MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziękuję :*
No bębenek rośnie, i się wierci. A 80 kg mam, jeszcze 7 kg i będzie 30 kg jak przytyłam w ciąży, ale mam nadzieje że to się nie stanie, bo już się boje jak wejdę na wagę że mi pokaże '' PROSZE WEJSC NA WAGE POJEDYNCZO '' albo mi pokaże mój numer telefonu..Malwinka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZ urzędu to są dwa tygodnie ojcowskiego, nie ma znaczenia czy CC czy SN, do wykorzystania chyba w ciągu roku od narodzin.
2 tygodnie L4 można dostać na opiekę nad kobietą po CC, po SN już niekoniecznie chcą dawać, bo teoretycznie po SN kobieta wychodzi ze szpitala w pełni funkcjonalna i zdrowa więc podstaw niby nie ma, po CC jednak są większe "komplikacje". Przy czym, w szpitalu mogą nie dać takiego L4, wtedy warto iść do rodzinnego. Wtedy oczywiście przysługuje standardowe 80% wypłaty, jak to na L4.ewa81, Nina13, coffee2 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyArthaney- super zdjęcie brzusia! a te 80kg to gdzie Ty niby upchałaś?
Inka91- teraz jesteś na pewno spokojniejsza, ładna waga. My też mamy jutro wizytę, termin podobny, jutro 33t5d zobaczymy jaka waga Małej
Co do golenia to ten szczegół strasznie mnie męczy. Od zawsze golę się "na zero", wiadomo teraz już bardzo ciężko, ale daję radę. I to co mnie właśnie stresuje to to, że np złapie mnie w nocy i pojadę na IP nie gładziutka, bo wiadomo jak szybko włoski odrastają. Wiem, że dla lekarzy i pielęgniarek to normalny widok, ale dla mnie strasznie krępujące kiedy coś tam odrasta.. Dlatego łudzę się, że zdążę przed samym porodem złapać za maszynkę.. -
Crisperss wrote:Po cc 2 tyg urlopu należy się z urzędu... pracodawca musi się zgodzić... po naturalnym jest tydzień
2 dni urlopu okolicznosciowego 100% platne
2 tyg tatusiowego urlopu (10 dni roboczych??? Czy 14??? ) 100%
I l4. Na zone z racji Cc -80% platne
I l4 po SN 80% platne
Dobrze rozumiem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 22:01
Nina13 lubi tę wiadomość
-
Arthaney - dołączam do komentarzy dziewczyn. Za cholerę nie widać, że ważysz 80 kg! Dałabym Ci maks 62-65. Może wysoka jesteś?
Inka91- brawo, piękny przyrost masy!!!
Co do golenia, mi trudno "na czuja" ogolić się zupełnie na gładko, chyba ważne, żeby nie było tam po prostu gęstych kniei tak myślę. I też łudzę się, że przed wyjazdem na porodówkę będę miała jeszcze chwilę, by się ogarnąć.ewa81, coffee2 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyewa81 wrote:Arthaney, piękny brzuszek i w życiu bym nie powiedziała, że ważysz 80 kilo!
Ale dziś się zdenerwowałam....z mężem umawialiśmy, że po cc, mąż weźmie gdzieś miesiąc wolnego - 2 dni urlopu okolicznościowego, 2 tyg urlopu ojcowskiego i 2 tyg L4 na opiekę nad dzieckiem. A że szefa ma takiego chu****wego to wiadomo od dawna było. Mąż pogadał o tym z szefem, uprzedzając, że chce urlop wziąć, to szef w szoku, bo myślał, że tylko dwa dni wolnego weźmie i co gorsza jego żona też tak uważała - kobieta, która urodziła dwójkę dzieci . Jak mnie to podniosło ciśnienie, oczywiście o miesiącu mąż może zapomnieć, mam nadzieję, że te dwa tygodnie dostanie. Co za gnój z tego szefa.
Tak to już jest z pracodawcami, nie stresuj się, bo szkoda nerwów!ewa81 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWarto się umówić na ostatniej wizycie u gina, że wystawi opiekę po porodzie. U mnie moja po sn nie daje, ale po cc na ostatniej wizycie sama powiedziała, że M ma przyjechać wtedy i wtedy i da mu zwolnienie na mnie na 2 tyg.
Ewa u nas był właśnie taki problem - jak rodziłam syna to był "sezon", zakaz urlopów, chorobowych itd. Tacierzyńskiego zabronili mężowi brać, ale już opieki nie mogli i tak mąż miał niby 2dni+2tyg, ale i tak na tej opiece musiał jeździć do pracy choćby na te kilka godzin...
Teraz ma własną firmę, to wogóle do dupy, bo jak nie pracuje to nie zarabia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 22:15
ewa81 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyewa u mnie w szkole rodzenia mówili ze do cesarki tylko miejsce cięcia ma być wygolone więc reszta nie koniecznie,a do sn nie pamiętam właśnie czy do zera czy tak trochę może być , moja koleżanka rodziła w innym szpitalu niż ja planuję i mówiła że na zero nie była.
Ja rzadko golę się tak do zera bo jak to zrobię to dostaje potem tych wstrętnych swędzących krostek które są no co tu dużo mówic wkurwiające i bolące i boję się ze jak teraz ogolę a dokładnego terminu nie przewidzę to znów wyląduje z krostkami na porodówce albo wyskoczą tuż po porodzie i co wtedy ? nie dość że męczysz się z bólem poporodowym to jeszcze to świństewko wrrr
A co do urlopu to mój M pytał w pracy: są 2 dni okolicznościowego i 2 tyg ojcowskiego który można podzielić ewentualnie na 2 razy, no a po cc możne M dostać zwolnienie od gina na opiekę nad żoną ale podobno lekarze nie są chętni do wypisywania tego czegoś
ale jak już po cc wypiszą to L4 to niewiem czy to jest te 80% płatne czy nie 100%?ewa81 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Crisperss wrote:Po cc 2 tyg urlopu należy się z urzędu... pracodawca musi się zgodzić... po naturalnym jest tydzień
ogolnie wszystkim tatusiom nalezy sie 2 tyg. ojcowskiego, niezaleznie czy cc zy sn... chyba, ze chodzi o jakies inne wolne -
Krucze ja nie pamiętam jak to było z tym goleniem kiedy jechałam do porodu z còrcià ale chyba nie byłam na porodôwce bezpośrednio po goleniu..
Teraz jakoś tak od poczàtku ciàży włosy bardzo słabo mi rosnà na nogach to chyba tylko z 3razy od poczàtku goliłam a nic nie widać sà takie maleńkie i pojedyncze..tam w sumie też nie robię tego czesto, staram się przed wizytà ale to taki niewielki meszek..dziwne to jest no wcześniej już na drugi dzień można było się ostro podrapać... -
nick nieaktualny
-
Nelus ale duzy chlopak;) wczoraj ciocia do mnie dzwonila ze urodzil sie u nich w rodzinie chlopczyk 5040 g. a najlepsze ze 10 dni przed terminem! oczywiscie cesarka...
Arthaney pieknie wygladasz ! waga klamie wg mnie... 80kg w zyciu bym Ci nie dala.