zgaszająca mnie satysfakcjonuje zupełnie i miny ludzi w koło
    diabelek.gifdiabelek.gifdiabelek.gifdiabelek.gif

Kr0pka a czemu Ci wybił z głowy? Przecież to najlepsze co mogłaś zrobić.
    Też miałam takiego instruktora, który przegiął bo sytuacja była bez wyjścia i uważam, że jak na początkującego kierowcę zrobiłam dobrze, ale to już inna historia. Nie wiedziałam, że mogę się odwołać. Obraziłam się na 2 lata, a potem mąż który tylko samochodem z mobilizował mnie do powrotu.
    No i nawet nie ma co się przejmować ja po 6 latach prowadzenia samochodu gdzie geny mam po tacie kierowcy i jest dużo sytuacji z których wychodzę obronną ręką jeśli coś zaskakuje na drodze - to mimo wszystko też bedę cholernie bała się wozić małe ;)

Też właśnie zamówiłam ten znaczek dzisiaj, z tego co doczytałam jest już rozpoznawalny.

• MatyldaG Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taka_ja wrote:
    Matylda mysle ze tesciowa chciala dobrze. Naprawde lepiej teraz niz jak juz juniory beda na swiecie. Jeszcze chwilke sie przemeczysz a pozniej bedziesz podjadac juz z nowej, wyremontowanej kuchni :-)
    wiem wiem, że chciala dobrze ale mnie to zaskoczylo :) mam nadzieje ze do 1 listopada juz bedzie wszystko na cacy

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

‹‹ 596 597 598 599 600 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ