X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szkoda czasu na kłótnie każdy z nas ma prawo do własnych poglądów jesteśmy wolnymi ludźmi ale szanujmy się i nie obrażajmy to tylko forum nie ma co się wzajemnie obrażać!Ja osobiście nie cierpię kłótni żyjmy w zgodzie:))ach i zapomniałamże dziś zaczynam 19 tydzień :).Ja mam jasne wytyczne mięso eh od mojej ginekolog głównie czerwone ;(

milagro, MatyldaG, kr0pka, Marynia991, Klarcia, severi, coffee lubią tę wiadomość

• taka_ja Ekspertka

Wysłany: 10 października 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj bylam na chrzinach. Rodzice zadowoleni z lego duplo :-) powiedzieli ze sie rozgladali za takimi, wiec sie bardzo ucieszylismy :-)

Imprezka udana, mlody byl grzeczny i wszyscy zadowoleni :-)

Matka mnie tylko wnerwila bo gledzila caly czas... a bo to ze ubralam buty na obcasie a nie powinnam , a bo mlodego ponosilam przez chwile. Masakra!!

kark, Klarcia lubią tę wiadomość

p19uskjoy20ehkws.png
  • Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I racja, nie stresujmy się :) W jednym kraju jest taki zakaz, w innych nie ma. A co u nas będzie to się zobaczy. Ja nie jestem ani za, ani przeciw. Akurat co do tego mam dosyć neutralny stosunek.

Jeszcze prawie 5 godzin do mojej wizyty. Moje maleństwo to jakiś wielki śpioch, jeszcze się dzisiaj nie obudziło.

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    Dziewczyny, melduję, że u mnie wszystko ok, ale nie odzywam się, bo mam ostatnio bardzo dużo pracy.
    W kolejną środę wybieram się na USG połówkowe, więc wtedy zdam relację, co i jak :)

Dobrego tygodnia dla Was wszystkich.
    chloet! przyjmij moje zaproszenie ;P bo poluje na Ciebie dziewczyno :P

chloet lubi tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie buty na obcasie... Kilka dni temu wskoczyłam w takie cieplejsze botki, ale one mają obcas jakieś 10 cm. A może to od tych obcasów miałam te twardnienia? Może za bardzo brzuch się napinał jak na nich chodziłam? W sobotę założyłam płaskie, wczoraj leżałam w domu i twardnienia ustały...

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka każdy ma prawo do własnego zdania i je wyraziłaś :) Papatka nie miała prawa Cię obrażać. Zresztą już konto usunęła...

Poza tym, jeszcze nie raz tak będzie że w czymś się nie będziemy zgadzać, ale po co od razu się kłócić :)

MatyldaG, taka_ja lubią tę wiadomość

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dajcie spokój, nie wytykajcie sobie. Wiadomo, że ile ludzi tyle poglądów. Każdy ma swoje racje i trzeba to uszanować. To nie forum handlowe a mamusiowe :-) owszem można poruszać różne tematy ale jeśli jakiś temat staje się drażliwy lepiej go zostawić w spokoju. Także Kropka, żadne tam do widzenia :-)

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Marynia991 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedyna osobą ktora tu wprowadzila nerwowa atmostere jest właśnie papatka. My wyrazalysmy swoje zdanie a nikt nikogo nie obrażał.

hchy43r8kkymthav.png
  • malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolina91 wrote:
    Mierzy glowke, brzuszek i nozke i z tego wylicza mu sie waga taka orientacyjna oczywiscie. Ja za to tym razem nie wiem jaki dlugi jest bobas ale chyba sie juz nie mierzy potem tak?

no mi już nie mierzył, powiedział, że już jest za duży

Dominik :)
    16udqqmz4ckx0a7e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolina dlatego ja narazie to olewam :) Mam teraz hrmoglobinę 11.7 przy normie 11-14.5. Jak spadnie do 10 to może zacznę coś jeść bardziej poprawnie :)

Ja mam tak tak napisane przy mięsie:
    "Chude czerwone mięso i drób jest najlepszym źródłem żelaza hemowanego, które jest lepiej przyswajane przez organizm niż żelazo niehemowane, pochądzące głównie z produktów roślinnych"

Przy produktach pełnoziarnistych:
    "Płatki i produkty pełnoziarniste dostarczają żelazo i inne składniki mineralne, ale jednocześnie zawierają fityniany i błonnik, mniej korzystne dla osób cierpiących na anemię. Fityniany spożywane w ndmiernych ilosciach ograniczają wykorzystywanie żelaza i magnezu, ponieważ tworzą z nimi trudno przyswajalne kompleksy. Błonnik z kolei może zmniejszać przyswajanie składników mineralnych wspomagajacych żelazo. Produkty te jadaj więc w mniejszych ilościach, unikaj łączenia ich z produktami bogatymi w żelazo"

O roślinach strączkowych:
    "Nasiona roślin straczkowych zawierają bardzo duże ilości żelaza, ale niestety także kwasy fitynowego. Tworzy on z żelazem trudno przyswajalne związki i ogranicza jego wykorzystywanie w organiźmie. Rozwiązniem mogą być fermentowane produkty sojowe, które nie mają takiego działania" <- Uff, mogę dalej używać sosów sojowych :)

O kakao (hmm, nie wiem jak to odmienić):
    "Kwas szczawiowy zawarty w tych produktach zmiejsza przyswajanie żelaza"

Koniec. Wisisz mi za to pisanie butelkę bezalkoholowego :D

anuschka, kr0pka, severi lubią tę wiadomość

• Anita12 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słusznie jedna z dziewczyn zauważyła, że pierwsza część wypowiedzi Papatki była zbędna. Reszta ok. Każdy ma prawo się wypowiedzieć ale nie powinno się oceniać i oskarżać.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Z mojej mądrej kartki od ginki mam mniej wiecej tak, jakby ktoś chciał się podeprzeć w diecie przeciw anemii:

Produkty POLECANE: mięsoc czerwone i drób, ryby, czarne porzeczki, truskawki, cytryny, pomarańcze, GREJFRUTY (:D), kiwi, brokuły, jarmuż, cykoria, karczochy, rukiew, pietruszka nać, koperek, kiełki.

Produkty NIE POLECANE: kawa, herbata, rabarbar, szpinak, szczaw, produkty pełnoziarniste, mleko i przetwory, czerwone winogrona, cekolada, kakao, soja i inne rośliny strączkowe, napoje słodzone gazowane.

zdziwiło mnie to, że produkty pełnoziarniste są na liście tych niepolecanych

Dominik :)
    16udqqmz4ckx0a7e.png
  • julllla Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle chciałam powiedzieć, że byłam w sobotę we Wrocławiu i przy okazji wybrałam się na akcję fundacji Szczęśliwe Macierzyństwo gdzie wykonywali USG 4D - jak się okazało dopiero od 20tc, a ja byłam w 18tc :( troszkę zrobiło mi się smutno, ale i tak zdecydowałam się na zwykłe USG (połówkowe mam dopiero 27.10 u mojej gin, i 4.11 u gin u którego byłam na genetycznych) i przemiła Pani doktor potwierdziła u nasz płeć z badania genetycznego - czyli będzie dziewczynka, prawdopodobnie wybierzemy imię Amelka :) Z tej okazji nie mogłam się oprzeć i kupiłam kilka różowych ubranek w H&M :D

MatyldaG, malaczarna07, Klarcia, milagro, anuschka, taka_ja, Anita12, kr0pka, kark, m@rtynka, Czarnuszka, Natka9029, czirisz, jenny88, chloet, severi lubią tę wiadomość

33w8k0j.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julla gratuluje dziewuszki :)
    ja wczoraj zaczelam miec rozkmine ile ja tak naprawde potrzebuje sztuk tych bodziakow, pajacow czy spodenek? do szpitala ponoc trzeba zabrac 2-3 sztuki to na dwoje dzieci juz 6, a w domu? to prawda ze takie maluchy sie przebiera 2-3 razy dziennie? ja sie dzis musze wziasc za przeliczenie tego co mam bo wydaje mi sie ze jestem w czarnej dupie :P dostalam sporo ale tych wiekszych rozmiarow 62,68 a takie wielkoludy mi sie raczej nie urodza...

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• anuschka Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień nie zaczął się miło, ale przed chwilą zadzwonił Tż i powiedział że wraca dziś do domu bo im pracę odwołali <3 a miał być dopiero w piątek... Minus taki,że przez to dziś muszę iść do dentysty :(

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze wiedzieć, że robią od 20 tygodnia! Tylko ciekawe czy liczą skończony tydzień czy rozpoczęty. U mnie ta akcja będzie jak będę w 19 tyd. i 2 dni, czyli rozpoczęty 20-ty. Będę się chyba musiała upewnić, żeby w razie czego niepotrzebnie nie iść. chociaż i tak pewnie pomyślę o tym po dzisiejszej wizycie. Jak wszystko będzie ok i płeć się potwierdzi to chyba sobie daruję.

Amelia to bardzo popularne imię. Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać, żeby nie napisać, że amelia to poważna wada genetyczna, objawiająca się brakiem kończyn... Niestety mało kto o tym wie nazywając tak dziecko.

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Koniec. Wisisz mi za to pisanie butelkę bezalkoholowego :D

Hhahaha :D Ja na Twoim miejscu pykla bym fotke no ale spoko jak wisze to wisze. Da sie wyslac online? :D

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • Wonderwall Ekspertka

Wysłany: 10 października 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda jak dziecko ulewa czy wodnista kupa wyleci bokiem lub plecami to trzeba przebierać często. Ale mój nie ulewal..kupy też nie wyplywaly z pieluchy to nawet chodził 2 dni w tym samym :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2016, 10:44

MatyldaG lubi tę wiadomość

• julllla Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG dzięki :)
    Z rozmów z koleżankami-mamami dowiedziałam się, że faktycznie potrafiły po kilka razy dziennie przebierać dzieciaczki, ale to oczywiście zależało od sytuacji niespodziewanych, a także pogody. Ja już od jakiegoś czasu kupowałam neutralne ciuszki, do tego dostałam od dwóch koleżanek torby ubranek w rozmiarach 56-74 więc zdążyłam już zapełnić całą komodę ubrankami i chyba będę mogła przebierać po 10 razy dziennie... :) Jeszcze z takich praktycznych rzeczy to zastanawiamy się z mężem nad zakupem suszarki elektrycznej do ubrań bo już teraz mam dosyć wieszania ubrań na suszarce i czekania cały dzień aż wyschną, a co dopiero jak dojdą dziecięce ubranka - chyba bym musiała wstawić drugą suszarkę na pranie :)
    U mnie do szpitala mam zabrać dla dziecka tylko pieluchy i chusteczki nawilżane - resztę rzeczy dla noworodków zapewnia szpital. Ostatnio oglądałam ubranka w Smyku i było dosyć dużo w maluteńkich rozmiarach bodajże 44 i 50 i to w promocji po 50%.

MatyldaG lubi tę wiadomość

33w8k0j.png
  • julllla Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula33 wrote:
    Dobrze wiedzieć, że robią od 20 tygodnia! Tylko ciekawe czy liczą skończony tydzień czy rozpoczęty. U mnie ta akcja będzie jak będę w 19 tyd. i 2 dni, czyli rozpoczęty 20-ty. Będę się chyba musiała upewnić, żeby w razie czego niepotrzebnie nie iść. chociaż i tak pewnie pomyślę o tym po dzisiejszej wizycie. Jak wszystko będzie ok i płeć się potwierdzi to chyba sobie daruję.

Amelia to bardzo popularne imię. Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać, żeby nie napisać, że amelia to poważna wada genetyczna, objawiająca się brakiem kończyn... Niestety mało kto o tym wie nazywając tak dziecko.

Oni nie liczą- oni pytają który tydzień, a że ja nie wiedziałam o tym "warunku" to powiedziałam prawdę czyli 18tc, myślę, że co niektóre dziewczyny naginały prawdę, bo jakoś dużo było akurat w 20tc :)
    Tak wiem, że istnieje taki zespół jak tetraamelia ale szczerze- jakoś mnie to nie zraża. Mojemu mężowi bardzo podoba się to imię w porównaniu do moich wcześniejszych propozycji (Jaśmina, Anastazja).

33w8k0j.png
‹‹ 621 622 623 624 625 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ