MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny.
Witam siebie i synka w 31 tygodniu, wow.
Mam do Was pytanko kulinarne. Mrozilyscie może kiedyś mięso ( piersi, udka, mielone) ale smażone? Ja zamrozilam po andrzejkach no i teraz trzeba to zjeść, tylko w jaki sposób je odgrzac żeby były dobre, a przede wszystkim nie takie kapcie. Mikrofala odpada, może macie jakieś pomysły. -
Czytam ulotki co dostalam w szkole rodzenia.
Rozmyslacie zakup monitoru oddechowago? Pisze, że może to uratować dziecko przed nagłą śmiercią lozeczkowa...matko jak to brzmi...przepraszam, ale chce znać wasza opinie?
No i jeszcze ile kupujecie pieluszek flanelowych a ile tetrowych? -
Malwinka wrote:Cześć Dziewczyny.
Witam siebie i synka w 31 tygodniu, wow.
Mam do Was pytanko kulinarne. Mrozilyscie może kiedyś mięso ( piersi, udka, mielone) ale smażone? Ja zamrozilam po andrzejkach no i teraz trzeba to zjeść, tylko w jaki sposób je odgrzac żeby były dobre, a przede wszystkim nie takie kapcie. Mikrofala odpada, może macie jakieś pomysły.
moja teściowa mrozi własnie usmażone jak jej zostaną ..a później wyciąga i na patelni podgrzewa/dosmaża albo piekarnikMalwinka lubi tę wiadomość
-
m@rtynka wrote:Nie zawsze swędząca skóra musi oznaczać cholestaze, mnie np. uczulał jakiś składnik magnezu jak brałam normalnie tak mnie swędziały plecy o ręce, że w nocy nie mogłam spać.
ostatnio brałam w większej ilości ascofer 3x2 ..może też od niego mam świąd ...? -
nick nieaktualnyMalwinka wrote:Czytam ulotki co dostalam w szkole rodzenia.
Rozmyslacie zakup monitoru oddechowago? Pisze, że może to uratować dziecko przed nagłą śmiercią lozeczkowa...matko jak to brzmi...przepraszam, ale chce znać wasza opinie?
No i jeszcze ile kupujecie pieluszek flanelowych a ile tetrowych?
Ja monitor oddechu mam od szwagra. Oni mieli, bo ich synek był wcześniakiem i miał tzw. wiotką krtań. Jakby nie to że mi to dali, to bym się tym nie przejmowała. Jeśli dzidzia zdrowa, urodzona w terminie, to myślę, że nie ma co panikować, a ten sprzęt w potrzebie można szybko dokupić.
Flanelek mam 3, tetrowych chyba jakoś 15. -
nick nieaktualnyMnie też czasem kopniaki bolą, szczególnie w okolicach pępka,( mój mąż się śmieje że ja już nie mam pępka ) ale też uważam ze to taki dość przyjemny ból. Pobolewa mnie też czasem tak bardzo bardzo nisko szczególnie po prawej stronie, ktoś mi powiedział że to wiązadła ale czy ja wiem...
Co do pieluch to mam 3 kolorowe tetrowe (bo myślałam że muślinowe i tetrowe to co innego a jak wyjęłam z paczki to się okazało że muśli to tetra) i 3 flanelowe
no i jeszcze z 10 białych tetrowych od mamy - dlatego gdybym wiedziała ze muślin i tetra to to samo to bym ich nie kupowała, po co mi tyle tej tetry to nie wiem no ale jak już są to są -
nick nieaktualnya jeszcze Wam się pochwalę że uszyłam małej kocyk z minky, materiał i watolinkę zamówiłam na allegro, wstążeczki miałam w domu i uszyłam sama , bo taką miałam zachciewajkę, żeby małe miało coś zrobionego przeze mnie. tyle że watolinkę zamówiłam za grubą i z kocya wyszła prawie kołderka :p
-
Myslalam, żeby tak kupić 5 tetrowych i 5 flanelowych. W sumie to one są nam potrzebne, jak dziecko uleje i pod pupę do lekarza, czy po coś jeszcze?
Ten monitor oddechu jest nawet drogi, zależy też jaki ale taki lepszy to od 400 zł, dlatego wlasnie pytam czy kupujecie? Na olx też są te co w sklepach po 400-500 To na olx sa po 250. -
Nina13 wrote:a jeszcze Wam się pochwalę że uszyłam małej kocyk z minky, materiał i watolinkę zamówiłam na allegro, wstążeczki miałam w domu i uszyłam sama , bo taką miałam zachciewajkę, żeby małe miało coś zrobionego przeze mnie. tyle że watolinkę zamówiłam za grubą i z kocya wyszła prawie kołderka :p
No to dawaj fote! -
nick nieaktualnymyślę że na rzewijak można położyć żeby dziecka nie kłaść na tej ceratce, chyba ze będziesz miała jakiś pokrowiec ale to chyba zbędne no i przy ważeniu żeby też rzucić na wagę , żeby nie była zimna dla dziecka, więc myślę że po to nawet za dużo ale na pewno nie za mało. Ja o monitorze oddechu nie myślałam i raczej sobie daruje
-
nick nieaktualny
-
Mam monitor Snuza Hero. Wg mnie najlepszy bo zapina się go pieluszki i może monitorować dziecko 24h.
Dziecko nie musi być wcześniakiem... nie musi mieć problemów oddechowych by złapało bezdech. Poczytajcie o tym. Dzieci podczas snu najzwyczajniej w świecie zapominają oddychać. Wystarczy je po prostu obudzić. Dla mnie ten monitor to ważna rzecz w szykowaniu wyprawki.Malwinka lubi tę wiadomość
-
Oriaana wrote:ostatnio brałam w większej ilości ascofer 3x2 ..może też od niego mam świąd ...?
Może być od tego, mnie zdziwiło że coś z magnezu może uczulać, ale faktycznie jak czytałam to nie ja jedna drapałam się po nocach
Ja mam 10 tetrowych pieluch i z 3-5flanelowych. Z czego część jest po córce, bo były w dobrym stanie -
Crisperss wrote:A i używany na olx można kupić do 200zl kupiłam używany ale w stanie idealnym
Tak teraz patrzę na olx i są różne ceny od około 200 zl do ponad 400 zl i każdy monitor oddechu jest używany. Ciekawe czym one się różnią?
U moich rodziców na wiosce był przypadek jak noworodek zapomniał o oddychanie. -
To chyba ja jedyna mam tyle pieluszek tetrowych..
A bo to moja babcia mi kupiła, to mama, to po siostrze itp.
Flanelową mam jedną jak na razie..
Monitor oddechu miała moja siostra do wcześniaczka, ale sądzę że ja i tak będę wstawać do małej chociażby patrzeć czy oddycha.