X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • maja9995 Znajoma

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, odebrałam wynik na GBS i mam dodatni :(((, jakis paciorkowiec Streptococcus agalactiae .... Naczytałam się już oczywiście w internecie o tym i jestem załamana. Dopiero we wtorek idę do lekarza. Masakra co o tym piszą, nigdy wcześniej się nie zagłębiałam, że to może mieć aż takie konsekwencje..... nie wiem w ogóle co robić.

f2w343r8b6jmrt9e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja, dostaniesz antybiotyk. Z tego co słyszałam, że niejedna kobieta ma tego paciorkowca w ciąży. Szwagierka też chyba to miała, dostała kroplówkę w szpitalu, bo już tam leżała czekając na cc. Wyleczyła, potem cc i wszystko ok.

• maja9995 Znajoma

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paciorkowiec jest wskazaniem do cc ? jestem przerażona komentarzami , ktore przeczytałam

f2w343r8b6jmrt9e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja, nie wiem, ale szwagierka miała cc z innych przyczyn zdrowotnych

• coffee2 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli jestes na L4 to nie ma takiej opcji, musialabys zrezygnowac ze zwolnienia i wrocic do pracy a to bezsensu... a dzien na L4 czy okolicznosciowy w naszym wypadku jest tak samo platny, to nie jest zwykly urlop do ktorego(zazwyczaj tego dlugiego) jest cos doliczane, to tylko taka mozliwosc ze mozesz ale nie musisz korzystac... wyrazy wspolczucia Nina, trzmaj sie cieplutko

Ewa jak nie ma druku to maz pisze wniosek o udzielenie urlopu okolicznosciowego z powodu urodzenia dziecka i najlepiej jest dolaczyc akt urodzenia, moze skorzystac z tych dni zarowno natychmiast jak maluch sie pojawi jak i wowczas gdy np bedziesz wychodzic ze szpitala, pracodawca nie moze odmowic udzielenia tych dni wolnych :)

ewa81, Nina13 lubią tę wiadomość

ug37e6yd4s1y6vkl.png

xnw4xzkrrmel5zdk.png

maj 2015 - aniolek Irenka (pamietam o Tobie, na zawsze w moim sercu)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja nie martw się i nie czytaj za dużo , poczekaj do wtorku i opinii lekarza wiem że to trudne ale lepsze to niż denerwować się 3 dni, pomyśl o maluchu i nie denerwuj się, napewno lekarz zleci wszystko tak zeby maluszkowi nie zaszkodzić. Głowa do góry.
    A przepraszam jeszcze ze tak zapytam czy miałaś jakieś objawy wskazujące a to że może być coś nie tak? Upławy czy coś takiego ?

• coffee2 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja9995 wrote:
    paciorkowiec jest wskazaniem do cc ? jestem przerażona komentarzami , ktore przeczytałam

Maja z tego co mi wiadomo to przy paciorkowcu po prostu daja Ci specjalny antybiotyk, zeby nic dzidzi sie nie stalo, warto zwrocic poloznej na to uwage zaraz po przybyciu do szpitala, a cc zazwyczaj jak sa inne wskazania

ug37e6yd4s1y6vkl.png

xnw4xzkrrmel5zdk.png

maj 2015 - aniolek Irenka (pamietam o Tobie, na zawsze w moim sercu)
  • maggdax Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja9995 wrote:
    Dziewczyny, odebrałam wynik na GBS i mam dodatni :(((, jakis paciorkowiec Streptococcus agalactiae .... Naczytałam się już oczywiście w internecie o tym i jestem załamana. Dopiero we wtorek idę do lekarza. Masakra co o tym piszą, nigdy wcześniej się nie zagłębiałam, że to może mieć aż takie konsekwencje..... nie wiem w ogóle co robić.
    Nie martw się. Lekarz od razu powiedział mi ze jak wyjdzie gbs dodatni to mam się nie przejmować, przed porodem dadzą Ci antybiotyk który bardzo szybko działa i wszystko będzie ok;)

coffee2 lubi tę wiadomość

xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina13 wrote:
    Nadii czyli oprócz tych melodyjek dźwięku wodospadu i bicia serca jest też szum? TE oryginalne szumisie też mi się nie bardzo podobają...

Malwinka zaraz podejrzę Twój

Wzięło mnie na rozkminy bo jest promocja obecnie na szumisie

zazu ma 4 melodyjki, bicie serca mamy i szum wodospadu (mi to bardziej przypomina coś w rodzaju szumu suszarki. Jest strasznie mięciutki, solidnie wykończony. W środku też mechanizm wyciągany z zawieszką, który można zabrać ze sobą lub przyczepić gdzie indziej. Po wyciągnięciu mechanizmu zostaje fajna mięciutka maskotka, która może służyć dziecku na długo. I co fajne w tej cenie jest funkcja "cry sensor" czyli włącza się na ruch lub płacz dziecka. Choć na "płacz" męża też działa, bo testował..
    zerknij sobie na link. Ja dałam 129zł, a na allegro widzę już za 99zł, więc tańsze.
    http://allegro.pl/zazu-zabawka-przytulanka-szumis-bijace-serce-hit-i6701077818.html

Nina13 lubi tę wiadomość

• Malwinka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggdax wrote:
    Nie martw się. Lekarz od razu powiedział mi ze jak wyjdzie gbs dodatni to mam się nie przejmować, przed porodem dadzą Ci antybiotyk który bardzo szybko działa i wszystko będzie ok;)

Mi tak samo powiedzial.

chloet lubi tę wiadomość

uch5i09k3eicivpk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jesteśmy po wizycie. Córcia waży już 2270g- przez dwa tyg przybrała prawie 470g czyli całkiem ładnie. Do porodu będzie mieć max do 3kg. Lekarz twierdzi że Mała jest już gotowa do porodu i gdyby nawet urodziła się teraz, nie musimy się już martwić. Wszystko ładnie trzyma, szyjka długa. Zaczynamy pomału odstawiać leki podtrzymujące. Za dwa tyg kolejna wizyta.
    I właśnie ten nieszczęsny GBS- u mnie też niestety dodatni. Wystraszyłam się na samą myśl- ale lekarz od razu uspokoił. Twierdzi, że w szpitalu przed porodem podadzą mi antybiotyk i nie będzie to miało żadnych złych skutków dla dziecka, więc o nic mam się nie martwić. UFF...

ewa81, coffee2, klaudia.29, chloet, jenny88, 83konwalie lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie czy to możliwe że wogóle nie będą mi robić tego GBS? Tylko przed porodem albo na początku dostanę antybiotyk? Do tej pory nie miałam robionego badania a wizyta za tydzień i pwnie do kolejnej nie dotrwam.

Nadii coffee2 dziękuję za odpowiedzi

• Malwinka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że musisz mieć. To teraz jak pójdziesz na wizytę to bedziesz w 36 tygodniu, zrobi Ci wymaz i do 5 dni powinnaś mieć wyniki. To w 37 tygodniu jakbyś rodziła, to wyniki bedziesz mieć! To jest najważniejsze, bo i tak musisz je zabrać ze sobą do porodu. Czyli wszystko powinno być dobrze.

uch5i09k3eicivpk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka wrote:
    Wydaje mi się, że musisz mieć. To teraz jak pójdziesz na wizytę to bedziesz w 36 tygodniu, zrobi Ci wymaz i do 5 dni powinnaś mieć wyniki. To w 37 tygodniu jakbyś rodziła, to wyniki bedziesz mieć! To jest najważniejsze, bo i tak musisz je zabrać ze sobą do porodu. Czyli wszystko powinno być dobrze.
    Ten mój suwak się trochę zacina więc u mnie dokładnie jest 36 tygodni i 1 dzień jak będę u niego to akurat będzie kończył się 37 i nie wiem czy wyznaczy mi kolejną wizytę czy już będę czekać na poród no w każdym bądź razie nie wiem czy wyniki przychodzą do jego gabinetu tak często, z cytologii to niekoniecznie, ale może z GBSem jest inaczej.
    No albo ustali mi wizytę jakoś wcześniej jesłi faktycznie do niego wyniki też przychodzą częściej niż cytologia

Nadii a powiedz jak Twój Osiołek Zazu jest cicho i potem włączy się sensor płaczu to który dźwięk się włącza?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze pytanko ile płaciłyście za wymaz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadii ładna waga maluszka :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina13 wrote:
    A jeszcze pytanko ile płaciłyście za wymaz?
    U nas kosztuje 30zł

Nina13 lubi tę wiadomość

• maggdax Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja płaciłam 43 zł. Jeżeli by nie zdążył ci pobrać to w szpitalu potraktuja Cię jakbyś miała GBS + i podadzą antybiotyk.

Malwinka, chloet lubią tę wiadomość

xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • Malwinka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och Nadii Malenstwo wam rośnie.
    Nina u mnie też jakoś koło 30 zł, już nie pamiętam. Nie musisz mieć kolejnej wizyty, aby zinterpretować wyniki. Najważniejsze jest, żeby Ci zrobił wymaz i już. U mnie trochę inaczej ja do niego prywatnie chodzę i gdzie indziej prywatnie robię badania. Sama odbieram wyniki.

uch5i09k3eicivpk.png
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina13 wrote:
    Dziewczyny powiedzcie czy to możliwe że wogóle nie będą mi robić tego GBS? Tylko przed porodem albo na początku dostanę antybiotyk? Do tej pory nie miałam robionego badania a wizyta za tydzień i pwnie do kolejnej nie dotrwam.

Nadii coffee2 dziękuję za odpowiedzi

Może być tak, ze jak zobaczą ze nie masz badania na GBS to dostaniesz antybiotyk w szpitalu tak na "wszelki wypadek". Może lekarz pobierze ci teraz na wizycie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2017, 17:32

17u93e5ep5g57u5f.png
‹‹ 915 916 917 918 919 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ