X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • karcia.wawa Koleżanka

Wysłany: 2 listopada 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dzisiaj do lekarza na g. 15...mam nadzieję że będę znała już płeć :)

jestem w 20 tygodniu
    na plusie 2 kg...

wahania nastroju... matko! płakać potrafię na zawołanie... nie poznaję sama siebie.

miały być sukienki będą spodenki :) będę miała synka :)

21 marca 2017
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karcia.Wawa pochwal się po wizycie ;-)

17u93e5ep5g57u5f.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karcia.wawa wrote:
    a ja dzisiaj do lekarza na g. 15...mam nadzieję że będę znała już płeć :)

jestem w 20 tygodniu
    na plusie 2 kg...

wahania nastroju... matko! płakać potrafię na zawołanie... nie poznaję sama siebie.

Z tym płaczem to niestety mam podobnie. Byle głupstwo jest w stanie mnie wyprowadzić z równowagi. Czasem się zastanawiam, czy po ciąży na pewno mi to przejdzie... ;/

karcia.wawa lubi tę wiadomość

rrb7y10.png
  • nataliad Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja o dziwo nastrój mam w miarę dobry. Muszę myśleć pozytywnie.
    Ruchy czuję już od miesiąca. Ostatnie dwa tygodnie to już bardzo częste i intensywne. Widać nawet czasami jak brzuch faluje. Ale to duży chłopak i druga ciąża więc pewnie dlatego :)

atdcj48amxaz4754.png
    l22n8u69fcsicq3w.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytyłam juz 6 kg ale lekarz powiedział ze jak na razie wszystko jest dobrze, chociaz ja patrzac na wasze wagi obawiam sie ze pod koniec ciązy bede jak słonica :D

Ja ruchy na poczatku czułam jako takie smyrania a od 20 tyg zaczeły sie puknięcia i teraz juz nie mam watpliwosci ze to moja kluseczka kopie.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • pina87 Koleżanka

Wysłany: 2 listopada 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też po wizycie... Ja przytyłam ok 2 kg do tego momentu :) Moja dzidzia jest bardzo ruchliwa, mocno ją czuję kilka razy dziennie. Mój problem jest taki, że mam straszne bóle kości łonowej, pachwin, dolnej części kręgosłupa - wstać z leżenia, z siedzenia, przewrócić się w nocy to jest dla mnie katorga. Pierwszych kilka kroków żeby przejść muszę się czegoś trzymać. Moja rodzina mi nie wierzy, myślą, że ja wymyślam - "bo mama tak nie miała".. A dziś wracając ze sklepu z zakupami w połowie drogi się pobeczałam bo tak mnie bolało że myślałam, że nie dojdę i w akcie desperacji chciałam poprosić jakiegoś przechodnia żeby doniósł mi te zakupy... I już nie wiem czy dobrze robię, czy mam rację- na wizycie moja dr wręcz na siłę wypychała mnie na zwolnienie a ja się zaparłam, że co najmniej do końca roku muszę dopracować i stwierdziła, że to na moje życzenie i odpowiedzialnosć jak tak. Teraz siedzę i chce mi się beczeć, mam chandrę i w ogóle... Choć nie przeczę, że to te ciązowe emocje dają się we znaki też, o których piszecie ;)

Anita12 lubi tę wiadomość

eikts65gi95y2ddi.png
    km5sdf9hh32wsr4g.png
  • Crisperss Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie +3kg :) jeśli chodzi o szkoły rodzenia to najlepiej już teraz sobie wybrać bo w różnych terminach zaczynają się zajęcia... mi położna powiedziała, że najlepiej zacząć w 26tc.
    Widziałyście decyzję MZ? Pneumokoki będą od następnego roku obowiązkowe i refundowane przez NFZ... http://fakty.interia.pl/zdrowie/news-dzieci-beda-obowiazkowo-szczepione-przeciw-pneumokokom-decyz,nId,2299715

6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie będę szczepić i mnie ta informacja akurat nie pociesza.

17u93e5ep5g57u5f.png
  • malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja będę szczepić

Dominik :)
    16udqqmz4ckx0a7e.png
  • linda392 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już +3 kg. Ale jak liczyć od początku ciąży to jeszcze jestem na minusie. Do 10 tc schudłam na 8 kg.
    U mnie też szkoła rodzenia się zaczyna od 26tc.
    Pina87 Każda kobieta po innemu odczuwa rozciąganie macicy i rozszerzenie miednicy. Jedni w ogóle nie czują boli i drugie tak jak mówisz nie mogą chodzić. Dla tego twoja mama mogła tak nie mieć. Musisz jak najwięcej spokojnie leżeć, nie siedź długo w jednej pozycji i na twardyh krzesłach. Za jakiś parę tygodni twoje cialo bardziej do tego przyzwyczaje i już będzie łatwiej.

2nn3dzu55c7nwce5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

Jestem na 2 kg na plusie, mam nadzieję, że dużo nie przytyje.
    Byłam dziś u rodzinnego lekarza, żeby wypisała mi skierowania na badania - morfologia, mocz. Zaskoczyła mnie, powiedziała, że już mi nie wypisze, bo robiłam jakiś czas temu. Myślałam, że nie będzie z tym problemu.
    Co do szczepionek, to też będę szczepić dziecko, ale tylko na obowiązkowe. Jedyną rzeczą co mam wątpliwości, to szczepienie noworodka już w pierwszej dobie. Uważam, że powinno troszkę z tym poczekać do 3 miesiąca. Tak samo nie wiem czy lepiej szczepić się każdą osobną szczepionką, czy 5 w 1. Bratowa męża mi to tłumaczyła tak - żeby dziecku nie fundować tyle kłuć, to dobra jest szczepionka 5 w 1, bo jest jakby lepiej oczyszczona. Ale 6 w 1 lekarka już jej to odradziła.
    Marta najważniejsze, to żeby Wam się spodobało imię dziecka. Nie przejmuj się opiniami innych osób. Nasz synuś będzie Leoś.

Martap88 lubi tę wiadomość

• linda392 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bardzo pomaga joga dla ciężarnych. Zawsze tylko o tym widziałam w teorii a teraz spróbowałam i faktycznie jest dużo lepiej.

2nn3dzu55c7nwce5.png
  • linda392 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy będę szczepic dziecko. Zawsze nie wiadomo jakiej jakości jest szczepionka, czy ona ona była prawidłowo transportowana i tak dalej. Powiem że sama jestem lekarzem i wiem że chyba z 80% lekarzy nie szczepia swoich dzieci bo wiedzą że jak coś z tą szczepionka jest nie tak to może bardzo zaszkodzić zdrowiu dziecka. Moja kuzynka po szczepionce 5 w 1 dostała cukrzycę i to już potwierdzono badaniami które oni robili w Niemczech.
    Ale to decyzja każdej iż nas szczepic czy nie...

m@rtynka, Anita12 lubią tę wiadomość

2nn3dzu55c7nwce5.png
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda właśnie, że w Polsce chcą szczepić od razu w pierwszej dobie życia. Ja swoją córkę szczepiłam, 5W1 i nie było z nią źle. Żadnych dodatkowych. Żałuję tylko, że wcześniej nie wiedziałam o zamienanniku WZW B to bym w szpitalu poprosiła o inną i zapłaciła. A teraz po zaglebieniu się w temat jestem trochę przerażona tymi szczepionkamk i raczej nie będę szczepić. Taką z mężem podjęliśmy decyzję.

Edit: mnie jeszcze podczas szcepienia córki zirytował tekst pielęgniarki jak powiedziałam że szczepionke 5w1 wybieram. Usłyszałam, że na dziecku oszczędzam :-\, bo powinnam wybrać 6w1.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2016, 13:57

17u93e5ep5g57u5f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat szczepień to temat burzliwy, bo każda ma inne zdanie i dobrze. Tu nie chodzi o to, żeby się kłócić, kto ma rację. Moje zdanie jest takie, że w ogóle nie szczepienie dziecka nie jest dobrym pomysłem. To, że ma w sobie rtęć i coś tam jeszcze,rozumiem, ale wydaje mi się, że gdyby szczepionki były tak bardzo złe mając na myśli powikłania poszczepienne, to by nie szczepili dzieci. Lekarz ani pielęgniarka nie ma prawa zmuszać ani komentować co rodzic ma zrobić ze szczepieniami dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2016, 14:10

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie te pneumokoki nie cieszą. Tak jak rota. Jagoda przyniosła rota z przedszkola. 2 sraczki , 3h ból brzucha i po sprawie, mąż 3 dni gorączka i półprzytmny, wymioty. A młoda nie była szczepiona , więc to nie od szczepień zależy tylko od organizmu. A szczepiąc na wszystko (niedługo na katar też, skoro na sraczkę szczepią) tylko osłabia się organizm.

Z resztą, jeśli młode zareaguje na szczepienie tak, jak Jagódka to na żadne inne już szczepić nie będę i zrobię wojnę, jeśli nie zgłoszą tego jako NOP. Chyba, że przejdzie gładko to zaszczepię na same obowiązkowe.

m@rtynka, Anita12 lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • misia_ Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rtynka wrote:
    Nie pamiętam ile jest pobrań krwi, bo ja robiłam 3 lata temtu. Na pewno po godzinie i po 2h. A czy praktykuje się po 3h to nie wiem.
    .

Mi gin zalecił glukoze na czczo i po 2 godzinach..nie mam po godzinie i właśnie niewiem co mu to da po dwóch godzinach bez spr po pierwszej

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa81 nikt się przecież nie kłóci, ani nie zmusza do swoich racji. Każda z nas podała argument za i przeciw. Nasze dzieci, więc to my decydujemy o nich ;-)

Fipsik moja Córka dostała rota w szpitalu, bo lekarze najpierw robili obchód na zakaźnym dopiero poniżej przychodzili do dzieci z innymi chorobami. :-\

Misia ja na pewno miałam po godznie, bo pamiętam że leżałam tam u pielęgniarek na leżance. A ostatnio czytałam że teraz nawet po 3h pobierają ;-) się okaże jak sama będę mieć krzywą :-D

ewa81 lubi tę wiadomość

17u93e5ep5g57u5f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka, nie uważam, że ktoś tutaj się kłóci, tylko uprzedziłam, żeby nie było kłótni ;), na innych wątkach były podobno kłótnie z powodu szczepionek :). Szczepionki na rotawirusy szwagierka też mi to mówiła, że nie ma sensu szczepić się na to, bo i tak dziecko zachoruje na to.

m@rtynka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem zachwycona, na moja dwójkę na pneumo spokojnie już 1000zł dałam, przynajmniej teraz będę mieć cokolwiek za darmo, bo reszta szepionek darmowym z nfz to syf.
    Ja zanim zaszczepiłam to przeczytałam o każdej chorobie, na którą jest dana szczepionka. O powikłaniach po szczepieniu i o powikłaniach po chorobie. I tak szczepiłam dzieci tylko na 5w1+wzw B+pneumokoki+meningokoki. Resztę mogą spokojnie w domu przejść bez tragicznych konsekwencji dla zdrowia i życia.

‹‹ 768 769 770 771 772 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ